Januari 2021: Invoering avondklok en start vaccinatie
Het nieuwe jaar begint Nederland in lockdown, maar in de eerste week van januari start ook het vaccineren. In de tweede week kondigt het kabinet aan dat de lockdown wordt verlengd tot begin februari en eind januari wordt de avondklok ingevoerd.
Invoering avondklok en start vaccinatie
Overzicht gebeurtenissen
-
Januari 2021
-
Minister De Jonge (VWS), minister Grapperhaus (JenV), minister Ollongren (BKZ) en minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeren de Tweede Kamer over de invoering van een verplichte negatieve PCR-testuitslag voor reizigers uit hoogrisicogebieden van buiten de EU die per vliegtuig of schip naar Nederland komen.
Met een ministeriële regeling, die onder de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 valt, wordt een tweede grondslag tot stand gebracht. Die verplicht de aanbieder van personenvervoer via lucht- en scheepvaart alleen reizigers te vervoeren die in het bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag, als zij uit een hoogrisicogebied naar Nederland reizen.
-
1ste overleg OMT-Gezondheidsraad (GR) COVID-19
Dit is het eerste gezamenlijke advies van het OMT en de Gezondheidsraad over de vaccinatiestrategie COVID-19. Het OMT/GR-overleg is van mening dat het effectief is om een parallelle strategie voor ouderen te hanteren waarbij zowel via de GGD gevaccineerd kan worden als via de huisarts. Waarbij in principe iedereen op een vaccinatielocatie wordt gevaccineerd.
Diegenen die niet naar de GGD-vaccinatielocatie kunnen komen, krijgen een uitnodiging voor vaccinatie bij de huisarts. Ook adviseert het OMT/GR-overleg een prioritering aan te houden op basis van de leeftijd, en daarbij te beginnen met de oudste groepen.
Omdat de meeste gezondheidswinst is te behalen bij de prioritaire doelgroep van ouderen vanaf 60 jaar is het advies om ten minste 90% van de vaccins te reserveren voor deze groep. Ook adviseren het OMT en de Gezondheidsraad om per tijdsperiode niet meer dan 10% van de vaccins te reserveren voor beroepsgroepen in de zorg en mogelijk andere beroepsgroepen. En dit alleen te doen als er echte knelpunten dreigen te ontstaan bij het in stand houden van de zorg.
Update stand van zaken vaccinatiestrategie
Minister De Jonge (VWS) geeft een update over de stand van zaken van de COVID-19 vaccinatiestrategie. Hij gaat hierbij in op onder andere de strategie, ontwikkelingen en keuzes, tijdpad en tempo, komende leveringen, stand van zaken uitvoering, vaccinatie Caribisch deel Koninkrijk, registratie, vaccinatieprogramma’s in verschillende Europese landen, communicatie en volgende stappen.
-
Advies OMT en Gezondheidsraad over vaccinatiestrategie COVID-19
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer het eerste gezamenlijke advies van het OMT en de Gezondheidsraad over de vaccinatiestrategie COVID-19. In de brief staat dat de vaccins BionTech/Pfizer en Moderna zoveel mogelijk gebruikt moeten worden voor de groep ouderen. Daarnaast geven het OMT en de Gezondheidsraad aan dat vaccins ook voor andere groepen dan de prioritaire doelgroep gebruikt kunnen worden. Dit in zeer beperkte mate, als knelpunten dreigen te ontstaan bij het in stand houden van de zorg.
Arbeidsmigranten en lockdown-maatregelen COVID-19
Ministers Koolmees (SZW) en Ollongren (BZK) en staatssecretaris Van ’t Wout (SZW) beschrijven hoe het kabinet de nieuwe lockdown-maatregelen tegen COVID-19 voor arbeidsmigranten gaat handhaven. Zowel op de werkvloer als bij de huisvesting.
-
Op 6 januari 2021 zijn bij de vaccinatielocatie van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Hart voor Brabant in Veghel de eerste coronavaccinaties toegediend bij zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. Ook de eerste medewerkers uit de directe COVID-zorg worden vanaf die dag in ziekenhuizen gevaccineerd.
-
Gevolgen van de 2e golf COVID-19-pandemie voor het migratiebeleid
Staatssecretaris Broekers-Knol (JenV) informeert de Tweede Kamer over de gevolgen van de 2e golf van corona-besmettingen en de lockdown vanaf 15 december 2020 voor het migratiebeleid. Het voornaamste verschil van de huidige lockdown ten opzichte van de vorige is dat processen in de asielketen inmiddels als vitaal zijn bestempeld.
Het aantal nieuwe besmettingen in de opvang was in oktober en in november respectievelijk 240 en 272. Dit op circa 28.000 opgevangen asielzoekers. Daarmee is het percentage besmettingen tijdens de 2e golf onder COA-bewoners lager dan gemiddeld in Nederland.
De 2e COVID-19-golf heeft ook gevolgen op het beslis- en hoorproces bij asielzaken. Zo kunnen gehoren op het laatste moment geen doorgang vinden vanwege COVID-19 en/of quarantaineverplichtingen bij asielzoekers, advocaten en tolken en heeft de IND in enige mate te maken met uitval van medewerkers als gevolg van ziekteverzuim of de toepassing van stringente quarantainemaatregelen.
Wijziging van de Wet publieke gezondheid i.v.m. toegang en gebruik personenvervoer
Artikel 58p van de Wet publieke gezondheid is gewijzigd in verband met een verduidelijking van de tijdelijke grondslag voor het stellen van regels over de toegang tot en het gebruik van voorzieningen voor personenvervoer.
-
95ste OMT-advies (36ste OMT COVID-19)
Advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder meer in op de Britse variant van het coronavirus, praktijkexperimenten met evenementen (fieldlabs) en antigeen- en ademtesten.
Het OMT vindt het aantal besmettingen nog steeds erg hoog. De R-waarde is maar net onder de 1 gekomen en de onzekerheid is groot rondom de mogelijke gevolgen van een toegenomen besmettelijkheid van de nieuwe variant afkomstig uit het VK (en die uit Zuid-Afrika). Die duikt op meerdere plekken in Nederland op.
In het verlengde hiervan adviseert het OMT om de afweging over de heropening van kinderopvang en scholen ook uit te stellen met ten minste twee weken. Het OMT ziet momenteel geen aanleiding de lockdown aan te scherpen.
Kabinetsstandpunt op draaiboek Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie
Minister Van Ark (VWS) stuurt het kabinetsstandpunt op het draaiboek 'Triage op basis van niet-medische overwegingen voor IC-opname ten tijde van fase 3 in de COVID-19 pandemie'.
Advies Gezondheidsraad Moderna-vaccin en vaccinatiestrategie
De Gezondheidsraad adviseert minister De Jonge (VWS) over de inzet van het Moderna-vaccin bij verschillende doelgroepen die in aanmerking komen voor vaccinatie. In lijn met het advies over vaccinatiestrategieën in november, adviseert de Gezondheidsraad om het vaccin van BioNTech/Pfizer primair in te zetten voor ouderen vanaf 60 jaar, te beginnen bij de oudsten.
Dat betekent dat, wanneer van oud naar jong wordt gevaccineerd en er voldoende vaccins voorradig zijn, vrijwel alle mensen van 75 jaar en ouder (zelfstandig wonend of wonend in een zorginstelling) gevaccineerd kunnen worden in het eerste kwartaal van 2021.
-
Persconferentie: voortzetting huidige lockdown tot 9 februari
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) geven een toelichting en beantwoorden vragen over de voortzetting van de lockdown ten minste tot en met 9 februari. De reden hiervoor is dat de cijfers niet snel genoeg dalen en de dreiging van de Britse coronavariant. Ook kondigen zij aan dat de regering onderzoekt of een avondklok nodig is.
Zie ook:
Stand van zaken brief COVID-19
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de laatste stand van zaken rond het coronavirus. Er is een hoog aantal dagelijkse besmettingen. Op basis van de huidige stand van zaken en het 95ste OMT-advies besluit het kabinet daarom de lockdown voort te zetten tot en met 9 februari. Ook wordt onderzocht of een avondklok nodig is en hiervoor is een spoedadvies aan het OMT gevraagd.
Het OMT adviseert ook om de praktijktesten evenementensector – de zogenaamde Fieldlabs – uit te stellen. Het kabinet neemt dit advies over. Er wordt stil gestaan bij het grootschalig en gericht testen, zoals in Lansingerland gebeurt. Dit is bedoeld om zoveel mogelijk te leren over de Britse variant van het virus en over de mogelijkheden die grootschalig en gericht testen biedt om een opleving van het aantal besmettingen regionaal aan te pakken. In dit onderzoek wordt ook gekeken of deze variant meer risico op gezondheidsschade voor kinderen geeft.
In de brief staat ook informatie over reizen. De Tweede Kamer en de Eerste Kamer hebben ingestemd met een aanpassing van de Wet publieke gezondheid die een juridische basis creëert onder de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 om reizigers uit hoogrisicogebieden te verplichten een negatieve PCR-testuitslag te laten zien voor vertrek naar Nederland. Dit geldt voor alle passagiers die per vliegtuig, schip, bus of trein (het kort grensoverschrijdend verkeer uitgezonderd) vanuit deze gebieden naar Nederland komen. Alle reizigers per vliegtuig, schip, trein en bus moeten voor vertrek de negatieve testuitslag tonen aan de vervoerder. Zonder test mogen ze het vervoermiddel niet in.
Hierna gaat de brief in op funderend onderwijs en kinderopvang en de virusmutatie uit het Verenigd Koninkrijk. En op diverse zaken waarbij aandacht voor de stand van zaken van vaccins en vaccineren. Er staat dat op 6 januari een start is gemaakt met de vaccinatiecampagne.
Verder gaat de brief in op de vaccinatiestrategie en aankoop van vaccins. Het vaccin van Moderna is op 6 januari toegelaten tot de Europese markt. De Gezondheidsraad heeft over de inzet van dit vaccin geadviseerd. Uit het advies blijkt dat het vaccin van Moderna goed werkt bij volwassenen, ouderen en medische risicogroepen en de Gezondheidsraad adviseert het vaccin zo snel mogelijk in te zetten voor ouderen vanaf 60 jaar beginnend met de oudste leeftijdsgroepen. Ook gaat het over de inzet van het vaccin AstraZeneca, dat hopelijk in februari beschikbaar komt.
Kamerbrief over toezeggingen bij behandeling wet verkiezingen COVID-19
Minister Ollongren (BZK) stuurt een brief over toezeggingen die zijn gedaan bij de behandeling van de Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19. In de brief gaat zij in op de bezorging van de briefstemmen die door kiezers in de brievenbussen van PostNL worden gedaan. En op de mogelijkheden om de vergoeding aan stembureauleden niet fiscaal te belasten en over de wijze waarop bij de Tweede Kamerverkiezing kan worden nagegaan hoeveel kiezers per brief hebben gestemd.
Daarnaast zijn er twee rapporten over de uitkomsten van een toets op de briefstembescheiden voor kiezers van 70 jaar en ouder. Het tweede rapport is gemaakt in het kader van de evaluatie van de herindelingsverkiezingen en geeft een beeld van de motieven van kiezers om niet te gaan stemmen bij die verkiezingen.
-
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer de regeling tot wijziging van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 in verband met het verlengen van de verzwaarde maatregelen voor onderwijsinstellingen en kinderopvang.
-
Negatieve testuitslag noodzakelijk bij reizen naar de BES-eilanden
Minister De Jonge (VWS) stuurt de regelingen tot wijziging van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 voor Europees Nederland en de BES-eilanden. In de regeling, die betrekking heeft op de BES-eilanden, is geregeld dat een negatieve PCR-testuitslag noodzakelijk is voor het reizen naar deze eilanden. De regeling is opgesteld wegens het aflopen van het vliegverbod op 15 januari 2021, het grote aantal besmettingen op Bonaire, in Europees Nederland en in het buitenland, door de in het buitenland gevonden varianten van het virus en vanwege het feit dat Sint Eustatius en Saba op dit moment geen besmettingen met het virus kennen.
Risicobeheersing Tegemoetkoming Vaste Lasten
Staatssecretaris Keijzer (EZK) informeert de Tweede Kamer over de risicobeheersing aangaande de Tegemoetkoming Vaste Lasten-subsidie. Deze regeling, onderdeel van het steun- en herstelpakket, is bedoeld om een groot aantal ondernemers die hiervoor in aanmerking komt zo tijdig mogelijk van financiële ondersteuning te voorzien. Met de verdergaande aanpassingen in de TVL worden, met zo veel mogelijk behoud van de snelle dienstverlening, de maatregelen voor misbruik en oneigenlijk gebruik (M&O) aangescherpt.
2de overleg OMT-GR COVID-19
Gezamenlijk advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad over de COVID-19-vaccinatiestrategie. Het advies gaat over de vraag of de VK-variant van het virus aanleiding geeft om de strategische hoofdroute van de vaccinatiestrategie aan te passen. Vooralsnog is er geen aanleiding om de strategie aan te passen. Verder gaat het advies in op het eventueel inzetten van strategie 2 (het inzetten van vaccins om overdracht terug te dringen) en 3 (het voorkómen van maatschappelijke ontwrichting). Het aanpassen van de bestaande hoofdroute, zoals bijvoorbeeld het includeren van een (deel) van de groep jonger dan 18 jaar om bij te dragen aan het bereiken van immuniteit, wordt afgeraden.
Verder gaat het advies over de vraag welke vaccinatiegraad bereikt moet worden voor groepsimmuniteit en vanaf welke mate van bescherming van de meest kwetsbaren de meest beperkende maatregelen kunnen worden afgeschaald. En welke mogelijkheden er zijn om versneld de epidemie af te remmen. Het afmaken van de serie vaccinaties met een ander vaccin dan waarmee de eerste vaccinatie is gegeven wordt afgeraden.
-
De Corona Gedragsunit van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) beschrijft gedragsinzichten die het kabinet in overweging kan nemen bij het besluit een avondklok in te voeren. Het gaat daarbij onder meer om draagvlak en naleving, en de impact van een avondklok.
-
Het OMT adviseert in dit deel van het advies voornamelijk over de maatregelen rondom kinderen en of er ruimte is om het primair onderwijs en de kinderopvang weer volledig te heropenen op 25 januari. Het OMT adviseert hiertegen. Het OMT adviseert daarnaast geen aanpassing van het advies ten aanzien van sporten voor kinderen in groepsverband buiten. Het OMT vraagt in verband met het belang van specifieke scholen om aandacht voor kwetsbare kinderen. Deze groep moet naar school kunnen blijven gaan, zoals de Rijksoverheid adviseert.
-
Minister De Jonge (VWS) biedt de Tweede Kamer het 96ste OMT advies deel 1 over COVID-19 en kabinetsreactie aan. Deze reactie is dat het kabinet heeft moeten besluiten dat het op dit moment niet mogelijk is om het primair onderwijs en de kinderopvang vervroegd te heropenen. Dit omdat het epidemiologisch beeld over het algemeen zorgelijk is en omdat er nog te weinig duidelijkheid is over de effecten van de nieuwe virusvarianten op het algemene besmettingsniveau. En ook omdat er nog nader onderzoek nodig is om te weten of basisschoolkinderen de mutantvirussen ook in mindere mate overdragen dan volwassenen.
In lijn met de maatregelen van 12 januari 2021 blijven het primair onderwijs en de kinderopvang tot 8 februari gesloten; het volgende wegingsmoment is op 2 februari. Verder staat in de brief dat met het oog op leerlingen in een kwetsbare positie speciaal onderwijsscholen geopend kunnen zijn. In het primair onderwijs en de kinderopvang blijft noodopvang beschikbaar voor kinderen in een kwetsbare positie en voor kinderen met minimaal één ouder in een cruciaal beroep. In de brief wordt aandacht gevraagd voor werkende ouders. Het kabinet vraagt werkgevers met klem om rekening te houden met werknemers die werk en zorg voor hun kinderen moeten combineren.
Ten slotte gaat het kabinet in de brief in op het versterken van lokale samenwerking en stelt dat er stevig aanvullend beleid nodig zal zijn om achterstanden in te lopen.
-
Vanaf vandaag starten 12 instellingen in de verpleeghuiszorg en gehandicaptenzorg met het vaccineren van hun bewoners tegen COVID-19. Deze week worden in de verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking naar verwachting 15.000 bewoners gevaccineerd.
-
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder meer in op een avondklok en andere maatregelen, het gebruik van mondkapjes in gevangenissen en groepsvervoer van personen uit risicogroepen.
-
Persconferentie: aankondiging avondklok
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) kondigen in deze persconferentie de avondklok aan die per 23 januari ingaat. Daarnaast wordt het aantal bezoekers dat thuis mag worden ontvangen beperkt tot 1 persoon per dag en zijn er nog andere aanscherpingen van de maatregelen.
Zie ook:
- Letterlijke tekst persconferentie 20 januari 2021
- Persconferentie coronavirus 20 januari 2021 in eenvoudige taal
Reactie op deel 2 96ste OMT-advies
Minister De Jonge (VWS) reageert op het 2de deel van het 96ste advies van het Outbreak Management Team (OMT). Het kabinet heeft besloten om, naast het vorige week genomen besluit de lockdown tot tenminste 9 februari te verlengen, aanvullende maatregelen te nemen. Zo zijn er aanvullende maatregelen op het vlak van reizigers die naar Nederland reizen. Er komt een verplichting om te beschikken over een negatieve testuitslag van een sneltest voor reizigers die Nederland inkomen per vliegtuig en schip en een vliegverbod voor landen buiten Schengen waarin (mogelijk) gevaarlijke varianten van het virus het meest voorkomen.
Daarnaast stelt het kabinet een quarantaineverplichting in voor inkomende reizigers uit een hoogrisicogebied ongeacht met welk vervoersmiddel zij aankomen. Dit betreft een quarantaineplicht voor alle inkomende reizigers uit een hoogrisicogebied voor de duur van vijf dagen.
Het thuisbezoek wordt verder aangescherpt, het kabinet adviseert dringend om per dag niet meer dan één gast vanaf 13 jaar te ontvangen en maximaal één bezoek per dag af te leggen. Ten slotte is het kabinet voornemens een avondklok in te stellen. Voordat zij dit besluit neemt, spreekt zij hier met de Tweede Kamer over. Als er voldoende steun is, neemt het kabinet het definitieve besluit.
Daarnaast gaat de brief in op diverse andere onderwerpen, zoals de Fieldlabs, ondersteuning jongeren, groepsvervoer van personen uit risicogroepen en ontwikkelingen rondom vaccineren.
-
Persconferentie EZK, SZW en FIN
Het kabinet breidt het steun- en herstelpakket voor banen en economie op delen verder uit.
De aangekondigde maatregelen op een rij:- De Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wordt geopend voor alle bedrijven in Nederland. Ook voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers.
- Het subsidiepercentage wordt verder verhoogd naar 85% voor alle ondernemers met een omzetverlies vanaf 30%.
- Het minimum subsidiebedrag per kwartaal wordt verhoogd naar €1.500.
- Het maximum subsidiebedrag per kwartaal wordt verhoogd naar €330.000 voor mkb-bedrijven (max. 250 medewerkers) en €400.000 voor bedrijven met meer dan 250 medewerkers.
- De Voorraadsubsidie Gesloten Detailhandel (VGD) wordt verlengd in Q1 2021 en verhoogd met een opslag van 21% bovenop het vastenlastenpercentage van de TVL, met een maximumvergoeding van €200.000.
- De Horecasubsidie Voorraad & Aanpassingen (HVA) komt niet terug in Q1 2021.
- Er komt een aparte subsidieregeling voor ondernemers die tussen 1 januari 2020 en 30 juni 2020 met hun onderneming zijn gestart.
- Deze intensivering van de TVL gaat ook gelden voor Q2 2021, met uitzondering van de Voorraadsubsidie Gesloten Detailhandel. De TVL wordt niet afgebouwd.
- De TVL voor het eerste kwartaal van 2021 is vanaf februari aan te vragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Kamerbrief uitbreiding economisch steun- en herstelpakket
De ministers Van ’t Wout (EZK), Hoekstra (FIN), Koolmees (SZW) en staatssecretarissen Keijzer (EZK) en Vijlbrief (FIN) informeren de Tweede Kamer over de uitbreiding van het economisch steun- en herstelpakket. Zo wordt de toegang tot regelingen verruimd. Dit gebeurt door uitbreiding van de doelgroep en vergoedingspercentages voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten te verhogen. Er komt ook nadere ondersteuning voor startende ondernemingen en de evenementensector, en zelfstandig ondernemers worden in staat gesteld om met terugwerkende kracht Tozo aan te vragen vanaf januari 2021. Verder worden meerdere fiscale maatregelen verlengd.
Coulancemaatregelen rijbewijzen in verband met COVID-19
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de coulanceregeling in verband met COVID-19 voor rijbewijzen waarvan de geldigheidsduur verstrijkt in de periode vanaf 1 december 2020 tot 1 maart 2021. Daarnaast gaat zij in op het uitstel van rijexamens en rijtesten en op de geldigheidsduur van het theoriecertificaat en deelexamens voor vakbekwaamheid.
-
22 januari 2021Onder andere: 97ste OMT-advies, verlenging voedselhulp Aruba, Curaçao en Sint Maarten
Deel 1 97ste OMT-advies (38ste COVID-19 OMT)
In het eerste deel van dit advies gaat het OMT in op COVID-19 gerelateerde risico’s van vliegverkeer van en naar Nederland.
Regeling tot wijziging Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 - mogelijk maken van praktijktesten voor veilig en verantwoord organiseren van evenementen
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer de regeling tot wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19. Voor het mogelijk maken van de Fieldlabs is in deze regeling bepaald dat een aantal artikelen van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 niet gelden voor de specifieke evenementen die onder de Fieldlab-regeling plaatsvinden. Onder de Fieldlabs wordt verstaan het publiek-privaat onderzoeksprogramma, waarin het Rijk, het bedrijfsleven en de wetenschap samenwerken. Doel van de fieldlabs is om via praktijktesten kennis te vergaren over corona over het veilig en verantwoord organiseren van evenementen. De eerste fieldlabs vinden in februari plaats.
Verlenging voedselhulp Aruba, Curaçao en Sint Maarten
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Eerste en Tweede Kamer over het verlengen van de voedselhulp op Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Kamerbrief over advies impact verscherping maatregelen bij DJI
Minister Dekker (J&V) informeert de Tweede Kamer over het advies van het OMT over de coronamaatregelen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Naar aanleiding van het OMT-advies is besloten dat mondmaskers in alle inrichtingen van DJI verplicht zijn daar waar het houden van 1,5 meter afstand binnen de inrichting niet mogelijk is. In het kader van de invoering van de avondklok stelt de minister dat deze het primaire proces niet in de weg mag staan, maar dat alle niet noodzakelijke reisbewegingen van medewerkers van en naar de inrichtingen gedurende de avondklok worden geschrapt. Verder wordt het bezoek aan justitiabelen beperkt van 2 personen naar 1 persoon per justitiabele, kinderen tot 13 jaar uitgezonderd. De invoering van de avondklok heeft tot gevolg dat de verloven tbs en jeugd, zoals nu nog zijn toegestaan voor 21.00 uur, dienen te worden beëindigd. De beperking van het aantal bezoekers per huishouden heeft als gevolg dat begeleid verlof niet meer kan plaatsvinden in een thuissituatie/huishouden. Bij internationale overplaatsingen van justitiabelen zal worden geconformeerd aan de voor dat land geldende vereisten. Als een justitiabele wordt overgeplaatst naar of vanuit een land waarvoor een vliegverbod geldt, gaat de overplaatsing op dit moment niet door.
Kamerbrief over programma voor funderend onderwijs tijdens en na de coronacrisis
Minister Slob (OCW) informeert de Tweede Kamer over een Nationaal Programma voor het funderend onderwijs (basisonderwijs en voortgezet onderwijs) in verband met de coronacrisis. Hij gaat in op de volgende punten:
- de actualiteit rond het coronavirus in het onderwijs, waaronder een verantwoorde heropening;
- beschikbare hulp en ondersteuning voor scholen;
- kinderen en jongeren in kwetsbare posities;
- het verdere verloop van schooljaar 2020-2021, waaronder de overgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs en de examens;
- het proces naar een Nationaal Programma.
Koninklijk Besluit invoering avondklok
-
Invoering avondklok
In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok.
Vliegverbod Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika
Het kabinet stelt vanaf 23 januari 2021 een vliegverbod in voor landen buiten Schengen waarin (mogelijk) gevaarlijke varianten van het virus het meest voorkomen. Het gaat dan om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.
Ontheffing van testverplichting voor luchtvaartbemanning
Ministers De Jonge (VWS) en Van Nieuwenhuizen (IenW) schrijven een brief over de mogelijkheid tot ontheffing van testverplichting voor luchtvaartbemanning. In de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 worden zij verplicht tot het hebben van een antigeentest van maximaal 4 uur oud voor instappen op de vlucht naar Nederland. Luchtvaartmaatschappijen hebben aangegeven dat dit voor hen niet uitvoerbaar is. Daarom is het kabinet bereid om voor de bemanning van luchtvaartmaatschappijen ontheffing te verlenen van de testverplichting voor vertrek naar Nederland. Onder voorwaarde van strikte naleving van protocollen die voldoen aan de voorwaarden van het OMT.
-
Ministers De Jonge (VWS), Grapperhaus (J&V), Ollongren (BZK) en Koolmees (SZW) beschrijven maatregelen om thuiswerken te stimuleren. Ook gaan zij in op het creëren van een grondslag voor sluiting van een bedrijfspand bij een bronbesmetting.
-
Minister Ollongren (BZK) beschrijft de stand van zaken van de voorbereiding van de Tweede Kamerverkiezing op 17 maart 2021. Het kabinet vindt het van groot maatschappelijk en democratisch belang dat de verkiezingen plaatsvinden. Het belang dat kiezers zich kunnen uitspreken over het te voeren beleid, is juist ook in tijden van crisis, zeer zwaarwegend. Het kabinet ziet daarom geen reden om de Tweede Kamerverkiezing uit te stellen.
-
Gezamenlijke validatie sneltesten binnen Europa
Minister de Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de verzending van de reactie van het kabinet (kabinetsappreciatie) op de Raadsaanbeveling Sneltesten van de Europese Commissie. De aanbeveling heeft als doel het gebruik van sneltesten verder te coördineren binnen de Europese Unie om zo, waar de volksgezondheidssituatie het weer toelaat, het vrije verkeer van personen binnen de Europese Unie te faciliteren. De aanbeveling richt zich primair op de inzet van sneltesten en gezamenlijke validatiecriteria. De reactie van het kabinet is dat zij de overtuiging deelt van de Commissie dat testen van essentieel belang is voor de bestrijding van de pandemie. En dat de ontwikkeling van de snelle antigeentesten daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren.
Europese Commissievoorstellen tot meer coördinatie op gebied van reizen
Minister Grapperhaus (JenV) informeert de Tweede Kamer over de reactie van het kabinet (kabinetsappreciatie) over voorstellen van de Europese Commissie (EC) voor de aanpak van de COVID-19 pandemie binnen Europa. In deze voorstellen wordt een oproep gedaan om tot meer coördinatie te komen van nationale maatregelen op het gebied van reizen ter bestrijding van de COVID-19 pandemie. De reactie van het kabinet op de voorstellen is positief.
-
Deel 1 98ste OMT-advies (39ste OMT COVID-19)
Dit eerste deel van het advies naar aanleiding van het 98e OMT gaat in op de epidemiologische situatie en het al dan niet heropenen van primair onderwijs en kinderdagverblijven.
Kabinetsreactie op deel 1 van het 98ste OMT-advies
Minister De Jonge (VWS) informeert de Kamer over het 98ste OMT-advies. Het OMT adviseert alles overwegende, het basisonderwijs en de kinderopvang als eerste te openen, met uitzondering van de buitenschoolse opvang (BSO). Dit advies neemt het kabinet over en per 8 februari worden het primair onderwijs en de kinderopvang met uitzondering van de BSO heropend.
Om verspreiding van het virus nog beter te detecteren, heeft het RIVM zijn richtlijnen voor bron- en contactonderzoek aangescherpt. Met de aanscherping van de RIVM-richtlijnen voor bron- en contactonderzoek wordt het testbeleid uitgebreid. Bij een besmetting op een school worden leraren en leerlingen, die uit bco-onderzoek van de GGD naar voren komen als nauwe contacten (categorie 2) en overige contacten (categorie 3), geadviseerd om zich zo spoedig mogelijk na een positieve testuitslag en vijf dagen na het laatste contact, te laten testen.
Hetzelfde geldt bij een besmetting bij een gastouder of kinderopvangorganisatie. Nauwe contacten gaan in quarantaine en kunnen na een test op dag 5 met negatieve testuitslag weer terug naar school. Dit regime geldt ook voor de noodopvang bij de BSO. Dit betekent dat de hele klas in thuisquarantaine gaat als een kind positief wordt getest, daarna wordt getest op de 5e dag na blootstelling bij de GGD.
-