November 2021: Meer coronamaatregelen en avondlockdown
De besmettingen lopen in alle regio’s, settingen en leeftijdsgroepen op. Het kabinet besluit daarom strenge generieke maatregelen in te zetten om contacten zoveel mogelijk te beperken. Dit gebeurt op 2 november. Op 12 november wordt een gedeeltelijke lockdown aangekondigd. Op 26 november wordt de eerste avondlockdown aangekondigd waarbij bijna alles sluit om 17.00 uur. Tevens wordt op die datum door de minister van VWS in de maatregelenbrief aangekondigd dat de boostercampagne een extra impuls krijgt.
Meer coronamaatregelen en avondlockdown
Overzicht gebeurtenissen
-
November 2021
-
Het 128e advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie en de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. In dit advies gaat het OMT in op het verloop van de epidemie, het reproductiegetal en prognose ziekenhuis- en IC-opnames.
Het OMT adviseert om zo spoedig mogelijk aanvullende maatregelen te nemen om de toename van IC-opnames te keren, en deze in de tijd te spreiden zodat de zorgcapaciteit in brede zin voor zowel patiënten binnen de reguliere zorg als voor COVID-19-patiënten geborgd blijft. Zij adviseert vervolgens over vaccinaties, basisregels, thuiswerken, uitbreiden van het dragen van een mondneusmasker en uitbreiding van het coronatoegangsbewijs. Ook adviseert het OMT voor het onderwijs om het primair en voortgezet onderwijs open te houden zoals het nu al is. Ten aanzien van het middelbaarberoepsonderwijs en hoger onderwijs (mbo, hbo, en universiteit) adviseert het OMT de invoering van het coronatoegangsbewijs om verspreiding van corona te verminderen. Tenslotte adviseert het OMT om aan gevaccineerde contacten geen quarantaine-advies te geven, maar dat nauwe en huishoudcontacten zich wel na 5 dagen te laten testen in het geval van een besmetting van een nauw contact/huisgenoot.
-
Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE)
Minister Blok (EZK) informeert over de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE). Per 25 september 2021 werden de restricties ten aanzien van de organisatie van evenementen opgeheven en werden andere maatregelen voor evenementen van kracht. Met de ATE wil het kabinet organisatoren van evenementen tegemoetkomen die wel kosten hebben gemaakt, maar niet voldoen aan de voorwaarden voor de garantieregeling evenementen (TRSEC).
Nederland gaat versneld doneren an Covax
Nederland levert vanaf eind oktober structureel vaccins aan Covax. Het doel is in 2021 in totaal evenveel vaccins te doneren, zowel aan Covax als bilateraal met andere landen, als Nederland in totaal gebruikt. Ook zijn inmiddels al zo’n 2,5 miljoen vaccins bilateraal gedoneerd aan Indonesië, Suriname, Kaapverdië en Namibië.
-
Naleving, controle en handhaving coronatoegangsbewijzen
Minister Grapperhaus (JenV) informeert over onderzoeken en mogelijkheden over de naleving, controle en handhaving van coronatoegangsbewijzen. Om de samenleving te informeren en naleving te stimuleren intensiveert het kabinet de communicatie over de maatregelen. Tegelijkertijd ziet het kabinet dat de naleving en controle van het coronatoegangsbewijs door de sectoren beter kan en aanleiding is om te komen tot een adequatere handhaving via het veiligheidsberaad en burgemeesters.
Boostervaccinatie tegen COVID-19; vervolgadvies
De Gezondheidsraad adviseert minister De Jonge (VWS) om te starten met een boosteraanbod aan mensen van 60 jaar en ouder, en aan bewoners van zorginstellingen. Ook mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling wonen (verpleeghuizen, woonzorgcentra, en instellingen voor personen met een verstandelijke beperking) komen in aanmerking voor een boostervaccin.
Persconferentie nieuwe maatregelen
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) leggen uit waarom op sommige punten de coronamaatregelen weer worden aangescherpt. Allereerst wordt het belang van de basisregels herhaald. Hierna wordt verteld dat met onmiddellijke ingang bovenop de basismaatregelen 3 aangescherpte adviezen gelden. Dit zijn:
- anderhalve meter afstand houden,
- een aanscherping van het thuiswerkadvies naar ‘werk minimaal de helft van je werktijd thuis’
- en een dringend binnenlands reisadvies: ‘mijd drukte onderweg en reis buiten de spits’.
Daarnaast moeten mensen met ingang van zaterdag 6 november 2021 op meer plekken het coronatoegangsbewijs laten zien. De belangrijkste zijn:
- de buitenterrassen in de horeca,
- een aantal zogeheten doorstroomlocaties zoals musea, kermissen en braderieën,
- de georganiseerde amateursport vanaf 18 jaar, en
- koren en andere culturele verenigingen.
Verder wordt de mondkapjesplicht uitgebreid naar stations en perrons en op vliegvelden. Ook geldt de mondkapjesplicht voor alle publiek toegankelijke binnenlocaties, in het middelbaar beroepsonderwijs, het hbo en de universiteiten bij verplaatsingen. Tenslotte worden mondkapjes weer verplicht voor alle contactberoepen. De mondkapjesplicht geldt niet waar het coronatoegangsbewijs verplicht is.
Stand van zaken COVID-19
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief over de stand van zaken rondom COVID-19 en de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden. In de inleiding van de brief wordt vermeld dat het epidemiologische beeld ernstig is. Het aantal besmettingen en ziekenhuis- en IC-opnames stijgen sneller dan verwacht. Het kabinet heeft daarom – na advies van het OMT - met een pakket aan maatregelen getracht een balans te vinden tussen enerzijds zo veel mogelijk beperken van verspreiding van het virus en het aantal besmettingen, en anderzijds het behouden van zo veel mogelijk vrijheden. Die maatregelen zijn kort samengevat:
- in blijven zetten op een hoge vaccinatiegraad,
- basisregels blijven naleven,
- tenminste 50% van de werktijd thuis werken,
- uitbreiding dragen mondneusmasker (publieke ruimtes, op perrons en contactberoepen),
- uitbreiding toepassing coronatoegangsbewijs (kunst en cultuurbeoefening vanaf 18 jaar, buitenterrassen bij horeca, doorstroomlocaties, sportbeoefening vanaf 18 jaar, met name daar waar het binnensport betreft, waaronder ook sportscholen, publiek bij amateurwedstrijden).
In de brief wordt verder ingegaan op:
- Het OMT-advies inclusief het epidemiologisch beeld; de Sociaalmaatschappelijke en Economische Reflectie; dilemma’s, analyse en richting;
- De maatregelen, de Tijdelijke wet maatregelen, gevolgd door de doorontwikkeling van het Dashboard en een update over de rioolwatermonitoring. Ook wordt ingegaan op de wijze waarop het coronatoegangsbewijs weer ingezet kan worden;
- Het EU Digitaal Corona Certificaat, reizen, ventilatie, testen en traceren, verbetering digitale ondersteuning/CoronaMelder, vaccins en innovatieve behandelingen;
- De zorg voor patiënten in de keten;
- Bescherming kwetsbare personen;
- Communicatie, de arbeidsmarkt, het Caribisch deel van het Koninkrijk, reactie op het KPMG-rapport, chemische veiligheid van mondkapjes, Verlenging tegemoetkoming ongeplaceerde evenementen en Catshuisstukken;
- Een uitzondering voor herstelde reizigers op de quarantaineverplichting voor reizigers uit zeer hoogrisicogebieden.
-
Vaccinatiestatus COVID-19-patiënten in ziekenhuizen
Minister De Jonge (VWS) stuurt de publicatie over de vaccinatiestatus van COVID-19-patiënten in ziekenhuizen. De cijfers zijn gebaseerd op ziekenhuisopnames tussen 11 juli en 31 oktober 2021. De COVID-19 vaccin-effectiviteit (VE) is in Nederland nog steeds hoog, namelijk 94% tegen ziekenhuisopname en 97% tegen intensive care (IC)-opname.
Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
-
Minister De Jonge (VWS) informeert over de beschikbaarheid van de geneesmiddelen tocilizumab, sarilumab en IL-6-remmers. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze geneesmiddelen werkzaam zijn bij de behandeling van COVID-19. Op dit moment is er een tekort van één van de geneesmiddelen, maar door gepast gebruik van de andere twee geneesmiddelen kan ervoor gezorgd worden dat zowel de COVID-19- als de chronische patiënten zo weinig mogelijk hinder ondervinden van het tekort.
-
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan VWS over de situatie rondom de COVID-19-pandemie en de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. In dit advies gaat het OMT allereerst in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal en prognose ziekenhuis- en IC-opnames.
Het OMT maakt zich zorgen over het gegeven dat het aantal infecties snel toeneemt en dat het aantal ziekenhuis- en IC-opnames verder doorstijgt. Het OMT adviseert daarom om naast het CTB ook te placeren, plus de 1,5 meter maatregel toe te passen. Met de huidige opvolging van de basisregels en praktijk van coronatoegangsbewijzen die blijkt uit een tussentijdse evaluatie van de gedragsunit acht het OMT een dergelijke combinatie van maatregelen gewenst. Mocht het invoeren hiervan enige tijd vergen, dan adviseert het OMT om per direct een aantal maatregelen te nemen om het aantal contacten de komende weken drastisch omlaag te brengen. Het OMT ontraadt daarbij, in het belang van de ontwikkeling van kinderen en jongeren, nu aanvullende maatregelen te treffen in het primair, voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs. Ook in de essentiële detailhandel en voor contactberoepen vindt het OMT aanvullende maatregelen (nog) niet nodig.
Samenvattend: maatregelen die het OMT per direct adviseert:
- Binnenlands reisadvies: reis niet, tenzij strikt noodzakelijk;
- Thuiswerkadvies: werk thuis, tenzij echt niet mogelijk; bij op kantoor werken blijkt de anderhalvemeterregel slechts in een minderheid van de gevallen uitgevoerd te worden, opvolging hiervan verdient direct aandacht;
- Beperk bezoek thuis tot maximaal 4 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend);
- Verbod op evenementen, waarbij kinderfeesten zoals de intocht van Sinterklaas (buiten), kunnen worden uitgezonderd;
- Sluiten of beperkt openstellen (bijvoorbeeld gesloten van 18:00-06:00 uur) van niet-essentiële detailhandel, horeca, cultuursector en sportlocaties.
Het OMT geeft op dit moment geen advies over het al dan niet instellen van een vuurwerkverbod ten behoeve van de bestrijding van de epidemie. De afweging of een vuurwerkverbod nuttig zou zijn in het kader van ontlasting van de zorg zou moeten worden onderzocht.
Het OMT adviseert vervolgens quarantaine voor alle huisgenoten van besmette personen (dus inclusief de huisgenoten die als immuun worden beschouwd op basis van volledige vaccinatie of een doorgemaakte infectie). Omdat dit advies mogelijk een aantal praktische consequenties heeft, zal het verder worden uitgewerkt door het RIVM.
-
Versnellen 'booster'-vaccinatie tegen het coronavirus
Minister De Jonge (VWS) laat weten dat per 19 november 2021 kan worden begonnen met de zogenoemde 'booster'-vaccinatie tegen het coronavirus (COVID-19) voor mensen van 60 jaar en ouder, volwassen bewoners van zorginstellingen, zorgmedewerkers en medewerkers in de maatschappelijke ondersteuning. Een 'booster'-vaccinatie is een extra prik (inenting) om de bescherming van gevaccineerden tegen het coronavirus op peil te houden.
Persconferentie gedeeltelijke lockdown
Nederland heeft te maken met het hoogste aantal geregistreerde positieve testen sinds het begin van de coronacrisis. Het overgrote deel van Nederland is inmiddels gevaccineerd, maar ook met dat grote aantal gevaccineerden is de druk op de zorg extreem hoog. Daarom adviseert het OMT om op de kortst mogelijke termijn het aantal contacten, en daarmee het aantal besmettingen, te verlagen. Met een harde klap van een paar weken en heel breed, want het virus zit overal, door het hele land, in alle sectoren en onder alle leeftijden. Daarnaast adviseert het OMT ook maatregelen te nemen om het virus de komende maanden te vertragen.
Het kabinet heeft daarom besloten tot de volgende concrete maatregelen. Allereerst met onmiddellijke ingang de volgende dringende adviezen:
- ontvang thuis niet meer dan 4 gasten per dag van 13 jaar of ouder en
- werk thuis, tenzij het écht niet anders kan.
Daarnaast gelden vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur de volgende maatregelen:
- Ten eerste komt de verplichting terug anderhalve meter afstand te houden, overal waar het coronatoegangsbewijs niet geldt. Binnen en buiten, met uitzondering van huisgenoten – zoals ook eerder het geval was.
- Ten tweede: daar waar het coronatoegangsbewijs geldt, wordt een zitplaats verplicht, met uitzondering van de zogeheten doorstroomlocaties.
- Ten derde gaat vanaf 13 november 2021 een verplichte sluitingstijd gelden tussen 20.00 uur en 06.00 uur voor de horeca, winkels en alles wat valt onder de niet-essentiële dienstverlening.
- Ten vierde gaat een sluitingstijd van 18.00 uur tot 06.00 uur gelden voor evenementen. Van kerstmarkten tot congressen en beurzen. Uitgezonderd zijn culturele voorstellingen met zitplaatsen. Theaters en bioscopen blijven dus open. Voor alle culturele voorstellingen en alle evenementen waar mensen een vaste zitplaats hebben gaat wel een maximale groepsgrootte gelden van 1250 personen.
- Ten vijfde: alle sport kan in principe doorgaan, maar er gaat wel een verbod gelden voor publiek bij wedstrijden en trainingen, binnen en buiten, in de professionele sport en amateursport, overdag en ‘s avonds.
- En ten zesde gaat vanaf 13 november opnieuw een verplichte maximale groepsgrootte gelden van 75 mensen gelden in het mbo, het hbo en op de universiteiten. Zoals eerder, met een uitzondering voor de tentamens.
Maatregelen COVID-19 van 12 november 2021
Minister De Jonge (VWS) informeert over de maatregelen COVID-19 van 12 november 2021.
In de inleiding van de brief wordt vermeld dat de komende weken een pakket maatregelen geldt om de besmettingsgraad terug te dringen. Gedurende dit tijdelijke pakket wordt een nieuw instrumentarium voorbereid. Het nieuwe instrumentarium betreft het uitbreiden van de inzet van het CTB. Ook wordt de anderhalve meter afstandsnorm opnieuw geïntroduceerd. Tot dat moment geldt het dringende advies om de veilige afstandsnorm nu al in acht te nemen. Het pakket maatregelen dat het kabinet presenteert gaat met ingang van 13 november 18:00 uur gelden. Voor bepaalde sectoren gelden de maatregelen vanaf 20:00 uur. Vervolgens worden in de brief de regelingen voor het inzetten van de maatregelen aangeboden. Deze regelingen betreffen onder andere een verplichte sluitingstijd voor winkels en eet-en drinkgelegenheden, een gedeeltelijk evenementenverbod en het vaststellen van de veilige afstand op anderhalve meter.
Ook wordt in de brief ingegaan op
- het OMT-advies, inclusief het verloop van de epidemiologie,
- de Sociaalmaatschappelijke en Economische Reflectie,
- de maatregelen,
- de wetsvoorstellen t.b.v. de verbrede inzet coronatoegangsbewijzen,
- de effectiviteit van coronatoegangsbewijzen,
- de wijkgerichte aanpak,
- de feiten en cijfers over Testen en Traceren,
- de inzet preventieve hulpmiddelen voor sociale minima,
- de opschaling van ziekenhuis- en IC-bedden,
- extra ondersteuning voor zorgpersoneel,
- de opvang van dak- en thuisloze mensen en
- diverse moties en toezeggingen.
-
Nederland heeft vanuit de eigen voorraad tot nu toe ruim 3 miljoen vaccins bilateraal gedoneerd aan Indonesië, Suriname, Kaapverdië en Namibië. Dit aantal zal de komende weken nog verder oplopen. Aan Indonesië is toegezegd voldoende vaccins te doneren om 3 miljoen mensen te kunnen vaccineren. Hiermee zal het genoemde aantal, 27 miljoen, te doneren vaccins gehaald worden.
-
Debat over ontwikkelingen rondom het coronavirus
Plenair verslag van debat over ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Aanpassingen steunpakket 4e kwartaal 2021
Het kabinet vergroot in afwachting van de goedkeuring van de Europese Commissie het steunpakket in het 4e kwartaal van 2021. De reeds aangekondigde Vaste Lasten nachthoreca (VLN)-regeling wordt verbreed, ondersteuning aan evenementen en aan de sport worden verruimd, en er worden middelen vrijgemaakt voor de land- en tuinbouw.
De eerdere Europees Nederlandse steun- en herstelpakketten zijn, rekening houdend met de lokale situatie, vertaald naar Caribisch Nederland, waarbij waar mogelijk een vergelijkbare benadering gekozen is als in Europees Nederland. Bij dit aanvullende compensatiepakket geldt dit uitgangspunt nog steeds.
-
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat gevaccineerde mensen met downsyndroom na besmetting met het SARS-CoV-2-virus een verhoogd risico lopen op ernstige ziekte en sterfte, vergelijkbaar met dat van ouderen. Daarnaast komen uit recent onderzoek aanwijzingen dat volwassenen met downsyndroom een lagere immuunrespons hebben na vaccinatie tegen COVID-19. Gezien hun hogere risico op ernstige ziekte en sterfte door COVID-19 adviseert de raad deze groep een boostervaccinatie aan te bieden.
-
Aanvullende afspraken voor het waarborgen van IC-afhankelijke kritiek planbare zorg
Deze zorg staat onder druk, omdat voor behandelingen in deze categorie zowel operatiekamer (OK)- als IC-capaciteit noodzakelijk is, terwijl juist op deze afdelingen sprake is van schaarste. Dit komt door de sterk toenemende COVID-druk.
Coronamaatregelen DJI
Na de zomer leek de coronasituatie aanvankelijk sterk verbeterd en zijn landelijk versoepelingen ingevoerd. DJI is echter terughoudend geweest met het invoeren van versoepelingen aangezien besmettingen binnen een inrichting grote impact hebben. Het dringend advies voor het waar mogelijk houden van 1,5 meter afstand is binnen de DJI gehandhaafd. Dit betekent dat de impact van de nieuwe landelijke maatregelen, zoals bekendgemaakt op 12 november 2021., voor de inrichtingen beperkt is. De bestaande maatregelen blijven gehandhaafd. In de bijlage bij de brief staan deze maatregelen beschreven. De situatie in de inrichtingen geeft de minister van Rechtsbescherming geen aanleiding om het coronabeleid verder aan te scherpen.
Naleving, controle en handhaving coronatoegangsbewijs
Hij geeft aan dat de cijfers over de naleving en controle echt onvoldoende zijn. Zeker omdat de urgentie toeneemt door de hoge besmettingscijfers. Daarom zegt hij toe in gesprek te gaan zowel met het Veiligheidsberaad als met de verschillende sectoren om de urgentie te beklemtonen en te bespreken hoe nu echt op korte termijn tot een betere naleving en controle te komen.
Vuurwerkverbod jaarwisseling 2021-2022
Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft het kabinet besloten om opnieuw te komen tot een tijdelijk vuurwerkverbod voor eindejaarsvuurwerk tijdens de komende jaarwisseling. Niet alleen de Kamer maar ook het Veiligheidsberaad, de VNG en diverse zorgkoepels hebben gepleit voor een verbod om de zorg niet onnodig extra te belasten met vuurwerkslachtoffers tijdens komende jaarwisseling.
-
OMT Advies – 130e OMT (71e OMT COVID-19)
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie en de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. In dit advies gaat het OMT allereerst in op het verloop van de epidemie, de epidemiologische situatie, het reproductiegetal en prognose ziekenhuis- en IC-opnames. Vervolgens gaat het OMT in op de geldende maatregelen. Het OMT constateert op grond van de huidige epidemiologische situatie en onderzoek van de gedragsunit dat de ingevoerde maatregelen op 5 november met betrekking tot thuiswerken, naleven van de basismaatregelen, dragen van mondneusmaskers in openbare ruimtes en toepassing van het coronatoegangsbewijs (CTB) onvoldoende opgevolgd worden om te kunnen verwachten dat daarmee een ten minste 25% reductie van contacten en virusoverdracht bereikt wordt. Ook is er geen positieve invloed op het aantal nieuwe infecties zichtbaar. Op dit moment, dat is binnen één week na de invoering van de aanvullende maatregelen op 13 november, kan het OMT nog niet beoordelen wat het effect van de maatregelen is of zal zijn. Verbeterde naleving van de bestaande maatregelen heeft naar mening van het OMT momenteel in potentie meer effect op de afname van het aantal contacten dan nu, binnen een week, te kiezen voor een volgende aanpassing en uitbreiding van beperkende maatregelen.
Aan het OMT is gevraagd of het mogelijk is een samenvatting van het OMT-advies over de inzet van de verschillende CTB-mogelijkheden (2G en 3G, eventueel gecombineerd met 1G) in de vorm van een matrix weer te geven. Het OMT legt in de brief uit dat gezien de vele beïnvloedende factoren het niet mogelijk is om het effect van de verschillende CTB vormen per setting in een matrix weer te geven. Afhankelijk van de setting, doelgroep en fase in de epidemie dient beoordeeld te worden welke vorm van het CTB effectief en proportioneel is. Het realiseren van een maximale risicobeperking door gebruik van de CTB-modaliteiten, anders dan de huidige 3G, is complex en vraagt eigenlijk om een individuele beoordeling per setting.
Vervolgens adviseert het OMT om zelftesten in de toekomst breder in te gaan zetten voor personen met klachten. Dit vergt echter goede voorbereidingen en duidelijke publiekscommunicatie. Daarnaast is er meer onderzoek nodig naar de sensitiviteit van zelftesten onder de huidige epidemiologische omstandigheden bij (gevaccineerde) personen zonder klachten. Het OMT stelt ook een aantal voorwaarden aan de inzet van zelftesten zoals de kwaliteit, beschikbaarheid van gratis zelftesten en bevestiging van besmetting door de GGD om zicht op het virus te houden. Tenslotte adviseert het OMT de sluitingstijd voor horeca niet te verruimen, maar gelijk te houden aan de tijd dat alle bezoekers de gelegenheid dan wel het pand verlaten. Momenteel is dat op 20.00 uur bepaald.
Kabinetsreactie op advies 130e OMT
Minister De Jonge (VWS) biedt het advies aan na het 130e overleg van het Outbreak Management Team (OMT) op 19 november 2021 en geeft de kabinetsreactie op het advies. Het kabinet neemt het advies over van het OMT dat verbeterde naleving van de bestaande maatregelen in potentie meer effect op de afname van het aantal contacten heeft dan een volgende aanpassing en uitbreiding van beperkende maatregelen. Bij een betere naleving van de huidige maatregelen en basisregels is de inzet van communicatie van belang. De afgelopen weken is de communicatie opgeschaald en verder geïntensiveerd. Ook ziet het kabinet dat er bij partners, zoals gemeenten en sectoren, meer gecommuniceerd kan worden over de basisregels. De inzet van communicatie richt zich dan met name op ondersteuning bij de inrichting van de omgeving (de context) om de naleving van de gedragsregels zo makkelijk mogelijk te maken. Aan veiligheidsregio’s en gemeenten wordt gevraagd om in de openbare ruimte extra te communiceren over de basisregels. Deze vraag wordt ook gesteld aan economische en maatschappelijke sectoren als de detailhandel, de vervoerssector, de horeca, de sportsector en de culturele sector. Het kabinet gaat met deze sectoren in gesprek.
Het OMT heeft geadviseerd om zelftesten (met neusafname) breed in te zetten bij personen met klachten. Het kabinet volgt het advies van het Bestuurlijk Afstemmingsoverleg (BAO) op om deze wijziging van beleid zorgvuldig te begeleiden. Daarom zal het beleid uiterlijk 3 december 2021 in overleg met het RIVM en de GGD GHOR worden gewijzigd. Ten aanzien van het OMT-advies over de verruiming van sluitingstijden in de horeca geldt dat het kabinet dit advies onderschrijft en overneemt. Het voorstel om de openingstijden van de horeca te verruimen door bezoekers die voor 20.00 uur binnen zijn langer te laten blijven kan geen doorgang vinden.
Wetsvoorstellen Coronatoegangsbewijs
Het kabinet heeft 3 wetsvoorstellen ingediend bij de Tweede Kamer om - als het hoge aantal besmettingen is teruggedrongen - passende maatregelen te kunnen nemen om de nieuwe stijging van het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuis- en IC-opnames te kunnen vertragen en zo de samenleving zoveel en zo veilig mogelijk open te houden:
- een wetsvoorstel dat de invoer van een 2G-coronatoegangsbewijs (2G-CTB) – alleen voor gevaccineerde en genezen personen - mogelijk maakt in situaties waar het risico op besmettingen zeer hoog is.
- een wetsvoorstel dat het kabinet in staat stellen coronatoegangsbewijzen verplicht te stellen op de werkvloer en
- een wetsvoorstel waarmee coronatoegangsbewijzen verplicht gesteld kunnen worden in het middelbaar beroeps- en hoger onderwijs wanneer de epidemiologische situatie daarom vraagt.
-
OMT Advies – 131e OMT (72e OMT COVID-19)
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie en de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. In dit advies gaat het OMT allereerst in op het verloop van de epidemie, de epidemiologische situatie, het reproductiegetal en de prognose van de ziekenhuis- en IC-opnames. Het OMT concludeert dat vooralsnog geen omslag te zien is in het aantal meldingen en opnames en ook de gegevens van de Gedragsunit en mobiliteitsmaten tonen geen recente aanzienlijke veranderingen. Het OMT constateert dat het te vroeg is om nu al een effect van de aangescherpte maatregelen van 13 november te kunnen zien, maar dat de maatregelen van 4 november 2021 geen merkbaar effect hebben. Dit beeld stemt niet gerust. Tegelijkertijd neemt de druk op de zorg toe, niet alleen op de IC, maar ook in andere sectoren van de zorgketen, zoals thuiszorg, verpleeghuis, en huisarts.
Het OMT adviseert daarom om per direct een aantal aanvullende maatregelen door te voeren:
- Allereerst door extra aandacht te vragen voor de basisregels. Als iedereen zich aan de basisregels zou houden, zal de verspreiding afnemen.
- Daarnaast een algehele sluiting tussen 17.00 uur en 05.00 uur van alle gelegenheden, met alleen uitzondering van de essentiële winkels en essentiële dienstverlening.
- Vervolgens het binnen en buiten verplicht aanhouden van de anderhalvemeter afstandsnorm en
- een breder gebruik van het coronatoegangsbewijs (CTB).
- Daarnaast het zo veel mogelijk thuiswerken tenzij het niet anders kan en
- bezoek thuis voorlopig nog op 4 personen te houden, waarbij aandacht is voor de kinderen in het gezelschap en de rol die zij kunnen spelen in het besmetten van kwetsbare ouderen.
Op middellange en langere termijn (maanden) biedt een hoge immuniteit onder de bevolking de beste garantie en bescherming tegen het optreden van steeds weer nieuwe infectiegolven zodra maatregelen worden teruggedraaid. De weg daaruit is een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad na te streven, van minstens 95%. Er wordt daarom een maximale inspanning van de boostervaccinatie geadviseerd.
Voor het onderwijs adviseert het OMT nieuwe beperkende maatregelen in het onderwijs het liefst vermijden, vanwege wetenschappelijk bewijs voor schade aan de ontwikkeling van kinderen als zij onderwijs moeten missen. Het OMT adviseert wel een aantal aanvullende maatregelen te nemen. Dit zijn het om tweemaal per week te testen met een antigeensneltest (hier kunnen ook zelftesten voor gebruikt worden) en te overwegen de kerstvakantie naar voren te verlengen.
Gezondheidsraadadvies boostervaccinatie tegen COVID-19 bij personen van 18 tot 60 jaar
Het kabinet heeft besloten dat ook mensen onder de 60 jaar een COVID-19-boostervaccinatie kunnen krijgen, nadat 60-plussers, bewoners van zorginstellingen en zorgpersoneel met direct patiëntencontact aan de beurt zijn geweest. De Gezondheidsraad benadrukt dat het belangrijk blijft als eerste de ouderen en bewoners van zorginstellingen een boostervaccinatie te geven. Daarna kan het gezondheidswinst opleveren om mensen tussen 18 en 60 jaar een booster te geven.
De Gezondheidsraad adviseert bij de boostervaccinatie van mensen tussen 18 en 60 jaar geen onderscheid te maken naar eerder gekregen vaccin. De raad adviseert de volgorde van oud naar jong aan te houden. De raad ziet geen aanleiding in de volgorde rekening te houden met mensen die al een andere aandoening hebben. Er zijn geen gegevens die erop wijzen dat de werking van de vaccins minder goed is bij bepaalde groepen, met uitzondering van de mensen met een ernstige immuunstoornis. Zij hebben om die reden al een derde prik gekregen.
De Gezondheidsraad adviseert de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna te gebruiken als booster, ongeacht het vaccin dat is gebruikt voor de primaire vaccinatie. Personen die in de primaire vaccinatieserie het Janssen- of AstraZenecavaccin hebben gekregen zullen daarom een mRNA-vaccin als booster krijgen (heterologe boostervaccinatie). Verder geldt dat tussen de booster en de laatste dosis van de primaire vaccinatie ten minste 6 maanden moet zitten.
-
Persconferentie: avondlockdown en strengere maatregelen overdag
Het effect van de maatregelen die op 13 november 2021 zijn ingegaan zouden in de vorm van minder nieuwe besmettingen per dag of minder opnames in de ziekenhuizen terug te zien moeten zijn. Maar de cijfers zijn per dag hoog en uit allerlei onderzoek blijkt dat het gezamenlijk gedrag maar beperkt is veranderd. Bijvoorbeeld uit verkeersonderzoek blijkt dat maar een kleine daling in het aantal reisbewegingen te zien is. Daarom heeft het kabinet het OMT eerder deze week een spoedadvies gevraagd. Dat advies komt erop neer dat het aantal contacten zo snel mogelijk met minimaal 20 % naar beneden gebracht moet worden. Dat betekent dat er extra maatregelen gaan gelden voor de duur van drie weken. De huidige adviezen en maatregelen blijven in stand. Daarbovenop zal met ingang van zondag 28 november 2021 tussen 17.00 uur en 05.00 uur in principe alles in Nederland gesloten zijn. Essentiële winkels zoals supermarkten, andere levensmiddelenwinkels en drogisterijen kunnen open blijven tot 20.00 uur. Essentiële dienstverleners zoals apothekers, tankstations en medische contactberoepen houden hun normale openingstijden. Vervolgens wordt de verplichte anderhalve meter afstand en het mondkapje uitgebreid naar alle plaatsen waar nu al het coronatoegangsbewijs en een zitplaats verplicht zijn. Het mondkapje is alleen verplicht bij verplaatsing. De verplichte anderhalve meter zal in de praktijk betekenen dat de bezetting op maximaal een derde zal uitkomen. Op de doorstroomlocaties waar nu al het coronatoegangsbewijs verplicht is, dus bijvoorbeeld in winkels en op beurzen, gaat bovenop de anderhalve meter en het verplichte mondkapje een norm gelden van maximaal een persoon per vijf vierkante meter. Het derde besluit gaat wel onmiddellijke ingang in, en dat is: blijf zo veel mogelijk thuis. Voor thuisbezoek geldt nu een dringend advies van maximaal vier gasten vanaf 13 jaar. Daaraan voegt het kabinet toe: ga bij maximaal één huishouden op bezoek en ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest. En het thuiswerkadvies wordt: werk thuis tenzij het niet anders kan en hou op het werk altijd anderhalve meter afstand.
Het onderwijs blijft open, omdat de maatschappelijke impact van een scholensluiting en de gevolgen daarvan voor de kinderen aanzienlijk zijn. Er gaan wel extra maatregelen gelden. Mondkapjes worden verplicht in de gangen voor personeel in het primair en voortgezet onderwijs en leerlingen in het voortgezet onderwijs. Leerlingen vanaf groep 6 in het primair onderwijs krijgen het advies om mondkapjes te gebruiken in de gangen. Daarnaast wordt docenten en leerlingen gevraagd twee keer per week een zelftest te doen, vanaf groep 6 in het primair onderwijs en het middelbaar onderwijs.
Tenslotte doet minister-president Rutte de oproep terughoudend te zijn in de contacten tussen kinderen en 70-plussers.
Maatregelen COVID-19
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief over de aanvullende maatregelen waartoe het kabinet heeft besloten, bovenop het maatregelenpakket dat reeds sinds 12 november 2021 gold. Het generiek geldende pakket heeft tot doel het aantal contacten te verminderen en daarmee het aantal besmettingen naar beneden te brengen. Het kabinet verwacht dat met dit pakket die contacten fors worden verminderd. Deze maatregelen gaan in per zondag 28 november 2021, 05.00 uur, en zijn generiek van aard. In de brief wordt de regeling aangeboden die voorziet in een verplichte sluitingstijd. Hierna wordt ingegaan op het 131ste OMT-advies en is er aandacht voor sociaal maatschappelijke en economische reflectie en maatschappelijk beeld en uitvoeringstoets.
Vervolgens wordt ingegaan op de maatregelen die zullen ingaan en maatregelen vanwege een nieuwe virusvariant uit zuidelijk Afrika. Hierna wordt stilgestaan bij de boostercampagne en adviezen van de Gezondheidsraad. Ten slotte komen de testcapaciteit, innovatieve behandelingen, de lange termijn en Catshuisstukken aan bod.
Regelingen 5e tijdelijk verbod burgerluchtverkeer luchtruim Nederland en BES
Minister Visser (IenW) informeert over het vliegverbod voor vliegtuigen naar Nederland en Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES) in verband met de omikronvariant van COVID-19. Het gaat om vliegtuigen uit de landen Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Namibië en Zimbabwe. Tevens informeert zij over de toevoeging van het land Mozambique. De regelingen gaan in op 27 november 2021 om 00.01 uur lokale Nederlandse tijd en lopen tot en met 4 december 2021 23.59 uur.
Aanschaf Valneva vaccin
Minister De Jonge (VWS) informeert over de het feit dat de Europese Commissie en de EU-lidstaten een overeenkomst hebben gesloten met Valneva, over de aanschaf van hun COVID-19-vaccin. Het Valneva-vaccin maakt vooralsnog geen deel uit van de Nederlandse vaccinportefeuille voor de periode 2022/2023. Het kabinet heeft besloten om daarom slechts een pro forma aantal van 10.000 doses af te nemen.
Afkondiging fase 2d opschalingsplan COVID-19
Minister De Jonge (VWS) informeert over de afkondiging van fase 2d uit het Opschalingsplan COVID-19 van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Met de afkondiging van fase 2d zullen binnen de zorgsector aanvullende maatregelen worden genomen om landelijk de continuïteit van de (semi-) acute en kritieke planbare zorg, met de optimale inzet van (schaars) personeel, zo goed mogelijk te borgen.
Ondersteuning door Defensie
Bij Defensie staan 750 militairen paraat om de GGD’s te helpen bij het vaccineren en het afnemen van coronatesten. Dit aantal wordt in december uitgebreid tot 2.000 militairen. Onder deze militairen bevindt zich ook het volledige Orkest Koninklijke Luchtmacht.
Daarnaast ondersteunen tientallen militaire zorgverleners wederom op vele locaties in Nederland, zoals bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht en ziekenhuizen in Venlo en Heerlen. Defensie ondersteunt ook bij de vaccinatiecampagne in het Caribische deel van het Koninkrijk. Zo worden op de Marinekazerne Parera duizenden prikken gezet door defensiepersoneel.
De Bijstandseenheid KMar levert ook in het vierde kwartaal van 2021 regelmatig bijstand aan de politie voor het handhaven van de openbare orde.
-
Om ondernemers en werkenden te ondersteunen kondigt het kabinet aanvullingen aan voor het steunpakket in het vierde kwartaal van 2021. Het kabinet trekt voor de aanvullende aanpassingen aan het steunpakket circa € 2,2 miljard uit.
-
Tijdelijke tegemoetkomingsregelingen kinderopvang
Staatssecretaris Wiersma (SZW) informeert over een aanpassing in de tijdelijke tegemoetkomingsregelingen voor de kinderopvang. De regelingen worden ingesteld vanwege de sluitingen van de opvang door het coronavirus in 2020 en 2021. De regeling heeft voor een groep ouders een ongunstige uitwerking gehad. Het feit dat sommige ouders een financieel nadeel hebben ondervonden van soms enkele honderden euro’s is voor de staatssecretaris Van Huffelen van Toeslagen en Douane en staatssecretaris Wiersma aanleiding om de tegemoetkomingsregeling te herzien.
Stand van zaken omikronvariant coronavirus en maatregelen tegen verspreiding
Minister De Jonge (VWS) meldt de stand van zaken over de in zuidelijk Afrika aangetroffen omikronvariant van het coronavirus. Daarnaast maakt de minister duidelijk welke maatregelen het kabinet heeft genomen om verspreiding in Nederland van de omikronvariant tegen te gaan. In de brief wordt ook ingegaan op de twee directe vluchten die onderweg waren van Zuid-Afrika naar Schiphol op het moment dat de aangescherpte maatregelen ingingen.
-