Regels dierproeven
Voor dierproeven gelden regels. Zo zijn proeven op mensapen verboden. Make-up op dieren testen mag in Europa ook niet. Stoffen in make-up mogen soms wel op dieren worden getest.
Vergunning nodig voor dierproeven
Elke organisatie die dierproeven doet, moet een instellingsvergunning hebben. Ook is per onderzoeks- of onderwijsproject een vergunning nodig. Een vergunning voor dierproeven aanvragen moet bij de Centrale Commissie Dierproeven (CCD). Die verleent alleen een vergunning als aan alle eisen voldaan is. De voordelen voor mensen, dieren of de maatschappij moeten bijvoorbeeld opwegen tegen het gebruik van proefdieren. Ook moeten dierproeven de enige mogelijkheid zijn om het doel te bereiken.
De Centrale Commissie Dierproeven vraagt hierover advies aan een dierexperimentencommissie (DEC) en neemt dan een beslissing. In een DEC zitten deskundigen op het gebied van wetenschap, dierenwelzijn en ethiek.
Vervangen, verminderen en verfijnen van dierproeven
Om het lijden van proefdieren zoveel mogelijk te voorkomen, zet de overheid in op het vervangen, verminderen en verfijnen van dierproeven. Dit houdt het volgende in:
- Dierproeven zoveel mogelijk vervangen door proefdiervrije methoden. Dit kan bijvoorbeeld met computerprogramma’s, gekweekte cellen of weefsels van mensen, of menselijke vrijwilligers.
- Zo min mogelijk dieren gebruiken voor dierproeven. Bijvoorbeeld door proefdieren te gebruiken die ergens anders overgebleven zijn. Of door eerst een kleine test te doen om te weten of een groter onderzoek met meer dieren wel zin heeft.
- Het leed van de proefdieren zoveel mogelijk beperken. Dit kan door goede huisvesting, voeding en behandeling. En soms door goede pijnbestrijding.
Voorwaarden uitvoering dierproef
Alleen speciaal opgeleide medewerkers mogen dierproeven uitvoeren. Daarnaast moet elke organisatie die dierproeven doet, of proefdieren fokt of levert, een instantie voor dierenwelzijn (IvD) hebben. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor kleinschalige fokkers van proefdieren. Een IvD zorgt ervoor dat de dierproeven volgens de regels verlopen. En let op het welzijn van de proefdieren.
Wet- en regelgeving dierproeven
Er is een Europese richtlijn voor dierproeven. Daarin staan regels om proefdieren in Europa en dus ook in Nederland te beschermen. De Nederlandse wetten en regels zijn hierop gebaseerd:
- de Wet op de dierproeven (Wod);
- het Dierproevenbesluit;
- de Dierproevenregeling.