Voedselzekerheid

Nederland heeft veel kennis en ervaring op het gebied van voedselzekerheid. Daarmee kan Nederland helpen om ondervoeding tegen te gaan. En de voedselproductie in lage- en middeninkomenslanden verbeteren. Dit draagt bij aan stabiliteit in de wereld, veiligheid in Nederland en biedt kansen voor Nederlandse bedrijven.  

In de toekomst wordt een tekort aan voedsel een steeds groter probleem. Voor de productie is veel water nodig. Ook stijgen de voedselprijzen door droogte, overstromingen en conflicten. En de wereldbevolking groeit snel. Hierdoor wordt gezond en voedzaam eten voor steeds meer mensen onbereikbaar. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de gezondheid. Maar kan ook leiden tot sociale onrust, conflicten en migratiestromen.

Nederlandse bedrijven hebben veel kennis en ervaring met voedselproductie. Bijvoorbeeld op het gebied van precisielandbouw, betere zaden of bodemvruchtbaarheid. Dit is kennis die vaak in lage- en middeninkomenslanden ontbreekt. Door deze kennis te delen, ontstaan ook kansen voor Nederlandse bedrijven. 

Voedselproductie verbeteren

Nederland helpt lage- en middeninkomenslanden om de voedselproductie te verbeteren. Bijvoorbeeld door lokale boeren te helpen met betere zaden die goed groeien bij hoge temperaturen en met weinig water. Bijvoorbeeld via SeedNL (Engels) in Ethiopië en Nigeria. Daar werken grote Nederlandse zaadbedrijven samen met lokale partners, zodat boeren makkelijker toegang krijgen tot goede zaden.
Nederland brengt overheid, bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties samen om voedselzekerheid wereldwijd te verbeteren. En lokale kennis en kunde te versterken. Dit verbetert ook de positie van Nederlandse bedrijven in het buitenland. De Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland spelen hierbij een belangrijke rol en brengen alle partners samen.

Gezonde en betaalbare voeding

Nederland zet zich ook in om ondervoeding tegen te gaan. Zodat er genoeg gezond en betaalbaar voedsel beschikbaar is voor de armste mensen. Dit doet Nederland bijvoorbeeld via internationale organisaties, zoals UNICEF (Engels) en GAIN (Engels). Maar ook door samen te werken met bedrijven zoals DSM-Firmenich. Zij voegen belangrijke vitaminen en mineralen toe aan bijvoorbeeld tarwemeel, maïs, rijst en olie. Zodat mensen ook met weinig verschillende voeding voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Landrechten goed regelen 

Nederland zet ook in op betere afspraken over landrechten. In veel lage- en middeninkomenslanden is het onduidelijk van wie landbouwgrond is. Vooral vrouwen hebben te weinig toegang tot land. Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Kadaster werken daarom samen om landen te helpen deze rechten beter in kaart te brengen. 

Inzet op grote regionale programma’s

Nederland financiert geen losstaande projecten meer op het gebied van voedselzekerheid. Alle investeringen worden zoveel mogelijk aan grote programma’s in de regio gekoppeld. Bijvoorbeeld van de Wereldbank (Engels) en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (Engels). Hierdoor kan Nederland met dezelfde investering meer bereiken. 
 

Het belang voor Nederland

Nederland draagt bij aan het verminderen van honger en de ontwikkeling van de landbouwsector in lage- en middeninkomenslanden. Dat is goed voor de economie in deze landen en biedt kansen voor Nederlandse bedrijven. Als er voldoende voedsel is, voelen ook mensen zich ook minder gedwongen om hun land te verlaten. Bijvoorbeeld omdat er minder conflicten ontstaan over een tekort aan voedsel. Ook kunnen meer jongeren aan het werk kunnen, waardoor ze minder gevoelig zijn voor criminele of terroristische groepen. 

Zo draagt ontwikkelingshulp bij aan de veiligheid, grip op migratie en handel in Nederland.