Vrouwe Justitia
Het symbool voor gerechtigheid is een vrouw. Vrouwe Justitia staat geblinddoekt met een weegschaal en zwaard in haar handen voor vele gerechtsgebouwen in Nederland. Ze is ook een belangrijk symbool voor ons ministerie van Justitie en Veiligheid. Op Internationale Vrouwendag, maar ook de komende weken, laten we vrouwen aan het woord die zich inzetten voor de rechtsstaat. En die andere vrouwen willen inspireren om ook hun kansen te pakken.
Ik hoop voor jonge vrouwen een inspiratie te zijn
Dilan Yeşilgöz-Zegerius was minister van Justitie en Veiligheid en blikt terug op de interviewreeks.
Veiligheid en rechtvaardigheid in de wijk, voor iedereen
Marieke is districtchef bij de politie. "Mijn drijfveer als intern boegbeeld, is om te laten zien dat je zélf de regie kunt nemen over je loopbaan. Dat je er zelf voor kunt zorgen dat jouw talenten worden gezien en benut."
Ook een rimpeling heeft effect
Soraya is communicatie adviseur ai. bij het OM, momenteel bij het Parket Generaal (PAG). "Ik geloof in een betere wereld en dat ik daaraan kan bijdragen, ook al lijkt die bijdrage soms klein."
Ga het gesprek aan
Gini werkt als manager Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV). “Wij helpen de jongeren te integreren in onze samenleving, zónder dat zij hun eigen identiteit verliezen.”
Je kunt de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen
Nathalie is vestigingsdirecteur van de Penitentiaire Inrichting (PI) Haaglanden en gastvrouw voor het Internationaal Strafhof (ICC) en de tribunalen. “Balans op de werkvloer is wat mij betreft essentieel."
Meiden hebben tijd en vertrouwen nodig
Cindy is politieagent in Amsterdam. Voorheen was ze op straat te vinden en reed ze naar spoedmeldingen. Tegenwoordig is ze netwerkagent. Ook is ze ‘boegbeeld seksuele intimidatie’ en fungeert als contactpersoon daarvoor.
Niet oordelen, maar aanvullen
Diana werkt als Zorg- en behandelinrichtingswerker op de crisisafdeling van het Penitentiair Psychiatrisch Centrum. Dit houdt in dat zij delinquenten (patiënten) begeleidt die een psychische aandoening hebben.
Je hoeft je niet anders te gedragen dan je zou willen
Rhodia is directeur-generaal van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De IND ontvangt ieder jaar tussen de 100.000 en 150.000 verblijfsaanvragen. "We moeten onze emancipatie echt niet aannemen als iets dat voor iedereen normaal is."
Wees je bewust van je rechten
Noortje is teamleider CTI & Dreigingsanalyse bij het Nationaal Cyber Security Centrum in Den Haag. Ze merkt dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de technische sector. Hoe kan dat veranderen?
Ondersteun niet alleen jonge moeders, maar ook de vaders
Selena is forensisch arts voor kinderen bij het NFI. Dat houdt in dat ze op dagelijkse basis gegevens onderzoekt van letsels bij kinderen. Selena: “Ik heb het liefst zo min mogelijk context, dat helpt bij een objectief oordeel."
Vrouwen op posities die jij ook wilt en kunt bereiken
Herke is algemeen directeur van de Raad voor de Kinderbescherming. Deze organisatie komt op voor de rechten van minderjarigen die in hun ontwikkeling worden bedreigd.