Schadeherstel verbeteren en huizen en gebouwen versterken

De mensen in het gaswinningsgebied willen dat de overheid voorrang geeft aan het verbeteren van de schadeafhandeling. En de versterking van onveilige huizen zo snel mogelijk afrondt. 29 van de 50 maatregelen die de overheid neemt, zijn bedoeld om dit voor elkaar te krijgen.  

Juridische procedures en stapeling van onderzoeken

Bewoners hebben de procedures rondom schadeafhandeling en versterking als te juridisch, te technisch en zeer belastend ervaren. Er moet een einde komen aan de stapeling van onderzoeken en rapporten om de oorzaak van individuele schades vast te stellen. 

Er is een aanpak ontstaan met te veel organisaties en regelingen. Die voor inwoners te vaak tot onbevredigende of onbegrijpelijke uitkomsten leidt. Zij hebben ervaren dat instanties hen niet geloven. Bijvoorbeeld dat hun schades of gewenste versterking van het huis in twijfel worden getrokken. Het schadeherstel en de versterking moeten voortaan milder, menselijker en makkelijker. 

Reageer op wettelijk vastleggen maatregelen Groningen en Noord-Drenthe

Het kabinet wil een aantal herstelmaatregelen voor Groningen en Noord-Drenthe in de wet vastleggen. In die wet staat bijvoorbeeld dat er de komende 30 jaar genoeg geld beschikbaar moet zijn. En dat schade aan gebouwen zonder onderzoek naar de oorzaak wordt vergoed. U kunt tot 10 september 2024 reageren op dit voorstel.

Schadeherstel: milder, menselijker en makkelijker

Versterking: meer mens- en gebiedsgericht

Meer en betere hulp: bewoners de baas over herstel én versterking

Aandacht voor maatwerk voor complexe gevallen en bijzondere panden

Met voorrang verduurzamen