Genoeg problemen in Nederland. Waarom doen we zo veel in het buitenland?

Ministeries

Nederlanders stellen vaak de vraag: Er zijn al genoeg problemen in Nederland, waarom gaat er zo veel geld en aandacht naar het buitenland? Het korte antwoord: als we dat niet doen, zouden we nog veel meer problemen hebben.

Wat er in de wereld gebeurt, lijkt soms ver van je bed. Maar het buitenland kan ook heel dichtbij komen. Denk aan stijgende prijzen, of vluchtelingen – door de oorlog in Oekraïne. Als het ergens in de wereld misgaat, dan voel je dat vaak ook in Nederland.

Dus waarom het buitenland voor ons zo belangrijk is? Hier een aantal voorbeelden:

Economie: Nederland kan niet zonder handel

In Nederland verdienen we veel aan handel met andere landen. Bijna een derde van alle Nederlandse inkomsten komt van de export – en dat levert hier meer dan 2 miljoen banen op. Zonder handel zouden we in Nederland een stuk minder geld hebben.

Nederland heeft het buitenland ook nodig voor producten die we hier niet hebben. Denk bijvoorbeeld aan je telefoon: de meeste materialen die daarvoor nodig zijn kunnen we in Nederland niet uit de grond halen.

Meer wereldhandel = meer geld voor Nederlanders.

Nederland heeft economisch ook veel aan de Europese Unie (EU). Samen met 27 landen staan we sterker. Dat komt bijvoorbeeld door de vrije handel tussen alle EU-landen. Vrije handel betekent dat je voor een hoop producten minder betaalt, én dat je in de winkel kunt kiezen uit veel meer (en vaak betere) producten.

Wist je dat: Twee derde van de Nederlandse export naar onze directe buurlanden gaat?

Veiligheid: samen staan we sterker

Een veiligere wereld betekent een veiliger Nederland. Waarom? Denk bijvoorbeeld aan terrorisme, nucleaire wapens of een cyberaanval. Zulke gevaren laten zich niet door grenzen tegenhouden. Daarom blijft Nederland het veiligst als we onze krachten bundelen met andere landen. Bijvoorbeeld als we samen:

  • criminelen opsporen door informatie uit te wisselen.
  • regels maken voor een veilig internet.
  • sancties invoeren, om agressie van landen af te schrikken én moeilijker te maken (lees hoe sancties werken).

Voorbeeld: de oorlog in Oekraïne

De agressie van Rusland heeft ook gevolgen voor onze eigen veiligheid. Rusland probeert met geweld zijn macht in de wereld uit te breiden, en richt zich ook op Nederland. Bijvoorbeeld met cyberaanvallen, of het delen van nepnieuws.

Een veiligere wereld = een veiliger Nederland.

Nederland zet zich juist in voor een wereld waarin je andere landen kunt vertrouwen. Een wereld van samenwerking in plaats van agressie. Daarom mag Rusland de oorlog niet winnen. Ook voor onze veiligheid steunt Nederland dus Oekraïne. En zetten we samen met EU-landen in op zo veel mogelijk sancties tegen Rusland.

Wist je dat: Nederland lid is van verschillende organisaties die onze veiligheid vergroten? Niet alleen de EU, maar ook de NAVO, OVSE en Verenigde Naties (VN).

Ontwikkelingshulp: waarom geld naar andere landen?

Er is veel ellende in het buitenland. Zoals oorlog, honger en armoede. Dat voelt misschien ver weg, maar kan ook Nederland raken. Denk aan terrorisme of virussen: die ontstaan vaak op plekken waar het slecht gaat. Ook komen er meer vluchtelingen door klimaatverandering. Vaak worden arme landen het zwaarst getroffen door droogte of overstromingen.

Andere landen steunen = minder geweld, ziektes, honger, armoede en vluchtelingen in de wereld. Dus ook in Nederland.

Met ontwikkelingshulp zet Nederland zich in voor minder conflicten, honger en armoede, en betere zorg in de wereld. Daarmee doet Nederland niet alleen iets goeds voor onze medemens – maar we helpen ook te voorkomen dat problemen onze kant op komen.

Ontwikkelingshulp geeft ook Nederlandse bedrijven toegang tot nieuwe markten in het buitenland. Nederlandse bedrijven en organisaties helpen andere landen bijvoorbeeld op het gebied van water en landbouw – en verdienen daar ook aan.

Wist je dat: Nederlandse bedrijven in 2023 zo’n 2,8 miljoen ondervoede mensen hielpen? Daarmee versterkten ze ook hun positie in het buitenland.

Wat doet Nederland in het buitenland?

Over de hele wereld heeft Buitenlandse Zaken ambassades: kleine stukjes Nederland in het buitenland. Die zijn er om te werken aan banden met andere landen (lees ook: wat is diplomatie?). En om de situatie in de wereld in de gaten te houden.

Deze ambassades en andere posten zijn er ook voor Nederlanders. Bijvoorbeeld om in het buitenland deuren te openen voor ondernemers. Maar ook om reizigers te helpen. Onder andere als je in de problemen komt, of je paspoort kwijtraakt.

Kortom: het belang van Buitenlandse Zaken

Het buitenland is heel belangrijk voor Nederland. Handel is goed voor onze economie, en samen met andere landen werken we aan onze veiligheid. Ook kan Nederland sommige problemen niet alleen oplossen: zoals betaalbare energie, vluchtelingen of klimaatverandering (ook in Europa kost klimaatverandering steeds meer levens en geld). Samen staan we sterker.

En daarom bemoeien we ons niet alleen met onze eigen zaken, maar ook met Buitenlandse Zaken.