Februari 2021: Verlenging lockdown en meer aandacht voor de sociaaleconomische gevolgen
Begin februari wordt de lockdown verlengd. Maar de basisscholen en kinderopvang (met uitzondering van de BSO) kunnen per 8 februari weer open. Sociaaleconomische gevolgen krijgen een nadrukkelijkere plek in de besluitvorming. Vanaf 10 februari wordt bestellen en afhalen ingevoerd. Eind februari wordt een voorzichtige verruiming van de lockdown per begin maart aangekondigd.
Verlenging lockdown en meer aandacht voor de sociaaleconomische gevolgen
Overzicht gebeurtenissen
-
Februari 2021
-
Update stand van zaken COVID-19 in Caribisch deel Koninkrijk
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) beschrijft de situatie rond COVID-19 op Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De situatie in de Caribische delen van het Koninkrijk is voor de meeste eilanden stabiel. Doordat de epidemiologische situatie verschilt per eiland zijn er overal andere maatregelen van toepassing. Alle zes de eilanden worden momenteel niet als hoog risico aangemerkt voor Europees Nederland. Andersom wordt Europees Nederland wel als hoogrisicogebied aangemerkt voor de eilanden.
Bij de uitbreiding van het economisch steun- en herstelpakket is aangegeven dat het uitgangspunt blijft dat voor Caribisch Nederland een vergelijkbare benadering wordt gekozen als voor Europees Nederland, rekening houdend met de lokale situatie. Vanwege de grote afhankelijkheid van het toerisme en de steeds strenger wordende inreismaatregelen worden de tijdelijke subsidieregeling loonkosten en inkomstenverlies, de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten BES (TVL BES) en het uitstel van belastingbetaling ook voor Caribisch Nederland doorgetrokken naar het tweede kwartaal van 2021. Een uitgebreide omschrijving hiervan is opgenomen in de brief van staatssecretaris Knops (BZK) van 12 februari over het economisch steun- en herstelpakket Caribisch Nederland (noodpakket 4.0).
Start pilot met quarantainecoaches
Vandaag starten de GGD’en, het Rode Kruis en het ministerie van VWS met een pilot met zogenoemde ‘quarantainecoaches’ in enkele regio’s. Het primaire doel van de pilot is mensen ondersteunen die psychosociale of praktische bezwaren ervaren tijdens de quarantaine. Bijkomend voordeel is dat het mensen helpt de quarantaineregels beter na te leven.
OMT-advies deel 2 - 98ste OMT advies (39ste OMT COVID-19)
Het OMT ziet naast het heropenen van het primair onderwijs en de kinderdagopvang voor kinderen van 0-4 jaar (advies in deel 1) en gastouderopvang (0-12 jaar) geen ruimte voor verdere versoepelingen van de maatregelen.
Wat betreft de inschalingssystematiek adviseert het OMT om de R-waarde toe te voegen als indicator voor escalatie. Voor de de-escalatie zijn de indicatoren incidentie (geeft aan hoeveel viruscirculatie er nog is in de bevolking) in combinatie met de R-waarde (geeft aan met welke versnelling de epidemie daalt of stijgt) en de bedbezetting in de ziekenhuizen en op de ic (capaciteit) van belang om een goede inschatting te kunnen maken of afschalen van de maatregelen verantwoord is. Het OMT adviseert om voor de-escalatie een stappenplan met andere signaalwaarden aan te houden dan voor escalatie en dat niet dezelfde stappen maar in omgekeerde richting gevolgd kunnen worden.
-
Ondersteuning voor werkgevers bij inrichten eigen testfaciliteit en open house aanmeldprocedure sneltesten SARS-COV-2
Het ministerie van VWS heeft een financiële regeling in het leven geroepen om werkgevers te ondersteunen die op locatie medewerkers op corona willen laten testen door de arbodienst of bedrijfsarts. De regeling richt zich in eerste instantie alleen op bedrijven en organisaties waar thuiswerken niet mogelijk is. Voornaamste doel is om de veiligheid op de werkvloer te vergroten.
Om bedrijven praktisch te ondersteunen bij de inrichting van een eigen teststraat, zijn in samenwerking met VNO-NCW en MKB-Nederland een website met toolkit en een helpdesk opgezet: werkgeverstesten.nl. Via de Open House Sneltesten heeft het ministerie van VWS tot doel bedrijfsartsen en Arbodiensten te contracteren die op aanvraag van werkgevers antigeen sneltesten voor SARS-CoV-2 gaan uitvoeren. Een Open House procedure is een toelatingssysteem voor de levering van voorzieningen, waarin op basis van een vooraf bekendgemaakte aanmeldprocedure iedereen die aan de gestelde eisen voldoet wordt toegelaten.
Stand van zaken resistente schimmels
Minister Van Ark (VWS) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken van resistente schimmels, waaronder Aspergillus fumigatus. Uit voorlopige analyses van het Expertisecentrum Schimmelinfecties blijken Aspergillus infecties voor te komen bij 10 tot 20% van de COVID-19 patiënten op de ic, en blijkt dat patiënten mét Aspergillus meer kans hebben om te overlijden dan COVID-19 patiënten zonder Aspergillus (51% vs. 33%). Momenteel wordt onderzocht hoe het beste om kan worden gegaan met deze schimmelinfectie bij COVID-19-patiënten.
Stand van zaken datalek GGD
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken over het datalek bij de GGD. Hierover was eind januari berichtgeving in de media. Er wordt ingegaan op de ICT-systemen, de rol- en taakverdeling tussen de GGD’en, het ministerie van VWS en andere betrokken partijen, wet- en regelgeving rondom de verwerking van (medische) persoonsgegevens en acties die de afgelopen maanden zijn genomen in relatie tot de digitale ondersteuning bij de GGD’en en de veiligheid daarvan. De conclusie die wordt getrokken is dat verbeteringen inzake privacy en dataveiligheid en ook andere aspecten sneller moeten worden gerealiseerd en dat er strakker op het proces moet worden gestuurd. Om dit te realiseren zijn vier korte termijn acties benoemd in de brief.
Kamerbrief met stand van zaken COVID-19 (februari 2021)
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief over de stand van zaken van COVID-19. In deze brief wordt ingegaan op het 97e en 98e OMT-advies en is een passage opgenomen over het stapsgewijs heropenen van de samenleving, het maatregelenpakket en onderwijs. Het kabinet heeft op basis van de adviezen van het OMT besloten de huidige lockdown te verlengen tot en met ten minste 2 maart 2021. Naast het onder strikte voorwaarden mogelijk maken van bestellen en afhalen in de detailhandel en de reeds gecommuniceerde heropening van het primair onderwijs en de kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is er geen verdere versoepeling mogelijk.
Hierna wordt ingegaan op het ontmoedigen van reizen, quarantaine, de herijking van de inschalingssystematiek, de routekaart en de weg uit de crisis, en de inzet op naleving van maatregelen door gedragsondersteuning. Voor wat betreft de quarantaine wordt gezocht naar betere juridische borging van quarantaine door middel van een individuele quarantaineplicht per beschikking die nog verder uitgewerkt wordt. Tevens wordt een wettelijke verplichting voor quarantaine na een reis in een hoogrisicogebied uitgewerkt. Naast de genoemde voorbereiding van de wetswijziging ten behoeve van de quarantaineverplichting wordt er in hetzelfde wetsvoorstel ook gewerkt aan een registratieplicht voor inreizigers.
Vervolgens komen de stand van zaken van het testen en traceren, digitale ondersteuning, vaccins en innovatieve behandelingen aan de orde alsmede de zorg voor patiënten in de keten en zorgcapaciteit in het eerstelijnsverblijf. Ook wordt er ingegaan op kwetsbare personen met aandacht voor de verpleeghuiszorg, kwetsbare mensen thuis, gehandicaptenzorg en maatschappelijke ondersteuning. Tenslotte wordt afgesloten met een divers aantal andere onderwerpen. Allereerst over persoonlijke beschermingsmiddelen, hierbij wordt aangekondigd dat VWS n.a.v. een eerder uitgebracht OMT advies chirurgische mondneusmaskers gratis beschikbaar stelt voor mantelzorgers en pgb gefinancierde zorgverleners voor preventief gebruik. Andere onderwerpen zijn de arbeidsmarkt, communicatie, het Caribisch deel van het Koninkrijk, mentale gezondheid en een stand van zaken op Fieldlabs in de evenementenindustrie. De richtlijn voor dak- en thuisloze mensen is aangepast naar aanleiding van de invoering van de avondklok.
Routekaart coronamaatregelen (versie 2 februari 2021)
De routekaart heeft een update gehad. De volgende punten zijn veranderd:
- Met de nieuwe routekaart kan de overheid verzwaren én versoepelen.
- Er staan meer maatregelen in de routekaart.
- Er staan meer maatregelen in de lagere risiconiveaus, zodat een versoepeling niet voor meer besmettingen zorgt.
- De maatregelen gelden op landelijk niveau en niet op regionaal niveau.
De routekaart bevat 4 risiconiveaus. Op dit moment is Nederland ingeschaald op risiconiveau 4 (zeer ernstig). Dat is het zwaarste niveau. Bovenop de maatregelen die gelden in niveau ‘zeer ernstig’ gelden er enkele specifieke verzwaringen. Per risiconiveau toont de routekaart de maatregelen die bijvoorbeeld gelden voor thuisbezoek, werk, huwelijken, begrafenissen en crematies. Maar ook voor bijvoorbeeld horeca, onderwijs, kinderopvang en contactberoepen.
Persconferentie coronavirus 2 februari: situatie rondom corona blijft ernstig, lockdown wordt verlengd
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) kondigen aan dat we nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk moeten tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang, met uitzondering van de Buitenschoolse opvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel, het zogenaamde ‘click & collect’.
Zie ook:
- Letterlijke tekst persconferentie minister-president Rutte en minister De Jonge (2 februari 2021)
- Persconferentie 2 februari: Coronaregels per 10 februari in beeld
Inventarisatie gevolgen coronacrisis uitvoering
Staatsecretaris Knops schrijft een brief over de inventarisatie van de gevolgen van de coronacrisis voor de uitvoeringsorganisaties bij het Rijk.
-
Eerste leveringen COVID-19 vaccins rond 15 februari naar Caribisch deel Koninkrijk
Het Caribisch deel van het Koninkrijk is op stoom om – zoals gepland - rond 15 februari 2021 te starten met vaccineren tegen COVID-19. Het RIVM bereidt de eerste verzendingen van vaccins voor. Voor Saba en Sint Eustatius gaat het om een eerste levering van het Moderna-vaccin. Voor Bonaire en de CAS-landen (Curaçao, Aruba en Sint Maarten) gaat het in deze eerste fase om vaccins van BioNTech/Pfizer.
Afschrift brief RIVM over de impact overgang nieuw ICT-systeem
Minister De Jonge (VWS) stuurt een afschrift van de brief van het RIVM over de impact van de overgang naar een nieuw ICT-systeem te midden van de coronacrisis. Deze brief wordt voorafgaand aan het debat over het privacylek in de systemen van de GGD aan de verzonden.
Debat over het privacylek in de systemen van de GGD
De Tweede Kamer debatteert over het privacylek in de systemen van de GDD.
Kamerbrief over verlenging herverzekering van leverancierskredieten
Staatssecretaris Vijlbrief (FIN - Fiscaliteit en Belastingdienst) informeert de Tweede Kamer over verlenging van de herverzekering van leverancierskredieten.
Advies Gezondheidsraad interval BioNTech/Pfizer
De Gezondheidsraad brengt een advies uit over de interval tussen de eerste en tweede inenting met het vaccin BioNTech/Pfizer. De Gezondheidsraad adviseert om reeds geleverde vaccins niet te reserveren voor mensen die de eerste dosis hebben ontvangen, maar om deze vaccins direct in te zetten bij mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Toediening van de tweede dosis kan conform het eerdere advies uitgesteld worden tot maximaal 6 weken na de eerste dosis.
-
Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
De Tweede Kamer debatteert over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Advies Gezondheidsraad over inzetten AstraZeneca-vaccin
De Gezondheidsraad adviseert het vaccin AstraZeneca in te zetten bij ouderen tot 65 jaar, omdat met vaccinatie van deze groep nu de meeste gezondheidswinst kan worden geboekt. Verder adviseert de raad medische risicogroepen te vaccineren, afhankelijk van hun risico op ernstige ziekte en sterfte door COVID-19.
Kamerbrief TNO cijfers thuiswerken
Minister Koolmees (SZW) gaat in deze brief aan de Tweede Kamer in op de recent beschikbaar gekomen cijfers over thuiswerken, op de besmettingen op de werkvloer en het verder reduceren daarvan. Van de werknemers die in principe meer thuis kunnen werken, geeft de ene helft aan op locatie te werken omdat de werkgever dat verwacht en de andere helft heeft zelf voorkeur voor werken op locatie. Hoewel het algehele welbevinden van thuiswerkers, afgezien van eenzaamheid, in elk geval in november 2020 niet lijkt te zijn gedaald ten opzichte van een jaar geleden, signaleert het RIVM meer recent, op basis van onderzoek met als peildatum 30 december – 3 januari dat het welbevinden in de samenleving als geheel onder druk is komen te staan in de afgelopen periode. In de laatst gepubliceerde rapportage van het RIVM kwam naar voren dat 17,7% van alle positief geteste mensen waarvan de besmettingsbron achterhaald kan worden in de werksetting besmet zijn geraakt. Gegevens van de Inspectie SZW laten zien dat onvoldoende afstand houden op de werkvloer de vaakst gehoorde klacht is binnen een melding aan de Inspectie SZW.
52,4 miljoen vanuit Europa voor corona-herstel landbouw
Nederland ontvangt in 2021 en 2022 in totaal 52,4 miljoen vanuit het Europese Herstelfonds voor een veerkrachtig, duurzaam en economisch herstel van de landbouw uit de coronacrisis. Dat is bedoeld voor plattelandsontwikkeling en duurzaam economisch herstel.
Zie ook:
Voorlopige resultaten grootschalig testen gemeente Lansingerland
Minister de Jonge (VWS) biedt de Tweede Kamer de voorlopige resultaten grootschalig testen in de gemeente Lansingerland aan.
-
Beschikbaarheidsvergoeding OV met drie maanden verlengd
Staatssecretaris Van Veldhoven (IenW) informeert de Tweede Kamer over het verlengen van de beschikbaarheidsvergoeding die ov-bedrijven sinds vorig jaar ontvangen om tijdens de coronacrisis te blijven rijden tot en met september 2021. Voor de verlenging wordt 370 miljoen euro gereserveerd. Eerder was met de ov-sector afgesproken dat de beschikbaarheidsvergoeding tot en met juli 2021 zou doorlopen en dat voor de tweede helft van 2021 gekeken zou worden naar een versoberde regeling.
Zie ook:
Reactie op advies inzet AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19 en advies interval BioNTech/Pfizer
Minister De Jonge (VWS) stuurt zijn reactie op de adviezen van de Gezondheidsraad over het interval tussen de eerste en de tweede dosis van het BioNTech/Pfizer-vaccin en op het advies over de inzet van het AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19. Ook biedt hij het bijgewerkte vaccinatieschema aan. De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om de eerst beschikbare doses van het Oxford-vaccin van farmaceut AstraZeneca te gebruiken bij de bevolkingsgroep 60 tot en met 64 jaar. Daarnaast heeft de Gezondheidsraad ook geadviseerd om specifieke medische risicogroepen te gaan vaccineren.
De Gezondheidsraad geeft ten aanzien van het interval aan dat het eerdere advies van de Gezondheidsraad en het OMT (d.d. 14 januari jl.) nog steeds geldt. Dat betekent concreet dat het interval tussen de eerste en de tweede prik van het BioNTech/Pfizer vaccin maximaal zes weken mag zijn.
OMT-advies 99ste OMT (40ste OMT COVID-19)
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder meer in op neusverkoudheid bij kinderen.
-
Kabinetsreactie op 99ste OMT-advies deel 1 over snottebellenrichtlijn
Minister Slob (OCW) informeert de Tweede Kamer over de kabinetsreactie op de handreiking neusverkouden kinderen ('snottebellenrichtlijn'). Deze richtlijn geeft aan wanneer, en met welke symptomen, kinderen wel en niet thuis moeten blijven.
-
Advies over 99e OMT, deel 2
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder meer in op de avondklok en bezoekbeperking, validatie antigeensneltesten bij asymptomatische nauwe contacten en de performance van antigeentesten bij zelfgebruik.
Kabinetsreactie op 99ste OMT-advies deel 2
Minister De Jonge (VWS) en minister Grapperhaus (J&V) sturen het 99ste OMT-advies deel 2 en kabinetsreactie. Het kabinet heeft besloten de avondklok die formeel parallel met de lockdown die tot 3 maart 2021 04.30uur duurt deze op 23 februari apart te heroverwegen, en indien mogelijk eerder dan 3 maart stop te zetten. Vanwege de grote impact van het coronavirus en de maatregelen die daartegen worden genomen op het sociaal en mentaal welbevinden van mensen, werkt het kabinet momenteel een breed steunpakket (aan maatregelen) uit om schade bij risicogroepen te beperken. Ten aanzien van het advies van het OMT over het gebruik van antigeentesten bij contacten uit BCO-App, neemt het kabinet het advies over en bekijkt het kabinet samen met de GGD hoe de communicatie kan worden aangescherpt, om daarmee te benadrukken dat het van belang is dat mensen bij een negatieve testuitslag alert blijven op klachten en zich dan ook meteen opnieuw laten testen. Ten aanzien van het advies van het OMT met betrekking tot de inzet van zelftesten, onderschrijft het kabinet de belangrijke rol die zelftesten kunnen spelen, in aanvulling op de bestaande testinfrastructuur en verkent welke mogelijkheden er zijn om op een veilig en verantwoorde manier het (versnelde) gebruik van zelftesten mogelijk te maken.
-
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de moeilijkheden die GGD ondervindt om te voldoen aan de eisen die de toezichthouder stelt voor de koppeling met DigiD.
-
Uitkering tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19 en aanpassing borgstelling MKB-landbouwkredieten
Minister Schouten (LNV) informeert de Tweede Kamer over de aanpassing van de borgstelling MKB-landbouwkredieten aan de vereisten van de Capital Requirements Regulation. Ook gaat zij in op de uitkering van de Regeling tegemoetkoming land- en tuinbouwondernemers COVID-19 voor de sierteelt, horecasegment van de voedingstuinbouw en de fritesaardappels.
Kinderopvang en COVID-19: tegemoetkoming eigen bijdrage ouders
Minister Koolmees (SZW) beschrijft de tegemoetkomingsregeling voor de eigen bijdrage die ouders hebben betaald voor de kinderopvang vanaf de sluiting op 16 december 2020. Net zoals over de sluitingsperiode van het voorjaar 2020, zullen ouders ook voor de periode vanaf 16 december 2020 van de overheid een tegemoetkoming ontvangen voor de eigen bijdrage die zij hebben doorbetaald. Voor de kinderdagopvang en gastouderopvang loopt deze tegemoetkoming tot 8 februari, voor de buitenschoolse opvang loopt de tegemoetkoming door tot het einde van de
sluiting. De einddatum hiervan is op dit moment nog niet bekend. In de brief wordt verder ingegaan hoe deze regeling er voor de diverse doelgroepen uitziet. -
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de bevindingen van het Red Team dat in zijn opdracht onderzoek doet naar de kwetsbaarheden van de systemen bij de GGD. Het Red Team is een naam voor een aanpak om de digitale verdediging van een organisatie en van systemen te testen.
-
Stand van zaken digitale ondersteuning pandemiebestrijding
Minister de Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken digitale ondersteuning pandemiebestrijding. Er wordt ingegaan op de ‘acties’ die in de stand van zaken brief van 2 februari 2021 zijn genoemd. Ook wordt een reactie gegeven op het verzoek tot openbaarmaking van de risicoanalyse. Tenslotte wordt kort ingaan op de stand van zaken omtrent de koppeling van coronatest.nl en DigiD.
Mededeling Europese Commissie Eén Verenigd Front tegen COVID-19
Minister De Jonge (VWS) informeert de kamer dat de Europese Commissie (CIE) op 19 januari 2021 een mededeling gepresenteerd heeft getiteld Eén verenigd front tegen COVID-19. De mededeling gaat enerzijds in op het succes van de ontwikkeling van COVID-19 vaccins en de implementatie van vaccinatiestrategieën en constateert anderzijds dat het aantal besmettingen onvoldoende afneemt. De mededeling is bedoeld om in de EU met een gemeenschappelijk optreden de derde golf te lijf te gaan. De CIE roept hierbij op tot het versnellen van het vaccinatieproces, het opvoeren van testen en sequencing om verspreiding en nieuwe varianten te monitoren, het waarborgen van de werking van de Interne Markt, en het tonen van mondiaal leiderschap en solidariteit.
Steunpakket sociaal en mentaal welzijn en leefstij
Minister de Jonge (VWS) en staatssecretaris Blokhuis (VWS) schrijven een brief over het steunpakket sociaal en mentaal welzijn en leefstijl. Zij presenteren een pakket –met een budgettair beslag van 200 miljoen euro dat bestaat uit drie actielijnen:
- Intensivering initiatieven welzijn voor de jeugd;
- Intensivering initiatieven welzijn kwetsbare groepen;
- Intensivering initiatieven gezonde leefstijl.
Uitbreiding economisch steun- en herstelpakket Caribisch Nederland (noodpakket 4.0)
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Eerste en Tweede Kamer over de uitbreiding van het economisch steun- en herstelpakket Caribisch Nederland (noodpakket 4.0).
Advies ROB vanwege financiële compensatie corona
Minister Ollongren (BZK) biedt het uitgebrachte advies van de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) over de financiële compensatie corona crisis medeoverheden aan. In deze brief geeft de Raad zijn zienswijze over het pakket aan financiële compensatie als geheel en de totstandkoming daarvan. De Raad stelt vast dat het Rijk en decentrale overheden op een constructieve wijze in staat zijn geweest afspraken te maken over de compensatie van de direct aan de coronacrisis gerelateerde kosten. Het is in die zin een goed voorbeeld van interbestuurlijke samenwerking. Daarbij is gekozen is voor een pragmatische benadering. Zo ver de Raad kan vaststellen is er sprake van een reële benadering van de compensatie van de direct aan de coronacrisis gerelateerde kosten en gederfde inkomsten. De Raad wijst er wel op dat het nog te vroeg is om een uitspraak te doen over de structurele en indirecte financiële gevolgen van de coronacrisis voor decentrale overheden. Daarbij vraagt de Raad aandacht voor de financiële positie van met name gemeenten.
-
100ste OMT-advies (41ste OMT COVID-19)
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder meer in op de werking van het AstraZeneca vaccin tegen de Zuid-Afrikaanse variant, de geldigheid van testbewijzen en de validatie van massaspectometrie (eiwitten van het virus detecteren). Het OMT concludeert dat het onvoldoende duidelijk is of, en in welke mate het AstraZeneca vaccin op de langere termijn minder effectief zou zijn in Nederland. Het nu niet inzetten van dit vaccin leidt dan ook tot een ongewenste en onnodige vertraging in de uitvoering van de vaccinatiestrategie en het OMT adviseert dus het vaccin in te zetten. Het OMT adviseert om voor éénmalige activiteiten waarbij testbewijzen worden gevraagd een geldigheid van het (negatieve) testbewijs van de sneltest aan te houden van maximaal 24 uur gerekend van testafname tot aan het einde van de activiteit. Ten aanzien van de validatiegegevens van het gebruik van massaspectrometrie, geeft het OMT aan dat de gegevens nog niet voldoende in de praktijk zijn geëvalueerd om een duidelijke meerwaarde en daarmee plaats in het huidige testbeleid te kunnen geven.
Eerste praktijktest Fieldlab Evenementen: zakelijk congres
Op 15 februari is de eerste praktijktest Fieldlab Evenementengeorganiseerd, een zakelijk congres voor 500 deelnemers. Er volgen nog zeven andere praktijktesten met een cabaretvoorstelling, twee voetbalwedstrijden, een dance event binnen en een concert binnen en als laatste een dancefestival en een popfestival. Het aantal bezoekers varieert van 500 tot 1.500.
-
Persconferentie minister-president Rutte en minister Grapperhaus (16 februari 2021)
Minister-president Rutte (AZ) en minister Grapperhaus (J&V) reageren op de rechterlijke uitspraak over de avondklok.
Persconferentie over corona voor kinderen
Op de persconferentie van dinsdag 16 februari 2021 kregen kinderen antwoorden op vragen over corona. Zij kregen antwoord van minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS).
-
Tijdelijke regeling subsidie dierentuinen COVID-19
Minister Schouten (LNV) stuurt de Kamer een brief over de subsidieregeling die is opengesteld voor dierentuinen. De regeling heeft als doel het dierenwelzijn en de maatschappelijke waarde van dierentuinen te waarborgen. Dierentuinen krijgen met deze subsidie een tegemoetkoming in hun vaste kosten voor dierverzorging en noodzakelijk onderhoud.
Persconferentie investeringen in het onderwijs via het Nationaal Programma Onderwijs
Op woensdag 17 februari 2021 om 14.00 uur gaven ministers Van Engelshoven (OC&W) en Slob (OCW) een persconferentie over het Nationaal Programma Onderwijs dat herstel en perspectief biedt. Het is een steunprogramma voor het funderend onderwijs (basisonderwijs en voortgezet onderwijs), het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs in verband met de coronacrisis.
Zie ook:
Bruine vloot
Staatssecretaris Keijzer (EZK) informeert de Tweede Kamer over de aanvullende steunregeling voor de bruine vloot.
Voorstel van wet Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht covid-19
Het wetsvoorstel wijzigt de Wet publieke gezondheid. Het voorstel gaat over een tijdelijke bevoegdheid om het vertoeven in de openlucht te beperken. Het doel is om verspreiding van het SARS-CoV-2-virus zoveel mogelijk te voorkomen.
-
Debat in Tweede Kamer
Regeling verlenging vliegverbod BES COVID-19 tot en met 25 februari 2021
De regeling verlengt de vliegverboden naar de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) in verband met het coronavirus COVID-19 tot en met 25 februari 2021.
Special envoy vaccins
Minister De Jonge (VWS) meldt dat hij een special envoy vaccins heeft ingesteld. De special envoy gaat mogelijkheden onderzoeken om de productie van coronavaccins te vergroten. De special envoy vaccins zal in gesprek gaan met relevante partijen binnen Nederland om productiemogelijkheden te inventariseren. Ook zal worden gesproken met de bedrijven die voor Nederland COVID-19 vaccins (gaan) leveren, ten einde vast te stellen of zij obstakels ervaren met opschaling waarbij Nederland een rol zou kunnen spelen. De special envoy heeft aangegeven uiterlijk medio maart een rapportage op te leveren met concrete aanbevelingen voor de korte en langere termijn over de bijdrage die geleverd zou kunnen worden aan de opschaling. Verder ondersteunt hij samenwerking, dialoog en waar mogelijk brengt hij partijen bij elkaar om zo te faciliteren bij het sluiten van contracten in het kader van vaccin productie.
-
Publicatie Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht covid-19
Minister Grapperhaus (J&V) informeert de Tweede Kamer over de publicatie van de Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht COVID-19 in het Staatsblad. Daarnaast informeert hij de Kamer over de bekendmaking van het koninklijk besluit tot buitenwerkingstelling van artikel 8, 1e en 3e lid, van de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg).
101ste OMT-advies (42ste OMT over COVID-19)
Advies van het Outbreak Management TEam (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder meer in op het effect van het versoepelen van het maatregelenpakket op de verspreiding van het virus, op de avondklok en bezoekbeperking.
Het OMT adviseert om te starten met het versoepelen van de maatregelen in het voortgezet onderwijs en de onderbouw van het middelbaar beroepsonderwijs. Daarmee moet het mogelijk zijn om betreffende kinderen en jongeren minimaal 1 dag per week naar school te laten gaan. Het OMT adviseert buitenschoolse opvangfaciliteiten voorlopig gesloten te houden.
-
Aankoop extra doses BioNTechPfizer en Moderna
Minister de Jonge (VWS) schrijft een brief over de aankoop van extra doses coronavaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Eerder is gemeld dat de Europese Unie in gesprek was voor de levering van extra vaccins (Top-up-contracten). Inmiddels heeft de Europese Commissie deze aanvullende contracten afgesloten.
Persconferentie 23 februari: voorzichtige verruiming lockdown
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) kondigen aan dat de lockdown en avondklok nodig blijven. Wel worden er enkele versoepelingen doorgevoerd. Vanaf 1 maart gaan de middelbare scholen voor minimaal 1 dag per week weer open en het MBO voor maximaal 1 dag. Ook mogen de meeste contactberoepen (behalve sekswerkers) vanaf 3 maart weer starten waaronder kappers en masseurs. Vanaf 3 maart mogen mensen tot 27 jaar weer in groepen buiten sporten. Ook mogen vanaf 3 maart winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal 2 klanten tegelijk zijn.
Zie ook:
Afschrift brief aan Nederlandse Stichting Water-en Zwemveiligheid over gevolgen corona-maatregelen voor zwemonderwijs
Minister Van Ark (VWS) stuurt de Tweede Kamer een afschrift van de brief aan de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) over de gevolgen van de corona-maatregelen voor het zwemonderwijs. Zij benadrukt hierin het belang van zwemonderwijs in Nederland. Het kabinet doet er alles aan om de zwembaden zo snel mogelijk weer te openen. De negatieve gevolgen van het (langdurig) uitblijven van zwemonderwijs – nu en in de toekomst – worden daarom net als de gevolgen van andere maatregelen, meegewogen in de integrale besluitvorming over de maatregelen.
Stand van zaken COVID-19
Minister De Jonge (VWS) beschrijft de stand van zaken rondom COVID-19 en de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden. Aangezien bij heel veel mensen de behoefte aan meer ruimte sterk is, wil het kabinet met kleine, gecontroleerde en bewuste stappen de samenleving en economie enigszins ruimte geven.
De planbureaus zijn voorafgaand aan de OMT-adviesaanvraag gevraagd om een maatschappelijk beeld (‘stand van het land’) op te leveren vanuit het sociaalmaatschappelijk en economisch perspectief.
Het kabinet zet conform adviezen met prioriteit in op het (gefaseerd) mogelijk maken van fysiek onderwijs van het vo en mbo. Vanaf maandag 1 maart 2021 geldt in het voortgezet onderwijs (vo) dat iedere leerling minimaal één dag in de week naar school gaat. Hierbij geldt de verplichting dat ook leerlingen onderling (behoudens uitzonderingen) 1,5 meter afstand moeten houden. In het vo wordt het toegestaan dat externe locaties worden ingezet om leerlingen meer fysiek onderwijs aan te kunnen bieden. In het mbo wordt het vanaf 1 maart 2021 mogelijk om één dag per week per student fysiek onderwijs te geven. Voor het hbo en het wo wordt voorlopig het afstandsonderwijs gehandhaafd. Het kabinet heeft besloten om in aanvulling op de medische contactberoepen per 3 maart 2021 ook de overige contactberoepen weer toe te staan, uitgezonderd de sekswerkers. Onder strikte voorwaarden zoals triage en reserveren wordt per 3 maart ook het ‘winkelen op afspraak’ mogelijk bij de niet-essentiële detailhandel. Ten behoeve van het bevorderen van welzijn van jongeren (zowel fysiek als mentaal), is besloten om de leeftijd waarvoor buitensport op buitensportlocaties is toegestaan, te verhogen tot 27 jaar. Tegelijkertijd wordt de rest van het maatregelenpakket gecontinueerd tot en met maandag 15 maart 2021. Daarmee blijft onder andere de avondklok en het advies om maximaal één bezoeker per dag te ontvangen onverkort van kracht. Ook zijn de aanvullende adviezen voor thuiswonende ouderen herijkt in de notitie ‘Aanvullende adviezen zelfstandig wonende ouderen bij de Corona Routekaart’. Hierin wordt ingegaan op de mogelijkheden voor bezoek, het doen van boodschappen en het deelnemen aan het dagelijks leven, in aanvulling op algemeen geldende maatregelen.
In deze brief geeft het kabinet tevens een reactie op het advies van de Gezondheidsraad van 14 januari over ethische en juridische voorwaarden van testbewijzen. Het kabinet is van mening dat de inzet van het verplichte testbewijs een aanvullende maatregel kan zijn om de samenleving op verantwoorde wijze, stap voor stap, te kunnen openen in de periode dat de vaccinatiegraad nog niet hoog genoeg is. Het kabinet zal daarom de inzet van het testbewijs verder uitwerken. Het advies van de Gezondheidsraad en het daarin opgenomen afwegingskader zijn hierbij vanzelfsprekend belangrijke uitgangspunten.
Heropening voortgezet onderwijs en mbo
Minister Slob (OCW) en minister Van Engelshoven (OCW) informeren de Tweede Kamer over de heropening van het voortgezet onderwijs (vo) en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Vanaf 1 maart heropent het vo weer voor alle leerlingen, die minimaal één dag in de week naar school gaan. Ook in het mbo wordt fysiek onderwijs op beperkte schaal weer mogelijk. De brief gaat achtereenvolgens in op de uitgangspunten en condities voor de heropening van het voortgezet onderwijs, hulp en ondersteuning voor scholen, de stand van zaken (snel)testen funderend onderwijs en de uitgangspunten heropening middelbaar beroepsonderwijs en het perspectief voor het hoger onderwijs. Daarnaast sturen zij het 'Rapport pilot Praktijktesten in het voortgezet onderwijs' mee met de Kamerbrief.
Diverse financieringsonderwerpen
Staatssecretaris Keijzer (EZK) informeert de Kamer over diverse financieringsonderwerpen. De coronacrisis heeft een intensivering van stimulering van de bedrijfsfinanciering door de overheid noodzakelijk gemaakt. In deze brief worden acties beschreven die reeds voor het uitbreken van de coronacrisis zijn aangekondigd. Met deze acties worden stappen gezet om de mkb financieringsmarkt structureel beter te laten werken – en zo te zorgen dat ondernemers beter toegang krijgen tot financiering. Verder is er onderzoek gedaan naar de acties ter versterking van de durfkapitaalmarkt, een kredietregister en zekerheden. De reacties op deze onderzoeken komen aan bod in deze brief.
-
Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
De Tweede Kamer debatteert over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Verlenging Tijdelijke Regeling vliegverbod NL BES
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over verlenging van de vliegverboden naar de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) in verband met het coronavirus tot en met 4 maart 2021.
Commissiemededeling HERA Incubator
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer de reactie van het kabinet op de mededeling van de Europese Commissie over de HERA-Incubator. Op 17 februari 2021 heeft de Europese Commissie de mededeling 'HERA Incubator: Samen anticiperen op de dreiging van COVID-19-varianten' gepresenteerd. HERA staat voor 'EU Health Emergency Preparedness and Response Authority'. Hierin wordt een programma aangekondigd voor de ontwikkeling en productie van een nieuwe generatie vaccins tegen nieuwe varianten van het Coronavirus, waartegen de huidige generatie vaccins niet (voldoende) bescherming biedt. Het plan moet de Europese Unie (EU) voorbereiden op de verdergaande mutatie van het COVID-19-virus en de mogelijke impact die dit kan hebben op het opbouwen van immuniteit.
Coulance verlopen theoriecertificaten
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de verlenging van de geldigheidsduur van een aantal theoriecertificaten en examenbewijzen voor het rijbewijs die verlopen in de periode tussen 1 oktober 2020 en 1 mei 2021. Om te voorkomen dat er steeds nieuwe beslissingen moeten worden genomen over aanvullende coulance is besloten om in één keer proactief perspectief te bieden aan burgers die mogelijk als gevolg van de lockdown in de problemen komen doordat zij niet in de gelegenheid zijn een praktijkexamen te reserveren. In deze nieuwe coulanceregeling, die vanaf 1 mei tot voorlopig eind van dit jaar loopt, krijgen de mensen waarvan hun bewijs van een behaald examen of certificaat in een bepaalde maand verloopt een verlenging van 7 maanden.
Regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten
Minister Van ’t Wout (EZK) en staatssecretaris Keijzer (EZK) informeren de Tweede Kamer over wijzigingen naar aanleiding van de recente verruiming van de Europese Tijdelijke kaderregeling inzake staatssteun ter ondersteuning van de economie vanwege de huidige COVID-19-uitbraak. Op 28 januari 2021 heeft de Europese Commissie bekendgemaakt dat de duur van het tijdelijk steunkader wordt verlengd tot 31 december 2021 en dat de maximale steunbedragen voor een aantal onderdelen in het steunkader worden verhoogd. Het kabinet heeft besloten om een deel van die extra ruimte te gaan benutten in de TVL voor het eerste en voor het tweede kwartaal van 2021. Het kabinet acht het verstandig binnen het staatssteunkader ruimte te behouden om later nog steun te kunnen verlenen.
Kamerbrief thuiswerken
Minister Koolmees (SZW) informeert de Tweede Kamer onder andere over de uitwerking van de criteria over thuiswerken die hij samen met werkgevers- en werknemersorganisaties heeft opgesteld om werkgevers en werknemers te ondersteunen bij thuiswerken.
-
Kamerbrief over werkzaamheden project-CORSICA COVID-19 en luchtvaart
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de brief van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de werkzaamheden van het project-CORSICA. Het gaat om onderzoek naar de besmettingsrisico’s van COVID-19 in vliegtuigen.
Kamerbrief Koppeling DigiD GGD
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer dat coronatest.nl inmiddels voldoet aan alle reguliere eisen die gesteld zijn door de toezichthouder Logius aangaande de koppeling met DigiD.
-
Beoordeling bijzondere gevallen binnen Tegemoetkoming Vaste Lasten
Staatssecretaris Keijzer (EZK) informeert de Tweede Kamer over de beoordeling van bijzondere gevallen binnen de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).
Kamerbrief over maatregelen loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)
Minister Slob (OCW) en minister Van Engelshoven (OCW) informeren de Tweede Kamer over de voortgang van de maatregelen voor loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) voor jongeren in het voortgezet onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs.
Besluitvorming Rijksministerraad over liquiditeitsbehoefte ACS en begrotingsnormen eerste kwartaal 2021
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Tweede Kamer over de besluitvorming in de Rijksministerraad van 26 februari 2021 inzake liquiditeitsbehoefte van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de begrotingsnormen voor het eerste kwartaal 2021. De Rijksministerraad heeft conform het advies van het College (Aruba) financieel toezicht (C(A)ft) besloten vooralsnog vast te houden aan de systematiek zoals gehanteerd in 2020 voor de bepaling van de toegestane mate van afwijking voor Aruba van het financieringssaldo, en voor Curaçao en Sint Maarten van het begrotingssaldo voor de gewone dienst.
-