Oorlog in Oekraïne: steun uit Nederland in beeld

Ministeries

Na de Russische militaire bezetting van de Krim en delen van Oost-Oekraïne in 2014 begon op 24 februari 2022 de grootschalige Russische invasie van Oekraïne. Sinds dat moment is het oorlog in Europa. Nederland heeft Oekraïne vanaf het begin van die oorlog gesteund en blijft dat doen. Op deze pagina verschijnt een serie verhalen uit Oekraïne die laat zien waarom onvoorwaardelijke steun nodig is en blijft.

Vergroot afbeelding De vlag van Oekraïne.
De Oekraïense vlag.

Oekraïners vechten voor hun leven en hun vrijheid. Maar ze vechten ook voor de vrijheid en veiligheid van heel Europa. Daarom steunt Nederland Oekraïne, zo lang als dat nodig is. We steunen Oekraïne op verschillende manieren. Militair, humanitair, diplomatiek en financieel.

In Oekraïne worden met financiële steun uit Nederland allerlei projecten uitgevoerd. Bijvoorbeeld door organisaties die werken aan het vervolgen van daders van oorlogsmisdaden, of door bedrijven die de economie overeind houden. Ook de Nederlandse ambassade in Kyiv werkt hard om te zorgen dat Oekraïne de strijd tegen Rusland kan volhouden.

Gerechtigheid voor Oekraïne

Op dit moment zijn er al meer dan 100.000 geregistreerde oorlogsmisdrijven in Oekraïne, zoals het verwoesten van woningen en ziekenhuizen, het vermoorden van onschuldige burgers, verkrachtingen en het ontvoeren van kinderen. Nederland wil dat de daders van deze misdrijven worden vervolgd.

Vijf betrokkenen vertellen over de oorlogsmisdrijven die zij van dichtbij meemaakten, waarom het vervolgen van oorlogsmisdadigers zo belangrijk is en hoe Nederland daaraan bijdraagt.

‘Onschuldige mensen zijn koelbloedig doodgeschoten. Midden op straat, met hun handen vastgebonden.’

Lees hier het hele verhaal.

Twee jaar na bevrijding Bucha: ‘Het jongste slachtoffer was twee jaar oud, het oudste 99’

Vergroot afbeelding Herdenkingsmonument in Bucha
Herdenkingsmonument in Bucha, februari 2024

Na een bezetting van ruim een maand werd op 31 maart 2022 de Oekraïense stad Bucha, net buiten Kyiv gelegen, bevrijd van het Russische leger. Onmiddellijk na de bevrijding werden de gruwelijke misdaden die Rusland had aangericht duidelijk. Deze misdaden mogen niet onbestraft blijven. 

‘Het is belangrijk dat oorlogscriminelen ook criminelen worden genoemd, zodat vrouwen en kinderen van Russische soldaten niet denken dat ze helden zijn. Veel Oekraïners zijn hun huis kwijtgeraakt, beroofd, verkracht of zelfs vermoord. Kinderen in bezette gebieden zijn meegenomen naar Rusland, werden illegaal ter adoptie afgestaan aan Russische families en vervolgens van Oekraïner Rus gemaakt. Het is heel belangrijk is dat de Russen verantwoording afleggen voor deze misdaden.’

Lees hier het verhaal van ooggetuige Andriy Halavin.

Wederopbouw

Veel steden, gebouwen en wegen in Oekraïne zijn verwoest door oorlogsgeweld. Ook kritieke infrastructuur, zoals elektriciteits- en gascentrales, spoorwegen en waterleidingen, wordt hard getroffen. Nederland steunt Oekraïne in het herstellen van de schade waar dat het hardst nodig is. Zo blijft het land overeind en kan het de oorlog met Rusland volhouden.

Internationale Finianciële Instellingen: gecoördineerde steun aan Oekraïne voor cruciale early recovery

Met hulp van verschillende donorlanden, waaronder Nederland, zorgen Internationale Financiële Instellingen (IFI's), zoals de Wereldbank, dat in Oekraïne het geld op de juiste plek terecht komt. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Vergroot afbeelding Een spoorlijn in Oekraïne.
Met steun van de Wereldbank blijven in Oekraïne onder anderen de spoorwegen operationeel.

Veel kritieke infrastructuur in Oekraïne is door Rusland vernietigd. Denk daarbij aan water- en energievoorzieningen, wegen en het spoor. Het is van groot belang dat die vernietigde infrastructuur zo snel mogelijk wordt hersteld, want alleen daarmee blijft de economie in het land overeind. En met een zo goed mogelijk functionerende economie houdt Oekraïne de strijd tegen Rusland langer vol

Lees hier het volledige artikel.

Vrouwelijke ondernemers hebben sleutel tot economisch herstel in handen

Overal in Oekraïne wordt hard gewerkt om de economie te herstellen, maar het zijn vrouwen die daarvoor de sleutel in handen hebben. Op Internationale Vrouwendag vertelt Maryna Saprykina hoe haar organisatie, CSR Ukraine, vrouwen helpt zich te ontwikkelen als ondernemer.

Vrouwen zijn vaak kostwinner, met hun man aan het front. Daarom vinden wij het belangrijk deze vrouwen hulpmiddelen te geven zodat ze een goed bestaan voor hun gezin veilig kunnen stellen. Maar als ondernemer helpen ze ook hun gemeenschap. Ze betalen belasting en creëren werkgelegenheid. Heel belangrijk, want ook dat helpt ons deze zware oorlog vol te houden.

Lees hier het hele verhaal.

Nederlands bedrijfsleven

Om de strijd met Rusland vol te kunnen houden is het van groot belang dat de Oekraïense economie blijft draaien. Het bedrijfsleven speelt daarin een belangrijke rol. In Oekraïne zijn verschillende Nederlandse bedrijven actief, maar ook lokale ondernemers kunnen rekenen op steun uit Nederland.

Vergroot afbeelding De fabriek van Koudijs nabij Lviv.
De fabriek van het Nederlands-Oekraïense bedrijf Koudijs, nabij Lviv.

Cruciale rol voor bedrijven

De Nederlandse overheid ondersteunt ondernemers die willen bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne. Met financieringsmogelijkheden en informatie, maar ook via de organisatie van bedrijvenmissies.

Lees hier hoe het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ondernemers helpen zaken te doen in Oekraïne.

Speciaal Gezant Bedrijfsleven en Wederopbouw Oekraïne

Om de betrokkenheid van het Nederlandse bedrijfsleven te bevorderen heeft Nederland een Speciaal Gezant Bedrijfsleven en Wederopbouw Oekraïne aangesteld. Speciaal Gezant Roderick van Schreven is een belangrijke schakel tussen Nederlandse bedrijven, de overheid en de Oekraïense markt.

‘De schade in Oekraïne is enorm. Huizen, scholen en ziekenhuizen zijn verwoest. De wederopbouw kan daarom niet alleen van overheidsgelden worden betaald. Het is cruciaal dat ook de private sector hieraan bijdraagt.’

Lees hier het interview met Roderick van Schreven: ‘Wederopbouw kan niet wachten tot de oorlog voorbij is’. 

Verhalen van het Nederlands bedrijfsleven

Nederlandse bedrijven kunnen in Oekraïne helpen om de schade te herstellen waar dat het hardste nodig is. Bijvoorbeeld met mobiele operatiekamers, therapie via een VR-bril en een digitale huisarts.

‘Je ziet de enorme stress die alle Oekraïners op dit moment voelen. Zeker de Oekraïners aan de frontlinie. We hebben het afgelopen jaar veel samengewerkt en willen iets terugdoen.’

Lees hier het hele verhaal van Psylaris en PsyGlobal, Q-Bital Healthcare Solutions en Tekle Holographics. 

Diplomatieke inzet

Achter de schermen op de ambassade in Kyiv

Juist in oorlogstijd is het diplomatieke werk van het ministerie van Buitenlandse Zaken belangrijk.

Op de Nederlandse ambassade in Kyiv wordt hard gewerkt aan het coördineren van alle steun voor Oekraïne. Ook zetten onze diplomaten zich in – samen met andere landen, maar ook met Oekraïne zelf –  om te zorgen dat het land de strijd kan volhouden.

Nederlandse diplomaten vertellen hoe het is om te werken in een land in oorlog, en wat zij doen om Oekraïne te steunen in de strijd tegen Rusland.

Dit is niet alleen een oorlog aan het front, maar zeker ook een cultuuroorlog. Rusland valt doelbewust culturele doelen aan, in een poging de Oekraïense cultuur en identiteit te uit te wissen. Op de ambassade kijken we wat Nederland kan doen om Oekraïne op cultureel gebied te ondersteunen.

Lees hier het hele verhaal.