Gevechten in Soedan - updates Buitenlandse Zaken

Ministeries

Op 15 april braken er zware gevechten uit tussen het regeringsleger en milities in de Soedanese hoofdstad Khartoum. Ook buiten de hoofdstad wordt op verschillende plaatsen gevochten. Op deze pagina verschijnen nieuws en updates van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie. Lees ook: veelgestelde vragen over de gevechten in Soedan

Read this article in English on Government.nl

Liveblog gesloten

Update 1 mei, 16.45

De evacuatie-operatie om Nederlanders uit Soedan te evacueren is afgeschaald, zo maakten de ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken eind vorige week bekend. Nederland evacueerde zo’n 250 personen, waarvan ongeveer100 Nederlands. Door hulp van andere landen zijn nog eens rond de 130 Nederlanders in veiligheid gebracht. Ook zijn op zondag 30 april de collega’s van BZ en Defensie teruggekeerd naar Nederland.

Met het beëindigen van de evacuatie-operatie is ook dit liveblog gesloten. Er zullen geen nieuwe berichten meer worden geplaatst. Eventuele nieuwe updates volgen vanaf nu via de reguliere kanalen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Blijf op de hoogte via Rijksoverheid.nl, Nederlandwereldwijd.nl of onze socials:

We houden Nederlanders, hun kerngezinsleden en mensen met een verblijfsvergunning voor Nederland die zich hebben geregistreerd voor onze informatieservice op de hoogte zodra zich in Soedan relevante ontwikkelingen voordoen. Voor consulaire zaken kunt u te allen tijde terecht bij 24/7 BZ, via de volgende kanalen:

  • Telefonisch: +31 247 247 247
  • WhatsApp: +31 6 82 38 80 55
  • Twitter: @24/7BZ

Evacuatie uit Soedan: het werk van Buitenlandse Zaken in beeld

Update 1 mei, 14.00
Om Nederlanders te helpen tijdens de evacuatie uit Soedan, werkten medewerkers van Buitenlandse Zaken (zoals het Snel Consulair OndersteuningsTeam) dag en nacht: vanuit Den Haag, in Eindhoven, Berlijn, Frankfurt, Aqaba, Amman, Djibouti, Djedda, Caïro, Larnaca en Khartoem. Tijdens de evacuaties werkten zij nauw samen met de luchtmacht, mariniers, een medisch team van Defensie en een team van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee.

Ook na de evacuatiefase blijft Buitenlandse Zaken intensief bezig met individuele verzoeken vanuit Soedan en de regio. Het ministerie doet er alles aan om contact te krijgen en houden met achterblijvers, en hen zo goed mogelijk bij te staan.

Aqaba, Jordanië

Irma van Dueren en SCOT'er op weg naar vliegtuig in Jordanië

Ambassadeur Irma van Dueren en een SCOT’er op het vliegveld in Aqaba op weg naar een transportvliegtuig van Defensie om evacués op te halen.

Djibouti, Djibouti

SCOT'ers in Djibouti

SCOT’ers vingen Nederlanders op die via een Franse evacuatievlucht in Djibouti aankwamen.

Berlijn, Duitsland

Ambassadepersoneel in Berlijn

Ambassadepersoneel wachtte op de luchthaven in Berlijn om Nederlanders op te vangen die met een Duitse evacuatievlucht aankwamen.

Khartoem, Soedan

SCOT'er in Kharoem

SCOT’ers in Khartoem begeleidden evacués naar het vliegtuig van Defensie.

Eindhoven, Nederland

Aankomst Vliegbasis Eindhoven

Op Vliegbasis Eindhoven werden evacués verwelkomd door minister Hoekstra en medewerkers van Buitenlandse Zaken.

Caïro, Egypte

Op de ambassade in Caïro werkten drie uitgezonden stafleden uit Khartoem. Zij hielpen met de vragen die binnenkwamen van Nederlanders in Soedan.

Frankfurt, Duitsland

Ambassademedewerker in Frankfurt

Medewerkers van het consulaat in Frankfurt stonden klaar voor Nederlandse evacués op de luchthaven.

Djedda, Saoedi-Arabië

Ambassadepersoneel Djedda

Ambassademedewerkers in Djedda vingen Nederlandse evacués op die aankwamen met een veerboot vanuit Port Soedan.

Lanarca, Cyprus

Personeel van de Nederlandse ambassade in Larnaca ving Nederlanders op die door het Verenigd Koninkrijk werden geëvacueerd.

Den Haag, Nederland

Crisisteam VCI Buitenlandse Zaken

Op het ministerie in Den Haag werkten collega’s aan plannen voor de evacuatie, hielden ze intensief contact met Nederlanders in Soedan, en gaven hen advies om veilig te blijven.

Vlucht met evacués geland op Eindhoven Airport

Update 30 april, 18.59

Vanmiddag omstreeks 16.00 uur is in Eindhoven een repatriëringsvlucht uit Jordanië geland met aan boord evacués uit Soedan én de collega’s van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Defensie. Zij wisten via de acht Nederlandse evacuatievluchten zo’n 250 mensen in veiligheid te brengen, een uitzonderlijke prestatie.

Bekijk hier de beelden van de aankomst

Veel respect voor ons Snel Consulair OndersteuningsTeam (SCOT), ambassadeur Irma van Dueren en de verschillende Defensie eenheden, die onder andere in Soedan, Jordanië en Djibouti onder onvoorspelbare en risicovolle omstandigheden evacués hebben opgehaald, opgevangen en ondersteund.

Bij deze evacuatieoperatie was de hulp van onze internationale partners onmisbaar. Op de Nederlandse vluchten zaten zo’n 100 Nederlanders en 150 mensen van 18 verschillende nationaliteiten. Onze bondgenoten hebben +-130 Nederlanders geëvacueerd.

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra op Twitter. Bekijk het volledige bericht op Twitter

Luchtbrug Jordanië – Soedan afgebouwd

Update 30 april, 18.50

Het ministerie van Defensie meldt zondagavond dat Defensie en Buitenlandse Zaken zijn gestopt met het evacueren van Nederlanders uit het door oorlog geteisterde Soedan. Het tweede C-130 Hercules transportvliegtuig met daarin materieel is zojuist geland op Vliegbasis Eindhoven. Een civiel vliegtuig met militairen en medewerkers van Buitenlandse Zaken landde vanmiddag al in Eindhoven.

Lees het volledige bericht op Defensie.nl

Laatste militaire evacuatievlucht uit Soedan

Update 29 april, 22.30
Het ministerie van Defensie meldt zaterdagavond dat de 8e militaire evacuatievlucht vanavond is vertrokken uit Soedan. Een C-130 Hercules transportvliegtuig vliegt op dit moment naar Jordanië. Na deze extra evacuatievlucht wordt de Nederlandse bijdrage aan de luchtbrug om mensen uit het Afrikaanse land te halen gestopt.

Lees het volledige bericht op Defensie.nl

Vragen over Soedanese paspoorten

Update 28 april 17.33
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een nieuw vraag en antwoord toegevoegd aan de pagina veelgestelde vragen over de situatie in Sudan:

  • Liggen er nog Soedanese paspoorten op de Nederlandse ambassade in Khartoem?

Ten minste 160 Nederlanders geëvacueerd uit Soedan

Update 28 april 15.56
Inmiddels heeft Nederland zeven evacuatievluchten uitgevoerd uit Soedan. In totaal zijn er ten minste 160 Nederlanders geëvacueerd, waarvan meer dan 85 door de Koninklijke Luchtmacht. Op deze Nederlandse vluchten zijn ook circa 130 evacués meegenomen van 18 andere nationaliteiten. De evacuatievluchten van verschillende internationale partners gaan nog door. We leven intens mee met iedereen die zich nog in Soedan bevindt. Zie ook het bericht van Buitenlandse Zaken op Twitter.

Op 1 mei volgt weer een update van de cijfers.

Vliegtuig evacuatievluchten Soedan terug in Nederland

Update 27 april, 19.00
Het ministerie van Defensie meldt donderdagavond dat de C-130, het vliegtuig waarmee evacuatievluchten uit Soedan zijn uitgevoerd, is teruggekeerd naar Nederland. Aan boord zaten militairen van het Korps Mariniers en personeel van de Luchtmacht.

Bekijk hier beelden van de landing.

Zevende Nederlandse evacuatievlucht vertrokken vanuit Soedan naar Jordanië

Update 26 april 23:25

De zevende Nederlandse evacuatievlucht is vertrokken vanuit Soedan naar Jordanië. Dat meldt het Ministerie van Defensie op Twitter. 

Lees het bericht op Twitter

Nederland schaalt evacuatie-operatie uit Soedan af

Update 26 april 18.10

De evacuatie-operatie om Nederlanders uit Soedan te evacueren wordt afgeschaald. Vanavond staat een voorlopig laatste evacuatievlucht met een C-130 Hercules-transportvliegtuig op de planning. Dat kondigden ministers Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie vandaag aan in een brief aan de Kamer.

De reden voor het afschalen is dat verreweg de meeste Nederlanders voor zover bij ons bekend door onze inzet of die van partners het land verlaten heeft. In totaal hebben minstens 150 Nederlanders het land verlaten.

Ongeveer 70 van hen gingen mee op één van de zes reeds uitgevoerde vluchten met een toestel van de Koninklijke Luchtmacht. De anderen zijn geëvacueerd door bondgenoten of verlieten Soedan op eigen gelegenheid. Nederland haalde naast de circa 70 Nederlanders ook meer dan 100 mensen met een andere nationaliteit op uit Soedan.

Eén C-130 en het grootste deel van de militairen keert in de komende dagen terug naar Nederland. Er blijft nog een aantal militairen en een C-130 in Jordanië stand-by staan. Daarmee zijn desgewenst nog achtergebleven Nederlanders uit Soedan te evacueren.

Lees de hele Kamerbrief

Minister Hoekstra deelt de stand van zaken evacuaties uit Soedan

Update 26 april 13.32
Minister Hoekstra op Twitter: 'De afgelopen dagen heeft Nederland zes evacuatievluchten uitgevoerd uit Soedan. Inmiddels hebben ten minste 150 Nederlanders het land kunnen verlaten, waarvan meer dan 70 personen via Nederlandse vluchten. Aan boord waren ook circa 100 mensen van 18 andere nationaliteiten. Gisteren mocht ik de eerste 104 evacués in Eindhoven verwelkomen, een beladen moment. Later op de avond kwamen 43 Nederlanders met de bus aan vanuit Duitsland. Het is een grote opluchting dat zij, met dank aan onze internationale partners, veilig op Nederlandse bodem zijn. De collega's van Buitenlandse Zaken en Defensie blijven zich dag en nacht inspannen om mensen op te vangen en in veiligheid te brengen. Daar heb ik veel ontzag voor.'

Terugkijken: Peter Reesink, Irma van Dueren en Theo Spijksma in Op1

Update 26 april 12.45
Directeur Operaties Peter Reesink, ambassadeur Irma van Dueren en luitenant-kolonel Theo Spijksma vertelden gisteravond over de evacuatie van Nederlanders uit Soedan. Lees meer en kijk de uitzending terug.

Minister Hoekstra sprak evacués uit Soedan en collega's op vliegbasis Eindhoven

Update 25 april 23.06
Minister Hoekstra verwelkomde de evacués en militairen in Eindhoven en sprak naar hen zijn steun uit. Op Twitter deelde Hoekstra:

'Diep geraakt door de gesprekken met evacués uit Soedan en collega’s van Buitenlandse Zaken op vliegbasis Eindhoven. De verhalen over gevechten vlakbij hun huis, het geweld wat ze hoorden of zagen en de zware omstandigheden waarin ze zaten maken veel indruk. Het is nu het belangrijkst dat zij kunnen uitrusten en de hulp krijgen die ze nodig hebben. Het minste wat secretaris-generaal Paul Huijts en ik konden doen is om hen een hart onder de riem te steken na deze heftige tijd. We zijn opgelucht dat ze nu veilig in Nederland zijn en herenigd kunnen worden met familie. Bij Buitenlandse Zaken blijven we ons inzetten voor een bestendig staakt-het-vuren en humanitaire toegang.'

Vlucht met evacués geland op Eindhoven Airport

Update 25 april, 20.55
Dinsdagavond omstreeks 20.30 landde in Eindhoven een vlucht met Nederlandse evacués uit Soedan. Zij waren eerder op de dag door Defensie opgehaald in Jordanië. Onder de evacués bevond zich een man van Nederlandse nationaliteit die tijdens zijn verblijf in Soedan een schotwond had opgelopen in zijn ledemaat. Hij werd in Jordanië behandeld en tijdens de vlucht begeleid door een medisch specialist. Bij aankomst in Nederland werd hij naar het ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling. Deze gebeurtenis toont aan hoe levensgevaarlijk het is in Khartoem.

Bekijk hier de beelden van de aankomst

Even later arriveerde ook een bus met 43 evacués in Eindhoven. Deze groep was op dinsdagochtend per vliegtuig aangekomen in Duitsland, waar ze werden opgevangen door de Nederlandse ambassade. Die heeft geregeld dat ze per bus konden doorreizen naar Eindhoven en vergezelde de groep tijdens de busreis.

Bekijk hier het volledige bericht van Buitenlandse Zaken op Twitter

Nederlandse luchtbrug tussen Jordanië en Soedan loopt goed, meldt Defensie

Update 25 april 17.33
Het evacuatieproces vanuit Soedan naar Jordanië loopt gesmeerd. Dat meldt het Ministerie van Defensie op hun website. De evacuaties worden in goede banen geleid door de luchtmacht, mariniers, een medisch team van Defensie, Snel Consulair OndersteuningsTeams (SCOT) van Buitenlandse Zaken en een team van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten van de marechaussee.

Lees het bericht

Derde dag Nederlandse evacuatievluchten uit Soedan

Update 25 april 16:36
Voor de derde dag op rij is er een Nederlandse evacuatievlucht vertrokken vanuit Soedan. Het toestel van Defensie vliegt naar Jordanië en wordt daar in Aqaba ontvangen door collega’s van Defensie en Buitenlandse Zaken. Gezamenlijk zetten we ons in om vandaag nog meer van dit soort vluchten te organiseren. Later volgt door Buitenlandse Zaken een nieuwe update van het aantal mensen dat is overgebracht.

Nederlanders die in Aqaba landen worden spoedig door Defensie en BZ verder naar Nederland begeleid. We bedanken Defensie en onze internationale partners voor de goede samenwerking om mensen in veiligheid te brengen. We wensen alle evacués veel sterkte na deze heftige tijd en zijn in gedachten bij de mensen in Sudan. We blijven ons diplomatiek inzetten voor het duurzaam neerleggen van de wapens.

Evacués onderweg naar Eindhoven

Update 25 april 15:52
Een vliegtuig met ongeveer 100 evacués uit Soedan is zojuist vanuit Jordanië vertrokken richting Eindhoven. Aan boord zijn Nederlanders en mensen met andere nationaliteiten die later kunnen doorreizen.

Bekijk het bericht op Twitter

Minister Schreinemacher: in gesprek met ngo's over Soedan

Update 25 april 13.31
Minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking sprak vandaag met Dutch Relief (DRA) over de situatie in Soedan. 'De DRA en hun lokale partners blijven speuren naar mogelijkheden om hun werk veilig en effectief voort te zetten'.

Bekijk het bericht op Twitter

Minister Ollongren: waardering inzet Defensie en Buitenlandse Zaken

Update 25 april 12.53
Minister van Defensie Kajsa Ollongren spreekt op Twitter haar waardering uit voor de inzet van het ministerie Buitenlandse Zaken bij de evacuatie vanuit Soedan. Ook dank ze Jordanië als 'gastland' voor de Nederlandse evacuatievluchten.

Bekijk het bericht op Twitter

Ongeveer honderd Nederlanders tot nu toe geëvacueerd uit Soedan

Update 25 april 10:53
Tot nu toe zijn er ongeveer honderd Nederlanders geëvacueerd uit Soedan. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra op Twitter. Er zijn inmiddels vier Nederlanders evacuatievluchten uitgevoerd. Ook zijn er ruim 70 mensen van andere nationaliteiten, op deze vluchten meegekomen.

Bekijk het volledige bericht op Twitter

Defensie op Twitter: vierde evacuatievlucht veilig geland in Jordanië

Update 25 april 08.58
Het ministerie van Defensie meldt dat de vierde evacuatievlucht vanuit Khartoum om 5.30 uur veilig is geland in Aqaba,  Jordanië.

Bekijk het volledige bericht op Twitter

Defensie op Twitter: Derde evacuatievlucht vertrokken

Update 24 april 21.30
Het Ministerie van Defensie meldt maandagavond op Twitter dat een derde evacuatievlucht is vertrokken vanuit Soedan naar Jordanië, en haalt in haar bericht de nauwe samenwerking tussen de ministeries van Defensie en van Buitenlandse Zaken nogmaals aan.

Bekijk het volledige bericht op Twitter

Contact leggen met Nederlanders in Soedan wordt steeds lastiger

Update 24 april 17.15
Het ministerie van Buitenlandse Zaken doet er alles aan om Nederlanders in Soedan op de hoogte te houden. Onder andere over de veiligheidssituatie in Khartoem, en over mogelijke vertrekopties.

Maar het wordt steeds lastiger om Nederlanders in Soedan te bereiken. Problemen met de telefoonverbindingen en internetverbindingen in het land nemen toe.

We doen ons uiterste best om alle geregistreerde Nederlanders op alle mogelijke manieren te bereiken: telefonisch, per email, WhatsApp en sms over mogelijke evacuatieopties. We blijven dit proberen.

Opnieuw Nederlands vliegtuig vertrokken uit Soedan

Update 24 april 16.01
Zojuist is vanuit Soedan opnieuw een Nederlands vliegtuig met evacués aan boord vertrokken. Zij worden naar Aqaba in Jordanië gebracht. Defensie en Buitenlandse Zaken blijven zich inzetten om vandaag nog meer vluchten uit te voeren. Morgen wordt door Buitenlandse Zaken weer een update gegeven over het aantal mensen dat is overgebracht.

In Aqaba worden deze mensen opgevangen door het Snel Consulair OndersteuningsTeam (SCOT) van Buitenlandse Zaken, en onderzocht door een medisch team van Defensie.

Het is nog niet duidelijk hoe lang het nog mogelijk is om mensen via deze complexe en risicovolle operatie te evacueren. We werken daarin nauw samen met onze internationale partners. Waar mogelijk nemen we elkaars evacués mee.

Minister Schreinemacher op Twitter

Update 24 april 12.25
Minister Schreinemachter op Twitter: 'Ongeveer 60 Nederlanders zijn succesvol geëvacueerd uit Soedan, van wie 15 via een Nederlandse evacuatievlucht. Respect voor de inzet van onze diplomaten en militairen. Ondertussen doen we er alles aan om anderen die nog in Soedan zijn, te helpen.' Lees het bericht op Twitter.

Premier Rutte over succesvolle operatie om Nederlanders te evacueren uit Soedan (Twitter)

Update 24 april 11.09
Premier Rutte: 'Vannacht is door Nederlandse militairen een succesvolle operatie uitgevoerd om Nederlanders te evacueren uit Soedan. Dit gebeurde onder uiterst complexe en onvoorspelbare omstandigheden.

Ik wil mijn grote dank en waardering uitspreken aan iedereen van Defensie en Buitenlandse Zaken die meewerkte aan deze operatie. Zij hebben ongelooflijk werk verricht. We blijven ons inspannen om zoveel mogelijk mensen in veiligheid te brengen.' Lees het bericht op Twitter.

Ambassadeur Irma van Dueren op Twitter

Update 24 april 09.45
Ambassadeur Irma van Dueren: 'It was very emotional this morning to see some of my Dutch & Sudanese team members, their families, and other people who were evacuated from Sudan back in safety. What a journey they had!' Lees het bericht op Twitter.

Eerste Nederlandse evacuatievlucht uit Soedan veilig geland in Jordanië

Update 24 april 08.29
Vanochtend vroeg is de eerste Nederlandse evacuatievlucht uit Soedan veilig geland in Jordanië. Aan boord van de vlucht zaten 32 evacués, waaronder 15 Nederlanders. Daarmee was de vlucht niet vol. Op het moment van vertrek waren er niet meer mensen aanwezig die meegenomen konden worden op deze vlucht. In Aqaba, Jordanië zijn deze personen opgevangen door het SCOT van Buitenlandse Zaken en onderzocht door een medisch team van Defensie. Verder zijn er enkele tientallen Nederlanders vertrokken uit Soedan naar Jordanië met Duitse evacuatievluchten, en een handvol Nederlanders zijn gisteravond aangekomen in Djibouti met de Franse evacuatie-operatie. Voor zover op dit moment bekend zijn er ongeveer 60 Nederlanders veilig uit Soedan vertrokken.

De teams van Defensie en Buitenlandse Zaken blijven alles op alles zetten om ook de andere Nederlanders die uit Soedan willen vertrekken te evacueren. Daarbij wordt nauw samengewerkt met internationale partners. De mensen die vanuit Soedan naar Jordanië zijn geëvacueerd, worden later naar Nederland gebracht door de Nederlandse overheid.

Tweet minister Hoekstra: ongeveer 60 Nederlanders hebben Soedan verlaten

Update 24 april 08.29
Minister Hoekstra meldt via Twitter dat ongeveer 60 Nederlanders Soedan hebben verlaten via de Nederlandse evacuatievlucht en met vluchten van internationale partners.

Nederland brengt evacués uit Soedan in veiligheid

Update 24 april 01.40
Zojuist is een C-130 Hercules-transportvliegtuig van Defensie uit Soedan vertrokken met aan boord evacués van verschillende nationaliteiten, waaronder Nederlanders. Het toestel vliegt op dit moment terug naar Jordanië. Ook met vluchten van andere landen konden Nederlanders vertrekken. Waar mogelijk evacueren Nederland en andere EU-lidstaten elkaars burgers. Nederlandse en Europese militairen en medewerkers van Buitenlandse Zaken hebben de evacuaties in goede banen geleid. 

De evacuatie is ter plaatse uitgevoerd door Nederlandse mariniers. Snelle Consulair Ondersteunings Teams (SCOT’ers) van Buitenlandse Zaken wachten de evacués op in Jordanië en Djibouti. Dit zijn speciale teams om wereldwijd Nederlanders in noodsituaties te helpen.

De afgelopen dagen werden de mogelijkheden voor een evacuatie van Nederlanders uit Soedan verkend. Zondag werd duidelijk dat er ’s avonds een tijdsslot beschikbaar zou komen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bracht de Nederlanders in Soedan hiervan op de hoogte en hield intensief contact met hen over verplaatsing naar de luchthaven. 

De uit Soedan geëvacueerde mensen worden later naar Nederland gebracht door de Nederlandse overheid. Defensie en Buitenlandse Zaken werken intussen verder aan het evacueren van mensen die nog niet op de eerste vlucht uit Soedan zaten.

Ontvangst eerste Nederlanders in Djibouti

Update 23 april 23.10
De Nederlanders die zondag met een Franse evacuatievlucht uit Soedan in Djibouti landden, zijn opgevangen door twee medewerkers van het snel consulair ondersteuningsteam (SCOT). Die arriveerden zaterdagavond in Djibouti, en richtten daar onder andere een ontvangstruimte voor evacués in.

Aantal Nederlanders kiest nu niet voor vertrek

Update 23 april 20.40
Een aantal Nederlanders in Soedan geeft aan nu niet mee te gaan met de evacuatie. Voor sommigen geldt dat ze familie niet willen achterlaten in Soedan. Anderen geven aan dat ze niet bij het vliegveld kunnen komen omdat ze geen vervoer hebben. Ook de slechte veiligheidssituatie in de hoofdstad Khartoum is voor een aantal Nederlanders reden om nu niet te verplaatsen.

De evacuaties van dit moment zijn niet zonder risico. Nederlanders moeten zelf afwegen of ze daar van gebruik willen en kunnen maken. Het is niet te voorspellen hoe lang het mogelijk blijft om mensen te evacueren uit Soedan.

Crisisteam krijgt niet met iedereen contact

Update 23 april 18.13
Het crisisteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt de Nederlanders in Soedan intensief op de hoogte via email, Whatsapp en sms. Tegelijk probeert het ministerie alle Nederlanders te bellen om nauwkeurig te weten waar mensen zijn en hoe ze zich bewegen. Het blijkt echter lastig om iedereen te bereiken. Bent u in Soedan? Het belteam blijft continu proberen u aan de lijn te krijgen.

Het ministerie deelt onder meer informatie over de actuele veiligheidssituatie in Khartoum. Verplaatsingen in de stad zijn niet zonder risico’s. Het blijft een eigen afweging van Nederlanders of zij gebruik willen en kunnen maken van de vertrekopties die worden geboden.

Minister Hoekstra: ‘Eerste Nederlanders geëvacueerd uit Soedan’

Update 23 april 17.00
De eerste Nederlanders zijn geëvacueerd uit Soedan. Minister Hoekstra liet zojuist aan de media weten dat een groep Nederlanders onderweg is met een Frans toestel naar Djibouti. Ook meldde hij dat een andere groep landgenoten met een VN-konvooi is vertrokken vanuit hoofdstad Khartoem.

De minister hoopt dat er later vanavond meer Nederlanders naar Jordanië kunnen komen met Nederlandse vliegtuigen. Hoekstra spreekt van een ‘zeer complexe operatie’ die Nederland met Duitsland en Frankrijk uitvoert om mensen veilig uit Soedan te krijgen.

Lees ook het bericht op NOS.nl

Video Defensie op Twitter: klaar voor evacuatie-operatie

Update 23 april 14.36

In een video op Twitter legt detachementscommandant luitenant-kolonel Spijksma uit hoe zijn collega’s van het ministerie van Defensie en medewerkers van Buitenlandse Zaken in Jordanië klaar staan om met een evacuatie-operatie (via luchttransport) mensen uit Soedan te halen.

Tweet minister Hoekstra

Update 23 april 13.58

Minister Hoekstra meldt via Twitter:

‘Samen met Defensie, Europese en internationale partners werken we op dit moment hard aan een evacuatie van mensen in Sudan. Lees hier de Kamerbrief met de laatste updates.

De Nederlandse ambassade in Khartoem is inmiddels gesloten. De werkzaamheden worden voor zover mogelijk vanuit de regio & Nederland voortgezet. Bent u in Sudan en heeft u dringend hulp nodig? Neem contact op met het contactcentrum van Nederland Wereldwijd via +31 247 247 247.’

Kamerbrief over evacuatie Soedan

Update 23 april 13.41

Minister Hoekstra (BZ) informeert, mede namens de minister van Defensie, de Tweede Kamer over de evacuatie uit Soedan. Het kabinet heeft besloten om samen met Europese en internationale partners te werken aan een gezamenlijk vertrek van Nederlandse burgers met hun kerngezinnen en het ambassadepersoneel uit Soedan.

Lees de Kamerbrief over evacuatie Soedan

Update evacuatie-operatie Sudan

Update 23 april 11.27 

Nederland doet vandaag mee aan de internationale evacuatieoperatie in Sudan. Een team van Buitenlandse Zaken en Defensie doet z’n uiterste best om zoveel mogelijk Nederlanders zo veilig en snel mogelijk op te halen en in veiligheid te brengen. Details over de inzet kunnen we om veiligheidsredenen nog niet geven.

We hebben inmiddels actief contact met 152 Nederlanders in Sudan. De Nederlanders zijn zondagochtend geïnformeerd dat ze zich gereed moeten maken om geëvacueerd te worden. Ze hebben te horen gekregen waar ze heen moeten komen en hoe laat ze daar moeten zijn.

We leven intens met iedereen mee. De evacuatie en de verplaatsing naar het verzamelpunt zijn niet zonder risico’s. Daarom is de Nederlanders ook gevraagd de informatie over de evacuatie geheim te houden, omdat de operatie anders in gevaar kan komen of mogelijk zou moeten worden afgeblazen.

Minister Hoekstra bevestigt evacuatie-operatie Nederland

Update 23 april 09.39

Minister Hoekstra schrijft op Twitter:

'Er is een operatie van verschillende landen bezig om landgenoten te evacueren uit Sudan. Ook Nederland doet hieraan mee met een team van de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie in Jordanië. Zij gaan hun uiterste best doen om Nederlanders zo snel en veilig mogelijk op te halen.

We leven intens mee met de Nederlanders in Sudan en we blijven ons inspannen om mensen te evacueren waar en wanneer dat kan.

Vind de laatste updates van het ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie in Sudan en veelgestelde vragen en antwoorden.'

Nederlanders in Sudan geïnformeerd over evacuatiemogelijkheden

Update 22 april 17.13

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederlanders in Sudan geïnformeerd over enkele evacuatiemogelijkheden die op dit moment worden voorbereid. Daarbij zijn nog niet alle details duidelijk. Zodra meer informatie beschikbaar is zullen we die delen met de Nederlanders in Sudan. Nederland staat in nauw contact met andere landen, die ook mensen uit Sudan willen halen.

Bericht aan Nederlanders in Sudan via de Informatieservice Buitenlandse Zaken

Update 22 april 13.23

Beste Nederlanders in Sudan,

De gevechten in Sudan gaan door. Wij zoeken op alle mogelijke manieren naar een mogelijkheid om u te helpen en grijpen elke kans daartoe aan. De steeds veranderende omstandigheden maken het moeilijk te plannen. We kunnen daarom helaas niets beloven, behalve dat we er met man en macht aan werken.

Samen met collega’s van Defensie, hebben we een breed scala aan mogelijke opties uitgewerkt. Steeds onderzoeken we wat de veiligheidsrisico’s zijn en hoe we die kunnen minimaliseren. In andere landen doen ze hetzelfde en daarover wisselen we continu informatie uit. We kunnen niet voorspellen hoe het gaat lopen. Het kan lang duren, of ineens heel snel gaan.

Duidelijk is dat geen enkele mogelijke optie zonder risico is. Wanneer een mogelijkheid zich aandient, zult u zelf moeten afwegen of u mee wilt en mee kunt. Gekoppeld hieraan wijzen we u er op dat er in Khartoum nauwelijks plekken zijn waar nog benzine of andere brandstof te koop is.

Belangrijk: Houd ons steeds goed op de hoogte van waar u bent.

Wij informeren u zo veel als mogelijk. Dat doen we liefst telefonisch zodat we u persoonlijk kunnen informeren. Soms zullen we omwille van de snelheid een e-mail sturen. Houd dus beide goed in de gaten. We merken dat ons belteam lang niet altijd meteen contact kan krijgen. Weet dat wij het steeds zullen blijven proberen.

Wanneer we informatie met u delen over vertrekmogelijkheden, vragen we u om deze geheim te houden. Openbaarheid kan er voor zorgen dat een operatie extra gevaarlijk wordt of zelf niet door kan gaan. Vanzelfsprekend zullen we openheid van zaken geven zodra dat veilig kan. Daarbij houden we er ook rekening mee of een operatie herhaald kan worden om meer mensen te helpen.

Het kan zijn dat er geruchten ontstaan over vertrekopties. U kunt dan altijd contact met ons opnemen. Wij weten mogelijk niet altijd alles over de plannen van anderen. We zullen dus niet altijd kunnen zeggen wat klopt of niet.

In de tussentijd proberen we u op afstand bij te staan. Tegelijk willen we onze grote waardering uitspreken voor de manier waarop u ook elkaar bijstaat en probeert de moed er in te houden. Dat is in deze situatie letterlijk van levensbelang.

De Nederlandse ambassade in Khartoum, Sudan

Contact met ongeveer 134 Nederlanders in Sudan

Update 22 april 12.20
De Nederlandse ambassade in Sudan heeft inmiddels actief contact kunnen leggen met ongeveer 134 Nederlanders, maar we gaan ervan uit dat er zich nog altijd meer Nederlanders in Sudan/Khartoem bevinden.

Nederlanders in Sudan wordt nogmaals dringend geadviseerd zich te registeren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’), als zij dat nog niet gedaan hebben. Zo krijgt het ministerie van Buitenlandse Zaken een zo goed mogelijk beeld van wie er in het land is.

Beelden vanuit Jordanië: Nederland bereidt zich voor op alle scenario’s

Update 21 april 21.06

Nog steeds wordt er gevochten in Sudan. De veiligheidssituatie laat een evacuatie op dit moment niet toe. Ambassadeur Irma van Dueren is momenteel samen met collega’s van Buitenlandse Zaken en Defensie in Jordanië. Vanuit daar onderhouden ze contact met Nederlanders in Sudan en bereiden ze zich voor op alle scenario’s.

Vragen over voorbereidingen op een mogelijk vertrek

Update 21 april 18.42
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nieuwe vragen en antwoorden toegevoegd aan de pagina veelgestelde vragen over de situatie in Sudan:

  • Wat doet het ministerie van Buitenlandse Zaken om de Nederlanders in Sudan voor te bereiden op een mogelijk vertrek?
  • Wat kan ik doen om me voor te bereiden op een eventueel vertrek?

Bericht aan Nederlanders in Sudan via de Informatieservice Buitenlandse Zaken

Update 21 april 13.47

Beste Nederlanders in Sudan,

Hoewel er verschillende oproepen tot een staakt-het-vuren werden gedaan, zijn de gevechten doorgegaan. Hopelijk leggen de strijdende partijen alsnog snel de wapens neer.

Zoals u weet, bereiden wij ons actief voor op alle scenario’s om de Nederlanders in Sudan zo goed mogelijk te helpen.

Vanaf vandaag bellen wij Nederlanders in Sudan met de vraag of zij gebruik willen maken van een door de Nederlandse overheid georganiseerd vertrek uit Sudan, als daar een kans voor ontstaat. Of en wanneer die kans gaat ontstaan, kunnen we niet zeggen. Op dit moment is het niet mogelijk. We kunnen ons voorstellen dat het besluit om te vertrekken ingrijpend is.

Voor een eventueel vertrek komen in aanmerking: mensen met de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning voor Nederland en hun kerngezin (partner en afhankelijke kinderen tot 18 jaar). Huisdieren kunnen helaas niet mee. Het aanbod zal zijn om vanuit Sudan naar een land in de regio te vliegen. Het vervolg vanuit dat land is naar eigen keuze, kosten en verantwoordelijkheid. Er kan alleen een absoluut minimum aan handbagage worden meegenomen, die zelf moet worden gedragen. Het is handig alvast een tas klaar te zetten met reisdocumenten, medicatie en andere strikt noodzakelijke spullen, die niet te zwaar is. Onze collega’s geven telefonisch de andere relevante details.

Eerder meldden we al dat materieel en personeel van Defensie en Buitenlandse Zaken naar Jordanië zijn afgereisd. Aanvullend zullen vandaag ook collega’s van het Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) naar Djibouti afreizen. Lees meer over dit team.

We blijven samen hopen op een snelle verbetering van deze moeilijke situatie en wensen iedereen veel sterkte.

De Nederlandse ambassade in Khartoum, Sudan

Bericht aan Nederlanders in Sudan via de Informatieservice Buitenlandse Zaken

Update 20 april 18.20

Beste Nederlanders in Sudan,

Een nieuw bestand is helaas weer niet nageleefd, al waren er minder gewelddadigheden. We hopen allemaal dat de gevechten snel zullen ophouden.

We kunnen een evacuatie niet beloven. Zoals u weet, bereiden wij ons voor op alle mogelijke scenario's. Daarom zijn gistermiddag materieel en personeel van Defensie en Buitenlandse Zaken naar Jordanië gevlogen. We staan voortdurend in contact met onze bondgenoten.

Zit u op een veilige plek? Blijf dan binnen.

Naarmate de tijd verstrijkt, ontstaat mogelijk voor sommigen van u een noodsituatie, bijvoorbeeld omdat voorraden op raken of communicatiemiddelen uitvallen. Gaat u naar buiten? Probeer vooraf te achterhalen of er gewelddadigheden in de omgeving zijn. Laat uw netwerk (familie, vrienden, bekenden) weten waar u naartoe gaat en welke route u volgt. Laat het weten als u bent gearriveerd. Spreek vaste communicatiemomenten af. Ga nooit alleen en wees als vrouw extra voorzichtig. Neem altijd alle belangrijke spullen mee (reisdocumenten, communicatiemiddelen, medicijnen, voedsel/water). Houd rekening met de mogelijkheid dat u niet meer terug kunt. Ga niet in het donker naar buiten, vermijd checkpoints en maak geen foto’s.

Ga niet naar de Nederlandse ambassade in Khartoum. Die ligt in een gevaarlijk deel van de stad.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afgelopen dagen (herhaaldelijk) contact gezocht met mensen die geregistreerd zijn via de Informatieservice. Hierdoor hebben we nu actief contact met 87 Nederlanders, maar we gaan ervan uit dat er zich meer Nederlanders in Sudan/Khartoum bevinden.

We realiseren ons dat u zich in heel moeilijke omstandigheden bevindt. Houd vol. Weet dat onze collega’s in Den Haag, Jordanië en wij dag en nacht werken om u zo goed mogelijk te helpen.

De Nederlandse ambassade in Khartoum, Sudan

Contact met ongeveer 80 Nederlanders in Sudan

Update 20 april 10.35
De Nederlandse ambassade in Sudan heeft nu actief contact kunnen leggen met ongeveer 80 Nederlanders, maar we gaan ervan uit dat er zich meer Nederlanders in Sudan/Khartoem bevinden.

Nederlanders in Sudan wordt geadviseerd zich te registeren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’), als zij dat nog niet gedaan hebben. Zo krijgt het ministerie van Buitenlandse Zaken een zo goed mogelijk beeld van wie er in het land is.

Kamerbrief over de recente ontwikkelingen in Sudan

Update 19 april 21.50
In een brief aan de Tweede Kamer geeft minister Hoekstra een kort overzicht van de huidige situatie in Sudan, waaronder voor de aanwezige Nederlanders. En informeert Hoekstra de Tweede Kamer over de inspanningen van het kabinet. Belangrijke informatie uit de brief:

  • Het geweld in Sudan heeft zich inmiddels verspreid naar grote delen van het land. Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn er tot nu toe zeker 270 doden gevallen en meer dan 2600 personen gewond geraakt.
  • Het internationale vliegveld in Khartoum is gesloten. Hierdoor is het op dit moment niet mogelijk om het land via het luchtruim in of uit te reizen.
  • Nederland werkt nauw samen in EU-verband, met name met Duitsland en Frankrijk, en daarnaast met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Gezamenlijk pleiten wij voor: 1) een staakt-het-vuren, 2) het toelaten van humanitaire hulp en 3) het beschermen van burgers.
  • Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft actief contact met ongeveer 80 Nederlanders, maar we gaan ervan uit dat er zich meer Nederlanders in Sudan/Khartoum bevinden. Slachtofferhulp kan Nederlanders in acute psychische nood telefonisch bijstaan.
  • Het kabinet heeft besloten de Nederlandse presentie in de regio te verhogen. Dit stelt ons in staat om, indien noodzakelijk, flexibel en snel op te treden. Defensie zet in dit kader C-130 transportcapaciteit met een eenheid mariniers en medische eenheid gereed in Jordanië. Voor het transport vanuit Nederland maakt Defensie tevens gebruik van de internationale Multi Role Tanker Transportvliegtuigpool (MRTT). Daarnaast zullen defensieliaisons ten behoeve van internationale coördinatie naar Djibouti afreizen.
  • Evacuatie is op dit moment niet mogelijk vanwege de veiligheidssituatie.

Minister Hoekstra: mensen en materieel van Buitenlandse Zaken en Defensie onderweg naar Jordanië

Update 19 april 18.15
In een interview deed minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken een nieuwe aankondiging over de inzet van Nederland om Nederlanders in Sudan te helpen. Nederland stuurt mensen en materieel van Buitenlandse Zaken (het Snel Consulair OndersteuningsTeam) en Defensie naar Jordanië.

Minister Hoekstra: ‘We zijn ons aan het voorbereiden op allerlei scenario’s. Daarom gaan er twee transportvliegtuigen van Defensie deze middag naar Jordanië.’

Het overbrengen van mensen en materieel naar Jordanië is onderdeel van de Nederlandse voorbereidingen op verschillende scenario’s. In deze voorbereidingen werkt Nederland zo veel mogelijk samen met internationale partners. Ook om samen de vechtende partijen op te roepen om te stoppen met de gewelddadigheden. Want op dit moment laat de veiligheidssituatie het niet toe om te evacueren.

Minister Hoekstra: ‘Evacuatie kun je nooit beloven. Daar komt bij dat er op dit moment heel veel geschoten wordt in de stad. Ook onduidelijk is of überhaupt het vliegveld nog te gebruiken is: of je in staat bent op te stijgen en te landen. Maar we zijn ons wel aan het voorbereiden. We proberen dat ook goed te coördineren met de bondgenoten.’

Lees ook: Defensie stuurt militaire vliegtuigen naar Jordanië

Online bijeenkomst voor Nederlanders in Sudan

Update 19 april 15.23
Vandaag organiseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken een online bijeenkomst voor Nederlanders die in het land zijn. Zij konden vragen stellen, en verantwoordelijke medewerkers van het ministerie lichtten de laatste ontwikkelingen in Sudan en actieve inzet van het ministerie toe. In eerste instantie zou ambassadeur Irma van Dueren de bijeenkomst leiden, maar zij was op een andere locatie druk bezig met de crisis. Haar plaatsvervanger, Martijn Lambarts nam wel deel.

De Nederlanders in Sudan uitten hun grote zorgen en vroegen om informatie. Nederlanders zoeken houvast, in deze onzekere situatie. Nederland doet er alles aan om deze houvast te geven.

Wij laten u niet in de steek. Dit is de belangrijkste boodschap aan alle Nederlanders in Sudan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bereidt zich met een groot crisisteam actief voor op alle scenario’s. We hebben voortdurend contact met andere landen, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, binnen de Europese Unie (EU) en Verenigde Naties (VN). Over alle mogelijkheden en manieren om Nederlanders in Sudan te ondersteunen. En zodat zo veel mogelijk politieke druk kan worden opgevoerd op de strijdende partijen voor een staakt-het-vuren dat lang genoeg standhoudt.

Op dit moment staat de veiligheidssituatie het niet toe om actieve ondersteuning op de grond te bieden. Voor ieders veiligheid kan Buitenlandse Zaken geen details delen over wat er door Nederland, en andere landen wordt voorbereid. We begrijpen hoe moeilijk dat is voor Nederlanders die zich in zo’n nijpende bedreigende situatie bevinden en willen weten hoe zij zich zelf kunnen voorbereiden. Nederland werkt aan verschillende mogelijkheden, en zoekt naar het juiste moment om Nederlanders te kunnen helpen, zodra de veiligheid dat toestaat.

De bijeenkomst was er ook om Nederlanders in Sudan een hart onder de riem te steken. Om hen te laten weten dat we er alles aan doen om Nederlanders in Sudan te helpen en op de hoogte te houden. Het crisisteam van Buitenlandse Zaken probeert actief met iedereen contact te krijgen. Om te kijken wat ieders situatie is, en hoe het met hen gaat. Maar ook zodat we in elk scenario iedereen direct kunnen bereiken en sneller kunnen helpen indien mogelijk.

Oproep: deel uw telefoonnummer als u dat nog niet heeft gedaan
Het is belangrijk dat het ministerie van Buitenlandse Zaken van iedere Nederlander de juiste gegevens heeft om contact op te nemen. Hebben we u tot op heden niet bereikt? Mail dan uw naam en telefoonnummer naar KHA@minbuza.nl. Dan zoeken we naar een andere oplossing om met u in contact te komen. En kent u Nederlanders in Sudan die zich nog niet hebben aangemeld via de BZ Informatieservice? Vraag of zij dit zo snel mogelijk doen. Kies voor ‘Aanmelden en registratie bij de ambassade’.

Er kwamen ook vragen van bezorgde Nederlanders die in Sudan ver van huis waren, zonder paspoort. Aan hen de boodschap: daar zijn, als dat nodig is, verschillende tijdelijke oplossingen voor te vinden.

Hoe langer de gevechten duren, hoe meer druk er komt te staan op ieders voorraden, zoals voedsel, drinkwater en brandstof voor generatoren. We vragen daarom iedere Nederlander in Sudan om ook zelf te kijken: wat kan ik met buren regelen? Wat kan ik met anderen delen? En hoe blijf ik zo veilig mogelijk? Voor advies over deze vragen, kunnen Nederlanders contact opnemen via het mailadres KHA@minbuza.nl.

‘We hebben veel contact met andere landen en ambassades en proberen zo veel mogelijk voor te bereiden,’ vertelde plaatsvervangend ambassadeur Martijn Lambarts. ‘Nu is de situatie nog zo slecht dat we moeten schuilen. Maar houd moed, en heb steun aan elkaar.’

Houd moed, en heb steun aan elkaar.

Vragen en antwoorden

Vragen die tijdens de bijeenkomst niet direct konden worden beantwoord, verschijnen zo snel mogelijk op de pagina Veelgestelde vragen over de situatie in Sudan / Frequently asked questions about the situation in Sudan. Heeft u vragen over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact op via het mailadres KHA@minbuza.nl. Wij staan voor u klaar.

Informatie over het staakt-het-vuren

Update 18 april 17.28
Vandaag (18 april) is in Sudan vanaf 18.00 uur een tijdelijk staakt-het-vuren aangekondigd door de strijdende partijen. Op Nederland Wereldwijd staat een antwoord op de vraag: Er is een staakt-het-vuren aangekondigd. Wat moet ik doen?

Let op: Houd altijd de pagina Veelgestelde vragen over de situatie in Sudan in de gaten voor de meest actuele beantwoording op deze, en andere vragen.

  • Buitenlandse Zaken kan niet verifiëren of voorspellen of strijdende partijen zich aan het staakt-het-vuren gaan houden. U heeft dus een eigen verantwoordelijkheid in de beslissing om wel of niet naar buiten te gaan.
  • Zit u op een veilige plek? Blijf dan daar.  
  • De ambassade is gesloten voor publiek.
  • Ga de eerste uren van het staakt-het-vuren niet naar buiten, kijk of partijen zich aan de afspraak houden.
  • Ga nooit alleen naar buiten en wees als vrouw extra voorzichtig, doe dit alleen als het echt noodzakelijk is. Neem in dat geval alle relevante spullen mee (reisdocumenten, communicatiemiddelen, medicatie, voedsel/water). Houd er rekening mee dat u niet meer over de mogelijkheid beschikt om terug te gaan naar uw vertrekpunt.
  •  Voordat u naar buiten gaat, controleer via uw netwerk of u kan achterhalen of er incidenten in de omgeving plaatsvinden.
  • Laat het aan uw netwerk weten van waar naar waar u zich gaat verplaatsen, indien mogelijk met een beschrijving van uw voorgenomen route. En laat het ook weten als u bent gearriveerd. Spreek vaste communicatiemomenten af.
  • Als u op een onveilige plek zit waar u weg moet of wilt, kijk dan voorafgaand of u terecht kan bij (internationale) bekenden.
  • Ga niet in het donker naar buiten, vermijd checkpoints en maak geen foto’s buiten.
  •  Houd er rekening mee dat winkels gesloten zijn en dat deze ook tijdens het staakt-het-vuren gesloten blijven. Probeer via uw netwerk te achterhalen of er ergens winkels open zijn.
  • Als de mogelijkheid zich voordoet vul dan voorraden aan, denk aan water, voedsel, brandstof en medische spullen.  

Audioboodschap voor Nederlanders in Sudan, van ambassadeur Irma van Dueren

Update 18 april 16.40
Bericht van ambassadeur Irma van Dueren aan Nederlanders in Sudan. Lees de uitgeschreven tekst onder de geluidsopname.

Audioboodschap voor Nederlanders in Sudan, van ambassadeur Irma van Dueren

Beste Nederlanders, dit is een bericht van de Nederlandse ambassadeur in Sudan. Mijn naam is Irma van Dueren.

Allereerst hoop ik dat het goed met jullie gaat in deze spannende tijden. Ik kan me goed voorstellen dat de situatie beangstigend en heel moeilijk is.

De afgelopen dagen heb ik met veel van jullie intensief contact gehad. Heb gehoord dat voorraden opraken, en er dat er een tekort is aan stroom en brandstof.  

Dus ik begrijp heel goed dat mensen weg willen. De veiligheid laat het alleen niet toe om nu tot evacuatie over te gaan. We weten niet hoe lang deze situatie nog duurt.

Ik snap hoe moeilijk jullie het momenteel hebben. Daarom wil ik jullie op het hart drukken dat we er alles aan doen om hier samen zo goed mogelijk uit te komen.

Nederland bereidt zich actief voor op alle scenario’s, in nauwe samenwerking met onze internationale partners. Wij laten jullie niet in de steek.

Laat weten als we iets voor jullie kunnen betekenen. We blijven jullie zo goed mogelijk op de hoogte houden.

Morgen, 19 april, organiseren we een online bijeenkomst voor Nederlanders in Sudan. Ik hoop dat je in staat bent om aan te sluiten.

Vertel ook aan familie, vrienden of kennissen dat bijeenkomst er is. Dan weten zo veel mogelijk mensen ervan.

Nadere details over de bijeenkomst volgen zo snel mogelijk.

Heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op via + 31 247 247 247 of via Whatsapp: 31 6 82387796.

Zorg goed voor jezelf en elkaar. Wij zijn er voor jullie. Samen komen we hier doorheen.

Einde bericht.

Bericht aan Nederlanders in Sudan via de Informatieservice Buitenlandse Zaken

Update 18 april 12.52

Beste Nederlanders in Sudan,

Opnieuw schrijven we u een bericht in deze spannende tijden. Helaas is de veiligheidssituatie verder verslechterd.
De Nederlandse overheid laat u niet in de steek. Weet dat wij ons actief voorbereiden op alle scenario’s. We werken daarin nauw samen met andere EU-landen.

Sinds gisteren proberen we telefonisch contact te leggen met alle Nederlanders die ons via de BZ Informatieservice hebben laten weten dat zij op dit moment in Sudan zijn. Kent u (Sudanese) Nederlanders die zich nog niet bij de BZ Informatieservice hebben geregistreerd? Vraag hen alstublieft dat alsnog te doen via https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl Het is belangrijk dat zij kiezen voor de optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’ en daar hun contact- en verblijfsgegevens invullen.

We adviseren u opnieuw om binnen te blijven, uit de buurt van ramen en balkons, en om uw verblijfplaats goed af te sluiten. In het onverhoopte geval dat uw verblijfplaats toch wordt betreden door ongenode gasten, raak dan niet in paniek en geef waar ze om vragen.

Ambassadeur Irma van Dueren nodigt u graag spoedig uit voor een online bijeenkomst waar de Nederlanders in Sudan kunnen samenkomen en hun vragen kunnen stellen. Meer details over die bijeenkomst communiceren we zo snel mogelijk.

Heeft u hulp nodig? Neem contact met ons op via telefoonnummer + 31 247 247 247 of Whatsapp + 31 6 82387796.

Van de Stichting Slachtofferhulp hebben wij het aanbod gekregen dat Nederlanders in acute psychische nood kunnen spreken met een expert van deze stichting. Het gaat hierbij om adviezen hoe om te gaan met de stress waaronder u allen leeft op dit moment. Indien u prijs stelt op een gesprek met een expert, kunt u zich opgeven via KHA@minbuza.nl onder vermelding van uw naam en telefoonnummer. U zult dan op korte termijn worden benaderd door de stichting.

We blijven u voorlopig dagelijks via deze berichten op de hoogte houden.

Houd u haaks en veel sterkte,

De Nederlandse ambassade in Khartoum, Sudan

Minister Hoekstra over de aanval op EU-ambassadeur in Sudan

Update 18 april 09.00
Reactie van minister Hoekstra op de aanval op EU-ambassadeur Aidan O’Hara in de Sudanese hoofdstad Khartoum. Bekijk het bericht op Twitter.

Vergroot afbeelding
Plaatsvervangend ambassadeur in Khartoum, Martijn Lambarts

Interview met Martijn Lambarts, plaatsvervangend ambassadeur in Sudan

Update 17 april 18.43
De medewerkers van de Nederlandse ambassade in Khartoum zijn, sinds de gevechten in Sudan zaterdag losbarstten, aan huis gekluisterd. ‘Het is af en toe een hels kabaal van artillerievuur en ontploffende bommen.’ Lees het hele interview.

Aanvulling veelgestelde vragen over de gevechten in Sudan

Update 17 april 14.18
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nieuwe vragen en antwoorden toegevoegd aan de pagina veelgestelde vragen over de gevechten in Sudan:

  • Ik kan geen contact krijgen met mijn familie in Sudan. Wat kan ik doen?
  • Ik ben Nederlander en woon in Sudan, maar verblijf momenteel in Nederland. Wanneer kan ik terug naar Sudan?

Bericht aan Nederlanders in Sudan via de Informatieservice Buitenlandse Zaken

Update 17 april 13.56

Beste Nederlanders in Sudan,

We hopen dat u het ondanks de zware omstandigheden redelijk maakt en we kunnen ons voorstellen dat u zorgen heeft. We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden.

De gevechten zijn doorgegaan. Het is nog steeds in alle gevallen te gevaarlijk om u op straat te verplaatsen. Daarnaast zijn er helaas ook berichten dat strijders woningen zonder toestemming binnen zijn gegaan.

We herhalen daarom de oproep om voorlopig binnen te blijven. We adviseren om uit de buurt van ramen en balkons te blijven. Sluit uw verblijfplaats goed af. Laat uw naasten weten hoe het met u gaat en voeg daaraan toe dat communicatiekanalen af en toe kunnen uitvallen.

Vanwege de onveilige situatie op straat en het gesloten vliegveld is het voorlopig niet mogelijk het land te verlaten. Houd er rekening mee dat dit langere tijd het geval zal zijn.

Hoelang deze situatie zal aanhouden weten we niet, maar we hopen deze moeilijke periode zo snel mogelijk achter ons te kunnen laten.

De Nederlandse ambassade in Khartoum, Sudan

Registreren bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Als u in Sudan bent, registreer u dan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken (kies optie ‘Aanmelden + registratie bij ambassade’). Zo blijft u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en weet het ministerie van Buitenlandse Zaken dat u in het land bent. Meld u ook af als u het land verlaten hebt.

Terugkijktip: ambassadeur Irma van Dueren in Nieuwsuur

Update 16 april 21.55
De Nederlandse ambassadeur in Sudan, Irma van Dueren, was vanavond te zien in het tv-programma Nieuwsuur. Ze vertelde over de situatie in Sudan en het werk van de Nederlandse ambassade in deze omstandigheden.

Kijk de uitzending terug.

Veelgestelde vragen en antwoorden over gevechten Sudan

Update 16 april 19.20
Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt vragen over de gevechten in Sudan en de situatie van de Nederlanders ter plaatse. Veelgestelde vragen en de antwoorden zijn te lezen op de website van nederlandwereldwijd.

Bericht aan Nederlanders in Sudan

Update 16 april 14.12
Er is een nieuw bericht uitgegaan aan geregistreerde Nederlanders in Sudan via de informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Houd rekening met een langer verblijf binnen. Inventariseer daarom uw voedselvoorraad en andere noodzakelijke middelen,' schrijft de Nederlandse ambassade in Khartoum aan de Nederlandse gemeenschap in het land.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Ministerie van Buitenlandse Zaken
De Nederlandse ambassadeur in Sudan, Irma van Dueren.

Luistertip: de Nederlandse ambassadeur in Sudan, Irma van Dueren, in radioprogramma Met het oog op morgen

Update 15 april 23.50
De Nederlandse ambassadeur in Sudan, Irma van Dueren, reageert op de gevechten in Sudan in radioprogramma Met het oog op morgen. Luister de uitzending terug.

Reactie minister Hoekstra

Update 15 april 16.33
Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra reageert op de situatie in Sudan via Twitter.

Aanpassing reisadvies Sudan

Update 15 april 14.27
Het reisadvies Sudan is als gevolg van de hevige gevechten in het land aangepast. Het reisadvies voor het hele land is nu rood, wat betekent dat wordt afgeraden om naar Sudan te reizen.

Lees het reisadvies Sudan.

Bericht dat is uitgegaan aan geregistreerde Nederlanders in Sudan via de informatieservice:

Update 15 april 11.36

Beste Nederlanders in Sudan,

Er wordt op verschillende plekken in de hoofdstad Khartoum hevig geschoten. De laatste informatie is dat het vliegveld in Khartoum is gesloten. Blijf in alle gevallen nu binnen (thuis, hotel) en ga niet de straat op. Bent u onderweg, probeer een veilige plek te vinden en blijf weg van de straat waar u bent.

De Nederlandse ambassade in Khartoum volgt de situatie nauwlettend. De Nederlandse ambassade is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via +31 247 247 247. Of neem contact op via WhatsApp: +31 6 823 877 96 of Twitter via @247BZ.

De Nederlandse ambassade in Sudan

Bericht dat is uitgegaan aan geregistreerde Nederlanders in Sudan via de informatieservice:

Update 13 april

Beste Nederlanders in Sudan,

Zoals u waarschijnlijk heeft vernomen, zijn er verontrustende berichten over oplopende spanningen tussen het leger en de RSF. De situatie is zorgelijk. Het advies is om komende dagen niet buiten de stad te reizen. Wees alert bij verplaatsing in de stad. Check van te voren de veiligheidssituatie en de weg die u moet nemen. Is een verplaatsing niet strikt noodzakelijk, blijf dan thuis.

De Nederlandse ambassade in Sudan