December 2020: Lockdown tijdens feestdagen en mutatie van virus duikt op in Verenigd Koninkrijk
Begin december wordt de verzwaarde gedeeltelijke lockdown opnieuw verlengd. Halverwege december kondigt Rutte vanuit het torentje een lockdown af. In Engeland duikt een nieuwe mutatie op, de ‘Britse variant’ van het virus, die besmettelijker is dan welke mutatie tot dan toe. Eind december keurt de EMA het eerste vaccin tegen COVID-19 goed.
Lockdown tijdens feestdagen en mutatie van virus duikt op in Verenigd Koninkrijk
Overzicht gebeurtenissen
-
December 2020
-
Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 gaat in
Het gaat nog niet goed met de besmettingen van COVID-19-virus in Nederland. Daarom zijn maatregelen van toepassing om het virus in te dammen. Op dinsdag 1 december gaat de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 voor de komende 3 maanden in. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer meer betrokkenheid. De wet brengt meer wijzigingen met zich mee. Per 1 december wordt het verplicht een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. Het mondkapje is vanaf dan verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters. Voor deze en andere maatregelen is gekozen, omdat we het coronavirus samen onder controle willen krijgen.
Zie ook:
Mondkapjesplicht
Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje verplicht in alle openbare en overdekte ruimten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en bij contactberoepen. Bijvoorbeeld in een winkel, het gemeentehuis of op het station. De verplichting geldt niet voor besloten gebouwen. Er kan een boete worden uitgedeeld wanneer geen mondkapje wordt dragen wanneer dat wel verplicht is.
Kamerbrief over beoordeling vaccins tegen coronavirus
Minister De Jonge (VWS) laat per brief weten dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (European Medicines Agency; EMA) begint met de beoordeling van de registratiedossiers van 2 COVID-19 vaccins die worden ontwikkeld door de bedrijven BioNTech/Pfizer en Moderna. De beoordeling van de registratiedossiers is nodig in het proces om de vaccins tegen het coronavirus op de markt te kunnen toelaten.
Kamerbrief over verlenging vliegverboden BES tot 15 december 2020
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over verlenging van de vliegverboden naar de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) in verband met het coronavirus tot en met 15 december 2020. De regeling voor de verlenging zit als bijlage bij de Kamerbrief.
Start corona-vaccinatie mogelijk begin januari
Als alles meezit, worden begin januari in Nederland de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. In een reactie op de door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) gepubliceerde planning, meldt minister Hugo de Jonge (VWS) dat in de logistieke operatie alles erop is gericht om in de week van 4 januari 2021 te starten met vaccineren. RIVM, GGD, huisartsen en artsen van verpleeghuizen en instellingen werken daarbij nauw samen.
-
Vanaf vandaag werkt CoronaMelder samen met andere Europese corona-apps, waaronder de Corona-Warn-App uit Duitsland. Gebruikers van de CoronaMelder-app ontvangen nu ook meldingen als zij langere tijd dicht bij iemand zijn geweest die bijvoorbeeld de Corona-Warn-App heeft geïnstalleerd en later positief is getest in Duitsland.
-
Beperkt aantal scholen gesloten
In november zijn vanwege corona-besmettingen 25 vestigingen van middelbare scholen tijdelijk gesloten. Dat is 2,4% van de 1.653 vestigingen. Van de ruim 7.358 basisscholen zijn er 44 kortdurend gesloten (0,6%). Dat blijkt uit de eerste maandelijkse rapportage op basis van het meldpunt van de Onderwijsinspectie die minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Opnieuw steun aan duizenden werkgevers en zelfstandigen
Het derde Steun- en Herstelpakket ging per 1 oktober in. Bijna 30.000 bedrijven hebben inmiddels loonsubsidie van de NOW aangevraagd. Er zijn ongeveer 65.000 aanvragen ingediend voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Vanaf komende week verstuurt UWV daarnaast de eerste vaststellingen van de definitieve subsidie van de NOW-1. Dat schrijven minister Koolmees en staatssecretaris Van ’t Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2 brieven die vandaag naar de Tweede Kamer gaan.
Kamerbrief uitvoering COVID-19 vaccinatie
Minister De Jonge informeert de Tweede Kamer over uitvoering COVID-19 vaccinatie. Langs verschillende sporen worden voorbereidingen getroffen om de operatie in goede banen te leiden. Zo wordt het RIVM bij de coördinatie van de logistieke processen bijgestaan door het ministerie van Defensie. Met de uitvoerende partijen wordt de uitvoering voorbereid, waarbij rekening gehouden dient te worden met verschillende afhankelijkheden die mogelijk kunnen leiden tot aanpassingen in de strategie, zoals de geschiktheid van vaccins voor specifieke doelgroepen, de beschikbaarheid en de logistieke kenmerken. De minister geeft aan dat hij streeft naar een start van de vaccinatieoperatie in de week van 4 januari.
-
Kamerbrief over vormgeving proef travel corridor tussen Atlanta en Schiphol
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) en minister De Jonge (VWS) informeren de Tweede Kamer over de proef met een zogenaamde travel corridor voor vliegreizen tussen Atlanta en Schiphol in verband met COVID-19. Het doel van deze corridor is om de risico’s die gepaard gaan met reizen naar hoogrisicogebieden te beperken. Daarnaast helpt de proef om ervaring op te doen met nieuw testbeleid en om te kijken of de quarantaine beter wordt nageleefd.
Kamerbrief over de beoordeling van de EU Commissie Mededeling over COVID-19 vaccinatiestrategieën
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief over de totstandkoming van een overeenkomst van de Europese Commissie met het farmaceutisch bedrijf Moderna. Hiermee heeft de Europese Unie nu overeenkomsten gesloten met de 6 partijen die hiertoe eerder waren geselecteerd (AztraZeneca, Johnson&Johnson, BionTech/Pfizer, CureVac, Sanofi en Moderna). De verdeling van vaccins zal plaatsvinden naar rato van het bevolkingsaandeel van de lidstaat in de Europese Unie.
-
Kamerbrief over buffers van huishoudens en bedrijven
Minister Hoekstra (FIN) stuurt de Tweede Kamer een brief over de mogelijkheden om bedrijven en huishoudens te helpen om na de coronacrisis hun financiële buffers te herstellen en waar nodig te versterken.
Advies OMT n.a.v. 90ste OMT-advies (31ste OMT COVID 19)
Het OMT geeft advies over maatregelen rondom Kerst en Oud en Nieuw, en op mogelijke combinaties hiervan en voor welke periode deze zouden kunnen gelden vanuit epidemiologisch perspectief.
Evaluatiecommissie Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming
Dit is de derde en laatste rapportage van de evaluatiecommissie die tegelijk is ingesteld met de inwerkingtreding op 9 april 2020 van de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming provincies, gemeenten, waterschappen en openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Terugkijkend op de afgelopen 7 maanden concludeert de evaluatiecommissie dat de Tijdelijke wet aan de verwachtingen heeft voldaan en de doelstellingen heeft gehaald. Digitaal vergaderen is een acceptabel alternatief gebleken. De wet is sinds de inwerkingtreding door bijna alle decentrale volksvertegenwoordigingen gebruikt. Wat betreft de digitale veiligheid stelt de commissie vast dat in de praktijk er geen grote incidenten hebben plaatsgevonden. De evaluatiecommissie oordeelt dan ook dat de Tijdelijke wet terecht opnieuw verlengd is.
-
Persconferentie: Gedeeltelijke lockdown wordt voortgezet ook tijdens feestdagen
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) geven een toelichting en beantwoorden vragen over de voortzetting van de gedeeltelijke lockdown. Het aantal coronabesmettingen blijft te hoog. De druk op de zorg neemt nog maar weinig af. Dagelijks worden nog gemiddeld 24 mensen op de intensive care opgenomen. Daarom moeten we de gedeeltelijke lockdown blijven voortzetten, ook tijdens de feestdagen. Het is niet anders. Hoe graag we ook meer zouden willen doen, het virus laat dat nu nog niet toe. Door afstand te houden en het aantal contacten te beperken, beschermen we elkaar tegen het coronavirus.
Zie ook:
- Letterlijke tekst van de persconferentie van 8 december
- Nieuwsbericht: Gedeeltelijke lockdown ook tijdens feestdagen
- Coronaregels in beeld
Kamerbrief stand van zaken COVID-19
Minister De Jonge (VWS) informeert ook namens de minister van Justitie en Veiligheid, de minister voor Medische Zorg en Sport en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Kamer over de stand van zaken van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Eerst wordt stilgestaan bij de behoefte in de samenleving aan samen zijn met de feestdagen en de roep om versoepelingen. De minister legt uit dat het belangrijk is dat iedereen zich aan de maatregelen blijft houden, aangezien het virus nog niet onder controle is. Vaccinatie wordt gezien als de troef om uit de crisis te komen.
Daarna wordt ingegaan op het epidemiologisch beeld, de OMT-adviezen van 30 november en 7 december en de stand van zaken van het maatregelenpakket. Ook komen de Routekaart en inschaling doorontwikkeling van het dashboard aan bod en wordt de laatste stand van zaken van testen en traceren gegeven. Er wordt ook ingegaan op digitale ondersteuning/CoronaMelder, het plan van aanpak ondersteuning bij quarantaine en de COVID-19 vaccins die naar verwachting in januari beschikbaar komen.
In deze brief wordt ook aangekondigd dat, vanwege de logistieke eigenschappen van de vaccins, gekozen wordt voor toediening op centrale locaties. Daarna wordt ingegaan op de zorg voor patiënten in de curatieve zorg, de opschaling van tijdelijke zorgcapaciteit buiten het ziekenhuis, persoonlijke beschermingsmiddelen en arbeidsmarkt. Hierna volgt een hoofdstuk over kwetsbare personen, waarna nog andere onderwerpen zoals reizigers, gezond leven als preventie, en de tijdelijke wet maatregelen, Caribisch Nederland en publiekscommunicatie, Qkoorts en Wob verzoeken worden behandeld.
Aanpak eerste fase coronavaccinatie
Er is een eerste indeling gemaakt van wie bij de start van de coronavaccinatie welk type inenting krijgt, en op welke locaties deze vaccins worden toegediend. Zorgmedewerkers van verpleeghuizen ontvangen als eerste een oproep. Zij komen in aanmerking voor inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer, mits het eind december door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt goedgekeurd. Deze groep wordt gevaccineerd op circa 30 priklocaties, die de GGD verspreid over het land gaat inrichten. Hierbij wordt ook aangegeven dat het vaccin van Moderna zich naar verwachting beter leent voor kleinschalige distributie en wordt daarom ingezet voor bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.
Kabinet en gemeenten bieden samen met jongeren perspectief in coronatijd
Het kabinet stelt €58,5 miljoen beschikbaar aan gemeenten om jongeren en jongvolwassenen meer perspectief te bieden in coronatijd. Jongeren moeten door de coronamaatregelen op relatief veel leefgebieden inleveren terwijl zij zelf doorgaans niet tot een risicogroep behoren. Ze ervaren vaak meer dan andere leeftijdsgroepen mentale gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, somberheid en angst. Met dit Jeugdpakket kunnen gemeenten jongeren meer mogelijkheden bieden voor activiteiten en ontmoetingen, binnen de geldende beperkingen. Jongeren worden actief betrokken bij de invulling. Creatieve voorstellen van jongeren zelf worden verwelkomd door gemeenten.
-
Persconferentie SZW, Financiën, Economische Zaken en Klimaat
Het kabinet breidt het steun- en herstelpakket voor banen en economie op delen verder uit. Ook ziet het af van de geplande versoberingen van de steunmaatregelen. Dit hebben de ministers van ZSW, FIN en EZK gepresenteerd:
- NOW en TVL: De NOW blijft in het eerste kwartaal van 2021 gelijk aan het vierde kwartaal van 2020. De TVL krijgt in het vierde kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 een nieuw subsidiepercentage: afhankelijk van het omzetdervingspercentage bedraagt deze tussen de 50 tot 70%. Hierdoor krijgen ondernemingen met de grootste omzetverliezen meer subsidie.
- Evenementensector: De zogenaamde seizoensmodule voor de evenementenbranche blijft ook in het eerste kwartaal van 2021 bestaan. Ook kan de sector in field labs experimenteren met het veilig en verantwoord organiseren van een evenement.Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK): Via de gemeenten wordt extra hulp geboden door tijdelijke ondersteuning van noodzakelijke kosten als deze door inkomensterugval niet meer betaald kunnen worden.
- Vouchers reisbranche: De regering werkt samen met reisgarantiefondsen aan een zogenaamde ‘voucherkredietfaciliteit’.
- Tozo: Loopt in de huidige vorm tot 1 april 2021 en meer hulp zelfstandig ondernemers.
- Belastingmaatregelen: Het kabinet verlengt de periode dat ondernemers uitstel van belasting of een verlenging van het uitstel kunnen aanvragen tot 1 april 2021 en aanvulling met 2 nieuwe regelingen.
- Starters: Kunnen gebruikmaken van bijvoorbeeld uitstel van belastingen. Daarnaast verkenning van opties om het (buffer)vermogen van startende bedrijven te versterken evenals extra (overbruggings)kredieten.
- Coronabanen: Het kabinet ondersteunt cruciale sectoren, zoals de zorg en het onderwijs, met tijdelijke coronabanen.
Debat ontwikkelingen coronavirus
In de Tweede Kamer is een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Kamerbrief over aanpassingen in het economische steun- en herstelpakket
De ministers Wiebes (EZK), Hoekstra (FIN) en Koolmees (SZW) en de staatssecretarissen Keijzer (EZK) , Vijlbrief (FIN) en Van t’ Wout (SZW) laten weten in deze huidige moeilijke fase de werkgelegenheid en bedrijvigheid te blijven ondersteunen en werkenden en ondernemers helpen. Het kabinet kiest voor stabiliteit en rust. We willen dat het gebruik van het steunpakket zoveel als mogelijk blijft mee-ademen met de economie en op die manier zijn goede werk blijft doen voor de werkenden en bedrijven die dat nodig hebben. Daarom kiest het kabinet er nu voor de steun- en herstelpakketten in het eerste kwartaal van 2021 niet af te bouwen.
-
Kamerbrief eindtoetsing en schooladviezen
Minister Slob (OCW) informeert de Tweede Kamer over 3 zaken rondom de eindtoetsen bij de overgang van primair onderwijs (po) naar voortgezet onderwijs (vo). Hij gaat in op:
- het wegvallen van de eindtoets in 2020 vanwege coronamaatregelen en de inzet om de eindtoets dit schooljaar door te laten gaan;
- de governance rondom de eindtoetsen;
- enkele onderdelen bij het Wetsvoorstel doorstroomtoetsen po.
Coronadashboard aangevuld met nieuw onderzoek naar gedrag
Het coronadashboard is aangevuld met nieuwe gegevens, waaronder een RIVM-onderzoek naar gedrag. Daaruit blijkt dat 80 procent van de bevolking de coronamaatregelen steunt. Ouderen houden zich vervolgens beter aan die maatregelen dan jongeren. Dit onderzoek maakt onderscheid tussen steun voor maatregelen en de feitelijke naleving. Voor het onderzoek wordt iedere 3 weken een dwarsdoorsnede van de samenleving bevraagd, in alle 25 Veiligheidsregio’s. Daardoor is het mogelijk om verandering in de tijd, verschillen tussen leeftijdsgroepen en verschillen tussen regio’s te zien.
-
Staatssecretaris Van Veldhoven (JenV) en minister Grapperhaus (JenV) informeren de Tweede Kamer over de uitvoering van het eenmalige en tijdelijke vuurwerkverbod. Dit in verband met de situatie rond COVID-19 en meer in het bijzonder de noodzaak van het ontlasten van de zorg en handhaving. Daarbij geven zij een toelichting op de handhaving, de opslagcapaciteit en de tegemoetkoming voor de branche.
-
Advies OMT n.a.v. 91ste OMT (32ste OMT COVID-19)
Het OMT geeft advies over de epidemiologische situatie en de ontwikkeling van de R en gaat in op de verwachting voor de komende weken en geeft advies over aanvullende maatregelen. Daarnaast is aan het OMT een oordeel gevraagd over de klinische validatiegegevens van de SpiroNose (een ademtest voor de diagnose van SARS-CoV-2) waar zij op ingaan. Er wordt afgesloten met een advies over reizigers en testen.
Nederland in lockdown: Toespraak minister-president Rutte vanuit het Torentje
Het coronavirus verspreidt zich razendsnel. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten de contacten die mensen hebben tot een minimum beperkt worden. Van 15 december t/m in ieder geval 19 januari geldt daarom een lockdown in Nederland. Wat deze lockdown inhoudt en waarom deze nodig is legt minister-president Rutte uit in een toespraak vanuit het Torentje.
De lockdown houdt in:
- Thuis: Maximaal 2 personen per dag thuis ontvangen van 13 jaar of ouder
- Groepen: maximaal 2 personen of 1 huishouden (binnen en buiten)
- Alle publiek toegankelijke locaties gesloten (zoals bijvoorbeeld, museum, theaters, bioscopen en pretparken)
- Horeca en evenementen: Horeca gesloten, bestellen mogelijk. Evenementen verboden
- Winkelen en boodschappen: Alle niet-essentiële winkels gesloten, alcoholverbod na 20.00 uur.
- Contactberoepen: Het uitoefenen van niet-medische contactberoepen zoals kappers, tatoeëerders en schoonheidsspecialisten is verboden
- Sport: Buiten met max. 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen t/m 17 jaar en topsporters uitgezonderd. Binnensportlocaties dicht. Geen wedstrijden en groepslessen. Topsporters uitgezonderd.
- Reizen: Blijf zoveel mogelijk thuis en reis alleen met het ov voor noodzakelijke reizen. Reis niet naar het buitenland en boek geen reis tot half maart.
- Onderwijs en kinderopvang: Onderwijs op afstand voor po, vo, mbo, hbo, wo en alle overige onderwijs-, trainings- en educatieve activiteiten. Onder andere examens, praktijklessen en onderwijs voor kwetsbare leerlingen uitgezonderd. Kinderopvang dicht. Er is noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen en kinderen in een kwetsbare positie. Deze maatregelen voor onderwijs en kinderopvang gelden van 16 december t/m in ieder geval 17 januari.
Zie ook:
- Tv-toespraak van minister-president Mark Rutte in eenvoudige taal.
- Coronaregels vanaf 15 december in beeld.
Gevolgen van de eerste coronagolf op de grensregio NRW-NL en op de grensoverschrijdende samenwerking
Staatssecretaris Knops geeft in een rapport een eerste inzicht in de effecten van de 1e coronagolf en de maatregelen ter bestrijding hiervan op de grensregio tussen Nederland (NL) en Noordrijn-Westfalen (NRW).
Zie ook:
Kamerbrief over uitwerking tijdelijke coronabanen
Ministers Koolmees (SZW), De Jonge (VWS), Grapperhaus (JenV), Slob (OCW), Van Engelshoven (OCW) en staatssecretaris Van ’t Wout (SZW) sturen een brief over de uitwerking van tijdelijke coronabanen. Bepaalde sectoren met grote werklast vanwege de coronacrisis, bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs, kunnen worden ondersteund met tijdelijke coronabanen. Hiermee worden deze sectoren ontlast en helpt het mensen die vanwege de coronacrisis geen werk hebben mogelijk weer aan werk.
Kamerbrief over Coronamaatregelen 14 december 2020
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer een brief over de Coronamaatregelen 14 december 2020. In de inleiding gaat hij in op het 91ste OMT-advies waarin wordt vermeld dat er wordt afgestevend op een flinke toename van het aantal besmettingen dat hoger kan zijn dan in maart 2020. Aangezien dit grote gevolgen heeft voor de toegankelijkheid van de zorg is het daarom onvermijdelijk om zodanig in te grijpen dat we de contacten tussen mensen drastisch verminderen. Deze situatie is voor het kabinet reden om met een stevig maatregelenpakket te komen dat per 15 december 2020 ingaat. In de brief wordt vervolgens ingegaan op: het epidemiologisch beeld, het OMT-advies van 14 december, de maatregelen en afgesloten met een beschouwing.
Start publiekscampagne coronavaccinatie
Radio-commercials en advertenties in dagbladen vormen deze week de aftrap van de publiekscampagne coronavaccinatie. De campagne moet eraan bijdragen dat uiteindelijk zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Naast aandacht via de traditionele media worden mensen ook via social media en met online-advertenties geïnformeerd. Later in de campagne volgen buitenreclame en tv-spots. De campagne is opgezet door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Regeling verlenging vliegverbod BES COVID-19 tot en met 15 januari 2021
De regeling verlengt de vliegverboden naar de BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) in verband met het coronavirus COVID-19 tot en met 15 januari 2021.
-
Kamerbrief over subsidieregeling coronabanen hoger onderwijs
Minister Van Engelshoven (OCW) informeert de Tweede Kamer over de de financiële steun voor universiteiten en hogescholen voor tijdelijke coronabanen. Het kabinet trekt 20 miljoen euro uit om universiteiten en hogescholen te ondersteunen met budget voor circa 1200 voltijds fte tijdelijke coronabanen. Waarvan 700 fte voor hogescholen en 500 fte voor universiteiten.
Debat in Tweede kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
In de Tweede Kamer is een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Aanbiedingsbrief bij rapport RIVM met eerste schatting van gezondheidseffecten eerste coronagolf
Minister Van Ark (VWS) biedt een rapport aan van het RIVM met eerste schatting van de gezondheidseffecten tijdens de eerste coronagolf.
Verkiezing met inachtneming van COVID-19
Minister Ollongren (BZK) stuurt een evaluatie over de herindelingsverkiezingen van 18 november 2020 die hebben plaatsgevonden in 7 Noord-Brabantse en Groningse gemeenten. Deze evaluatie geeft een doorkijk naar de Tweede Kamerverkiezingen in het voorjaar 2021. Als bijlagen bij deze Kamerbrief zijn 2 onderzoeken opgenomen naar hoe deze verkiezingen met inachtneming van COVID-19 uitgevoerd kunnen worden.
Zie ook:
-
Kamerbrief over Besluit eindexamen voortgezet onderwijs 2021
Minister Slob (OCW) informeert de Tweede Kamer over het eindexamen in het voortgezet onderwijs in 2021. Vanwege het grote belang van de eindexamens heeft het kabinet besloten dat tijdens de lockdown examenkandidaten les blijven volgen op school. Daarmee kan de voorbereiding op de eindexamens doorgang blijven vinden. Daarnaast is besloten tot aanvullende maatregelen. Leerlingen kunnen in 2021 hun examens spreiden over 2 tijdvakken. Om ervoor te zorgen dat leerlingen na het tweede tijdvak ook hun herkansingen kunnen afronden, vindt bovendien een derde tijdvak plaats op de scholen na afloop van het tweede tijdvak. In deze brief zijn tevens de noodzakelijke aanpassingen aan de wijze van normering dit schooljaar opgenomen.
Na de voorjaarsvakantie 2021 bekijkt de minister opnieuw de stand van zaken op scholen op dat moment, in aanloop naar het eindexamen. Als er op dat moment sprake is van sterk verslechterde omstandigheden, dan kijkt de minister wederom samen met bestuurders uit de onderwijssectoren of een herijking van de gemaakte afspraken noodzakelijk is.
Kamerbrief bij advies Raad voor Cultuur gevolgen COVID-19
Minister Van Engelshoven (OCW) stuurt het advies 'Onderweg naar overmorgen' van de Raad voor Cultuur naar de Tweede Kamer. Het advies geeft oplossingen voor de gevolgen van de corona-uitbraak voor de culturele sector.
Kamerbrief over aanvullend compensatiepakket medeoverheden en financiële positie gemeenten
Minister Ollongren (BZK) stuurt een brief over de coronacompensatie aan medeoverheden en de financiële positie van gemeenten. Sinds maart dit jaar heeft het kabinet gemeenten, provincies en waterschappen gecompenseerd voor de extra kosten en inkomstenderving als gevolg van de coronacrisis. Deze compensatie was nodig om medeoverheden in staat te stellen hun dienstverlening aan inwoners en ondernemers te continueren. De al verleende steun aan medeoverheden heeft zijn werk goed gedaan.
Maar: de opleving van het virus na de zomer, de daaropvolgende aanvullende maatregelen en het recente besluit tot verstrekkende lockdown-maatregelen de komende weken, hebben ook zijn weerslag op de medeoverheden. Het kabinet wil in deze moeilijke en financieel onzekere tijden de medeoverheden blijven ondersteunen. Door de gevolgen van het coronavirus ontvangen medeoverheden minder inkomsten en hebben ze extra uitgaven. Rijk en medeoverheden hebben daarom afspraken gemaakt over reële compensatie van medeoverheden voor door hun gederfde inkomsten en door hen gemaakte kosten.
Kamerbrief over luchtvaart en COVID-19
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over aanvullende maatregelen die zij heeft afgesproken met de luchtvaartsector in verband met COVID-19. Reden is dat er in de afgelopen week onwenselijke situaties zijn ontstaan op Schiphol, waarbij veel mensen dicht bij elkaar op de luchthaven stonden. Dit is onacceptabel. Er is daarom intensief contact geweest met Schiphol en de (Nederlandse) luchtvaartmaatschappijen. Om deze reden zijn er aanvullende maatregelen afgesproken met de luchtvaartsector. Tevens zijn er afspraken gemaakt met de luchtvaartsector om niet-noodzakelijke reizen te ontmoedigen.
-
Kamerbrief tijdelijk generiek uitstel van betaling Tozo lening bedrijfskapitaal
Staatssecretaris Van ’t Wout (SZW) informeert de Tweede Kamer over een generiek uitstel van de aflossings- en renteverplichtingen met betrekking tot de lening voor bedrijfskapitaal in de Tozo.
Kamerbrief planning vaccinatie COVID-19
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de planning vaccinatie COVID-19. Vanaf maandag 4 januari wordt gestart met de uitvoering van het vaccinatieproces. Dan versturen werkgevers in de zorg de eerste uitnodigingen aan de groep die als eerste kan worden gevaccineerd. Dat zijn de medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. De eerste vaccinatie wordt op 8 januari gezet. Uiterlijk maandag 11 januari gaat de GGD op 3 locaties in het land vaccineren. Vanaf maandag 18 januari vindt het vaccineren plaats op 25 centrale locaties in het land.
Debat in Tweede Kamer over de berichtgeving dat vaccinatie tegen het coronavirus niet meer in 2020 start
In de Tweede Kamer is een debat over de berichtgeving dat vaccinatie tegen het coronavirus niet meer in 2020 start.
-
Kamerbrief met update coronamaatregelen bij DJI
Minister Dekker (JenV) informeert de Tweede Kamer over de aanscherping van de maatregelen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) in verband met corona. De aanscherpingen zijn op het gebied van bezoek en verlof. Onder andere wordt bezoek beperkt tot maximaal 2 personen (exclusief kinderen onder de 13 jaar) en worden alle verloven in het gevangeniswezen opgeschort gedurende de lockdown.
Kamerbrief over COVID-19 en leefstijl
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) stuurt de Tweede Kamer een brief over COVID-19 en leefstijl. De coronacrisis maakt zichtbaarder dan ooit hoe belangrijk een gezonde leefstijl is.
Kamerbrief over verplichting negatieve testuitslag reizigers per vliegtuig
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) en minister De Jonge (VWS) informeren de Tweede Kamer over het verplicht stellen van de negatieve testuitslag voor reizigers uit hoog-risicogebieden die per vliegtuig in Nederland aankomen. Per 15 december 2020 geldt de negatieve testuitslag en -verklaring voor reizigers uit hoog-risicogebieden van buiten de EU die per vliegtuig of schip naar Nederland komen en die uitgezonderd zijn van het EU-inreisverbod. Het kabinet wil dit uitbreiden en de negatieve testuitslag ook verplichten voor alle andere reizigers die vanuit hoog-risicogebieden per vliegtuig naar Nederland vliegen. Uiteindelijk moet deze verplichting gaan gelden voor alle reizigers uit hoog-risicogebieden. In de brief staat hoe deze procedure in gang wordt gezet.
Kamerbrief over specifieke aanpassingen in economisch steun- en herstelpakket
De ministers Wiebes (EZK), Hoekstra (FIN) en Koolmees (VWS) en de staatssecretarissen Van ‘t Wout (SZW), Keijzer (EZK) en Vijlbrief (FIN) informeren de Tweede Kamer over specifieke aanpassingen in het economisch steun- en herstelpakket.
Het omvangrijke generieke steun- en herstelpakket dat er al ligt doet zijn werk goed en ademt mee met de economische situatie. Dit pakket is vorige week uitgebreid, waardoor onder meer via de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) bedrijven met de grootste omzetverliezen het sterkst gecompenseerd worden. Met de huidige lockdown zullen meer ondernemers gebruik maken van het herstelpakket. Daarnaast zal door het mee-ademende karakter de steun toenemen voor ondernemers bij wie de omzetverliezen stijgen. Dit geldt ook voor ondernemers die hard geraakt worden door de recent aangekondigde lockdown.
Aanbieding toetsingskaders risicoregelingen Rijksoverheid
Staatssecretaris Keijzer (EZK) stuurt de Tweede Kamer de toetsingskaders van enkele coronaregelingen. Namelijk: BMKB (Borgstelling MKB-kredieten), COL (Corona OverbruggingsLening), Groeifaciliteit, overbruggingskredieten Qredits en (reis)garantiefondsen GGTO en VZR.
Kamerbrief over afspraken ziekenhuiszorg financiële gevolgen COVID-19 in 2021
Minister Van Ark (VWS) informeert de Tweede Kamer over afspraken met de ziekenhuiszorg over financiële gevolgen door COVID-19 in 2021. Er is een set afspraken gemaakt om verantwoordelijkheid inzake de financiële situatie van ziekenhuizen als gevolg van COVID-19 te nemen. Deze afspraken gaan concreet over de (compensatie van) inkomstenderving op enkele specifieke geldstromen (o.a. subsidies). En over hoe wordt omgegaan met de uitgaven aan inhaalzorg in relatie tot het macrokader en over de onverhoopte situatie dat ziekenhuizen door de inkomstenderving als gevolg van COVID-19 alsnog in de rode cijfers belanden.
Kamerbrief verzamelbrief kinderopvang
Staatssecretaris Van ’t Wout (SZW) stuurt een verzamelbrief Kinderopvang naar de Kamer. In deze brief gaat de staatssecretaris onder andere in op de tegemoetkoming kosten kinderopvang i.v.m. de coronasluiting van de kinderopvang in het voorjaar van 2020 voor ouders en de tweede sluiting van de kinderopvang. En op de impact van COVID-19 op lopende dossiers van SZW betreffende de kinderopvang, zoals lopende onderzoeken, vaccinaties in de kinderopvang en een wetsevaluatie.
-
Kamerbrief ontwikkelingen COVID-19 in het Verenigd Koninkrijk en vliegverbod
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief over ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 in het Verenigd Koninkrijk. De Chief Medical Officer van het VK heeft een nieuwe variant van COVID-19, die zich sneller lijkt te verspreiden gemeld bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Er zijn geen aanwijzingen dat deze nieuwe variant ernstiger ziekte veroorzaakt of dat behandeling of vaccins minder zouden werken. De nieuwe variant, die de wetenschappelijke naam SARS-COV-2 VUI 202012/01 heeft gekregen is gevonden in monsters die teruggaan tot 20 september jl.
Uit een bemonstering van een casus in Nederland begin december is een virus met de variant zoals beschreven in het VK vastgesteld. Deze casus wordt naar aanleiding van dit bericht uit het VK verder onderzocht, met de GGD wordt gekeken om wie het gaat, hoe de infectie tot stand kwam en of gerelateerde gevallen bekend zijn.
Met het oog op het beperken van het risico dat deze variant zich ook in Nederland verspreidt, heeft het RIVM geadviseerd om maatregelen te nemen t.a.v. het Verenigd Koninkrijk. Naar aanleiding van dit advies van het RIVM heeft de minister van Infrastructuur en Waterstaat op verzoek van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, besloten om een vliegverbod in te stellen voor luchtverkeer met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk per 20 december 2020 06.00 uur plaatselijke tijd. Het vliegverbod zal gelden tot uiterlijk 1 januari 2021. Vrachtvervoer is van het vliegverbod uitgezonderd.
Vervolgbrief Ontwikkelingen bij COVID-19 in het Verenigd Koninkrijk
De ministers Van Nieuwenhuizen (IenW), De Jonge (VWS) en Grapperhaus (JenV) informeren de Tweede Kamer over het besluit om alle rederijen te verbieden om met schepen met passagiers vanuit het Verenigd Koninkrijk aan te meren in de Nederlandse havens. Het besluit geldt in elk geval tot en met 1 januari 2021.
-
Kamerbrief ontwikkelingen COVID-19 in Zuid-Afrika en vliegverbod
De ministers De Jonge (VWS), Van Nieuwenhuizen (IenW) en Grapperhaus (JenV) sturen een brief over de ontwikkelingen van COVID-19 in Zuid-Afrika. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft in haar meeste recente advies geconstateerd dat in Zuid-Afrika een stam van het COVID-19 virus is gesignaleerd die enkele eigenschappen gemeen heeft met de stam uit het Verenigd Koninkrijk (VK), al zijn de stammen niet identiek.
Op basis van het OMT-advies acht het kabinet het noodzakelijk om reisbewegingen van Zuid-Afrika naar Nederland te beperken, in lijn met de beperkingen die het kabinet heeft opgelegd voor het personenvervoer tussen het VK en Nederland.
De minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft op verzoek van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om een vliegverbod in te stellen voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika per 21 december 2020, 21.00 uur plaatselijke tijd. Het vliegverbod geldt tot 1 januari 2021, 12.00 uur. Het goederenverkeer valt buiten het verbod alsook vliegtuigen met alleen bemanning.
Kamerbrief Uitwerking vaccinatiestrategie COVID-19
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de verdere uitwerking van de vaccinatiestrategie. In de kamerbrief wordt nader ingegaan op de beschikbaarheid van COVID-19 vaccins en de geactualiseerde leveringstermijnen, de prioritering binnen de doelgroepen, de planning van het BioNTech/Pfizer vaccin, de uitvoering van de eerste vaccinaties, ICT en registratie, opslag en distributie, communicatie, vaccinatie in de Caribische delen van het Koninkrijk en de internationale context).
-
OMT-advies – 92ste en 93ste OMT (33ste en 34ste OMT COVID 19)
Samenvattende brief over het 92ste en 93ste OMT. Het 92ste OMT-advies ging in op de verschillende validatie-studies naar het gebruik van antigeentesten bij mensen zonder klachten. En welke rol het OMT voor zichzelf ziet t.a.v. de beoordeling van validatie-studies voor COVID-19-testen nu er steeds meer testen op de markt komen.
Het 93ste OMT-advies ging in op het actuele beeld n.a.v. de (internationale) informatie die er is over deze ‘Britse variant’.
Kamerbrief over aanvullende maatregelen om acute en kritiek planbare zorg te waarborgen
Minister Van Ark (VWS) laat weten dat het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) extra maatregelen neemt om acute en kritiek planbare zorg te kunnen blijven leveren. Dit is nodig omdat het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen. En daardoor de druk op de zorg oploopt.
Kamerbrief over intrekken vliegverbod en aanmeerverboden Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de beëindiging van de vliegverboden en aanmeerverboden voor het Verenigd Koninkrijk (VK) en Zuid-Afrika per 23 december 00.01 uur plaatselijke tijd.
-
Kamerbrief over mutatie COVID-19
Minister De Jonge (VWS) schrijft een brief over de mutatie van COVID-19, met daarin het advies van het OMT en de verdere maatregelen die het kabinet naar aanleiding hiervan neemt.
Kamerbrief over verlenging coulancemaatregelen IenW sectoren
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de verlenging van een aantal coulancemaatregelen voor sectoren van Infrastructuur en Waterstaat (IenW).
Er is opnieuw coulance geboden met betrekking tot de geldigheidstermijn voor reeds afgegeven certificaten. Ten aanzien van het getuigschrift van vakbekwaamheid voor verantwoord veetransport en verantwoord pluimveetransport is eerder besloten dat getuigschriften die zijn of gaan verlopen vanaf 16 maart 2020 tot 1 december geldig bleven.
Deze periode is verlengd tot 1 augustus 2021. Vanwege de tijdelijke examenstop bij het CBR (in ieder geval tot 19 januari 2021) voor theorie-examens rijvaardigheid en het tijdelijk staken van theorie- en praktijkexamens voor logistieke beroepen is een aanvullende verlenging geboden. De nieuwe verlenging houdt in dat resultaten van theorie-examens die verlopen in de periode tussen 1 januari en 1 mei 2021 geldig blijven tot 1 oktober 2021.
Kamerbrief over negatieve PCR-testverklaring voor alle vliegreizigers
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer een brief over negatieve PCR-testverklaring voor alle vliegreizigers. Het kabinet heeft besloten, na overleg met de sector en veiligheidsregio’s, dat per 29 december 2020, 00.01 uur luchtvaartmaatschappijen, die naar Nederland vliegen vanuit alle gebieden waar een hoog COVID-risico geldt (zowel binnen als buiten de EU), verplicht worden om alle passagiers vóór het boarden te controleren op de aanwezigheid van een negatieve PCR-testuitslag.
De PCR test dient maximaal 72 uur voor de aankomst in Nederland afgenomen te zijn. Als passagiers geen negatieve PCR-testuitslag hebben die aan de eisen voldoet, dan mogen zij niet aan boord van het vliegtuig.
-
Reactie op 92ste OMT-advies testbeleid, bron- en contactonderzoek en vaccinatie
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de onderdelen testbeleid, bron- en contactonderzoek en vaccinatie van het 92e advies van het Outbreak Management Team (OMT). Hij geeft hierbij onder meer cijfers over het testen op COVID-19.
Ook gaat hij in op de ICT-systemen en de beheersmaatregelen die in samenwerking met de ketenpartners worden genomen naar aanleiding van de uitkomsten van een risicoanalyse die in opdracht van de voorzitter van de Regiegroep Digitale Ondersteuning van de Test- en Traceerketen (DOTT) is uitgevoerd.
Kamerbrief over Testverklaring internationaal openbaar personenvervoer voor bus en trein
Minister De Jonge (VWS) informeert, mede namens minister Van Nieuwenhuizen en minister Grapperhaus, beide Kamers over een Testverklaring internationaal openbaar personenvervoer voor bus en trein. Op basis van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 is een ministeriële regeling vastgesteld waarin is bepaald dat een aanbieder van internationaal openbaar personenvervoer per bus en trein met ingang van 29 december 2020, de eis dient te stellen dat reizigers die via een internationale bus of trein Nederland inreizen, in het bezit zijn van een negatieve PCR-testuitslag. De PCR test dient maximaal 72 uur voor de aankomst in Nederland afgenomen te zijn.
Kamerbrief reactie op verzoek om stand van zaken COVID-zorg en continuïteit reguliere zorg
Minister Van Ark (VWS) reageert op het verzoek van de Tweede Kamer om een brief over de actuele stand van zaken van de zorg voor COVID-19-patiënten en de continuïteit van de reguliere zorg. In de brief wordt de Tweede Kamer geïnformeerd dat op 23 december 2294 COVID-patiënten in ziekenhuizen zijn opgenomen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) kan dit aantal oplopen tot 2560 op 31 december, waarbij op basis van de huidige ontwikkelingen de piek in de eerste week van januari ligt.
Toegelicht wordt dat de door het LNAZ aangekondigde landelijke maatregel om klasse 4 en 5 zorg af te schalen nodig is om acute en kritieke planbare zorg te kunnen blijven waarborgen. Daarnaast wordt ingegaan op de rol en verantwoordelijkheid die de verschillende partijen, zowel op landelijk als regionaal niveau hierin hebben.
Kamerbrief over aanbieding advies Gezondheidsraad over BioNTechPfizer vaccin
Minister Hugo de Jonge informeert de Tweede Kamer over het advies van de Gezondheidsraad over het BioNTechPfizer vaccin. Ook wordt in de brief toegelicht wat dit betekent voor de uitvoering van de COVID-19 vaccinatie. De minister benadrukt dat hij op basis van het advies van de Gezondheidsraad de volgende leveringen van het BioNTech/Pfizer vaccin primair wil inzetten voor die groepen waarvoor dit vaccin boven verwachting werkzaam is: 60-plussers.
-
Kamerbrief over toezeggingen over testcapaciteit en ondersteuning quarantaine
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief over de toezeggingen over testcapaciteit en over ondersteuning quarantaine. Er is de afgelopen maanden hard gewerkt aan het verhogen van de testcapaciteit. Het kabinet wil in 2021 het testbeleid doorontwikkelen naar meer gericht, grootschalig, en/of frequent testen van mensen zowel met als ook zonder klachten.
Kamerbrief over Verenigd Koninkrijk-variant COVID-19 in Nederland
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer een vervolgbrief over de VK-variant van COVID-19 in Nederland.
-
Reizigers van buiten de EU/Schengen moeten een negatieve COVID-19 testuitslag en verklaring kunnen tonen als zij vliegtuig, schip, internationale trein of bus naar Nederland reizen. De reiziger toont de negatieve testuitslag en verklaring aan de vervoersmaatschappij en aan de autoriteiten in Nederland. De reiziger moet deze documenten de gehele reis bij zich hebben.
-
Vanwege de snelle toename van COVID-19 gevallen in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn extra maatregelen voor reizigers uit deze landen ingesteld om de import van het virus te beperken. Met de brief worden reizigers uit deze landen gewezen op de regels waaraan zij zich als reiziger naar Nederland en als burger in Nederland dienen te houden.
Deze maatregelen zijn:
- Vóór het boarden in het bezit van een negatieve PCR-testverklaring (afgenomen maximaal 72 uur voor aankomst).
- Bij aankomst in Nederland direct 10 dagen in thuisquarantaine. Dat betekent:
- U blijft thuis
- U blijft zoveel mogelijk op 1,5 meter afstand van uw huisgenoten
- Alleen de mensen die bij u wonen mogen samen met u in huis zijn
- U ontvangt geen bezoek, behalve voor medische redenen (arts of GGD)
- U laat anderen boodschappen voor u doen en bijvoorbeeld de hond uitlaten.
-
OMT-advies 94ste OMT (35ste OMT COVID 19)
Het OMT gaat in dit advies nader in op de intensivering van de kiemsurveillance en uitbraakonderzoek voor de Britse variant ten behoeve van breder beeld van deze variant. Kiemsurveillance is het continue steekproefsgewijze onderzoek dat in Nederland wordt gedaan naar COVID-19. Hierin werken RIVM, ErasmusMC en 21 laboratoria in Nederland samen.
Kamerbrief over 94e OMT-advies en kabinetsreactie
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer een brief over 94ste OMT-advies en kabinetsreactie. Hij gaat hierbij eerst in op het OMT-advies over het verloop van de epidemie, primair onderwijs en Kinderopvang, uitbraakonderzoek mutatie-variant VK en de stand van zaken testbeleid. In de kabinetsreactie is opgenomen dat op basis van dit OMT-advies het kabinet heeft besloten dat het niet mogelijk is om kinderen in het primair onderwijs eerder dan 18 januari weer naar school te laten gaan en de kinderopvang te openen. Tot slot, neemt het kabinet gelet op de huidige situatie, het advies van het OMT over om het testbeleid van kinderen tot en met 12 jaar gelijk te stellen met dat van kinderen ouder dan 12 jaar.
Verzamelbrief SARS-CoV-2 bij dieren
Minister De Jonge (VWS) en Minister Schouten (LNV) sturen de Tweede Kamer een Verzamelbrief SARS-CoV-2 bij dieren. Voor nertsen wordt ingegaan op de stand van zaken bij nertsenhouderijen, het opheffen van enkele maatregelen, internationale ontwikkelingen, wet vervroegd verbod pelshouderijen. Hierna wordt ingegaan op resultaten van diverse onderzoeken naar SARS-CoV-2 bij andere dieren, waarbij speciaal aandacht voor katten en honden en varkens. Tenslotte wordt ingegaan op de uitvoering van enkele moties.
-