Oktober 2021: Coronabesmettingen lopen op
In oktober wordt duidelijk dat de vaccinaties tegen het coronavirus minder effectief zijn bij een besmetting met de deltavariant dan bij de alfavariant. De vaccinaties hebben voor beide varianten wel een hoge effectiviteit tegen ziekenhuisopname.
Coronabesmettingen lopen op
Overzicht gebeurtenissen
-
Oktober 2021
-
Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) herziet het opschalingsplan van 30 juni 2020. In de herziene versie zijn geleerde lessen van de periode vanaf juli 2020 tot en met september 2021 meegenomen.
-
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de uitvoering van medisch specialistische inhaalzorg n.a.v. de publicatie van de tweede editie van de Monitor Toegankelijkheid van Zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de eerste NZa-monitor over inhaalzorg van 26 augustus werd uitgegaan van 170.000 tot 210.000 inhaalzorg-operaties. Dit is in de tweede editie van deze monitor van 30 september 2021 verder aangescherpt tot een totaal van tussen 180.000 en 200.000 operaties.
-
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de vormgeving van een Nationale Reserve van zorgmedewerkers die kunnen worden ingezet tijdens een pandemie, ramp of terreuraanslag of andersoortige crisis.
Een Nationale Zorgreserve met regionale uitvoeringskernen heeft de voorkeur van minister De Jonge. Op nationaal niveau wordt doorzettingsmacht, organisatievermogen en een registerfunctie belegd, waarbij de Nationale Zorgreserve functioneert onder centrale regie, aansluitend op de toekomstige crisis- en pandemische paraatheidstructuur. Hij geeft aan te koersen op een Nationale Zorgreserve van ca. 2.000 reservisten. Hiervoor heeft het kabinet op Prinsjesdag € 5 miljoen. structureel vrijgemaakt vanaf 2022.
-
Minister Blok (EZK) deelt de 3e voortgangsrapportage van de coronasteunregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). In deze brief gaat de minister specifiek in op de complexiteit rond grote ondernemingen, maatwerk door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, bezwaren en beroepen, en de controle op misbruik en oneigenlijk gebruik.
-
Het 127e advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie en de maatregelen om het coronavirus te bestrijden. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal en de relatieve besmettelijkheid van varianten.
Het OMT adviseert op basis van het geschetste beeld van het verloop van de epidemie, het aantal meldingen, de Rt-waarde en de modellen over de verwachting van de ziekenhuis- en IC-opnames en de onzekerheden door het momenteel uiteenlopen van de prognosemodellen om nu geen maatregelen te versoepelen. Wat betreft de adviesaanvraag over het beschikbaar houden van mogelijkheden voor maatregelen in kader van de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 geldt in grote lijn hetzelfde. Vanwege de epidemiologische onzekerheden in de te verwachten IC- en ziekenhuisopnamen adviseert het OMT de mogelijkheid om maatregelen in te kunnen stellen open te houden.
Vervolgens adviseert het OMT om de geldigheidstermijn na doorgemaakte infectie aan te passen naar een jaar. Herbeoordeling in de toekomst is hierbij wenselijk. In de begeleidende bijlage 'Geldigheidsduur herstelbewijs en rol serologie bij CTB' wordt in detail op dit advies ingegaan.
Tenslotte adviseert het OMT gezien de epidemiologische situatie (met vooral besmettingen in de groepen onder de 20 jaar) en onzekerheid over de toename van infecties en de prognoses ten aanzien van ziekenhuis- en IC-opnames voor de komende periode om voor alle kinderen tot en met 12 jaar de quarantaineadviezen niet los te laten. Omdat kinderen jonger dan 4 jaar maar een erg kleine rol spelen in de transmissie van het virus, kan voor deze groep de quarantaine al wel vervallen, ongeacht of zij huishoud- of nauw contact zijn.
-
Staatssecretaris Vijlbrief (FIN) informeert de Tweede Kamer over de manier waarop het kabinet omgaat met bedrijven die een belastingschuld hebben opgebouwd vanwege de coronacrisis.
Per 1 oktober 2021 zijn ondernemers weer verplicht om tijdig hun nieuw opkomende belastingverplichtingen te voldoen. De datum waarop ondernemers uiterlijk beginnen met het aflossen van de opgebouwde belastingschuld is vastgesteld op 1 oktober 2022.
-
Minister De Jonge (VWS) deelt de reactie van het kabinet op het 127e advies van het Outbreak Management Team (OMT) over COVID-19 met de Tweede Kamer.
Ten aanzien van het OMT-advies aangaande quarantaine voor kinderen onder de 4 jaar en kinderen tussen de 4 en 13 jaar geldt dat het kabinet dit advies onderschrijft en overneemt. Dat betekent dat de quarantaine adviezen voor kinderen vanaf 4 tot en met 12 jaar blijven gelden. Het kabinet neemt het OMT-advies over het verlengen van de geldigheidstermijn van het herstelbewijs na een doorgemaakte infectie mee bij de besluitvorming begin november. Het kabinet heeft kennisgenomen van het advies van het OMT dat een serologische test voor dit moment niet bruikbaar is voor het coronatoegangsbewijs. Het kabinet volgt tevens het advies om de nu geldende maatregelen niet te versoepelen, daarmee worden de nu geldende maatregelen gecontinueerd. Ook adviseert het OMT de mogelijkheid om maatregelen in te kunnen stellen open te houden. Het kabinet weegt dit advies mee bij het volgende besluit over de mogelijke vierde verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 (Twm). Tenslotte acht het kabinet het vanuit het voorzorgsprincipe van belang dat er een boostercampagne zal plaatsvinden. Mensen van 60 jaar en ouder zullen als een van de eerste groepen in aanmerking komen, te beginnen met de hoogste leeftijdsgroepen.
-
Minister Visser (IenW) informeert de Tweede Kamer over de belangrijkste effecten van de COVID-19-pandemie voor Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Daarbij gaat zij in op de acties om deze effecten te verlichten. Deze acties liggen op het gebied van financiën, opleiden luchtverkeersleiders en het uitvoeren van projecten.
-
In verband met COVID-19 en de daaruit voortvloeiende maatregelen is de inburgeringstermijn van de inburgeringsplichtigen meerdere keren verlengd. In verband met verbeterende omstandigheden en het vervallen van de anderhalvemetermaatregel worden geen verdere verlengingen verleend. De laatste verlenging inburgeringstermijn in verband met COVID-19 loopt af per 13 januari 2022.
-
De coronabesmettingen lopen op, dus minister De Jonge (VWS) laat de Tweede Kamer weten dat het kabinet op 2 november 2021 een brief gaat sturen met de stand van zaken. Deze brief komt dan na vervroegde besluitvorming door het kabinet over eventuele nieuwe maatregelen tegen de oplopende besmettingen met COVID-19. Vóór deze besluitvorming wordt het Outbreak Management Team (OMT) om advies gevraagd.
-
Het kabinet is van plan om bij Koninklijk Besluit de geldigheid van de Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19 naar 1 juli 2022 te verlengen. Dit vanwege de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 en omdat niet bekend is hoe de epidemiologische situatie op dat moment zal zijn. Tegelijk is het van belang dat de gemeenten tijdig – dat wil zeggen: uiterlijk begin december 2021 – duidelijkheid krijgen over de wettelijke kaders waarmee zij rekening moeten houden bij de organisatie van deze verkiezingen.
-