Persconferentie: voortzetting huidige lockdown tot 9 februari
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) geven een toelichting en beantwoorden vragen over de voortzetting van de lockdown ten minste tot en met 9 februari. De reden hiervoor is dat de cijfers niet snel genoeg dalen en de dreiging van de Britse coronavariant. Ook kondigen zij aan dat de regering onderzoekt of een avondklok nodig is.
Zie ook:
Stand van zaken brief COVID-19
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de laatste stand van zaken rond het coronavirus. Er is een hoog aantal dagelijkse besmettingen. Op basis van de huidige stand van zaken en het 95ste OMT-advies besluit het kabinet daarom de lockdown voort te zetten tot en met 9 februari. Ook wordt onderzocht of een avondklok nodig is en hiervoor is een spoedadvies aan het OMT gevraagd.
Het OMT adviseert ook om de praktijktesten evenementensector – de zogenaamde Fieldlabs – uit te stellen. Het kabinet neemt dit advies over. Er wordt stil gestaan bij het grootschalig en gericht testen, zoals in Lansingerland gebeurt. Dit is bedoeld om zoveel mogelijk te leren over de Britse variant van het virus en over de mogelijkheden die grootschalig en gericht testen biedt om een opleving van het aantal besmettingen regionaal aan te pakken. In dit onderzoek wordt ook gekeken of deze variant meer risico op gezondheidsschade voor kinderen geeft.
In de brief staat ook informatie over reizen. De Tweede Kamer en de Eerste Kamer hebben ingestemd met een aanpassing van de Wet publieke gezondheid die een juridische basis creëert onder de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 om reizigers uit hoogrisicogebieden te verplichten een negatieve PCR-testuitslag te laten zien voor vertrek naar Nederland. Dit geldt voor alle passagiers die per vliegtuig, schip, bus of trein (het kort grensoverschrijdend verkeer uitgezonderd) vanuit deze gebieden naar Nederland komen. Alle reizigers per vliegtuig, schip, trein en bus moeten voor vertrek de negatieve testuitslag tonen aan de vervoerder. Zonder test mogen ze het vervoermiddel niet in.
Hierna gaat de brief in op funderend onderwijs en kinderopvang en de virusmutatie uit het Verenigd Koninkrijk. En op diverse zaken waarbij aandacht voor de stand van zaken van vaccins en vaccineren. Er staat dat op 6 januari een start is gemaakt met de vaccinatiecampagne.
Verder gaat de brief in op de vaccinatiestrategie en aankoop van vaccins. Het vaccin van Moderna is op 6 januari toegelaten tot de Europese markt. De Gezondheidsraad heeft over de inzet van dit vaccin geadviseerd. Uit het advies blijkt dat het vaccin van Moderna goed werkt bij volwassenen, ouderen en medische risicogroepen en de Gezondheidsraad adviseert het vaccin zo snel mogelijk in te zetten voor ouderen vanaf 60 jaar beginnend met de oudste leeftijdsgroepen. Ook gaat het over de inzet van het vaccin AstraZeneca, dat hopelijk in februari beschikbaar komt.
Kamerbrief over toezeggingen bij behandeling wet verkiezingen COVID-19
Minister Ollongren (BZK) stuurt een brief over toezeggingen die zijn gedaan bij de behandeling van de Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19. In de brief gaat zij in op de bezorging van de briefstemmen die door kiezers in de brievenbussen van PostNL worden gedaan. En op de mogelijkheden om de vergoeding aan stembureauleden niet fiscaal te belasten en over de wijze waarop bij de Tweede Kamerverkiezing kan worden nagegaan hoeveel kiezers per brief hebben gestemd.
Daarnaast zijn er twee rapporten over de uitkomsten van een toets op de briefstembescheiden voor kiezers van 70 jaar en ouder. Het tweede rapport is gemaakt in het kader van de evaluatie van de herindelingsverkiezingen en geeft een beeld van de motieven van kiezers om niet te gaan stemmen bij die verkiezingen.