Maart 2021: Oplopende besmettingen, derde golf
De besmettingen lopen op en de derde golf wordt zichtbaar. Deze maand wordt de lockdown voortgezet met slechts lichte aanpassingen in de maatregelen. Er wordt reikhalzend uitgekeken naar het begin van de zomer met het perspectief dat de 3e golf voorbij is en iedereen gevaccineerd is die dat wil. Dan kunnen er weer stappen gezet worden richting in het afbouwen van maatregelen.
Oplopende besmettingen, derde golf
Overzicht gebeurtenissen
-
Maart 2021
-
In zijn 102de advies gaat het OMT eerst in op versoepeling van maatregelen voor instellingen voor langdurige zorg. Aanpassing van de strenge maatregelen in de langdurige zorg moet overwogen worden, voor bewoners en verwanten, nu in deze instellingen de vaccinatiecampagne gestaag vordert. Uitgangspunt bij eventuele versoepeling blijft dat optimale veiligheid wordt nagestreefd, terwijl de impact van de preventieve maatregelen op bewoners en medewerkers zo veel mogelijk beperkt wordt. Het OMT benadrukt dat er altijd een risico op infectie, of doorgifte van een besmetting blijft. Het OMT biedt in het advies een handreiking waarmee zorgorganisaties een eigen risicoafweging betreffende aanpassing van maatregelen kunnen maken.
Hierna gaat het OMT in op reizen, ze constateert dat de naleving van het quarantainebeleid in Nederland te wensen overlaat en acht het belangrijk om reizigersstromen tot een minimum te beperken. Tenslotte vermeldt het OMT dat het seizoen voor werkzaamheden verricht door arbeidsmigranten, bijvoorbeeld in de landbouw, weer is aangevangen. Het OMT wil benadrukken dat woon- en werkomstandigheden van arbeidsmigranten - waar generieke COVID-19 maatregelen vaak niet gehandhaafd kunnen worden - een risico kunnen zijn voor de verdere verspreiding van COVID-19, en aandacht behoeven.
-
Minister Ollongren (BZK) beschrijft de voortgang van de voorbereidingen van de Tweede Kamerverkiezing. De voorbereidingen voor de verkiezing verlopen goed. Gemeenten zijn volop bezig met de laatste organisatie. Aan de kiezers zijn de stempassen en stempluspassen gezonden en zij worden via landelijke en lokale communicatiemiddelen geïnformeerd over een zo goed en veilig mogelijk verloop van de verkiezing. Met de genomen maatregelen kunnen de verkiezingen plaatsvinden. De kiezers in het buitenland en de eerste kiezers van 70 jaar en ouder kunnen reeds per post hun stem uitbrengen.
-
Het effect van vitamine D voor de preventie van COVID-19 en acute luchtweginfecties
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) reageert op het advies van de Gezondheidsraad over de relatie tussen het preventieve gebruik van vitamine D-supplementen en het risico op acute luchtweginfecties en COVID-19. Op basis van het advies van de Gezondheidsraad is er geen aanleiding om het suppletieadvies voor vitamine D aan te passen. Het is van belang dat mensen waarvoor het suppletieadvies geldt en mensen die vanwege bijvoorbeeld de COVID-19 pandemie onvoldoende buiten komen, vitamine D-supplementen innemen.
Verlenging van het tijdelijk verbod op burgerluchtverkeer in het luchtruim van Nederland en de BES-eilanden in verband met COVID-19
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de verlenging van de huidige vliegverboden voor vliegverkeer naar Nederland en de BES-eilanden vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela tot 1 april 2021 in verband met COVID-19. Het vliegverbod voor vluchten uit Kaapverdië zal per donderdag 4 maart 2021, om 00.01 uur worden opgeheven.
-
De antigeensneltesten die momenteel in teststraten gebruikt worden om te testen op corona, kunnen binnenkort ook ingezet gaan worden als zelftest. Een zelftest is een test die iemand bij zichzelf kan afnemen. Fabrikanten van sneltesten kunnen nu een aanvraag doen om hun test ook als ook zelftest toe te mogen passen. De zelftesten worden beschikbaar gesteld voor werkgevers en voor het onderwijs. Daarnaast zal het ook mogelijk worden om zelftesten in de supermarkt of bij de drogist te kopen. De verwachting is dat de eerste zelftesten in april op de markt komen.
Zie ook:
- Nieuwsbericht Antigeensneltesten binnenkort in te zetten als zelftesten.
-
Het OMT adviseert allereerst over de voortzetting van maatregelen en toekomstige versoepelingen, waarbij het OMT adviseert de huidige maatregelen in stand te houden en geen versoepelingen door te voeren. Het OMT stelt voor om, als er daarna ruimte komt voor verdere versoepelingen, als eerste de voorgestelde versoepelingen in het hoger onderwijs door te voeren.
Hierna adviseert het OMT over zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar positief, het OMT vindt het belangrijk dat de zwemlessen weer hervat worden en acht dit met inachtneming van de genoemde condities, ook mogelijk. Tenslotte adviseert het OMT over vliegverboden en constateert het OMT dat er in het OV (met name de treinen) sprake is van een toenemende drukte (bij korte treinen) waardoor de afstand tot de medereizigers lang niet altijd in acht kan worden genomen. Deze situatie is onwenselijk en contrasteert met de algemene boodschap om drukke plekken te vermijden.
-
Persconferentie: voortzetting lockdown, zwemlessen mogen weer en buiten sporten versoepeld
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) leggen uit waarom verdere verruiming van de lockdown nog niet verantwoord is. Ook kondigen zij aan dat vanaf dinsdag 16 maart kinderen tot en met 12 jaar weer naar zwemles mogen. Ook mag iedereen weer buiten sporten in groepen van maximaal 4 personen en met toepassing van alle corona maatregelen. Tenslotte wordt aangekondigd dat vanaf 16 maart winkelen op afspraak uitgebreid wordt, winkels mogen soms iets meer klanten ontvangen.
Zie ook:
- Letterlijke tekst persconferentie minister-president Rutte en minister De Jonge (8 maart 2021)
- Persconferentie coronavirus 8 maart in eenvoudige taal
Stand van zaken en coronamaatregelen vanaf 16 maart 2021
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer een brief over de maatregelen die gaan gelden vanaf 16 maart in de bestrijding van het coronavirus. De brief gaat in op:
- Het 102e en 103e OMT advies, en de reactie van het kabinet daarop en het sociaal-maatschappelijk en economisch advies van het SCP
- De voorwaarden waaronder versoepelingen vanaf april mogelijk zouden zijn worden beschreven, waarna de maatregelen, die zullen gelden vanaf 16 maart, aan bod komen.
- Het kabinet is het eens met het OMT advies ten aanzien van de versoepelingen voor verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. De quarantaineregels voor deze instellingen worden in lijn gebracht met die voor de algemene bevolking. Ook is er ruimte voor versoepelingen van de bezoekregeling: van maximaal 1 naar maximaal 2 bezoekers per bewoner per dag.
- De routekaart en de uitwerking van de motie Dijkhoff om in samenspraak met sectoren eerlijk de ruimte voor versoepeling van maatregelen te verdelen.
- De uitwerking van de integrale scenario’s om zich voor te bereiden op het vervolg van de crisis in lijn met de toezegging aan Segers.
- Daarna wordt de stand van zaken van vaccinaties, testen en quarantaine geschetst.
- Ook vinden een aantal wijzigingen ten aanzien van reizen plaats. De belangrijkste daarvan is dat het advies: “Blijf in Nederland” wordt verlengd tot 15 april 2021.
- Door de uitgebreide verspreiding van de Britse variant in Nederland, heeft volgens het OMT het vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk (VK) niet langer relevante invloed op de varianten in de epidemie in Nederland. Het vlieg en vaarverbod zal op 9 maart 2021 00.01 uur Nederlandse tijd worden opgeheven.
- Tenslotte gaat de brief in op ‘dossier C-support, Eerste indrukken COVID-19 patiënten met langdurige klachten’ van de stichting C-support en de Catshuisstukken.
Bij de brief is ook als bijlage toegezonden het advies van de gezondheidsraad op spoedvragen over COVID-19 vaccinaties. De Gezondheidsraad adviseert om voor alle drie de vaccins (BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca) een twee-dosisschema te blijven hanteren en om de nu toegepaste intervallen niet verder te verlengen. Ook adviseert zij om mensen die in de afgelopen 6 maanden aantoonbaar een SARS-CoV-2-infectie hebben doorgemaakt, met één dosis te vaccineren. Tenslotte adviseert de Gezondheidsraad het vaccin van AstraZeneca ook in te zetten bij mensen van 65 jaar en ouder.
Routekaart coronamaatregelen
De routekaart die 2 februari is gepresenteerd is per 8 maart als volgt aangepast:
- De routekaart laat zien welke mogelijkheden er zijn om maatregelen binnen een risiconiveau in kleine stappen te verlichten. Denk aan aanpassingen van leeftijd en groepsgrootte.
- In risiconiveau 4 (zeer ernstig), staan deze stapjes aangegeven als ‘afschaling’ (publieksversie) of ‘afschalingsmogelijkheid’ (bestuurdersversie). De mogelijke maatregelen die op grond hiervan kunnen worden genomen, staan als concept vermeld in de bijlage (‘addendum’).
De komende tijd zullen de andere risiconiveaus ook worden aangepast met deze kleine stappen voor het versoepelen van maatregelen.
Advies Gezondheidsraad spoedvragen COVID-19-vaccinatie
Op verzoek van de minister van VWS heeft de Gezondheidsraad zich gebogen over het interval tussen de twee prikken bij vaccinatie met BioNTech/Pfizer, Moderna of AstraZeneca, over de vaccinatie van mensen die COVID-19 hebben gehad en over de inzet van AstraZeneca bij ouderen.
De vaccins die nu worden ingezet in Nederland bestaan uit twee doses. Door de tweede prik uit te stellen of helemaal te laten vervallen zouden meer vaccins beschikbaar komen. De Gezondheidsraad adviseert de tweede dosis niet verder uit te stellen of te laten vervallen. Dat kan namelijk leiden tot onvoldoende bescherming en daardoor tot ziekte en het ontstaan en verspreiden van virusvarianten.
De Gezondheidsraad adviseert om mensen die minder dan zes maanden geleden positief zijn getest met slechts één dosis te vaccineren. Uit onderzoek blijkt dat de immuniteit die zij hebben opgebouwd ten minste een half jaar aanhoudt en dat één dosis vaccin bij hen binnen die 6 maanden voor een flinke verhoging van de opgebouwde antistofniveaus zorgt.
Over het AstraZeneca-vaccin adviseerde de raad eerder om dat in te zetten tot 65 jaar. Recent wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat het ook bij mensen boven de 65 jaar goed werkt. De Gezondheidsraad adviseert daarom om het ook voor die groep in zetten.
-
Het OMT is gevraagd een advies uit te brengen over het vliegverbod voor het VK en heeft geadviseerd dat het vliegverbod kan worden opgeheven. Met ingang van 9 maart gebeurt dit ook. De Britse variant van het Coronavirus komt inmiddels bij meer dan 65% van de COVID-19-gevallen in Nederland voor en is de dominante variant geworden. Eventuele import kan daarnaast ook uit vele andere landen dan het VK komen gezien de verspreiding in Europa en andere westerse landen. Het vliegverbod voor het VK heeft daarom niet langer relevante invloed op de varianten in de epidemie in Nederland. De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het VK blijven wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies voor reizigers uit de VK.
Zie ook:
-
Debat Tweede Kamer over ontwikkelingen Coronavirus
De Tweede Kamer debatteert over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Kamerbrief over voorbereidingen Tweede Kamerverkiezing
Minister Ollongren (BZK) informeert de Tweede Kamer over de uitkomst van de 3e meting onder kiezers om na te gaan op welke manier zij bij de komende Tweede Kamerverkiezing denken hun stem uit te gaan brengen, en over enkele aandachtspunten bij het briefstemproces.
Het gebruik van SBI codes bij de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
Staatssecretaris Keijzer (EZK) geeft de Tweede Kamer aan dat vanaf het eerste kwartaal van 2021 anders zal worden omgegaan met de activiteitenomschrijving in het handelsregister. Ondernemers van wie de feitelijke activiteiten die zij uitvoerden op 15 maart 2020 in werkelijkheid anders waren dan uit de inschrijving in het Handelsregister blijkt, kunnen op basis daarvan TVL krijgen. Als de ondernemer dit voldoende weet aan te tonen zal RVO.nl bij de subsidieverlening van de hoofdactiviteit die hoort bij die feitelijke activiteiten uitgaan.
-
Voedselhulpprogramma voor Aruba, Curaçao en Sint Maarten
Het Nederlandse kabinet trekt op voorstel van staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties nog eens 15,2 miljoen euro uit om het voedselhulpprogramma op Aruba, Curaçao en Sint Maarten voort te zetten tot en met juni 2021. De inwoners op de drie eilanden hebben sinds de COVID-19 pandemie en het daardoor weggevallen toerisme te maken met grote uitdagingen. De armoedeproblematiek is op de eilanden sterk toegenomen.
Wijzigingsregeling Noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid (NOW)
Minister Koolmees (SZW) stuurt een brief over de Wijzigingsregeling NOW ten behoeve van het aanpassen van de percentages 5e tranche en gewijzigde openstelling vaststellingsloketten.
Aanvulling steun- en herstelpakket
De ministers Van ’t Wout (EZK), Hoekstra (FIN), Koolmees (SZW) en staatssecretarissen Keijzer (EZK) en Vijlbrief (FIN) informeren de Tweede Kamer over de uitbreiding van het economisch steun- en herstelpakket.
- Het subsidiepercentage van de TVL wordt op voorstel van de Tweede Kamer in het tweede kwartaal van 2021 verhoogd van 85% naar 100%.
- Het bedrag van de ondersteuning via de TONK is verhoogd naar 260 miljoen euro.
- Het kabinet trekt daarnaast 150 miljoen euro uit voor het mobiliteitscluster in de maakindustrie.
Heropening examenlocaties voor inburgeringsexamens en de Staatsexamens Nederlands als tweede taal (NT2) en herstart van fysiek inburgeringsonderwijs
Minister Koolmees (SZW) stuurt een brief over de heropening van de DUO-examenlocaties per 15 maart en het onder voorwaarden weer starten van fysiek inburgeringsonderwijs.
Nieuwe versie van de richtlijn opvang dak- en thuisloze mensen
Deze richtlijn bevat een plan voor de afbouw van de noodopvang in het kader van de lockdown en is erop gericht om met iedereen die nu in de noodopvang verblijft in gesprek te gaan over een passend alternatief vanaf het moment dat de lockdown stopt.
-
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over het pauzeren van de toediening van het AstraZeneca-vaccin. Tot de pauze is besloten op advies van het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) in afwachting van nader onderzoek. Aanleiding hiervoor is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen over het COVID-19 vaccin van AstraZeneca. Het gaat om een nieuw beeld, anders dan de eerdere gemelde trombosegevallen na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde. Het CBG geeft aan dat in totaal zes nieuwe meldingen zijn binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen van ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar.
-
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT in op de actuele situatie en de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Hierna gaat het OMT in op de herijking en inschalingssystematiek van de routekaart, het OMT is van mening dat de huidige routekaart nuttig en richtinggevend is voor scenario denken. Vervolgens gaat het OMT in op voor- en nadelen van de verschillende testen die een recente COVID-19-besmetting kunnen aantonen. . Gezien de complexiteit van dit onderwerp en verder onderzoek dat nog nodig is adviseert het OMT vooralsnog om iedereen voor een toegangsbewijs met een antigeentest op een actuele infectie c.q. op zgn. ‘besmettelijkheid’ te testen, en daarmee dus ook bij personen die (al dan niet recent) een bewezen infectie doormaakten of gevaccineerd zijn. Het OMT adviseert deze lijn ook door te trekken bij reizen.
-
16 maart 2021Onder andere: testen van werknemers zonder klachten, procedure vooropening briefstemmen
Testen van werknemers zonder klachten gestimuleerd
Minister Hugo de Jonge (VWS) wil frequent en preventief testen van werknemers die geen klachten hebben en waarvan niet bekend is dat ze zijn blootgesteld aan het virus, beter mogelijk maken. Om dit te stimuleren wil het kabinet tijdelijk bedrijven ondersteunen, die hun werknemers preventief en zo nodig frequent willen laten testen in situaties waar thuis werken geen optie is. Op termijn biedt de inzet van zelftesten perspectief.
Kamerbrief over procedurele werkwijze vooropening briefstemmen
Minister Ollongren (BZK) schrijft een brief over de procedurele werkwijze vooropening briefstemmen. Waarbij ze rekening houdt met de adviezen van de Afdeling advisering Raad van State en de Kiesraad.
-
Verkiezingen in coronatijd
Op 17 maart was de derde en laatste dag van de Tweede Kamerverkiezingen. Het waren bijzondere verkiezingen. In verband met het coronavirus waren de mogelijkheden tot stemmen verruimd met vroegstemmen op 15 en 16 maart (voor kwetsbaren en ouderen), briefstemmen voor 70-plussers en speciale coronamaatregelen op de stembureaus. Gemeenten, stembureauleden en vrijwilligers zorgden ervoor dat de verkiezingen goed en veilig verlopen zijn.
Advies Gezondheidsraad over Janssen-vaccin
De Gezondheidsraad adviseert het Janssen-vaccin in te zetten in de huidige vaccinatiestrategie. De Gezondheidsraad adviseert om eerst ouderen van zestig jaar en ouder te vaccineren van oud naar jong. Daarnaast adviseert zij ook om het vaccin in te zetten voor groepen met specifieke medische aandoeningen, namelijk mensen met het syndroom van Down, met morbide obesitas (ernstig overgewicht, een body mass index boven de 40) en patiënten met neurologische aandoeningen die kunnen leiden tot ademhalingsproblemen.
Wijziging tijdelijke regeling maatregelen COVID-19, COVID-19 Sint Eustatius en COVID-19 Saba
Minister De Jonge (VWS) stuurt mede namens de ministers Grapperhaus (JenV) en Ollongren (BZK) de Tweede Kamer de regeling tot wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19, de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 Sint Eustatius en de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 Saba in verband met het vereisen van een negatieve testuitslag voor reizigers uit Bonaire. Door het grote aantal besmettingen in Bonaire en door de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten van het virus die sneller lijken te verspreiden, is het noodzakelijk inreizigers te controleren op de aanwezigheid van een negatieve NAAT- en antigeentestuitslag.
-
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over het vervolg ten aanzien van de toediening van het AstraZeneca-vaccin. Het eerdere oordeel van de EMA over de veiligheid en effectiviteit van het AstraZeneca-vaccin is herbevestigd: het voorkomt besmettingen, ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte als gevolg van COVID-19, en de voordelen van de inzet van dit vaccin zijn groter dan het risico op bijwerkingen. Minister De Jonge (VWS) heeft daarom besloten het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin zo snel als mogelijk weer te laten hervatten.
-
Einde van de uitvoering van de noodmaatregel TOGS COVID-19
Staatssecretaris Keijzer (EZK) stuurt een brief over de uitvoering en het gebruik van de noodmaatregel Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Met deze brief wordt de uitvoering van de TOGS afgerond.
Tijdelijke subsidieregeling voor evenementen vanaf 1 juli
Staatssecretaris Keijzer (EZK) en minister Van Engelshoven (OCW) sturen een brief over een tijdelijke subsidieregeling voor de evenementensector als vanaf 1 juli 2021 een evenement niet door kan gaan vanwege het coronavirus.
-
Op 20 en 21 maart waren de laatste twee praktijktesten Fieldlab Evenementen van de eerste serie. Een openlucht dancefestival en een open lucht popfestival op het terrein van Lowlands in Biddinghuizen. Op beide praktijktesten is voor het eerst een bèta versie van de CoronaCheck app gebruikt.
-
105de OMT-advies (46ste OMT COVID-19)
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT in op de actuele situatie, mogelijke versoepelingen van de maatregelen, reizen en testen. Gezien de actuele situatie is het OMT zeer terughoudend voor wat betreft eventuele versoepelingen, ook al worden die uitgevoerd met de nodige maatregelen om overdracht van het virus tegen te gaan. Mocht het kabinet desondanks tot versoepelingen over willen gaan, dan legt het OMT de prioriteit bij het openstellen hoger onderwijs voor 1 dag per week fysiek onderwijs, indien daarbij naast de algemene maatregelen en het generieke kader ook frequent preventief wordt getest. Mocht er de komende tijd ruimte voor versoepelingen ontstaan, dan zal het OMT niet schromen hier ook tussentijds een advies over uit te brengen. Hierna gaat het OMT nog in op maatregelen voor gevaccineerde thuiswonende ouderen en bewoners van instellingen voor langdurige zorg en reizen, Indicatoren voor het inschalen van de veiligheidsregio’s en voor het verlichten van maatregelen en nader advies over testen en de rol als ‘bewijs van doorgemaakte infectie’ als toegangsbewijs.
Verlenging Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19 naar 10 juli 2021
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer het ontwerpbesluit houdende vaststelling van de 2e verlenging van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19. De Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19 komt in beginsel te vervallen op 10 april 2021. Dat zou beteken dat de inzet van CoronaMelder per deze datum moet worden beëindigd. Op dit moment is het aantal besmettingen echter nog steeds hoog waardoor de inzet van CoronaMelder nog steeds is aangewezen. Met deze verlenging van drie maanden wordt verlenging tot 10 juli 2021 geregeld.
Voortgangsrapportage TVL
In deze voortgangsrapportage informeert Staatssecretaris Keijzer (EZK) de Tweede Kamer over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van de TVL. Naast de stand van zaken van de verschillende TVL-periodes, gaat deze brief ook in op de voortgang van de startersregeling, het maatwerk dat in bepaalde gevallen wordt toegepast, hoe met bezwaren door ondernemers wordt omgaan en wat de planning is van de intensivering van TVL Q1 2021 en de openstelling van TVL Q2 2021. Tot slot wordt ingegaan op de controle op misbruik en oneigenlijk gebruik van de TVL.
Advies Gezondheidsraad over aanvulling hoogrisicopatiëntgroepen COVID-19-vaccinatie en toedieningsvormen COVID-19-vaccins
De Gezondheidsraad adviseert om ook mensen die op de wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie aan te merken als hoogrisicopatiëntgroep en gelijktijdig met mensen rond de 70 jaar te vaccineren.
De Gezondheidsraad heeft op verzoek van minister De Jonge (VWS) ook geïnventariseerd wat bekend is over mogelijke andere toedieningsroutes voor vaccins. De COVID-19-vaccins die nu in gebruik zijn in Nederland worden in de spieren geïnjecteerd. Van sommige andere vaccins is bekend dat bij injectie in de huid of in de slijmvliezen een lagere dosering volstaat. Of de COVID-19-vaccins werkzaam en veilig zijn bij andere toedieningsvormen in een lagere dosering is niet bekend. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan.
-
Persconferentie: maatregelen tegen corona blijven gelden
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) kondigen aan dat de huidige maatregelen van kracht blijven omdat de besmettingen met het coronavirus toenemen en het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.
Zie ook:
- Letterlijke tekst persconferentie minister-president Rutte en minister De Jonge (23 maart 2021)
- Maatregelen tegen corona blijven gelden
Stand van zaken COVID-19
Minister De Jonge (VWS) beschrijft de stand van zaken van de bestrijding van het coronavirus.
Hij gaat hierbij in op:- Het 104e en 105e OMT-advies, waarbij ook een epidemiologisch beeld wordt geschetst, een formulering van voorwaarden voor versoepeling en de nieuwe maatregelen
- Reizen, waaronder enkele toezeggingen aan de Eerste Kamer, quarantaine, een wetsvoorstel sluiting van bedrijven waar clusterbesmettingen zijn en de doorontwikkeling van het dashboard;
- De stand van zaken van het testen en traceren, aankondiging pilots voor toegang, het GGD data lek, digitale ondersteuning testbewijs, vaccinaties, en innovatieve behandelingen;
- Zorgen voor patiënten in de curatieve sector;
- De bescherming van mensen met een kwetsbare gezondheid met aandacht voor de verpleeghuiszorg, kwetsbare mensen thuis, gehandicaptenzorg en maatschappelijke ondersteuning;
- Andere onderwerpen, namelijk arbeidsmarktbeleid, noodvoorraad persoonlijke beschermingsmiddelen voor cruciale sectoren, communicatie, Caribisch Nederland, ventilatie, een informeel overleg van EU-gezondheidsministers, geïntensiveerde sport- en beweegactiviteiten met o.a. intensivering van bestaande of corona-gerelateerde sport- en beweegactiviteiten specifiek voor de kwetsbare groepen in onze samenleving en de Catshuisstukken.
- Ten slotte worden enkele moties behandeld.
Over vaccinaties wordt de stand van zaken vermelden en de verwachting van de komende maanden. Ook wordt ingegaan op adviezen van de Gezondheidsraad (GR). Allereerst het advies van 17 maart 2021 over het Janssen-vaccin, in dit advies geeft de GR aan dat het vaccin voldoende veilig is en adviseert zij om het Janssen-vaccin allereerst in te zetten bij ouderen vanaf 60 jaar en te vaccineren van oud naar jong.
Ook wordt ingegaan op het advies van de GR van 8 maart 2021 waarin zij aangeeft dat één dosis voldoende bescherming biedt bij mensen die in de afgelopen zes maanden aantoonbaar een SARS-CoV-2 infectie hebben doorgemaakt. Uitzondering hierop zijn patiënten van wie het immuunsysteem ernstig gecompromitteerd is.
Tenslotte wordt ingegaan op het advies van 22 maart 2021. Het ministerie heeft aan de GR een advies gevraagd over de groep patiënten voor wie een COVID-19 vaccinatie noodzakelijk wordt geacht om een geplande operatie of behandeling te kunnen ondergaan, maar die volgens de vaccinatiestrategie nog niet in aanmerking komen. De GR adviseert om patiënten die op een wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie toe te voegen aan de groep hoog-risicopatiënten die in het Gezondheidsraadadvies van 4 februari jl. zijn geïdentificeerd.
Tijdelijk verdiepend beleidskader ‘Continuïteit en kwaliteit van zorg in fase 3 van de COVID-19 pandemie’
Minister Van Ark (VWS) stuurt de Tweede Kamer het Tijdelijk verdiepend beleidskader ‘Continuïteit en kwaliteit van zorg in fase 3 van de COVID-19 pandemie’. Dit beleidskader heeft als doel dat alle patiënten altijd de nodige basiszorg en –ondersteuning blijven ontvangen en er geen willekeur ontstaat. Het moet gezien worden als een verdieping en verbreding van het tijdelijk beleidskader voor het waarborgen van acute zorg tijdens de COVID-19 pandemie dat sinds 23 oktober
2020 van kracht is.Vaccinatiestrategie: planning (versie 23 maart 2021)
Voorlopig overzicht van de vaccinatieplanning tegen COVID-19 met een verdeling in doelgroepen. Deze versie is van 23 maart 2021.
-
Quarantainecoaches landelijk actief
Op 1 februari zijn de GGD’en, het Rode Kruis en het ministerie van VWS in de regio’s Drenthe en Kennemerland een pilot gestart met ‘quarantainecoaches’. Inmiddels is deze pilot afgerond en hebben de partijen besloten om de quarantainecoaches landelijk in te zetten.
106de OMT-advies (47ste OMT COVID-19)
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. Het OMT gaat in dit advies in op mogelijkheden tot versoepelingen voor thuiswonende ouderen en instellingen voor langdurige zorg. Het OMT merkt op dat de vragen met betrekking tot versoepeling van maatregelen ten aanzien van thuiswonende ouderen en instellingen voor langdurige zorg zich kenmerken door een grote mate van detaillering. Het OMT brengt hier een advies uit op hoofdlijnen, in generieke kaders, zodat deze door de sectoren zelf in detail kunnen worden uitgewerkt, nauw aansluitend bij hun praktijk. Ook acht het OMT het van belang om de resultaten uit studies naar Long COVID-19 goed te volgen, zodat ook deze effecten van COVID-19 mee kunnen worden genomen in de advisering.
-
Besluitvorming Rijksministerraad over liquiditeitsbehoefte Aruba, Curaçao en Sint Maarten (ACS) tweede kwartaal 2021
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Tweede Kamer over de besluitvorming in de Rijksministerraad (RMR) van 26 maart 2021 inzake liquiditeitsbehoefte Aruba, Curaçao en Sint Maarten (ACS) en afwijking van de begrotingsnormen voor 2021. De RMR heeft besloten het besluit dat de RMR op 26 februari 2021 heeft genomen ongewijzigd te laten. Er kan nu geen reële raming worden gemaakt van de te verstrekken liquiditeitssteun voor heel 2021 aan de landen. De RMR heeft het C(A)ft gevraagd een raming voor de liquiditeitsbehoefte voor heel 2021 op te stellen zodra de onderliggende gegevens voor heel 2021 hiertoe naar het oordeel van C(A)ft voldoende solide zijn. Zolang deze raming niet beschikbaar is, wordt elk kwartaal op basis van een advies van C(A)ft de liquiditeitsbehoefte bepaald op basis van de meest actuele maandrapportages van de landen.
Kamerbrief bij brief gemeenten Compensatiepakket coronacrisis medeoverheden maart 2021
Minister Ollongren (BZK) stuurt een afschrift van de brief die gemeenten ontvangen over het compensatiepakket coronacrisis medeoverheden: verdeling over gemeenten.
-
Op 27 maart is de eerste opgeschaalde praktijktest van Fieldlab Evenementen: De voetbalwedstrijd Nederland – Letland voor 5.000 bezoekers. Hierbij wordt ook voor het eerst de testcapaciteit van spoor 2 ingezet. In dit geval houdt dit in dat er ook getest wordt in de woonplaats, bij eerdere wedstrijden zijn alle tests bij het stadion gedaan.
-
Staatssecretaris Keijzer (EZK) informeert de Tweede Kamer over de verlenging Regeling subsidie Vaste Lasten Financiering COVID-19.
-
Verlenging van de coulancemaatregelen in verband met COVID-19 maatregelen
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de verlenging van coulancemaatregelen voor sectoren van Infrastructuur en Waterstaat om de effecten van COVID-19 zo klein mogelijk te houden.
Eerste zelftesten beschikbaar bij apotheken
De eerste corona-zelftesten zijn vanaf vandaag (31 maart 2021) te koop bij de apotheken. Met deze sneltesten kunnen mensen bij zichzelf thuis een test afnemen om te kijken of zij besmet zijn met het coronavirus. De uitslag volgt dan na een kwartier. Deze laagdrempelige en gebruiksvriendelijke manier van testen is bedoeld om preventief te testen. Bijvoorbeeld als mensen naar school of werk moeten of op bezoek gaan bij iemand met een risico om ernstig ziek te worden van het virus.
Wijziging van de Regeling 4e tijdelijk verbod burgerluchtverkeer luchtruim Nederland en BES in verband met COVID-19
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de verlenging van de vliegverboden voor vliegverkeer uit het Verenigd-Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika in verband met COVID-19 tot donderdag 15 april 2021.
Update Toetsingskader Risicoregelingen Borgstelling MKB-landbouwkredieten in verband met gevolgen coronavirus
Minister Schouten (LNV) heeft de Tweede Kamer en de Eerste Kamer op 31 maart 2021 geïnformeerd over de verlenging van de Borgstelling MKB-landbouwkredieten, onderdeel tijdelijke kredietfaciliteit ten gevolge van de coronacrisis (BL-C). Daarmee is de BL-C voor de land- en tuin en visserij- en aquacultuurbedrijven tot en met 31 december 2021 opengesteld.
-