Persconferentie: avondlockdown en strengere maatregelen overdag
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) leggen uit waarom er aanvullende coronamaatregelen worden genomen.
Het effect van de maatregelen die op 13 november 2021 zijn ingegaan zouden in de vorm van minder nieuwe besmettingen per dag of minder opnames in de ziekenhuizen terug te zien moeten zijn. Maar de cijfers zijn per dag hoog en uit allerlei onderzoek blijkt dat het gezamenlijk gedrag maar beperkt is veranderd. Bijvoorbeeld uit verkeersonderzoek blijkt dat maar een kleine daling in het aantal reisbewegingen te zien is. Daarom heeft het kabinet het OMT eerder deze week een spoedadvies gevraagd. Dat advies komt erop neer dat het aantal contacten zo snel mogelijk met minimaal 20 % naar beneden gebracht moet worden. Dat betekent dat er extra maatregelen gaan gelden voor de duur van drie weken. De huidige adviezen en maatregelen blijven in stand. Daarbovenop zal met ingang van zondag 28 november 2021 tussen 17.00 uur en 05.00 uur in principe alles in Nederland gesloten zijn. Essentiële winkels zoals supermarkten, andere levensmiddelenwinkels en drogisterijen kunnen open blijven tot 20.00 uur. Essentiële dienstverleners zoals apothekers, tankstations en medische contactberoepen houden hun normale openingstijden. Vervolgens wordt de verplichte anderhalve meter afstand en het mondkapje uitgebreid naar alle plaatsen waar nu al het coronatoegangsbewijs en een zitplaats verplicht zijn. Het mondkapje is alleen verplicht bij verplaatsing. De verplichte anderhalve meter zal in de praktijk betekenen dat de bezetting op maximaal een derde zal uitkomen. Op de doorstroomlocaties waar nu al het coronatoegangsbewijs verplicht is, dus bijvoorbeeld in winkels en op beurzen, gaat bovenop de anderhalve meter en het verplichte mondkapje een norm gelden van maximaal een persoon per vijf vierkante meter. Het derde besluit gaat wel onmiddellijke ingang in, en dat is: blijf zo veel mogelijk thuis. Voor thuisbezoek geldt nu een dringend advies van maximaal vier gasten vanaf 13 jaar. Daaraan voegt het kabinet toe: ga bij maximaal één huishouden op bezoek en ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest. En het thuiswerkadvies wordt: werk thuis tenzij het niet anders kan en hou op het werk altijd anderhalve meter afstand.
Het onderwijs blijft open, omdat de maatschappelijke impact van een scholensluiting en de gevolgen daarvan voor de kinderen aanzienlijk zijn. Er gaan wel extra maatregelen gelden. Mondkapjes worden verplicht in de gangen voor personeel in het primair en voortgezet onderwijs en leerlingen in het voortgezet onderwijs. Leerlingen vanaf groep 6 in het primair onderwijs krijgen het advies om mondkapjes te gebruiken in de gangen. Daarnaast wordt docenten en leerlingen gevraagd twee keer per week een zelftest te doen, vanaf groep 6 in het primair onderwijs en het middelbaar onderwijs.
Tenslotte doet minister-president Rutte de oproep terughoudend te zijn in de contacten tussen kinderen en 70-plussers.
Maatregelen COVID-19
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief over de aanvullende maatregelen waartoe het kabinet heeft besloten, bovenop het maatregelenpakket dat reeds sinds 12 november 2021 gold. Het generiek geldende pakket heeft tot doel het aantal contacten te verminderen en daarmee het aantal besmettingen naar beneden te brengen. Het kabinet verwacht dat met dit pakket die contacten fors worden verminderd. Deze maatregelen gaan in per zondag 28 november 2021, 05.00 uur, en zijn generiek van aard. In de brief wordt de regeling aangeboden die voorziet in een verplichte sluitingstijd. Hierna wordt ingegaan op het 131ste OMT-advies en is er aandacht voor sociaal maatschappelijke en economische reflectie en maatschappelijk beeld en uitvoeringstoets.
Vervolgens wordt ingegaan op de maatregelen die zullen ingaan en maatregelen vanwege een nieuwe virusvariant uit zuidelijk Afrika. Hierna wordt stilgestaan bij de boostercampagne en adviezen van de Gezondheidsraad. Ten slotte komen de testcapaciteit, innovatieve behandelingen, de lange termijn en Catshuisstukken aan bod.
Regelingen 5e tijdelijk verbod burgerluchtverkeer luchtruim Nederland en BES
Minister Visser (IenW) informeert over het vliegverbod voor vliegtuigen naar Nederland en Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES) in verband met de omikronvariant van COVID-19. Het gaat om vliegtuigen uit de landen Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Namibië en Zimbabwe. Tevens informeert zij over de toevoeging van het land Mozambique. De regelingen gaan in op 27 november 2021 om 00.01 uur lokale Nederlandse tijd en lopen tot en met 4 december 2021 23.59 uur.
Aanschaf Valneva vaccin
Minister De Jonge (VWS) informeert over de het feit dat de Europese Commissie en de EU-lidstaten een overeenkomst hebben gesloten met Valneva, over de aanschaf van hun COVID-19-vaccin. Het Valneva-vaccin maakt vooralsnog geen deel uit van de Nederlandse vaccinportefeuille voor de periode 2022/2023. Het kabinet heeft besloten om daarom slechts een pro forma aantal van 10.000 doses af te nemen.
Afkondiging fase 2d opschalingsplan COVID-19
Minister De Jonge (VWS) informeert over de afkondiging van fase 2d uit het Opschalingsplan COVID-19 van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Met de afkondiging van fase 2d zullen binnen de zorgsector aanvullende maatregelen worden genomen om landelijk de continuïteit van de (semi-) acute en kritieke planbare zorg, met de optimale inzet van (schaars) personeel, zo goed mogelijk te borgen.
Ondersteuning door Defensie
Bij Defensie staan 750 militairen paraat om de GGD’s te helpen bij het vaccineren en het afnemen van coronatesten. Dit aantal wordt in december uitgebreid tot 2.000 militairen. Onder deze militairen bevindt zich ook het volledige Orkest Koninklijke Luchtmacht.
Daarnaast ondersteunen tientallen militaire zorgverleners wederom op vele locaties in Nederland, zoals bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht en ziekenhuizen in Venlo en Heerlen. Defensie ondersteunt ook bij de vaccinatiecampagne in het Caribische deel van het Koninkrijk. Zo worden op de Marinekazerne Parera duizenden prikken gezet door defensiepersoneel.
De Bijstandseenheid KMar levert ook in het vierde kwartaal van 2021 regelmatig bijstand aan de politie voor het handhaven van de openbare orde.