Burgerparticipatie
Het kabinet wil burgers beter bij besluiten van de overheid betrekken. Bijvoorbeeld bij keuzes en vragen rond belangrijke onderwerpen die in de samenleving spelen. Zodat mensen in Nederland kunnen meedoen en meepraten. En het gevoel hebben dat zij invloed hebben op de besluiten die hen raken.
Burgers beslissen mee
Het kabinet wil dat burgers meer invloed hebben bij belangrijke besluiten. Dat kan onder andere met een burgerberaad waarvan de deelnemers door loting zijn uitgekozen. Bijvoorbeeld over het onderwerp klimaat en energie.
Meedoen in gemeenten
Ook gemeenten en provincies betrekken inwoners bij hun plannen. Om de regels hiervoor duidelijk te maken, is de Wet versterking participatie op decentraal niveau aangenomen. In deze wet staat hoe gemeenten inwoners een rol kunnen geven bij plannen, besluiten en uitvoering. De wet regelt ook dat inwoners kunnen voorstellen om een taak van de gemeente over te nemen. Bijvoorbeeld het beheren of onderhouden van een park of buurthuis.
Meer informatie over de vernieuwing en versterking van de lokale democratie is te vinden op lokale-democratie.nl.
Acties en ideeën van burgers stimuleren
Mensen werken steeds vaker zelf aan oplossingen voor hun buurt, dorp, gemeente of het land. Ze werken samen in wijkondernemingen of zetten lokale energiebedrijven op. Ze beheren de wijk. Of regelen de zorg voor elkaar via een zorgcoöperatie. De overheid stimuleert deze initiatieven. En ondersteunt maatschappelijke acties en plannen voor sociaal ondernemerschap. Bijvoorbeeld door knellende regels weg te nemen.
Democratisch burgerschap
Mensen moeten weten hoe de democratie werkt. En hoe zij mee kunnen doen in de democratie. Daarom geven scholen burgerschapsonderwijs. Kinderen en jongeren leren daarbij de belangrijkste waarden van de democratische rechtsstaat: vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Daarbij horen ook onderwerpen als gelijke behandeling, het verbod op discriminatie en vrijheid van meningsuiting.
Ook buiten het onderwijs werkt de overheid met verschillende partijen aan het versterken van democratisch burgerschap, bijvoorbeeld in buurthuizen, bibliotheken en met jongerenorganisaties.
Documenten
-
Kamerbrief over versterken van democratisch burgerschap
Minister De Jonge (BZK) informeert de Tweede Kamer over de stappen voor het versterken van democratisch burgerschap en het vormen ...
-
Kamerbrief over voortgang aanpak burgerparticipatie en burgerfora
Minister De Jonge (BZK) informeert de Tweede Kamer over wat er al is gedaan en wat er nog loopt rondom de voortgang van de aanpak ...
-
Kamerbrief over versterking burgerparticipatie en burgerfora
Minister Bruins Slot (BZK) informeert de Tweede Kamer over de versterking van burgerparticipatie en burgerfora op nationaal en ...