Persconferentie: voortzetting lockdown, zwemlessen mogen weer en buiten sporten versoepeld
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) leggen uit waarom verdere verruiming van de lockdown nog niet verantwoord is. Ook kondigen zij aan dat vanaf dinsdag 16 maart kinderen tot en met 12 jaar weer naar zwemles mogen. Ook mag iedereen weer buiten sporten in groepen van maximaal 4 personen en met toepassing van alle corona maatregelen. Tenslotte wordt aangekondigd dat vanaf 16 maart winkelen op afspraak uitgebreid wordt, winkels mogen soms iets meer klanten ontvangen.
Zie ook:
Stand van zaken en coronamaatregelen vanaf 16 maart 2021
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer een brief over de maatregelen die gaan gelden vanaf 16 maart in de bestrijding van het coronavirus. De brief gaat in op:
- Het 102e en 103e OMT advies, en de reactie van het kabinet daarop en het sociaal-maatschappelijk en economisch advies van het SCP
- De voorwaarden waaronder versoepelingen vanaf april mogelijk zouden zijn worden beschreven, waarna de maatregelen, die zullen gelden vanaf 16 maart, aan bod komen.
- Het kabinet is het eens met het OMT advies ten aanzien van de versoepelingen voor verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg. De quarantaineregels voor deze instellingen worden in lijn gebracht met die voor de algemene bevolking. Ook is er ruimte voor versoepelingen van de bezoekregeling: van maximaal 1 naar maximaal 2 bezoekers per bewoner per dag.
- De routekaart en de uitwerking van de motie Dijkhoff om in samenspraak met sectoren eerlijk de ruimte voor versoepeling van maatregelen te verdelen.
- De uitwerking van de integrale scenario’s om zich voor te bereiden op het vervolg van de crisis in lijn met de toezegging aan Segers.
- Daarna wordt de stand van zaken van vaccinaties, testen en quarantaine geschetst.
- Ook vinden een aantal wijzigingen ten aanzien van reizen plaats. De belangrijkste daarvan is dat het advies: “Blijf in Nederland” wordt verlengd tot 15 april 2021.
- Door de uitgebreide verspreiding van de Britse variant in Nederland, heeft volgens het OMT het vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk (VK) niet langer relevante invloed op de varianten in de epidemie in Nederland. Het vlieg en vaarverbod zal op 9 maart 2021 00.01 uur Nederlandse tijd worden opgeheven.
- Tenslotte gaat de brief in op ‘dossier C-support, Eerste indrukken COVID-19 patiënten met langdurige klachten’ van de stichting C-support en de Catshuisstukken.
Bij de brief is ook als bijlage toegezonden het advies van de gezondheidsraad op spoedvragen over COVID-19 vaccinaties. De Gezondheidsraad adviseert om voor alle drie de vaccins (BioNTech/Pfizer, Moderna en AstraZeneca) een twee-dosisschema te blijven hanteren en om de nu toegepaste intervallen niet verder te verlengen. Ook adviseert zij om mensen die in de afgelopen 6 maanden aantoonbaar een SARS-CoV-2-infectie hebben doorgemaakt, met één dosis te vaccineren. Tenslotte adviseert de Gezondheidsraad het vaccin van AstraZeneca ook in te zetten bij mensen van 65 jaar en ouder.
Routekaart coronamaatregelen
De routekaart die 2 februari is gepresenteerd is per 8 maart als volgt aangepast:
- De routekaart laat zien welke mogelijkheden er zijn om maatregelen binnen een risiconiveau in kleine stappen te verlichten. Denk aan aanpassingen van leeftijd en groepsgrootte.
- In risiconiveau 4 (zeer ernstig), staan deze stapjes aangegeven als ‘afschaling’ (publieksversie) of ‘afschalingsmogelijkheid’ (bestuurdersversie). De mogelijke maatregelen die op grond hiervan kunnen worden genomen, staan als concept vermeld in de bijlage (‘addendum’).
De komende tijd zullen de andere risiconiveaus ook worden aangepast met deze kleine stappen voor het versoepelen van maatregelen.
Advies Gezondheidsraad spoedvragen COVID-19-vaccinatie
Op verzoek van de minister van VWS heeft de Gezondheidsraad zich gebogen over het interval tussen de twee prikken bij vaccinatie met BioNTech/Pfizer, Moderna of AstraZeneca, over de vaccinatie van mensen die COVID-19 hebben gehad en over de inzet van AstraZeneca bij ouderen.
De vaccins die nu worden ingezet in Nederland bestaan uit twee doses. Door de tweede prik uit te stellen of helemaal te laten vervallen zouden meer vaccins beschikbaar komen. De Gezondheidsraad adviseert de tweede dosis niet verder uit te stellen of te laten vervallen. Dat kan namelijk leiden tot onvoldoende bescherming en daardoor tot ziekte en het ontstaan en verspreiden van virusvarianten.
De Gezondheidsraad adviseert om mensen die minder dan zes maanden geleden positief zijn getest met slechts één dosis te vaccineren. Uit onderzoek blijkt dat de immuniteit die zij hebben opgebouwd ten minste een half jaar aanhoudt en dat één dosis vaccin bij hen binnen die 6 maanden voor een flinke verhoging van de opgebouwde antistofniveaus zorgt.
Over het AstraZeneca-vaccin adviseerde de raad eerder om dat in te zetten tot 65 jaar. Recent wetenschappelijk onderzoek laat echter zien dat het ook bij mensen boven de 65 jaar goed werkt. De Gezondheidsraad adviseert daarom om het ook voor die groep in zetten.