Verdeling frequenties voor telecommunicatie
Telecommunicatie maakt gebruik van radiogolven (frequenties) en kabels in de grond. Voor het gebruik van radiofrequenties kan een vergunning nodig zijn. De overheid verdeelt radiofrequenties en geeft vergunningen af.
Telecommunicatie gaat via kabel of ether
Telecommunicatie gaat via radiofrequenties in de lucht (de ether). En door kabels in de grond of op de bodem van de zee. Frequenties worden gebruikt voor bijvoorbeeld mobiele telefonie, mobiel internet, radio- en televisie-uitzendingen en radar.
Nationaal frequentiebeleid
Er is veel vraag naar radiofrequenties, vooral tussen 100 MHz en 6 GHz. Deze frequenties hebben namelijk goed bereik en kunnen relatief veel data verzenden. Dit frequentiebereik is schaars en daarom duur. Daarom wil de overheid dat radiofrequenties goed en doelmatig gebruikt worden. En dat er concurrentie mogelijk is op de markt voor telecommunicatie.
In het Nationaal Frequentieplan (NFP) legt het ministerie van Economische Zaken & Klimaat vast welke diensten en toepassingen in welke frequentiebanden zijn toegestaan.
Vergunningen voor radiofrequenties
De overheid verdeelt radiofrequenties. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur voert de verdeling van de vergunningen voor radiofrequenties uit. Dit gebeurt bijvoorbeeld via een veiling. Bijvoorbeeld voor de 700 MHz, 1400 MHz en 2100-MHz-frequenties voor onder andere het 5G-netwerk.
In een vergunning staat hoe een gebruiker een bepaald deel van de ether mag gebruiken. Bijvoorbeeld met hoeveel vermogen men maximaal mag uitzenden. En dat men deze frequentieruimte ook echt moet gebruiken. Lees meer over de vergunningen en veilingen voor mobiele frequenties op de website van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.
Niet altijd vergunning nodig voor frequentiegebruik
In de volgende gevallen is geen vergunning voor radiofrequenties nodig:
- Apparaten in huis, zoals draadloze huistelefoons, babyfoons, medische implantaten, afstandsbedieningen en alarminstallaties.
- Radiozendamateurs en gebruikers van marifoons en maritieme zendapparatuur in de scheepvaart. Deze gebruikers hoeven zich alleen nog eenmalig te registeren. Wel moeten zij zendcursussen volgen.
Internationaal afstemmen frequentiebeleid
Veel telecommunicatie gaat over grenzen heen. Denk aan radio-uitzendingen waar in het buitenland naar geluisterd kan worden. Of communicatie via satellieten. Gebruik van frequenties kan storingen veroorzaken in een buurland. Landen moeten daarom rekening houden met elkaar en hun beleid internationaal afstemmen. Lees meer over internationale afstemming over frequentiegebruik op de website van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.
Documenten
-
Staat van radio in Nederland
Muziek en radio zijn een vast onderdeel van het dagelijks leven van miljoenen Nederlanders. Digitale radio, streamingdiensten, ...
-
Reserveprijs veiling commerciële radiolicenties
Advies over de reserveprijzen in de veiling van de gekoppelde FM- en DAB+-vergunningen voor landelijke commerciële radio. Voor de ...
-
Update argumenten bij en impact van afschakeling van FM-radio
In 2017 onderzocht Dialogic de argumenten bij en impact van het afschakelen van radio-etherdistributie via de FM-band in ...
-
5G voor omroepdistributie update 2022
Update van het rapport 5G voor omroepdistributie uit 2019. Dit rapport, opgesteld door TNO, gaat over de vraag wat de technische ...
-
Update advies veiling van vergunningen voor (landelijke) commerciële radio-omroep
Update van het advies over veiling van vergunningen voor landelijke commerciële radio-omroep.
-
Hoe kan ik meedoen in de Stakeholderbijeenkomst Frequentiebeleid?
In de Stakeholderbijeenkomst Frequentiebeleid (SBF) kunnen telecomaanbieders en andere betrokkenen informeel met elkaar ...
-
De Nota Frequentiebeleid 2016
In de periode van oktober 2015 tot en met april 2016 is een reeks ronde-tafelbijeenkomsten gehouden om inbreng van ...
-
Veiling van vergunningen voor commerciële radio-omroep
Rapport over de veiling van vergunningen voor commerciële radio-omroep.