Aandacht voor welzijn en sociaal herstel
De negatieve gevolgen van de gaswinning gaan verder dan schade aan gebouwen en individuele inwoners. Ze hebben gezorgd voor psychosociale schade aan de hele regio. De overheid wil daarom ook de sociale gevolgen van de gaswinning herstellen.
Negatieve gevolgen voor gezondheid, welzijn en cohesie
De gaswinning in Groningen heeft voor langdurige negatieve gevolgen gezorgd voor de gezondheid, het welzijn en de cohesie in het aardbevingsgebied. Bijvoorbeeld omdat bewoners te maken kregen met terugkerende schade, lange procedures en onrechtvaardige uitkomsten van onderzoeken. Het gebrek aan erkenning van de problemen veroorzaakte stress en schade aan de gezondheid.
Minder toekomstperspectief voor kinderen en jongeren
Kinderen, jongeren en jongvolwassenen in het aardbevingsgebied lopen een groter risico op leerachterstanden door problemen thuis. Dit speelt vooral als hun ouders laaggeletterd, werkzoekend of arbeidsongeschikt zijn. En 10% van de huishoudens in het gebied heeft zware schulden. Hierdoor hebben deze kinderen en jongeren minder toekomstperspectief dan leeftijdsgenoten in andere regio’s.
Maatregelen voor een welvarender toekomst van bewoners
De brede welvaart in het aardbevingsgebied moet omhoog. Daarom zoekt de overheid samen met mensen in Groningen en Noord-Drenthe naar manieren om bewoners een welvarende toekomst te bieden. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat bewoners een goede uitgangspositie op de arbeidsmarkt krijgen en bestaanszekerheid ervaren.
De precieze doelen worden samen met inwoners, organisaties en overheden in de regio vastgesteld. En de voortgang wordt bijgehouden in de Staat van Groningen.