Berichten minister-president op sociale media, november 2024
Sociale media
Berichten van minister-president Schoof op Instagram en X.
-
Berichten minister-president Schoof op Instagram
-
Jullie vragen, ik antwoord.
"Hoe kijkt u terug op uw eerste maanden als minister-president?”
"Hoe heeft u de afgelopen periode ervaren rondom het asielbeleid?”
"Wat vindt u, naast hardlopen, nog meer leuk om te doen in uw vrije tijd?”In deze video geef ik antwoord op een aantal van jullie vragen.
(met video)
-
Vandaag had ik de eer om op het Catshuis het eerste exemplaar in ontvangst nemen van de biografie van Ruud Lubbers. Hij was als premier van Nederland in de jaren ’80 en ’90 het gezicht van een tijdperk waarin ons land en de rest van de wereld compleet veranderden. Het was de tijd van kruisraketten en perestrojka die uitmondde in een periode waarin de Berlijnse Muur viel en er een einde kwam aan de Koude Oorlog.
Ruud Lubbers was een doortastende doener met een briljant verstand die kon toveren met woorden.
-
Vandaag en morgen ben ik in Boedapest voor twee Europese bijeenkomsten, met vandaag de Europese Politieke Gemeenschap op het programma. Hierbij sluiten ook landen van buiten de EU aan. Heel nuttig om in dit gezelschap te spreken over uitdagingen die heel Europa aangaan.
Een groot en belangrijk thema vandaag was veiligheid. Het draaide namelijk om de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne en om het krijgen van grip op migratie. Zelf sloot ik aan bij een sessie over migratie, waarbij ik de prioriteiten van Nederland heb onderstreept:
Het aangaan van brede partnerschappen met landen buiten de EU om irreguliere migratie tegen te gaan en terugkeer te bevorderen en andere oplossingen om grip op migratie te krijgen.
Het gezamenlijk bestrijden van mensensmokkel en mensenhandel. Nederland werkt nauw samen met Europese partners in de strijd tegen deze georganiseerde criminaliteit.
Deze thema’s besprak ik ook met verschillende collega’s, waaronder premier @keirstarmer van het Verenigd Koninkrijk, de Turkse president Erdogan en premier Edi Rama van Albanië.
-
Er is niets dat goed kan praten wat er in de nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam gebeurde. Het was onversneden antisemitisme, onversneden antisemitisch geweld. Dat wijzen we als kabinet onvoorwaardelijk van de hand en dat moeten we als land onvoorwaardelijk van de hand wijzen.
(met video)
-
De zorgen, onrust en verontwaardiging na de gebeurtenissen in Amsterdam zijn nog altijd groot. Juist in deze bewogen dagen moeten we elkaar blijven opzoeken. Daarom had ik vanmiddag een bijeenkomst op het Catshuis met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en verschillende maatschappelijke organisaties.
Het was een goed, aangrijpend en soms ook emotioneel gesprek. Het is wederom pijnlijk duidelijk geworden dat de Joodse gemeenschap in Nederland zich lang niet altijd veilig voelt. Er is angst en mensen verbergen soms zelfs hun Joodse identiteit uit vrees voor intimidatie of erger. Dat is afschuwelijk en onacceptabel. We mogen en zullen dat nooit normaal vinden. We moeten keihard optreden tegen elke vorm van antisemitisme.
Helaas is antisemitisme verspreid door onze hele samenleving. Het is dus een probleem dat we alleen met elkaar kunnen oplossen. Daarom was de bijeenkomst van vandaag zo waardevol.Alles wat besproken is, nemen we als kabinet mee naar de ministerraad van vrijdag, waarin we het met elkaar over een brede antisemitismestrategie gaan hebben.
We hebben echt werk te doen met elkaar in dit land. Ik wil binnenkort in gesprek met andere religieuze en maatschappelijke organisaties over de spanningen en zorgen die er leven. We moeten de verbinding met iedereen in onze samenleving blijven houden.
-
Op de ‘Dag van de Ondernemer’ zetten we onze ondernemers in het zonnetje.
Ondernemers zijn onmisbaar voor onze economie en dus voor Nederland. Zij zorgen voor banen en daarmee bestaanszekerheid voor miljoenen mensen.
Daarnaast zijn zij een belangrijk onderdeel van onze gemeenschap: ondernemers dragen bij aan de leefbaarheid in steden en dorpen, sponsoren de lokale sportvereniging of versieren de winkelstraat met kerst.
Vanochtend sprak ik mkb’ers uit verschillende sectoren. We hadden het over de kracht van het ondernemerschap. En over wat het kabinet nog meer kan doen om ondernemers alle ruimte te geven om te ondernemen.
Beste ondernemers,
Bedankt voor jullie lef, doorzettingsvermogen en de belangrijke bijdragen die jullie leveren aan onze samenleving! -
De uitkomst van de gesprekken van vandaag is dat dit kabinet een kabinet wil zijn voor alle Nederlanders en ook wil blijven. We hebben lang en goed met elkaar gesproken en hebben er alle vertrouwen in dat er in de fracties en in het kabinet geen sprake was of is van racisme. Dit is het kabinet dat strijdt tégen racisme, tegen antisemitisme en tegen discriminatie en vóór een Nederland waar iedereen in vrijheid kan leven.
(met video)
-
Duizend dagen geleden startte Rusland zijn agressieoorlog tegen Oekraïne. Duizend dagen geleden begon een vreselijke oorlog die nog altijd voortduurt.
Elke dag zetten dappere Oekraïense militairen alles op alles om hun land terug te winnen en te behouden. Gesteund door het Oekraïense volk.
Oekraïne staat niet alleen. Nederland en vele andere bondgenoten blijven het land onverminderd steunen.
Voor de veiligheid van de Oekraïners en voor de veiligheid van Europa en dus ook ons land. Oekraïne kan op ons rekenen.
One thousand days ago, Russia’s war of agression against Ukraine started. One thousand days ago a war began that continues raging today.
Every day, brave Ukrainian soldiers are fighting with all their might to save their country and regain their territory, supported by the Ukrainian people. Ukraine is not alone.
The Netherlands and many other partners remain steadfast in their support.
Not only for the security of the Ukrainian people, but also for the security of Europe and therefore of our country too. Ukraine can continue to count on us.
-
Boeren in Nederland zorgen voor ons eten en zijn daarom onmisbaar voor onze voedselzekerheid. Tegelijkertijd moeten we de natuur versterken, de waterkwaliteit verbeteren en co2 uitstoot verminderen. Dat brengt allerlei uitdagingen met zich mee.
Fijn dat ik vandaag kennis kon maken met verschillende boeren uit West-Brabant. Zij vertelden met passie hoe ze werken aan de toekomst van hun bedrijven. Dit doen ze door te innoveren en samen te werken met natuurbeheer. Daarnaast deelden de boeren hun zorgen en vertelden ze waar ze tijdens het ondernemen tegenaan lopen.
Dit kabinet zet zich daarom in om boeren perspectief te geven. We willen zorgen voor meer bewegingsruimte, waarbij boeren binnen de milieugrenzen, kunnen bepalen wat voor hun bedrijf het best werkt. Dat kan bijvoorbeeld met betere stallen en meetsystemen of door te werken aan weerbare teelten en agrarisch natuurbeheer.
Dank voor de rondleiding op jullie mooie boerderijen en het delen van jullie verhaal!
(met video)
-
Sinterklaasjournaal is er weer, kinderen zetten volop hun schoen en leven toe naar pakjesavond. Een leuke en spannende tijd voor kinderen en hun ouders.
Maar voor gezinnen in (verborgen) armoede is het soms ook lastig, want zij hebben niet altijd geld voor een cadeautje.
Vandaag was ik in Voorburg bij Sintvoorieder1 waar vrijwilligers hun mouwen opstropen en samen aan de slag gaan. Gedoneerde cadeaus worden in dit pakhuis verzameld, uitgezocht, gesorteerd en ingepakt.
Deze cadeaupakketten komen, via hulporganisaties, terecht bij gezinnen die het niet altijd even breed hebben. Zo kunnen deze kinderen ook meedoen en het sinterklaasfeest vieren.
Bewonderingswaardig om te zien dat deze vrijwilligers zich met hart en ziel voor anderen inzetten. Jullie doen fantastisch werk, veel dank aan jullie allemaal!
-
“Wat gaat de minister-president doen om de kinderen van nu, die straks volwassen zijn, later een goede toekomst te geven?”
Deze goede vraag kreeg ik tijdens het belangrijkste debat van het jaar: het Kindervragenuur, een prachtige traditie van de Tweede Kamer. Samen met minister Ruben Brekelmans, minister Dirk Beljaarts, minister Mona Keijzer en staatssecretaris Zsolt Szabó was ik namens het kabinet aanwezig om vragen van basisschoolleerlingen te beantwoorden. Mijn vraag kwam van CBS Talentum uit Zwolle.
Mijn antwoord in een notendop:
Voor een goede toekomst is het allereerst heel belangrijk dat alle kinderen in Nederland goed onderwijs krijgen. We zien namelijk dat veel kinderen in Nederland lezen, schrijven en rekenen nog best moeilijk vinden. Daarom willen we meer goede leraren.
Het is ook belangrijk dat kinderen thuis zonder zorgen, fijn en gezond moeten kunnen opgroeien. Dat ze op een fijne plek wonen, dichtbij naar een goede school kunnen gaan, en ook mee kunnen doen met sport, spel en cultuur. Helaas zijn er nogal wat kinderen voor wie dit niet zo is. Daarom werken we als kabinet er hard aan om ervoor te zorgen dat ouders kunnen werken en voldoende geld hebben.
Ook veiligheid is van grote waarde. We willen dat kinderen veilig over straat kunnen lopen en fietsen. En we werken aan een Nederland dat veilig blijft in tijden van oorlog aan de grens van Europa.
Verder vinden we het belangrijk voor jullie toekomst om Nederland en onze planeet schoon door te geven. Daarom willen we – samen met andere landen – zoveel mogelijk doen voor het klimaat. Dat is goed voor kinderen in Nederland en ook voor kinderen in de rest van de wereld.
-
De gebeurtenissen eerder deze maand in Amsterdam en de nasleep daarvan hebben veel emoties losgemaakt in Nederland. Zo ook in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Samen met burgemeester Marcouch ging ik in gesprek met jongeren, studenten en met de jongerenwerkers van de Presikhaaf University.
Hier vertelden zij over de impact die de nasleep van de gebeurtenissen op hen heeft gehad, zowel in hun privéleven, op school of op werk. Een zeer eerlijk en waardevol gesprek. Ik heb goed geluisterd en weet dat we ook als kabinet een grote verantwoordelijkheid dragen in het tegengaan van discriminatie, racisme en antisemitisme. Ik heb benadrukt dat ik het belangrijk vind om in gesprek te blijven.
-
-
Berichten minister-president Schoof op X
-
Folkert Idsinga heeft mij vandaag laten weten terug te treden als staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst. Dat had wat mij betreft niet gehoeven, ik vind het spijtig en dat heb ik hem ook gezegd. Hij heeft zich bij zijn aantreden aan alle regels gehouden, meer kun je in redelijkheid van een bewindspersoon niet vragen. Dat hij nu deze persoonlijke afweging maakt, moet ik respecteren, maar ik betreur het wel. We verliezen als kabinet een betrokken collega, die goede dingen aan het doen was op een cruciaal beleidsterrein dat iedereen in Nederland raakt. Er wordt nu gezocht naar een opvolger die dat belangrijke werk zo snel mogelijk over kan nemen. Daar komt hopelijk zeer binnenkort duidelijkheid over.
-
Moldavië heeft gekozen voor een pro-Europese koers. Ik heb president Sandu van harte gefeliciteerd met haar herverkiezing als president van het land. Nederland staat klaar om Moldavië te ondersteunen in het verder versterken van de democratische rechtsstaat en op het Europese pad.
Moldova has voted for a pro-European course. I have conveyed my warmest congratulations to president Sandu on her re-election as president. The Netherlands is ready to support Moldova in further strengthening the democratic rule of law and on its European pathway.
-
Leuk om Carola Schouten vandaag weer te spreken, dit keer in haar rol als nieuwe burgemeester van Rotterdam. Het is belangrijk om als kabinet in goed contact te blijven met burgemeesters in Nederland, zij weten als geen ander wat er speelt in hun gemeenten. Ik heb er alle vertrouwen in dat een aanpakker als Carola op haar plek is in deze stad van 'niet lullen maar poetsen' en kijk uit naar onze samenwerking.
-
Jullie vragen, ik antwoord.
“Hoe kijkt u terug op uw eerste maanden als minister-president?”
"Hoe heeft u de afgelopen periode ervaren rondom het asielbeleid?"
“Wat vindt u, naast hardlopen, nog meer leuk om te doen in uw vrije tijd?”In deze video geef ik antwoord op een aantal van jullie vragen.
-
Mijn felicitaties aan Donald Trump met zijn verkiezingswinst. De Verenigde Staten zijn een belangrijke bondgenoot voor Nederland, zowel onderling als in internationale verbanden zoals de NAVO. Ik zie uit naar onze nauwe samenwerking op de gedeelde belangen tussen de VS en Nederland.
Congratulations to Donald Trump on winning the presidential election. The United States is an important ally for the Netherlands, both bilaterally and in international contexts such as NATO. I look forward to our close cooperation on the shared interests between the USA and the Netherlands.
-
Ruud Lubbers was als premier van Nederland in de jaren ’80 en ’90 het gezicht van een tijdperk waarin ons land en de rest van de wereld compleet veranderden. Het was de tijd van kruisraketten en perestrojka die uitmondde in een periode waarin de Berlijnse Muur viel en er een einde kwam aan de Koude Oorlog. Ruud Lubbers was een doortastende doener met een briljant verstand die kon toveren met woorden. Vandaag had ik de eer om op het Catshuis het eerste exemplaar in ontvangst nemen van de biografie van Ruud Lubbers.
Toespraak minister-president Schoof bij presentatie van biografie over Ruud Lubbers
-
Vandaag en morgen ben ik in Boedapest voor twee Europese bijeenkomsten, met vandaag de Europese Politieke Gemeenschap op het programma. Hierbij sluiten ook landen van buiten de EU aan. Heel nuttig om in dit gezelschap te spreken over uitdagingen die heel Europa aangaan.
Een groot en belangrijk thema vandaag was veiligheid. Het draaide namelijk om de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne en om het krijgen van grip op migratie. Zelf sloot ik aan bij een sessie over migratie, waarbij ik de prioriteiten van Nederland heb onderstreept:
- Het aangaan van brede partnerschappen met landen buiten de EU om irreguliere migratie tegen te gaan en terugkeer te bevorderen en andere oplossingen om grip op migratie te krijgen.
- Het gezamenlijk bestrijden van mensensmokkel en mensenhandel. Nederland werkt nauw samen met Europese partners in de strijd tegen deze georganiseerde criminaliteit.
Deze thema’s besprak ik ook met verschillende collega’s, waaronder premier Starmer van het Verenigd Koninkrijk, de Turkse president Erdogan en premier Rama van Albanië.
I’m in Budapest today and tomorrow for two European meetings. The first is today’s meeting of the European Political Community, which includes countries outside the European Union. It’s very useful for this group of countries to discuss challenges that are facing the whole of Europe.
Today, security was a key topic. Important issues were Russia’s war of aggression against Ukraine and bringing migration under control. I attended a session on migration, where I emphasised the Netherlands’ priorities:
- Developing broader partnerships with countries outside the EU to combat irregular migration and promote return, and finding other solutions to bring migration under control;
- Jointly combating people smuggling and human trafficking. The Netherlands works closely with its European partners to combat these forms of organised crime.
I also discussed these issues with several counterparts, including Prime Minister Starmer of the United Kingdom, President Erdogan of Türkiye and Prime Minister Rama of Albania.
-
Aansluitend op de Europese Politieke Gemeenschap volgt vanavond een informeel diner met alle EU-regeringsleiders. Daar spreken we onder andere over de Amerikaanse verkiezingen.
De Verenigde Staten zijn voor Europa - en daarmee voor Nederland - van groot belang voor onder meer onze veiligheid en economie.
Europa heeft eerder goed samengewerkt met Donald Trump als president en ik heb er alle vertrouwen in dat die band ook nu weer wordt voortgezet. Ik kijk uit naar onze samenwerking op allerlei gedeelde uitdagingen, in Europa en in de rest van de wereld.
Following today’s meeting of the European Political Community, there will be an informal dinner this evening with all EU heads of government. We’ll have a lot to talk about, including the US presidential election.
The United States is of great importance to Europe - and therefore to the Netherlands - for instance in terms of our security and economy.
Europe previously worked effectively with Donald Trump during his first term as president, and I am confident that that will continue. I look forward to our cooperation on various shared challenges, in Europe and worldwide.
-
Met afschuw de berichtgeving uit Amsterdam gevolgd. Volstrekt onacceptabele antisemitische aanvallen op Israëliërs. Ik sta in nauw contact met alle betrokkenen. Zojuist in een call met premier Netanyahu van Israël benadrukt dat de daders zullen worden opgespoord en vervolgd. Het is nu rustig in de hoofdstad.
Have been following the news from Amsterdam and am horrified by the antisemitic attacks on Israeli citizens. This is completely unacceptable. I am in close contact with all parties involved and have just spoken to Prime Minister Netanyahu by phone to stress that the perpetrators will be identified and prosecuted. The situation in Amsterdam is now calm once more.
-
In Boedapest start vandaag de informele Europese Raad. Daar zal onder meer de situatie in het Midden-Oosten aan de orde komen. Ook spreken we over de weerslag die dit heeft op andere plaatsen in de wereld. Hierbij zal ik uiteraard ingaan op de ronduit schandalige en verwerpelijke antisemitische aanvallen op Israëliërs afgelopen avond en nacht in Amsterdam.
The informal European Council is taking place today in Budapest. The matters being discussed will include the situation in the Middle East and its impact on the wider world. I will of course also be addressing last night’s utterly outrageous and abhorrent antisemitic attacks on Israeli citizens in Amsterdam.
-
Vol afschuw en schaamte kijk ik terug op de gebeurtenissen van gisteravond en vannacht in Amsterdam. Nederland mag antisemitisme nóóit accepteren. Dat heb ik vanavond persoonlijk gezegd tegen vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Amsterdam. Met hen sprak ik over de enorme impact van de gebeurtenissen in Amsterdam en de angst die binnen de gemeenschap leeft. Het was een indringend gesprek over het verdriet en de onzekerheid die in de Joodse gemeenschap wordt ervaren. Dagelijks ondervinden zij de gevolgen van het groeiend antisemitisme in Nederland.
Het is onverteerbaar dat zo’n gesprek in 2024 nodig is. Het allerbelangrijkste is nu dat de Joodse gemeenschap in Amsterdam en de rest van Nederland zich veilig weet. We staan vóór en rondom onze Joodse medeburgers. Laat dat vandaag en de komende dagen extra zichtbaar zijn. En laat dat zichtbaar blijven.
-
Ik ga komende week niet naar Azerbeidzjan voor de VN-Klimaatconferentie COP29. Vanwege de grote maatschappelijke impact van de gebeurtenissen van afgelopen donderdagnacht in Amsterdam, blijf ik in Nederland.
Maandag in de minsterraad spreken we over de gebeurtenissen in Amsterdam en dinsdag in de onderraad staat de aanpak van antisemitisme op de agenda. Daarnaast ga ik dinsdag in gesprek met verschillende Joodse organisaties en maatschappelijke organisaties over de aanpak van antisemitisme en de onrust en zorgen die er leven. Verder heeft de Tweede Kamer aangekondigd op korte termijn een debat te willen voeren over de gebeurtenissen in Amsterdam. Daarvoor ben ik uiteraard graag beschikbaar.
Op de COP29 word ik vervangen door de Klimaatgezant van het Koninkrijk der Nederlanden, Jaime de Bourbon de Parme. Ook onder meer minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, is namens het kabinet aanwezig.
-
Na mijn indringende gesprek gisteravond met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Amsterdam, sprak ik vanmiddag net voor zijn vertrek naar Israël op het Catshuis met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Gideon Sa’ar.
Ik sprak met hem over zijn indrukken en ervaringen van zijn korte bezoek aan Nederland. De gebeurtenissen in Amsterdam hebben hem zeer geraakt en hij heeft zijn grote zorgen en afschuw over het groeiende antisemitisme met mij gedeeld. Ik heb hem gezegd dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om te zorgen dat de Joodse gemeenschap in ons land zich veilig weet.
After an in-depth conversation yesterday evening with representatives of Amsterdam's Jewish community, I met today with the Israeli Minister of Foreign Affairs, Gideon Sa’ar.
We spoke about his impressions and experiences during his brief visit to the Netherlands. The events in Amsterdam affected him deeply, and he expressed his serious concern about and revulsion at the rise in antisemitism. I told him the Dutch government was doing everything to ensure that the Jewish community in this country feels safe.
-
Kijk vanaf 17.15 uur de persconferentie na de ministerraad live op X of via mijn YouTube-kanaal.
-
LIVE: de persconferentie van premier Schoof over de ministerraad.
-
Er is niets dat goed kan praten wat er in de nacht van donderdag op vrijdag in Amsterdam gebeurde. Het was onversneden antisemitisme, onversneden antisemitisch geweld. Dat wijzen we als kabinet onvoorwaardelijk van de hand en dat moeten we als land onvoorwaardelijk van de hand wijzen.
-
Telefoongesprek: Zojuist sprak ik Donald Trump om hem persoonlijk te feliciteren met zijn verkiezingswinst. Nederland en de VS hebben een sterke, historische relatie en ik zie uit naar een goede voortzetting van deze succesvolle samenwerking. In het gesprek benadrukte ik onder andere het grote belang van een sterke NAVO, verdere versterking van onze handelsrelaties en het belang van steun aan Oekraïne. Ik zie uit naar de toekomstige samenwerking met president Trump en heb hem veel succes gewenst bij de grote taak die op hem wacht.
I just spoke to Donald Trump to congratulate him personally on his electoral victory. The Netherlands and the US have a strong, long-standing relationship, and I look forward to continuing this successful partnership. In our conversation I stressed the importance of a strong NATO, of even closer relations and of support for Ukraine. I look forward to working with President-elect Trump, and I wished him every success in the great task that lies before him.
-
De zorgen, onrust en verontwaardiging na de gebeurtenissen in Amsterdam zijn nog altijd groot.
Juist in deze bewogen dagen moeten we elkaar blijven opzoeken. Daarom had ik vanmiddag een bijeenkomst op het Catshuis met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en verschillende maatschappelijke organisaties.
Het was een goed, aangrijpend en soms ook emotioneel gesprek. Het is wederom pijnlijk duidelijk geworden dat de Joodse gemeenschap in Nederland zich lang niet altijd veilig voelt. Er is angst en mensen verbergen soms zelfs hun Joodse identiteit uit vrees voor intimidatie of erger. Dat is afschuwelijk en onacceptabel. We mogen en zullen dat nooit normaal vinden. We moeten keihard optreden tegen elke vorm van antisemitisme.
Helaas is antisemitisme verspreid door onze hele samenleving. Het is dus een probleem dat we alleen met elkaar kunnen oplossen. Daarom was de bijeenkomst van vandaag zo waardevol.
Alles wat besproken is, nemen we als kabinet mee naar de ministerraad van vrijdag, waarin we het met elkaar over een brede antisemitismestrategie gaan hebben.
We hebben echt werk te doen met elkaar in dit land. Ik wil binnenkort in gesprek met andere religieuze en maatschappelijke organisaties over de spanningen en zorgen die er leven. We moeten de verbinding met iedereen in onze samenleving blijven houden.
(met foto's)
There are still strong feelings of concern, outrage and unrest after last week’s events in Amsterdam.
In turbulent and tense times like these, it is especially important to reach out to one another. This is why I held a meeting this afternoon in The Hague with representatives of the Jewish community and various civil society organisations.
It was a productive, intense and at times emotional discussion. It has become painfully clear yet again that the Jewish community in the Netherlands often does not feel safe. There is anxiety, and at times people even feel they have to hide their Jewish identity, for fear of intimidation or worse. This is appalling and unacceptable. We must not and will not normalise this. We must take firm action against any form of antisemitism.
Unfortunately, antisemitism is widespread in our society. This means that it’s a problem we can only solve together. That’s why today’s meeting was so valuable.
Everything we talked about at the meeting will be used by the government as input for Friday’s cabinet meeting, where we will discuss a comprehensive antisemitism strategy.
We have a lot of work to do with each other as a society. In the near future I want to meet with other religious and civil society organisations to discuss the tensions and concerns people have. We need to maintain social cohesion in this country.
-
Vanaf 10.15 uur ga ik met de Tweede Kamer in debat over de geweldsincidenten in Amsterdam. Kijk live mee via de website van de Tweede Kamer.
-
Op de ‘Dag van de Ondernemer’ zetten we onze ondernemers in het zonnetje.
Ondernemers zijn onmisbaar voor onze economie en dus voor Nederland. Zij creëren banen en daarmee bestaanszekerheid voor miljoenen mensen. Daarnaast zijn zij een belangrijk onderdeel van onze gemeenschap; ondernemers dragen bij aan de leefbaarheid in steden en dorpen, sponsoren de lokale sportvereniging of versieren de winkelstraat met kerst.
Het kabinet investeert in een aantrekkelijk ondernemingsklimaat. Zo zorgen we ervoor dat mkb’ers meer geld overhouden en helpen we bij het terugdringen van de personeelstekorten door parttimers te stimuleren meer uren te werken.
Vanochtend sprak ik samen met Jacco Vonhof van MKB-Nederland verschillende mkb’ers uit uiteenlopende sectoren. We hadden het over de kracht van het ondernemerschap. En over wat het kabinet nog meer kan doen om ondernemers alle ruimte te geven om te ondernemen.
Beste ondernemers,
Bedankt voor jullie lef, doorzettingsvermogen en de belangrijke bijdragen die jullie leveren aan onze samenleving!
-
Kijk vanaf 23.30 uur mijn persconferentie live op X of via mijn YouTube-kanaal.
-
LIVE: de persconferentie van premier Schoof.
-
De uitkomst van de gesprekken van vandaag is dat dit kabinet een kabinet wil zijn voor alle Nederlanders en ook wil blijven. We hebben lang en goed met elkaar gesproken en hebben er alle vertrouwen in dat er in de fracties en in het kabinet geen sprake was of is van racisme. Dit is het kabinet dat strijdt tégen racisme, tegen antisemitisme en tegen discriminatie en vóór een Nederland waar iedereen in vrijheid kan leven.
-
Duizend dagen geleden startte Rusland zijn agressieoorlog tegen Oekraïne. Duizend dagen geleden begon een vreselijke oorlog die nog altijd voortduurt.
Elke dag zetten dappere Oekraïense militairen alles op alles om hun land terug te winnen en te behouden. Gesteund door het Oekraïense volk.
Oekraïne staat niet alleen. Nederland en vele andere bondgenoten blijven het land onverminderd steunen.
Voor de veiligheid van de Oekraïners en voor de veiligheid van Europa en dus ook ons land. Oekraïne kan op ons rekenen.
(Met foto's)
One thousand days ago, Russia’s war of agression against Ukraine started. One thousand days ago a war began that continues raging today.
Every day, brave Ukrainian soldiers are fighting with all their might to save their country and regain their territory, supported by the Ukrainian people. Ukraine is not alone.
The Netherlands and many other partners remain steadfast in their support.
Not only for the security of the Ukrainian people, but also for the security of Europe and therefore of our country too. Ukraine can continue to count on us.
-
Boeren in Nederland zorgen voor ons eten en zijn daarom onmisbaar voor onze voedselzekerheid. Tegelijkertijd moeten we de natuur versterken, de waterkwaliteit verbeteren en co2 uitstoot verminderen. Dat brengt allerlei uitdagingen met zich mee.
Fijn dat ik vandaag kennis kon maken met verschillende boeren uit West-Brabant. Zij vertelden met passie hoe ze werken aan de toekomst van hun bedrijven. Dit doen ze door te innoveren en samen te werken met natuurbeheer. Daarnaast deelden de boeren hun zorgen en vertelden ze waar ze tijdens het ondernemen tegenaan lopen.
Dit kabinet zet zich daarom in om boeren perspectief te geven. We willen zorgen voor meer bewegingsruimte, waarbij boeren binnen de milieugrenzen, kunnen bepalen wat voor hun bedrijf het best werkt. Dat kan bijvoorbeeld met betere stallen en meetsystemen of door te werken aan weerbare teelten en agrarisch natuurbeheer.
Dank voor de rondleiding op jullie mooie boerderijen en het delen van jullie verhaal!
(met video)
-
Provincies, gemeenten en waterschappen zijn onmisbaar in het oplossen van de grote opgaven waar Nederland voor staat. Vanmiddag sprak een brede kabinetsdelegatie met voorzitters van deze medeoverheden in het zogeheten Overhedenoverleg.
Op de agenda stonden onderwerpen als de toenemende woningnood, de druk op de zorg en de noodzaak om Nederland voor te bereiden op toenemende weersextremen. Daarbij was het ook belangrijk om in kaart te brengen wat plannen van het kabinet kunnen betekenen voor alle betrokken overheden, en hoe we hier op een goede manier uitvoering aan kunnen geven. Maar ook welke financiële randvoorwaarden daar bij horen.
Wat voor mij nog eens duidelijk werd uit het gesprek is dat we alleen als één overheid kunnen samenwerken aan oplossingen voor Nederland die uitvoerbaar zijn en werken voor mensen. Hier gaan we gezamenlijk mee aan de slag.
-
Het onlangs bereikte vroegpensioenakkoord is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen sociale partners (de polder) en het kabinet. We blijven samen optrekken met werkgevers en vakbonden om ook andere ambities uit het regeerprogramma waar te maken.
Vanavond hadden minister Eddy van Hijum (SZW), minister Dirk Beljaarts (EZ) en ik op het Catshuis gesprekken met de voorzitters van SER, FNV, CNV, VCP, VNO-NCW, MKB-Nederland, LTO Nederland en Stichting van de Arbeid.
Ik kijk terug op een constructief gesprek en zie uit naar het vervolg.
-
Terugkijken: het inleidend statement van premier Dick Schoof na de ministerraad. Met onder meer een terugblik op de gebeurtenissen van de afgelopen weken en aandacht voor de extra maatregelen die het kabinet neemt voor de bestrijding van antisemitisme.
-
De band tussen Nederland en Frankrijk is uitstekend. Daarom goed om vandaag kennis te maken met de Franse ambassadeur in Nederland Alabrune. We spraken over hoe we de relatie tussen onze landen nog verder kunnen versterken, zoals de economische relatie tussen Nederland en Frankrijk, de versterking van de Europese defensiesamenwerking en op het gebied van veiligheid. Uiteraard kwam ook de oorlog in Oekraïne aan de orde en het belang van blijvende steun aan de Oekraïners in hun strijd tegen de Russische agressor.
-
Sinterklaasjournaal is er weer, kinderen zetten volop hun schoen en leven toe naar pakjesavond. Een leuke en spannende tijd voor kinderen en hun ouders.
Maar voor gezinnen in (verborgen) armoede is het soms ook lastig, want zij hebben niet altijd geld voor een cadeautje. Vandaag was ik in Voorburg bij Sintvoorieder1 waar vrijwilligers hun mouwen opstropen en samen aan de slag gaan. Gedoneerde cadeaus worden in dit pakhuis verzameld, uitgezocht, gesorteerd en ingepakt.
Deze cadeaupakketten komen, via hulporganisaties, terecht bij gezinnen die het niet altijd even breed hebben. Zo kunnen deze kinderen ook meedoen en het sinterklaasfeest vieren. Bewonderingswaardig om te zien dat deze vrijwilligers zich met hart en ziel voor anderen inzetten. Jullie doen fantastisch werk, veel dank aan jullie allemaal!
-
“Wat gaat de minister-president doen om de kinderen van nu, die straks volwassen zijn, later een goede toekomst te geven?”
Deze goede vraag kreeg ik tijdens het belangrijkste debat van het jaar: het Kindervragenuur, een prachtige traditie van de Tweede Kamer. Samen met minister Ruben Brekelmans, minister Dirk Beljaarts, minister Mona Keijzer en staatssecretaris Zsolt Szabó was ik namens het kabinet aanwezig om vragen van basisschoolleerlingen te beantwoorden. Mijn vraag kwam van CBS Talentum uit Zwolle.
Mijn antwoord in een notendop:
Voor een goede toekomst is het allereerst heel belangrijk dat alle kinderen in Nederland goed onderwijs krijgen. We zien namelijk dat veel kinderen in Nederland lezen, schrijven en rekenen nog best moeilijk vinden. Daarom willen we meer goede leraren.
Het is ook belangrijk dat kinderen thuis zonder zorgen, fijn en gezond moeten kunnen opgroeien. Dat ze op een fijne plek wonen, dichtbij naar een goede school kunnen gaan, en ook mee kunnen doen met sport, spel en cultuur. Helaas zijn er nogal wat kinderen voor wie dit niet zo is. Daarom werken we als kabinet er hard aan om ervoor te zorgen dat ouders kunnen werken en voldoende geld hebben.
Ook veiligheid is van grote waarde. We willen dat kinderen veilig over straat kunnen lopen en fietsen. En we werken aan een Nederland dat veilig blijft in tijden van oorlog aan de grens van Europa. Verder vinden we het belangrijk voor jullie toekomst om Nederland en onze planeet schoon door te geven. Daarom willen we – samen met andere landen – zoveel mogelijk doen voor het klimaat. Dat is goed voor kinderen in Nederland en ook voor kinderen in de rest van de wereld.
-
Al 80 jaar trekken België, Nederland en Luxemburg als Benelux nauw samen op. Dat doen we niet alleen onderling, maar ook op Europees niveau en daarbuiten op veel verschillende thema's. Denk bijvoorbeeld aan politiesamenwerking, de energietransitie en economische samenwerking in de grensregio's.
Om ons partnerschap te onderstrepen, kwamen we vandaag in Brussel bij elkaar voor de jaarlijkse Benelux Summit. Gastheer en eerste minister De Croo, premier Frieden van Luxemburg en ik spraken hier onder meer over onze grensoverstijgende samenwerking, de ontwikkelingen in Oekraïne en het Midden-Oosten, en over de aanpak van irreguliere migratie.
Ook sloot premier en buurman Wüst van Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen aan tijdens een sessie over het versterken van het concurrentievermogen van de EU, wat belangrijk is voor de toekomstbestendigheid van Europa.
-
Goed dat er dankzij Amerikaanse en Franse inspanningen overeenstemming is over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Het is belangrijk dat alle partijen zich hier nu aan committeren zodat de situatie de-escaleert en burgers aan beide zijden van de grens weer veilig naar huis kunnen.
Een staakt-het-vuren is en blijft ook ontzettend hard nodig in Gaza. Voor de vrijlating van alle gegijzelden, meer toegang van humanitaire hulp en de-escalatie van het geweld in de regio.
-
Goed om vandaag kennis te maken met premier Li Qiang. De relatie met China is van groot belang voor Nederland. Naast onze omvangrijke handelsrelatie werken we samen op verschillende terreinen, waaronder klimaatadaptatie en het verduurzamen van onze economieën. In het gesprek benadrukte ik ook waar onze zorgen zitten, zoals het belang van een gelijk speelveld voor onze bedrijven en uiteraard de Russische agressie-oorlog tegen Oekraïne. We roepen China op om zoveel mogelijk druk uit te oefenen op Rusland om deze oorlog te beëindigen. Ik zie uit naar de verdere samenwerking met premier Li.
-
De Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme doet belangrijk onderzoek naar discriminatie en racisme in alle sectoren van onze samenleving. Op basis van hun onderzoek adviseren en informeren ze de overheid, zodat beleid, wetten en regels kunnen worden verbeterd om zo voor positieve verandering te zorgen. Vandaag maakte ik kennis met voorzitter Sylvester, die mij het laatste rapport van de staatscommissie overhandigde.
-
De nieuwe Europese Commissie is een feit. Mijn hartelijke felicitaties aan voorzitter Von der Leyen. Zij kan met haar nieuwe team nu volop aan de slag met de grote uitdagingen waar we als EU voor staan, zoals migratie, de oorlog in Oekraïne en het versterken van het Europese concurrentievermogen. Ik wens ook Wopke Hoekstra heel veel succes in zijn nieuwe rol als eurocommissaris ‘Climate, Net Zero and Clean Growth’. Ook klimaatverandering vergt een gezamenlijke Europese aanpak.
-
De gebeurtenissen eerder deze maand in Amsterdam en de nasleep daarvan hebben veel emoties losgemaakt in Nederland. Zo ook in de Arnhemse wijk Presikhaaf. Samen met burgemeester Marcouch ging ik in gesprek met jongeren, studenten en met de jongerenwerkers van de Presikhaaf University.
Hier vertelden zij over de impact die de nasleep van de gebeurtenissen op hen heeft gehad, zowel in hun privéleven, op school of op werk. Een zeer eerlijk en waardevol gesprek. Ik heb goed geluisterd en weet dat we ook als kabinet een grote verantwoordelijkheid dragen in het tegengaan van discriminatie, racisme en antisemitisme. Ik heb benadrukt dat ik het belangrijk vind om in gesprek te blijven.
-
Wat de regio Zwolle zo bijzonder maakt, is dat hier zo'n beetje alle grote opgaven samenkomen waar we in Nederland voor staan. Het is niet voor niets dat over deze regio wordt gesproken als ‘Nederland in het klein.’
Er moeten toekomstbestendige woningen worden gebouwd. Er moet voldoende werkgelegenheid zijn. En er moet goede infrastructuur worden aangelegd. En dat alles tegen de achtergrond van de strijd tegen het water.
Deze regio bewijst dat samenwerken ook echt werkt. Regio Zwolle is letterlijk en figuurlijk een proeftuin van hoe we in Nederland in de toekomst kunnen wonen, werken en bouwen. Wat hier wordt uitgevonden, kan in heel Nederland worden ingezet.
Dus echt: Nederland in het klein.
Het was mooi om te spreken op het 15-jarig jubileumcongres van dit mooie regionale samenwerkingsverband: Regio Zwolle Dag op Urk.
-
Terugkijken: het inleidend statement van de wekelijkse persconferentie van premier Schoof na de ministerraad. Met aandacht voor besluiten op het gebied van landbouw, stikstof en agrarisch natuurbeheer en over het vaststellen van de najaarsnota.
-