Waar vind ik informatie over de verkiezingen in Nederlandse Gebarentaal?

In de video’s hieronder vindt u informatie in Nederlandse Gebarentaal (NGT) over de verkiezing voor het Europees Parlement op donderdag 6 juni. 

Video over het Europees Parlement

Op donderdag 6 juni vindt de verkiezing voor het Europees Parlement plaats. Dan mogen alle burgers in de Europese Unie in hun eigen land stemmen voor het Europees Parlement. Er zijn 27 Europese landen lid van de Europese Unie die met elkaar samenwerken op het gebied van Europa. Deze verkiezingen vinden één keer in de vijf jaar plaats. Als je gaat stemmen voor het Europees Parlement heb je invloed op het beleid van de Europese Unie in de komende vijf jaar. Het is dus belangrijk om te gaan stemmen! Elke stem telt.

Er worden in totaal 720 leden voor het Europees Parlement gekozen. Je stemt op een kandidaat van een Nederlandse politieke partij die jouw ideeën vertegenwoordigt. Die Nederlandse vertegenwoordigers, ook wel Europarlementariërs genoemd, werken samen met andere landen. Dat doen ze in fracties van partijen met dezelfde politieke ideeën. Doordat alle partijen met dezelfde politieke voorkeur samenwerken staan ze sterker in het Parlement wanneer er gestemd moet worden over een wet of besluit. De grootte van een land bepaalt hoeveel vertegenwoordigers het land krijgt in het Europees Parlement. Nederland heeft 31 vertegenwoordigers en dus 31 stemmen in het Europees Parlement.

Jouw stem is belangrijk, want het Europees Parlement beslist over nieuwe wetten die ons leven in de Europese Unie beïnvloeden. Van economische ondersteuning en armoedebestrijding tot klimaatverandering, veiligheid en migratie. Het Europees Parlement beslist ook over onderwerpen die voor doven en slechthorenden belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de implementatie van het VN-verdrag Handicap of aan de invoering van de Europese Gehandicaptenkaart. Ook als je veel videobelt en dus gebruik maakt van je data is dit vooral in de EU inclusief in je abonnement.

Het Europees Parlement keurt de EU-begroting goed en houdt toezicht op hoe het geld wordt besteed. Ook kiest het Europees Parlement de voorzitter van de Europese Commissie en benoemt de eurocommissarissen. Het werk van eurocommissarissen is ongeveer hetzelfde als het werk van de ministers in Nederland. Elke Eurocommissaris heeft zijn eigen thema en elk land dat lid is van de Europese Unie heeft één commissaris in de Europese Commissie. Dus er zijn 27 eurocommissarissen. De Europese Commissie heeft een uitvoerende rol en is verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur. De Europese Commissie wordt gecontroleerd door het Europees Parlement.

Door te stemmen beslissen we dus met zijn allen over de toekomst van de Europese Unie. Dus, laat jouw stem zien op 6 juni. Want Elke Stem Telt!

Video’s over stemmen

  • Video over hoe stemmen in een stembureau werkt.

Als er verkiezingen zijn, krijgt elke Nederlander van 18 jaar of ouder automatisch een stempas per post. Ook krijg je per post de kandidatenlijst. Dat is een lijst met alle politieke partijen erop. Onder de namen van die partijen staan de namen van de kandidaten op wie je kunt stemmen.

Voordat je gaat stemmen, kun je alvast nadenken over op welke partij je wilt stemmen. Je kunt dan ook gebruikmaken van de stemhulpen. Dat zijn een soort tests over verschillende onderwerpen, en dan kun je erachter komen welke partij het beste bij je past.

Op de stempas staan jouw persoonlijke gegevens. Er staat ook op welke stembureau het dichtst bij jouw woning is. Je mag wel zelf kiezen bij welk stembureau in jouw gemeente je gaat stemmen, dus het is niet verplicht om naar het stembureau te gaan dat op je stempas staat.

Sommige stembureaus zijn extra toegankelijk voor mensen met een beperking. Op de website van de gemeente of op waarismijnstemlokaal.nl staat waar die stembureaus zijn. Via deze website kun je opzoeken of er in de gemeente waar je gaat stemmen een doof/gebarentalig stembureaulid aanwezig is, of dat er een tolk op afstand beschikbaar is.

Op de dag van de verkiezing ga je naar een stembureau. Het stembureau is geopend van 07.30 uur ‘s ochtends tot 21.00 uur ‘s avonds. Je neemt 2 dingen mee naar het stembureau: je stempas en je identiteitsbewijs. Je identiteitsbewijs mag een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart zijn. Je identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn tot op de dag van de verkiezing. Kijk bij 'geldig tot' op je identiteitsbewijs. Staat daar een datum op van langer dan 5 jaar geleden, dan mag je niet stemmen.

Als je het stembureau binnenkomt, zie je soms een rij en moet je even wachten voor je aan de beurt bent. Bij de balie van het stembureau controleren ze jouw stempas en jouw identiteitsbewijs. Dit kan soms even duren. Dat betekent niet dat er wat mis is. Als alles in orde is, geven ze jouw identiteitsbewijs terug. De stempas bewaren ze. Daarna krijg je een stembiljet en kun je een rood potlood pakken.

Je gaat het stemhokje in en neemt het stembiljet mee. Dit doe je alleen, want het is niet de bedoeling dat iemand meekijkt terwijl je stemt. Neem zoveel tijd als je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld doofblind bent of je hebt een extra lichamelijke beperking waardoor je niet zelf kan stemmen, dan mag er wel iemand met je mee om je te helpen. Vouw het stembiljet helemaal open en zoek de naam van de partij op. Daaronder kun je dan de kandidaat kiezen. Kleur daarvoor het rondje voor de naam van die persoon rood. Je mag op maar 1 kandidaat stemmen, dus kleur maar 1 rondje in. Als je per ongeluk ook andere rondjes hebt ingekleurd of een andere naam hebt gekozen dan je wilde, mag je om een nieuwstembiljet vragen. Dat mag maar één keer. Je mag ook het stembiljet leeg laten, dus helemaal niets inkleuren. Dan vouw je het weer op. Dat heet 'blanco stemmen', oftewel 'neutraal stemmen'.

Vouw het stembiljet weer dicht, met de witte kant aan de buitenkant. Stap het stemhokje uit en loop naar de stembus. Dat is een lange grijze bak met een gleuf aan de bovenkant. Daar doe je je stembiljet in. Zodra je je stembiljet in de stembus het gestopt, heb je officieel gestemd! Loop dan verder in de aangegeven richting het stembureau uit.

  • Video over waar en hoe u kunt gaan stemmen.

Verkiezingen

Mag ik stemmen?

Elke Nederlander met kiesrecht mag vanaf zijn 18e jaar stemmen. Stemmen is niet verplicht.  Een rechter kan iemand uitsluiten van het kiesrecht. Dat kan alleen bij bepaalde misdaden die in de wet worden genoemd. Deze mensen mogen dan bij geen enkele verkiezing stemmen.  

Wat heb ik nodig om te stemmen?

U heeft een stempas nodig om te kunnen stemmen. De gemeente stuurt u de stempas toe.
Met de stempas kunt u in elk stembureau binnen uw gemeente stemmen. 
Ook heeft u een identiteitsbewijs nodig. Dat kan zijn: uw paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Het bewijs mag maximaal 5 jaar zijn verlopen.

Waar kan ik stemmen?

Op de stempas staat het dichtstbijzijnde stembureau. U krijgt ook een overzicht thuisgestuurd met alle adressen waar u kunt stemmen. 

Kan ik in een andere gemeente stemmen?

Als u wilt stemmen in een andere gemeente dan waar u woont, heeft u een kiezerspas nodig. Bijvoorbeeld als je woont in Amsterdam en je wilt stemmen in Rotterdam. De kiezerspas vraagt u aan bij de gemeente. Met deze pas kunt u in heel Nederland stemmen. 
Bij gemeenteraadsverkiezingen kunt u alleen stemmen in de gemeente waar u staat ingeschreven.

Op wie kan ik stemmen?

Uiterlijk 14 dagen voor een verkiezing ontvangt u van uw gemeente een kandidatenlijst. Op deze lijst staan de namen van de partijen en hun kandidaten. 

Hoe moet ik stemmen?

Bij het stembureau ontvangt u een stembiljet. Hierop kunt u in het stemhokje met een rood potlood kiezen voor uw kandidaat. Daarna vouwt u het stembiljet zo op dat uw keuze niet zichtbaar is en stopt het in de stembus. 
De stemhokjes in het stemlokaal moeten zo zijn neergezet dat niemand kan zien op wie u stemt. Alleen als u een lichamelijke beperking heeft, mag u hulp krijgen in het stemhokje. 

Kan iemand anders voor mij stemmen?

U kunt iemand machtigen om voor u te stemmen. Bijvoorbeeld als u ziek bent of op vakantie in het buitenland. 

Iemand machtigen met uw stempas

U kunt iemand machtigen met uw stempas. Dit kan alleen als u en de gemachtigde in dezelfde gemeente wonen. U ondertekent samen de achterkant van de stempas. 
De gemachtigde neemt uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee naar het stembureau. Hij moet ook zijn eigen identiteitsbewijs laten zien.

Iemand machtigen met een machtigingsformulier

Wilt u iemand machtigen uit een andere gemeente? Dan heeft u een machtigingsformulier nodig. Dit formulier vraagt u aan bij uw gemeente. U en de gemachtigde ondertekenen dit formulier. De gemachtigde krijgt daarna een volmachtbewijs waarmee hij voor u kan stemmen. U kunt het formulier tot uiterlijk 5 dagen voor de verkiezingsdag indienen. Is dat niet gelukt? Dan kunt u bij de balie van uw gemeente regelen om bij volmacht te stemmen. Dit kan tot op de dag voor de stemming, tot 12.00 uur.

Vragen?

Heeft u vragen over verkiezingen? Stel die aan uw gemeente. U kunt daarvoor zelf een tolk NGT of schrijftolk inschakelen.

Video’s ProDemos

ProDemos heeft de volgende video’s in gebarentaal gemaakt:

Europees Parlement 
Zo telt jouw stem mee
Stemmen: zo doe je dat

Video commercial Elke Stem Telt

(Een vrouw tegen jongens:)

VROUW: Ik zie jullie 6 juni, hè?

- Wat?

- Europees Parlementsverkiezing.

- O...

- Daar maken ze bijvoorbeeld afspraken over hoe we omgaan met klimaatverandering en migratie en zo.

VROUWENSTEM: Zeker, en ook over hoe we als hulpen veilig blijven.
MAN: De dingen die verdergaan dan landsgrenzen, stemmen we met andere landen af en dat beïnvloedt ook jullie leven.

VROUW: Hé!

En daarom mag jij ook stemmen 6 juni. Want elke stem telt.

(Beeldtekst: Bel 1400. Informatie van de Rijksoverheid.)

Overzichtspagina verkiezing