Mei 2021: De besmettingen lopen terug, einde lockdown in zicht
De eerdere prognoses lijken uit te komen, de besmettingen dalen. Stap 3 van het openingsplan kan als gevolg hiervan naar voren gehaald worden. Het vaccinatieprogramma komt nog beter op stoom en er kan uitgekeken worden naar de heropening van de samenleving in de zomer.
De besmettingen lopen terug, einde lockdown in zicht
Overzicht gebeurtenissen
-
Mei 2021
-
Minister De Jonge (VWS) stuurt het 111de advies van het Outbreak Management Team (OMT) van 30 april 2021. Het OMT adviseert het verder versoepelen van de maatregelen volgens stap 2 pas in te doen gaan als er een afname gerealiseerd is van ten minste 20% van het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC-opnames. In de brief laat de minister weten dat het kabinet de besluitvorming over het maatregelenpakket van stap 2 uit het openingsplan uitstelt tot dinsdag 11 mei. Een uitgebreide reactie op het OMT-advies komt in de volgende stand van zakenbrief. Daarnaast gaat de minister in op een aantal toezeggingen die zijn gedaan over invoering van een quarantaineplicht voor reizigers naar Nederland uit hoog-risicogebieden.
-
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer een brief over de mogelijke inzet van vaccinatiebewijzen, voor nationale toepassing ervan en in internationaal verband. Hij geeft daarbij eerst een korte terugblik op de besluitvorming tot nu toe. Daarna gaat hij in op de mogelijke toepassingen en wat nog nodig is in de voorbereiding en welke afhankelijkheden er zijn. Vervolgens wordt ingegaan op het besluitvormingsproces.
-
Minister Ollongren (BZK) biedt een brief aan waarin zij de inrichting aankondigt van een extra testvoorziening voor een periode van 8 weken in Nederlandse regio's die grenzen aan Duitsland.
-
112de OMT-advies (52ste OMT COVID-19)
Advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, het effect van maatregelen, prognoses ziekenhuizen en IC en een update over virusvarianten. Hierna gaat het OMT in op de adviesvraag van VWS of het verantwoord is om stap 2 van het openingsplan te zetten. Het OMT adviseert om terughoudend te zijn met het tempo van versoepelingen. Het OMT constateert dat als de epidemie in een dalende fase is, de vaccinaties blijven verlopen volgens schema en een bescherming bieden tegen overdracht van infectie, dat het nemen van stap 2 dan slechts een iets langzamere daling van de epidemie tot gevolg heeft.
Actuele informatie over oplopende druk in ziekenhuizen
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) stuurt minister Van Ark (VWS) een brief over de actuele situatie in de ziekenhuizen en het perspectief van IGJ daarop. De inspectie bevestigt op basis van de verkregen informatie zoals benoemd in de brief het beeld van de oplopende druk op de zorgcapaciteit in de ziekenhuizen. De regio’s spannen zich maximaal in om de COVID-zorg en dringende non-COVID-zorg zo lang mogelijk in stand te houden. De mogelijkheden voor de ziekenhuizen om verder op te schalen zijn nagenoeg uitgeput. De uitval van personeel betekent een bedreiging voor de kwaliteit en continuïteit van zorg. Een verdere toename van de pandemische druk leidt mogelijk op korte termijn tot een onbeheersbare situatie, waarbij bijvoorbeeld de beschikbare IC-capaciteit daalt door grote uitval van zorgverleners en er op grote schaal opnamestoppen ingesteld moeten worden. Echter, de ontwikkelingen in de afgelopen dagen stemmen – voorzichtig – hoopvol.
-
Persconferentie: Openingsplan stap 2 met pauzeknop
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) leggen uit hoe stap 2 van het openingsplan voor de samenleving eruitziet. Deze stap die gepland staat voor 19 mei is met een voorbehouden, een pauzeknop. De volgende stap kan alleen worden genomen als de daling van het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC opnames verder doorzet. De versoepelingen kunnen per 19 mei ingaan als op 17 mei een daling van 15-20% wordt gehaald ten opzichte van de piek van de derde golf op 20 en 21 april. Als de 15 tot 20% daling niet wordt gehaald, wordt de pauzeknop ingedrukt. Als stap 2 van het openingsplan per 19 mei wordt gezet gaan vanaf deze datum zwembaden, sportscholen, pretparken en openluchtmusea onder voorwaarden weer open. Daarnaast mogen terrassen langer open en ook muziek- en dansscholen mogen weer binnen les geven onder voorwaarden. Ten slotte wordt aangekondigd dat uiterlijk 25 mei een besluit wordt genomen over het eventueel loslaten van de 1,5 meter-maatregel op middelbare scholen.
Zie ook:
- Letterlijke tekst persconferentie minister-president Rutte en minister De Jonge (11 mei 2021)
- Persconferentie 11 mei in eenvoudige taal
- Nieuwsbericht Tweede stap openingsplan in eenvoudige taal
Stand van zaken COVID-19
Minister De Jonge (VWS) beschrijft de stand van zaken rondom COVID-19 en de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden.
In de brief wordt ingegaan op:- Het OMT-advies, inclusief het epidemiologisch beeld, de sociaal maatschappelijke reflectie en de maatregelen;
- Reizen, quarantaine, testen en traceren, de doorontwikkeling van het dashboard, vaccins en innovatieve behandelingen;
- De stand van zaken COVID-zorg en reguliere zorg;
- De bescherming van mensen met een kwetsbare gezondheid;
- Andere onderwerpen, waaronder communicatie, arbeidsmarkt, slachthuizen, motie van de leden Bikker en Heerma, Caribisch Nederland, jeugd, sociaal maatschappelijk doel, de voortgang dialoog over Nederland na de crisis, toezeggingen aan de Eerste Kamer en de publicatie van Catshuisstukken;
- Er wordt aan diverse moties en toezeggingen voldaan;
- Er zijn 2 regelingen opgenomen, de 1e ten behoeve van het doorvoeren van de volgende stap in het openingsplan, de 2e in verband met het niet langer beschouwen van Bonaire als hoogrisicogebied voor Europees Nederland.
In de brief staat dat het kabinet heeft besloten om stap 2 uit het openingsplan per 19 mei te zetten, mits de daling van het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC opnames verder doorzeten er op 17 mei een daling van 15-20% zichtbaar is over het lopende zevendaagse gemiddelde van de ziekenhuis- en IC opnames ten opzichte van de piek van de derde golf op 20 en 21 april. Zo niet, dan wordt stap 2 later gezet. Door de afnemende COVID-zorg moet voldoende ruimte vrijkomen om uitgestelde zorg zo snel mogelijk in te halen en het risico op blijvende gezondheidsschade bij patiënten met uitgestelde zorg te voorkomen. De noodzaak van meer ruimte en behoefte aan versoepelingen worden voor de samenleving steeds dringender. Het kabinet wil verder versoepelen en daarbij blijven zoeken naar de precaire balans tussen het verlichten van de druk op de zorg enerzijds en het verlichten van de druk op de samenleving anderzijds.
Pilots risicogericht grootschalig testen - Eindadvies begeleidingscommissie
Eindadvies en overkoepelende advies voor risicogericht grootschalig testen door de Begeleidingscommissie Grootschalig Risicogericht Testen. De pilots laten zien dat risicogericht grootschalig testen een aanvulling kan zijn op de bestaande regionale corona-aanpak van GGD’en. De commissie adviseert dan ook om risicogericht grootschalig testen als extra instrument toe te voegen aan de bestaande toolbox van GGD’en en inzet te overwegen in situaties waar sprake is van urgentie. Bijvoorbeeld een uitbraak, hoge infectiedruk of het vermoeden van een sterke stijging hiervan. Zij adviseert om voort te borduren op de geleerde lessen van de pilots om zo de helderheid van communicatie, snelheid en flexibiliteit van het instrument zo optimaal mogelijkheid te benutten.
De commissie geeft 2 overkoepelende adviezen om vast te stellen of en hoe risicogericht grootschalig testen van toegevoegde waarde kan zijn in de bestrijding van het coronavirus. Het 1e advies is om vóórdat risicogericht grootschalig testen wordt ingezet er een zorgvuldige afweging te maken op basis van de kosten versus baten en het antwoord op de of grootschalig testen het meest geschikte middel is. Het 2e overkoepelende advies betreft de invulling van de aanpak. De commissie adviseert met klem dat de doelstelling, organisatorische, juridische en ethische kaders helder zijn op het moment dat het instrument wordt ingezet. -
Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
Er is een debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Bibliotheken ook open in stap 2 openingsplan
Naar aanleiding van een aangenomen motie tijdens het Kamerdebat van 12 mei 2021 is besloten dat bibliotheken ook open mogen gaan in aanvulling op stap 2 uit het openingsplan. De bibliotheken mogen onder voorwaarden vanaf 20 mei open mits aan de voorwaarden van het zetten van deze stap is voldaan en het indrukken van de pauzeknop niet nodig is.
Wetsvoorstel wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek en de Wet studiefinanciering 2000
Het wetsvoorstel gaat over tijdelijke voorzieningen voor het studiejaar 2021-2022 in verband met COVID-19.
Kinderopvang en COVID-19: Update 2 tegemoetkoming eigen bijdrage ouders voor tweede sluitingsperiode
Minister Koolmees (SZW) informeert de kamer over de stand van zaken van de tegemoetkomingsregeling aan ouders die de facturen van kinderopvang tijdens de 2e sluiting van kinderopvang hebben doorbetaald. Vanaf 8 februari waren kinderdagverblijven en gastouderopvang weer open en sinds 19 april is ook de buitenschoolse opvang (BSO) weer open. Nu de buitenschoolse opvang (BSO) op 19 april 2021 weer is geopend kan de overheid aan de slag om ouders tegemoet te komen in de eigen bijdrage van kinderopvang die ze ook tijdens deze 2e kinderopvangsluiting hebben doorbetaald. Het gaat hierbij over de periode 16 december 2020 tot en met 7 februari 2021 voor de dagopvang en gastouderopvang en 16 december 2020 tot en met 18 april 2021 voor de BSO.
-
113e OMT-advies (53e OMT COVID-19)
Advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT eerst in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, het effect van maatregelen en prognoses ziekenhuizen en IC. Vervolgens wordt gemeld dat in de gerapporteerde aantallen van nieuwe IC-opnames voorgaande week een daling van meer dan 20% in het 7-daags voortschrijdend gemiddelde zichtbaar is. Ook voor de ziekenhuisopnames is een evidente daling in het 7-daags voortschrijdend gemiddelde zichtbaar.
De epidemie bevindt zich in een nieuwe fase, waarbij een daling van het aantal nieuwe gevallen een gevolg is van een combinatie van de navolging van de bestaande maatregelen en de basisregels, en een toenemende immuniteit onder de bevolking door vaccinatie en door herstel na doorgemaakte infecties. Het OMT benadrukt dat bij de uitvoering van het openingsplan in Nederland nog steeds een hoog aantal besmettingen en besmettelijke personen in de populatie aanwezig is.Regeling verlenging vliegverbod BES COVID-19 tot en met 1 juni 2021
De regeling verlengt de vliegverboden voor vliegverkeer uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela tot 1 juni 2021.
-
Het kabinet besluit dat vanaf 15 mei 2021 reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zijn. Vakantiereizen naar deze landen worden vanaf die datum niet meer afgeraden. Veilige landen krijgen in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken kleurcode groen of geel. Landen die een COVID-19 hoogrisicogebied zijn, behouden een negatief reisadvies en dus kleurcode oranje. Alle niet-noodzakelijke reizen naar deze landen blijven afgeraden.
-
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief over stap 2 van het openingsplan. Op basis van meest recente ziekenhuis- en IC-data de afgelopen week een daling in het lopende 7-daags gemiddelde van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames (-30 %) en IC-opnames (- 28%) te zien, ten opzichte van de piek op 20 en 21 april. Het kabinet acht het daarom verantwoord om stap 2 in het openingsplan te zetten per 19 mei. In de brief geeft de minister ook informatie over toegangstesten en zet hij de wijze uiteen waarop het toegangstesten een plek heeft in het openingsplan. Vanwege het gegeven dat de nieuwe testaanbieders moeten oefenen met testen voor toegang, start in de 2e helft van mei een extra ronde pilots voor toegangstesten.
-
Gezondheidsraad advies over interval verkorten AstraZeneca
De Gezondheidsraad stelt vast dat op basis van wetenschappelijke gegevens niet goed te zeggen is wat het optimale interval is tussen de twee doses van het AstraZeneca-vaccin. Gegevens uit de wetenschappelijke studie voor toelating van het vaccin suggereren een toenemende bescherming bij een langer interval. Deze studie vertoont echter beperkingen waardoor aan de resultaten geen conclusies kunnen worden verbonden. Gegevens uit de praktijk van het vaccinatieprogramma over het optimale interval zijn nog niet beschikbaar. Daarom adviseert de Gezondheidsraad het interval aan te houden dat in de productinformatie staat: tussen 4 en 12 weken.
Transmissie na vaccinatie
Er zijn enkele studies verschenen die laten zien dat vaccinatie tegen COVID-19 ook de overdracht van het virus van de ene persoon op de andere vermindert. Het aantal studies is beperkt en bewijs veelal indirect, maar de uitkomsten wijzen steeds in dezelfde richting. De Gezondheidsraad acht het dan ook waarschijnlijk dat vaccinatie in meer of mindere mate bijdraagt aan het voorkomen van infecties bij anderen. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen in welke mate en onder welke omstandigheden vaccinatie virusoverdracht kan tegengaan en welke factoren hierop van invloed zijn.
Het Europees Parlement en de Raad bereiken overeenstemming over het digitaal EU-COVID-certificaat
Ministers De Jonge (VWS) en Grapperhaus (JenV) informeren de Tweede Kamer per brief over de kabinetsappreciatie Digital Green Certificate. De Digitale Groene Certificaat (DGC) kan gebruikt worden om aan te tonen dat de houder gevaccineerd is; het resultaat en de datum van een NAAT- of snelle antigeen-test aan te tonen; of te bevestigen dat de houder hersteld is van een COVID-19-besmetting. Deze certificaten kunnen automatisch of op verzoek van een persoon worden afgegeven en dienen gratis te zijn.
-
Nadere uitwerking Nationaal Programma Onderwijs
Minister Slob en minister Van Engelshoven (beiden OCW) informeren de Tweede Kamer over de uitwerking van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Het programma richt zich op het funderend onderwijs (basisonderwijs, voortgezet onderwijs en speciaal (voortgezet) onderwijs), en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), hoger onderwijs (ho) en onderzoek. In februari heeft het kabinet besloten tot het NPO om verdere school- en studievertraging opgelopen door de coronacrisis te voorkomen, opgelopen vertraging waar mogelijk zo snel mogelijk in te halen en het mentaal welzijn van leerlingen en studenten te herstellen.
In deze brief schetsen de ministers eerst in het kort de hoofdlijnen van het NPO. Vervolgens wordt een update gegeven van de ontwikkelingen sinds de lancering en wordt ingegaan op de plannen voor de rest van de looptijd van het programma. Tot slot wordt ingegaan op de monitoring en verantwoording van het programma.
EU-subsidie voor ministerie VWS voor transportkosten medische hulpmiddelen tijdens coronapandemie
De EU heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een subsidie van ongeveer € 7 miljoen toegekend voor de transportkosten van de extra medische hulpmiddelen die zijn ingekocht om in te zetten tijdens de COVID-19-pandemie.
Toetsingskader TOA-krediet
Minister Van 't Wout (EZK) informeert de Tweede Kamer over het TOA-krediet voor ondernemers, de verdere uitwerking van de kredietfaciliteit en hij biedt het voor deze kredietfaciliteit ingevulde toetsingskader risicoregelingen aan.
Aanpassing interval AstraZeneca-vaccin
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer een brief over de aanpassing van het interval van het AstraZeneca-vaccin. Op 20 mei heeft de Gezondheidsraad een advies hierover uitgebracht. In eerdere adviezen heeft de Gezondheidsraad aangeraden voor het AstraZeneca-vaccin een interval van 12 weken aan te houden. De bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin biedt ruimte voor het zetten van de tweede prik tussen 4 en 12 weken na de eerste prik. Op basis van het advies van de Gezondheidsraad wordt het interval tussen de 1e en 2e prik AstraZeneca zoveel mogelijk verkort binnen de ruimte die de bijsluiter hiervoor biedt. Vanwege de onzekerheden in de leveringen van het AstraZeneca-vaccin, komt er geen vast interval, maar krijgen de uitvoerders maximaal ruimte binnen de bijsluiter en de RIVM-richtlijn.
Verlenging Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19 in verband met voorgenomen gemeentelijke herindelingen gepland op 24 november 2021
Minister Ollongren stuurt de Tweede Kamer het ontwerp van een koninklijk besluit tot verlenging van de werkingsduur van de Tijdelijke wet verkiezingen COVID-19, naar 1 januari 2022. Deze verlenging is noodzakelijk in verband met voorgenomen gemeentelijke herindelingen die zijn gepland op 24 november en bijbehorende verkiezingen in de betreffende gemeenten.
Kabinetsappreciatie Commissievoorstel tot herziening van reizen
Minister Grapperhaus (JenV) informeert de Tweede Kamer over de reactie van het Nederlandse kabinet (appreciatie) op het voorstel van de Europese Commissie (EC) over herziening van Raadsaanbeveling 2020/91. De Raadsaanbeveling gaat over de tijdelijke beperking van niet-essentiële reizen van ingezetenen uit 3de landen naar de Europese Unie (EU). Het doel van Raadsaanbeveling 2020/912 is het beter coördineren van COVID-19-maatregelen voor reizen naar de EU. De Raadsaanbeveling beschrijft de voorwaarden voor het toepassen van een gemeenschappelijk EU-inreisverbod en specificeert mogelijkheden voor lidstaten om aanvullende maatregelen te treffen, zoals het vragen van een negatieve PCR-test voor reizigers.
-
114de OMT-advies (54e OMT COVID-19), deel 1
Deel 1 van het 114de advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, het effect van maatregelen, prognoses ziekenhuizen en IC en diverse virusvarianten.
Deel 1 van het advies gaat in op het zetten van stap 3 in het openingsplan per 9 juni en het vervroegd loslaten van de 1,5-metermaatregel in het voortgezet onderwijs, namelijk op 2 juni ten opzichte van 9 juni. Met betrekking tot loslaten van de 1,5-meterregel is het OMT van mening dat verdere opening van het voortgezet onderwijs - waarbij de 1,5-metermaatregel niet meer toegepast kan worden - alléén kan worden doorgevoerd als alle leerlingen 2 keer per week onder begeleiding een zelftest uitvoeren.
Verder verwacht het OMT op grond van de modellering dat op 9 juni aan de voorwaarden voldaan kan worden voldaan om stap 3 te zetten. Het OMT onderstreept echter het eerdere advies om na een versoepeling ten minste 2 à 3 weken af te wachten wat het effect van deze versoepeling is en te bezien of inderdaad aan de eisen voor de volgende versoepeling voldaan wordt. Het OMT adviseert om stap 3 in het openingsplan niet te vervroegen.
Loslaten 1,5-metermaatregel in voortgezet onderwijs
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief over het loslaten in het voortgezet onderwijs van de regel om tussen leerlingen onderling 1,5 meter afstand te houden. Op basis van de voortgaande gunstige epidemiologische ontwikkelingen en het advies van het OMT met betrekking tot het voortgezet onderwijs, heeft het kabinet besloten dat scholen in het voortgezet onderwijs met ingang van 31 mei de ruimte krijgen om de 1,5-meterafstandsregel los te laten, en dit te doen met de inzet van 2 keer per week zelftesten conform het advies van het OMT. Per 7 juni moet dit op alle scholen doorgevoerd zijn, dit geeft de mogelijkheid tot het treffen van voorbereidingen voor de scholen in het voortgezet onderwijs die dit nodig hebben. De genoemde testen zijn per volgende week beschikbaar.
-
Deel 2 van het 114de advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT in op transmissie, de Digital Green Certificate en toegangsbewijzen.
Het OMT onderschrijft het advies ‘Transmissie na vaccinatie’ van de Gezondheidsraad van 20 mei 2021. Hoewel het aantal studies waar het advies op gebaseerd is beperkt is, en deze veelal indirect bewijs leveren, wijzen de resultaten erop dat vaccinatie ten minste gedeeltelijk bescherming biedt tegen transmissie van SARS-CoV-2. Verder onderzoek moet inzicht geven in de mate van bescherming tegen transmissie in verschillende settings. Het OMT verwacht dat de schatting in het advies van de Gezondheidsraad een onderschatting is van het daadwerkelijke effect van vaccinatie op voorkómen van transmissie. Dit komt door methodologische beperkingen van de gepubliceerde studies die onderliggend zijn aan het advies. Maar de bewijsvoering voor een groter effect is vooral indirect.
-
Intrekken besluit tot afkondiging opschalingsfase 2D
Minister Van Ark (VWS) informeert de Tweede Kamer over het intrekken van het besluit tot de afkondiging van opschalingsfase 2D, vanwege daling in het aantal COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen. Tijdens de opschalingsfase 2D werd planbare zorg van klasse 4 en 5 uitgesteld om capaciteit in de ziekenhuizen vrij te spelen voor het leveren van COVID-19-zorg. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft inmiddels een dalende trend vastgesteld in het aantal COVID-19-patiënten in de ziekenhuizen. Volgens de huidige prognoses daalt bezetting de komende tijd verder.
De minister geeft nu gehoor aan het verzoek van het LNAZ om het besluit tot afkondiging van fase 2D in te trekken. Zoals vastgelegd in het opschalingsplan is het intrekken van de afkondiging van fase 2D een procedurele vastlegging van de huidige situatie waarbij maatregelen worden getroffen om COVID-19-zorg af te schalen en de mogelijkheid te bieden om de reguliere, planbare zorg uit te breiden. Deze maatregelen zijn al in uitvoering gebracht en worden nader uitgewerkt in het kader ‘Passende Inhaalzorg’ dat op verzoek van de minister is opgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Ondersteuning (ziekenhuis)zorg tijdens coronacrisis, herstel van zorgverleners en inhalen reguliere (ziekenhuis)zorg
Minister Van Ark (VWS) stuurt een brief waarin zij ingaat op het inhalen van de reguliere zorg voor patiënten die te maken kregen met uitstel van hun behandeling vanwege de COVID-19-druk in de ziekenhuizen. Ook licht ze toe wat zij wil doen aan herstel en ondersteuning van zorgprofessionals die tijdens COVID-19-pandemie zwaar zijn belast. Als laatste zet zij uiteen hoe zij ervoor wil zorgen dat de zorg beter uit de COVID-19-crisis komt en beter is toegerust op toekomstige crisissituaties.
Lagere inschaling risiconiveau bij 2 regio’s
Het aantal besmettingen in Nederland loopt snel terug. Ook het aantal mensen dat met een COVID-19-besmetting in het ziekenhuis wordt opgenomen neemt af. Tot nu toe is elke regio in Nederland in het zwaarste risiconiveau van ‘zeer ernstig’ ingeschaald. Voor het eerst sinds de inschaling is in 2 regio’s in Nederland het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zo ver afgenomen dat deze regio’s vanaf 27 mei niet meer in het zwaarste risiconiveau vallen.
-
Militairen helpen bij vaccineren tegen COVID-19
Defensie helpt de GGD bij het vaccineren tegen COVID-19. De eerste militairen worden vanaf maandag 31 mei ingezet op locaties Molenbeke Arnhem en in Barneveld in de regio Gelderland-Midden. De GGD heeft om de extra handen gevraagd.
Tijdelijke subsidieregeling continuïteit bruine vloot
Staatssecretaris Keijzer (EZK) informeert de Tweede Kamer over de tijdelijke subsidieregeling voor de continuïteit van de bruine vloot. Deze regeling is een aanvulling op de steun die deze sector vanuit het generieke steun- en herstelpakket ontvangt.
Persconferentie Steun- en herstelpakket 3e kwartaal 2021
Op donderdag 27 mei is er een persconferentie over het steun- en herstelpakket. Ministers Blok (EZK), Hoekstra (FIN) en Koolmees (SZW) en staatssecretarissen Keijzer (EZK) en Vijlbrief (FIN) beschrijven het steun- en herstelpakket voor het 3e kwartaal van 2021. Het kabinet heeft besloten de TVL en de NOW-regeling ook in Q3 open te stellen voor ondernemingen. De voorwaarden van de TVL en de NOW blijven hetzelfde als in de periode april t/m juni (Q2). Daarnaast worden ook de Tozo en TONK-regeling verlengd, evenals enkele fiscale maatregelen.
In de brief schetst het kabinet allereerst de (economische) dilemma’s van dit moment, gevolgd door de verschillende afwegingen die hierbij gemaakt zijn. Het uitgangspunt is dat Caribisch Nederland en Europees Nederland vergelijkbaar worden benaderd. Daarna wordt weergegeven hoe het steunpakket in beginsel eruit komt te zien in het 3e kwartaal van dit jaar. Vervolgens wordt ingegaan op de positie van het bedrijfsleven en de maatregelen die genomen worden om bedrijven uit de nasleep van deze crisis te helpen loodsen. Zo zorgt het kabinet ervoor dat de Tegemoetkoming in de Vaste Lasten (TVL) niet meer meetelt als omzet voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Ook worden verschillende maatregelen genomen ten aanzien van het aflossen van belastingschulden, zoals verlenging van de betalingstermijn tot 5 jaar. Het demissionaire kabinet geeft met het doortrekken van het steunpakket en de bijbehorende maatregelen tevens een 1ste vorm aan het herstelbeleid.
-
115de OMT-advies (56de OMT COVID-19)
Advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, het effect van maatregelen, en prognoses ziekenhuizen en IC en diverse virusvarianten.
Het OMT adviseert vervolgens over het vervroegen van stap 3 in het openingsplan. Gezien de trend in de aantallen opnames, die samenhangt met het hoge vaccinatietempo, wordt er geen kentering verwacht door de voorgenomen versoepelingen. Het OMT heeft op grond van deze trend geen reservering ten aanzien van het voornemen van het kabinet om stap 3 in het openingsplan enkele dagen te vervroegen en te nemen per 5 juni 2021. Hierna adviseert het OMT om de aanvullende beperkende maatregelen ten aanzien van het aantal verschillende contacten per kind op kinderopvang, basisschool en voortgezet onderwijs op dit moment niet los te laten.
Vervolgens gaat het OMT in op maatregelen langdurige zorg en thuiswonende ouderen, vliegverboden, testen, Fieldlab-evenementen, ventilatie, grenswaarden op basis van rioolmetingen, periodieke herijking grenswaarden inschalingssystematiek risiconiveaus en vaccinatie na COVID-19.Persconferentie minister-president Rutte en minister De Jonge (28 mei 2021)
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) kondigen aan dat stap 3 van openingsplan eerder gezet zal worden, namelijk zaterdag 5 juni in plaats van woensdag 9 juni. In stap 3 van het openingsplan wordt gegaan van ‘gesloten tenzij’ naar ‘open tenzij’. Dit betekent dat bijna alle locaties weer opengaan. Dit geldt onder andere voor de kunst- en cultuursector. Ook komen er verdere verruimingen voor de horeca en sport. En sauna’s en zonnebankstudio’s, binnenruimtes in pretparken en dierentuinen, rondvaartboten, buurt- en wijkcentra en casino’s mogen weer open. De nachtclubs en discotheken gaan nog niet open. En ook evenementen zoals kermissen, festivals en braderieën zijn nog niet mogelijk.
Er wordt in aantallen onderscheid gemaakt tussen doorstroomlocaties en locaties met vaste zitplaatsen. Voor doorstroomlocaties geldt zowel binnen als buiten de norm van 1 persoon per 10 vierkante meter. Voor locaties met vaste zitplaatsen geldt een maximale groepsgrootte van 50 personen. Hierop zijn 3 uitzonderingen. De 1ste betreft uitvaarten, waar 100 personen aanwezig mogen zijn. De 2de betreft grote zalen, waar vanaf 1000 zitplaatsen een maximum gaat gelden van 250 personen op 1,5 meter. De 3de uitzondering is dat met een toegangstest vanaf zaterdag 5 juni geen maximumaantal meer geldt, maar wel de 1,5 meter.
Verder wordt het maximaal aantal bezoekers thuis per 5 juni verhoogd van 2 naar 4 personen vanaf 13 jaar.
Zie ook:
- Letterlijke tekst persconferentie minister-president Rutte en minister De Jonge (28 mei 2021)
- Persconferentie 28 mei 2021 in eenvoudige taal
Stand van zakenbrief COVID-19
Minister De Jonge (VWS) beschrijft de stand van zaken van de aanpak van COVID-19. In de brief wordt ingegaan op:
- het OMT-advies, de sociaal maatschappelijke reflectie en de maatregelen;
- het openingsplan, coronabewijzen, quarantaine, reizen, testen en traceren, verbetering digitale ondersteuning en vaccins;
- zorg voor patiënten in de keten;
- de bescherming van mensen met een kwetsbare gezondheid;
- andere onderwerpen, schaarste en tekorten naalden, de toezegging van de minister-president t.a.v. gevangeniswezen, communicatie, arbeidsmarkt, het Caribisch deel van het Koninkrijk, internationale zaken, sport en de publicatie van Catshuisstukken
- de minister biedt ook de regelingen aan voor de wijzigingen van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 in verband met het doorvoeren van stap 3 uit het openingsplan en in verband met de inzet van coronatoegangsbewijzen op basis van een negatieve testuitslag, evenals een regelingen voor wijzigingen van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19, de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 Bonaire, de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 Sint Eustatius en de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 Saba, in verband met de invoering van aanvullende tijdelijke maatregelen voor het internationaal personenverkeer;
- met de brief wordt aan diverse moties en toezeggingen voldaan.
Het kabinet heeft besloten om per zaterdag 5 juni 2021 stap 3 van het openingsplan te zetten en daarmee de lockdown van Nederland te beëindigen. Met het zetten van deze stap wordt voor wat betreft de maatregelen overgestapt van een stelsel van “gesloten, tenzij” naar een “open, tenzij”. Omdat ook de verdere vooruitzichten positief zijn, voegt het kabinet stap 4 en 5 van het openingsplan samen tot één stap. In deze stap worden de beperkende voorwaarden verder afgebouwd, en wordt er nog meer mogelijk met de inzet van toegangstesten. De basismaatregelen blijven echter ook in deze stap gelden en van groot belang.
Testen voor toegang: Evaluatie pilots
In de pilot 'Testen voor toegang' krijgen alleen bezoekers met een negatief testbewijs toegang tot bepaalde activiteiten, zoals een museum. Dit onderzoek evalueert de pilots binnen 'Testen voor toegang' uit april 2021.
Openingsplan: Scenario naar heropening samenleving
Openingsplan versie 28 mei 2021.
Routekaart coronamaatregelen
Routekaart versie 28 mei 2021. De routekaart beschrijft de verschillende risiconiveaus en de bijbehorende maatregelen.
-
CBS start statistische analyse coronadata
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in nauw overleg met het RIVM, de GGD'en en GGD GHOR Nederland, het CBS gevraagd om statistische analyses uit te voeren op de beschikbare coronavirus-data uit de GGD teststraten. Daarmee wil het ministerie meer inzicht verkrijgen voor de bestrijding van de pandemie en de gevolgen voor specifieke groepen binnen de samenleving. Het CBS maakt daarbij gebruik van data die het tot zijn beschikking heeft, zoals over inkomen, onderwijsniveau, arbeidspositie en woonsituatie. De statistische analyse op de combinatie van deze informatiestromen kan inzichten opleveren voor de bestrijding van COVID-19 en mogelijke volgende epidemieën.
Evaluatie CoronaMelder - Een overzicht na 9 maanden
De conclusie die getrokken wordt uit de evaluatie van CoronaMelder is dat deze app op dit moment een kleine, maar merkbare toegevoegde waarde heeft als aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek. Zeker in het bereiken van nauwe contacten na een positieve testuitslag. Met de app worden meer mensen sneller gevonden. Verder wordt geconcludeerd dat nu de samenleving heropent de CoronaMelder een groter potentieel kan laten zien dan in periodes van lockdown met weinig sociale interactie. Er worden aanbevelingen gegeven voor de eventuele inzet van CoronaMelder de komende periode om het potentieel ook werkelijk te realiseren.
-
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over het vervallen van de Regeling 4de tijdelijk verbod burgerluchtverkeer luchtruim Nederland en BES (Bonaire, Sint Eustatius en Saba). Het gaat om het opheffen van de vliegverboden voor vliegverkeer uit India, Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela per 1 juni 2021, 00.01 uur.
-