Wat is er bij verkiezingen geregeld voor kiezers met een beperking?
Iedereen moet gebruik kunnen maken van het kiesrecht. Stembureaus moeten daarom toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Alleen voor mobiele stembureaus en stembureaus op het station gelden minder strenge eisen. Kiezers met een lichamelijke beperking mogen iemand meenemen in het stemhokje.
Aanpassingen bij het stembureau
Voor mensen in een rolstoel is er minstens 1 stemhokje met een lager schrijfblad in het stembureau. Sommige stembureaus zijn extra toegankelijk voor mensen met een beperking.
Stemmen en scootmobiels
Stembureaus moeten toegankelijk zijn voor mensen in een rolstoel. Ze hoeven niet toegankelijk te zijn voor mensen in een scootmobiel, omdat die meestal nog een paar stappen kunnen lopen. Stembureauleden kunnen een stoel zetten in het stemhokje met het verlaagde schrijfblad. Zo kunt u zitten terwijl u stemt.
Mobiele stembureaus zijn niet altijd toegankelijk
Mobiele stembureaus hoeven niet aan alle eisen voor toegankelijkheid te voldoen. Voor stembureaus op bijvoorbeeld stations is het niet verplicht om een parkeerplaats in de buurt te hebben. Als het niet lukt om alle stembureaus in een gemeente toegankelijk te maken, dan moet het college van burgemeester en wethouders van die gemeente de gemeenteraad daarover informeren.
Hulp voor kiezers met een lichamelijke beperking
Kunt u door een lichamelijke beperking niet zelfstandig stemmen? Dan kunt u, met toestemming van het stembureau, hulp krijgen in het stemhokje. Bijvoorbeeld als u slechtziend of blind bent, of uw armen niet kunt gebruiken. Of als u de ziekte van Parkinson heeft. U kunt zelf iemand meenemen om u te helpen. Of u vraagt een lid van het stembureau om hulp.
Stemmen met een visuele beperking
In alle stembureaus hangt een extra grote kandidatenlijst. Daarnaast ligt er een leesloep, die de tekst op het stembiljet vergroot. Ook moet in het stemhokje goede verlichting zijn.
Sommige gemeenten hebben een speciaal hulpmiddel (stemmal) met audio-ondersteuning voor kiezers met een visuele beperking.
Video: Hoe werkt stemmen met een stemmal?
Hulp voor dove en slechthorende kiezers
In sommige gemeenten is er een gebarentolk (NGT) aanwezig op het stembureau. Of er is een stembureaulid dat Nederlandse Gebarentaal spreekt. In andere gemeenten kunt u op het stembureau videobellen met een gebarentolk op afstand.
Ik heb een (licht) verstandelijke beperking. Hoe kan ik stemmen?
Op de website stemjijook.nl leest u stap voor stap hoe stemmen werkt.
Heeft u hulp nodig? Dan kunt u uitleg krijgen van iemand van het stembureau. Dit mag alleen buiten het stemhokje. Dus niet in het stemhokje, want niemand mag meekijken als u stemt.
In sommige gemeenten zijn bijeenkomsten waar u vóór de verkiezing kunt oefenen met stemmen. Wilt u meedoen aan zo’n bijeenkomst? Kijk bijvoorbeeld op de website van uw gemeente. Of vraag het bij het gemeentehuis.
Algemene volmacht voor iemand met verstandelijke beperking
Heeft u een algemene volmacht om voor iemand met een verstandelijke beperking te handelen? Deze volmacht geldt niet voor verkiezingen. Het stembureau accepteert deze dus niet.
Wel kan de kiezer met een verstandelijke beperking u machtigen om voor hem of haar te stemmen. Dit kan met de stempas of met een machtigingsformulier. De persoon die niet kan stemmen, moet dit uit zichzelf aan u vragen. Diegene moet de volmacht zelf ondertekenen.
Meer vragen en antwoorden over de verkiezing
-
Waar vind ik informatie over de verkiezingen in Nederlandse Gebarentaal?
In de video’s hieronder vindt u informatie in Nederlandse Gebarentaal (NGT) over de verkiezingen.
-
Kan ik iemand anders vragen om voor mij te stemmen?
U kunt iemand anders vragen om voor u te stemmen bij verkiezingen. Bijvoorbeeld omdat u ziek bent of op vakantie in het ...