Veiling frequenties voor 5G
De Rijksoverheid stelt frequenties beschikbaar voor 5G. Dat gaat via een veiling. In 2024 is de 3,5 gigahertz-frequentie geveild. Dankzij deze frequentie kunnen mobiele telefoons en apparaten snel en goed werken.
5G en frequenties
De Europese Unie heeft 3 voorkeursfrequenties voor 5G aangewezen: 700 megahertz (MHz), 3,5 gigahertz (GHz) en 26 GHz. Deze frequentiebanden hebben elk een verschillende functie. Op de website van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden staat meer informatie over welke frequenties 5G gaat gebruiken.
Veiling frequenties voor 5G
De overheid heeft frequenties beschikbaar gesteld voor aanbieders van 5G. Deze 5G-frequenties zijn geveild volgens Europese afspraken over het verdelen van frequenties. Door te veilen maakt elke geïnteresseerde partij een gelijke en eerlijke kans om een frequentie te bemachtigen.
Veilingronde voor frequenties 3,5 gigahertz
In 2024 zijn de 3,5 gigahertz-frequenties geveild. De frequentieveiling is uitgevoerd door de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). De winnaars van de veiling mogen die frequenties gebruiken. Bijvoorbeeld om mobiel internet met 5G aan te bieden. In de veiling zijn frequenties bemachtigd door KPN, Odido en VodafoneZiggo.
De 700 MHz frequenties zijn in 2020 geveild en worden al gebruikt voor 5G. De 26 GHz frequenties zullen op een later moment worden verdeeld.
Regels voor plaatsing antennes en eisen aan netwerkverbinding
Telecomaanbieders moeten rekening houden met regels voor plaatsing van antennes. En met de volgende eisen aan de netwerkverbinding:
- Op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente moet in de toekomst een goede netwerkverbinding mogelijk zijn.
- De gebieden die aan de rand van een mobiel netwerk zitten, hebben een minimale internetsnelheid: minimaal 8 Megabit per seconde (Mpbs) sinds 2022 en minimaal 10 Mpbs in 2026.
5G-tests opgenomen in antenneregister
Aanbieders van mobiele telefonie en bedrijven mogen testen met 5G-technologie. Voor sommige testen moeten zij een experimenteervergunning aanvragen. De locaties waarvoor het Rijksinspectie Digitale Infrastructuur zo’n vergunning heeft gegeven, staan in het Antenneregister. Daarin staat ook waar antennes staan en welke antennes dit zijn.