115de OMT-advies (56de OMT COVID-19)
Advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, het effect van maatregelen, en prognoses ziekenhuizen en IC en diverse virusvarianten.
Het OMT adviseert vervolgens over het vervroegen van stap 3 in het openingsplan. Gezien de trend in de aantallen opnames, die samenhangt met het hoge vaccinatietempo, wordt er geen kentering verwacht door de voorgenomen versoepelingen. Het OMT heeft op grond van deze trend geen reservering ten aanzien van het voornemen van het kabinet om stap 3 in het openingsplan enkele dagen te vervroegen en te nemen per 5 juni 2021. Hierna adviseert het OMT om de aanvullende beperkende maatregelen ten aanzien van het aantal verschillende contacten per kind op kinderopvang, basisschool en voortgezet onderwijs op dit moment niet los te laten.
Vervolgens gaat het OMT in op maatregelen langdurige zorg en thuiswonende ouderen, vliegverboden, testen, Fieldlab-evenementen, ventilatie, grenswaarden op basis van rioolmetingen, periodieke herijking grenswaarden inschalingssystematiek risiconiveaus en vaccinatie na COVID-19.
Persconferentie minister-president Rutte en minister De Jonge (28 mei 2021)
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) kondigen aan dat stap 3 van openingsplan eerder gezet zal worden, namelijk zaterdag 5 juni in plaats van woensdag 9 juni. In stap 3 van het openingsplan wordt gegaan van ‘gesloten tenzij’ naar ‘open tenzij’. Dit betekent dat bijna alle locaties weer opengaan. Dit geldt onder andere voor de kunst- en cultuursector. Ook komen er verdere verruimingen voor de horeca en sport. En sauna’s en zonnebankstudio’s, binnenruimtes in pretparken en dierentuinen, rondvaartboten, buurt- en wijkcentra en casino’s mogen weer open. De nachtclubs en discotheken gaan nog niet open. En ook evenementen zoals kermissen, festivals en braderieën zijn nog niet mogelijk.
Er wordt in aantallen onderscheid gemaakt tussen doorstroomlocaties en locaties met vaste zitplaatsen. Voor doorstroomlocaties geldt zowel binnen als buiten de norm van 1 persoon per 10 vierkante meter. Voor locaties met vaste zitplaatsen geldt een maximale groepsgrootte van 50 personen. Hierop zijn 3 uitzonderingen. De 1ste betreft uitvaarten, waar 100 personen aanwezig mogen zijn. De 2de betreft grote zalen, waar vanaf 1000 zitplaatsen een maximum gaat gelden van 250 personen op 1,5 meter. De 3de uitzondering is dat met een toegangstest vanaf zaterdag 5 juni geen maximumaantal meer geldt, maar wel de 1,5 meter.
Verder wordt het maximaal aantal bezoekers thuis per 5 juni verhoogd van 2 naar 4 personen vanaf 13 jaar.
Zie ook:
Stand van zakenbrief COVID-19
Minister De Jonge (VWS) beschrijft de stand van zaken van de aanpak van COVID-19. In de brief wordt ingegaan op:
- het OMT-advies, de sociaal maatschappelijke reflectie en de maatregelen;
- het openingsplan, coronabewijzen, quarantaine, reizen, testen en traceren, verbetering digitale ondersteuning en vaccins;
- zorg voor patiënten in de keten;
- de bescherming van mensen met een kwetsbare gezondheid;
- andere onderwerpen, schaarste en tekorten naalden, de toezegging van de minister-president t.a.v. gevangeniswezen, communicatie, arbeidsmarkt, het Caribisch deel van het Koninkrijk, internationale zaken, sport en de publicatie van Catshuisstukken
- de minister biedt ook de regelingen aan voor de wijzigingen van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 in verband met het doorvoeren van stap 3 uit het openingsplan en in verband met de inzet van coronatoegangsbewijzen op basis van een negatieve testuitslag, evenals een regelingen voor wijzigingen van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19, de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 Bonaire, de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 Sint Eustatius en de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 Saba, in verband met de invoering van aanvullende tijdelijke maatregelen voor het internationaal personenverkeer;
- met de brief wordt aan diverse moties en toezeggingen voldaan.
Het kabinet heeft besloten om per zaterdag 5 juni 2021 stap 3 van het openingsplan te zetten en daarmee de lockdown van Nederland te beëindigen. Met het zetten van deze stap wordt voor wat betreft de maatregelen overgestapt van een stelsel van “gesloten, tenzij” naar een “open, tenzij”. Omdat ook de verdere vooruitzichten positief zijn, voegt het kabinet stap 4 en 5 van het openingsplan samen tot één stap. In deze stap worden de beperkende voorwaarden verder afgebouwd, en wordt er nog meer mogelijk met de inzet van toegangstesten. De basismaatregelen blijven echter ook in deze stap gelden en van groot belang.
Testen voor toegang: Evaluatie pilots
In de pilot 'Testen voor toegang' krijgen alleen bezoekers met een negatief testbewijs toegang tot bepaalde activiteiten, zoals een museum. Dit onderzoek evalueert de pilots binnen 'Testen voor toegang' uit april 2021.
Openingsplan: Scenario naar heropening samenleving
Openingsplan versie 28 mei 2021.
Routekaart coronamaatregelen
Routekaart versie 28 mei 2021. De routekaart beschrijft de verschillende risiconiveaus en de bijbehorende maatregelen.