April 2021: De maand van het volhouden en eerste stap openingsplan
De besmettingen blijven stijgen met een piek tegen het einde van april. Halverwege de maand worden geen verdere versoepelingen aangekondigd, wel wordt het openingsplan gepresenteerd. Aan het einde van de maand daalt het aantal besmettingen en neemt het aantal vaccinaties toe. Hierdoor kan eind april de eerste stap van het openingsplan genomen worden.
De maand van het volhouden en eerste stap openingsplan
Overzicht gebeurtenissen
-
April 2021
-
Brief aan schoolbesturen over zelftesten onderwijs
Minister van Engelshoven (OCW) informeert schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs over de inzet van COVID-19-zelftesten voor leerlingen en personeel op school. Dit gaat via een brief aan schoolbesturen over zelftesten en onderwijs.
In deze brief legt zij uit wat zelftesten betekent voor scholen en hun medewerkers. Ook laat de brief weten dat, om direct gebruik te kunnen maken van de zelftesten, het belangrijk is dat scholen alvast voorbereidingen nemen. Eén van die voorbereidingen is bespreken van de brief met het personeel en de (gemeenschappelijke) medezeggenschapsraad.
Voucherkredietfaciliteit
Staatssecretaris Keijzer (EZK) schrijft een brief over de voucherkredietfaciliteit. Door het voortduren van de pandemie komt er een aanvullende lening (onder voorwaarden) voor reisorganisaties vanuit de overheid. Vanaf half maart 2021 verloopt de 12-maandstermijn van de eerste vouchers die in maart 2020 waren afgegeven. Met deze maatregel komt de overheid tegenmoet aan de richtlijn Pakketreizen, en krijgen reisorganisaties dezelfde kans om te overleven.
Tijdelijke pauze van inenting met vaccin van AstraZeneca bij personen onder de 60 jaar
Minister De Jonge (VWS) meldt een tijdelijke pauze van inentingen met het vaccin AstraZeneca bij personen onder de 60 jaar. Dit besluit is genomen nadat bijwerkingencentrum Lareb een bericht heeft gepubliceerd over vijf meldingen van uitgebreide trombose met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin.
-
Ministers De Jonge (VWS), Van ’t Wout (EZK), Van Engelshoven (OCW), Van Ark (VWS) en staatssecretaris Keijzer (EZK) informeren de Tweede Kamer over de pilots toegangstesten met testbewijzen in april, de FieldLab Evenementen en de FieldLab Cafés. In de pilots met testen voor toegang wordt onderzocht hoe testbewijzen in verschillende sectoren kunnen worden ingezet.
-
Reactie op 106de OMT-advies
Minister De Jonge (VWS) geeft een reactie op het 106de advies van het Outbreak Management Team (OMT). Het OMT-advies geeft een kader dat instellingen voor langdurige zorg kunnen gebruiken bij het opstellen van hun beleid, passend bij hun praktijk. Dit past bij het reeds ingezette beleid waarbij zorgaanbieders zelf inhoud en vorm geven aan maatregelen en versoepelingen.
De minister benadrukt dat zorgaanbieders bij het maken van hun afweging slechts die beperkingen in stand houden die voor de gegeven, lokale situatie nodig zijn. Belangrijk blijft dat de zorgaanbieder een proportionaliteitsafweging maakt als het nodig is maatregelen te treffen of in stand te laten. Voor wat betreft de dagbesteding onderschrijft de minister het advies van het OMT om: deze, gezien het feit dat nog niet alle zelfstandige wonende ouderen vaccinatie aangeboden hebben gekregen, zoveel mogelijk gescheiden plaats blijven vinden.
Ontwikkelingen gezondheidssituatie Caribische delen van het Koninkrijk
Staatssecretaris Blokhuis (VWS) informeert de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rond COVID-19 in de Caribische delen van het Koninkrijk. Aan de hand van drie lijnen, te weten: 1) het maximaal treffen van maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan, 2) het versterken van de zorgcapaciteit en 3) het versnellen van het vaccinatietraject op de eilanden, werken de Caribische delen van het Koninkrijk, het RIVM, het ministerie van VWS en andere betrokken partijen aan het terugdringen van de druk op de zorg en het stoppen van de uitbraak met de Britse variant op de benedenwindse eilanden en Sint Maarten.
-
Minister De Jonge (VWS) meldt over inzet AstraZeneca-vaccin na het nieuwste advies van de Gezondheidsraad over dit vaccin. De Gezondheidsraad adviseert het AstraZeneca-vaccin in te blijven zetten bij mensen van 60 jaar en ouder en mensen onder de 60 jaar een ander vaccin aan te bieden.
Net als het EMA en het CBG, constateert de Gezondheidsraad dat het risico op gezondheidsschade als gevolg van het krijgen van COVID-19 bij 60-plussers vele malen groter is dan het risico op deze zeer zeldzame bijwerking. Deze bijwerking is trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca.
-
Op verzoek van de minister van VWS heeft de Gezondheidsraad zich gebogen over vaccinatie van kinderen tegen COVID-19. De meeste kinderen die besmet raken met COVID-19 krijgen alleen milde symptomen. Bij sommige kinderen kan het ziektebeloop echter ernstig zijn.
Omdat het BioNTech/Pfizer-vaccin is goedgekeurd voor mensen van 16 jaar en ouder, adviseert de Gezondheidsraad om 16- en 17-jarige hoog-risicopatiënten in te enten met dat vaccin. Net als hoog-risicopatiënten van 18 jaar en ouder komen zij wat de Gezondheidsraad betreft met voorrang in aanmerking voor vaccinatie.
-
OMT advies – 108ste OMT (49ste OMT COVID-19)
Advies naar aanleiding van het 108ste OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, het effect van maatregelen en prognoses ziekenhuizen en IC, diverse virusvarianten, Fieldlabs, reizen en zelftesten. Met betrekking tot gevraagd advies over het openingsplan en versoepelingen stelt het OMT dat de huidige situatie zeer kwetsbaar is en adviseert om nu niet tot versoepelingen over te gaan.
Het OMT adviseert om alle maatregelen te handhaven tot de piek in het aantal ziekenhuis- en IC-opnames met zekerheid is gepasseerd en de bedbezetting begint af te nemen. Naar verwachting zal dit voor eind april/begin mei het geval zijn. In afwachting daarvan adviseert het OMT ook geen aanscherping van de maatregelen.
Advies Gezondheidsraad over interval tussen de 1ste en 2de vaccinatie
De toegepaste dosisintervallen voor het BioNTech/Pfizer-vaccin 6 weken, voor het AstraZeneca-vaccin 12 weken en voor het Moderna-vaccin 4 weken. Sinds het vorige advies van de Gezondheidsraad van 8 maart 2021 zijn er nieuwe wetenschappelijke gegevens beschikbaar en heeft het RIVM op basis van die gegevens nieuwe modelberekeningen gemaakt.
Gegeven het mogelijke gunstige geringe effect op het aantal ziekenhuisopnames, geeft de commissie de minister in overweging het dosisinterval van de vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna tijdelijk te verlengen naar 12 weken, zolang er schaarste is aan vaccin. Wanneer er voldoende vaccin beschikbaar is, zou het interval teruggebracht moeten worden naar dat wat in de productinformatie van de verschillende vaccins wordt aanbevolen.
Inwerkingtreding tijdelijke tegemoetkomingsregeling
De vaststelling van een tijdelijke algemene maatregel van bestuur regelende een tegemoetkoming voor eigen bijdrage van ouders in de kosten voor kinderopvang in verband met de 2de sluiting van de kinderopvangsector wegens COVID-19 (Tijdelijke tegemoetkomingsregeling KO).
-
Persconferentie: openingsplan en kleine versoepelingen
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) geven uitleg over hoe het openingsplan voor de samenleving eruitziet. Het openingsplan schetst de route naar de zomer in vijf stappen waarin maatregelen worden afgebouwd. De eerst mogelijke datum van de eerste stap is voorzien op 28 april. Deze stap bestaat uit het afschaffen van de avondklok, verhoging van het maximaal aantal bezoekers thuis naar twee per dag, onder voorwaarden de terrassen open en meer mogelijkheden in de winkels.
Iedere week wordt vervolgens opnieuw bekeken of er een volgende stap gezet kan worden. Als de epidemiologische situatie het toe laat mogen vanaf 26 april hogescholen en universiteiten – onder voorwaarden en met zelftesten - weer 1 dag per week studenten toelaten. Dat kan een eerste stap zijn. Voor nu wordt slechts één kleine aanpassing gedaan: De buitenschoolse opvang mag vanaf maandag de 19 april weer open in het verlengde van en onder dezelfde voorwaarden als de basisscholen.
- Nieuwsbericht: Stap voor stap meer mogelijk
- Nieuwsbericht: Persconferentie coronavirus 13 april in eenvoudige taal
Dilemma’s bonus 2021
Minister Van Ark (VWS) stuurt een brief over de dilemma’s voor de bonus in 2021 aan medewerkers in de zorg. Vanwege het feit dat er voor de bonus 2021 een afgebakend budget beschikbaar is moeten keuzes worden gemaakt. De voornaamste vraag daarbij is hoe hoog de bonus wordt en wie ervoor in aanmerking kunnen komen. De uitwerking van de bonus voor 2021 brengt de volgende dilemma’s met zich mee:
- de bonus moet een blijk van waardering zijn voor de uitzonderlijke prestatie die zorgprofessionals hebben geleverd in de zorg voor mensen met COVID-19 of in de strijd tegen het Coronavirus;
- de hoogte van het beschikbare budget.
Over dit dilemma zal in het komende COVID-debat van gedachten worden gewisseld, zodat samen met de Tweede Kamer tot een invulling gekomen kan worden voor de bonus 2021 en daarover een besluit kan worden genomen.
Kabinet geeft Fieldlab Evenementen toestemming voor opschalen
Staatssecretaris Keijzer (EZK) en minister Van Engelshoven (OCW) informeren de Tweede Kamer over de totstandkoming, doelstelling, werkwijze, de laatste stand van zaken en het verdere vervolg van het onderzoeksprogramma Fieldlab Evenementen.
Nieuwsbericht: Kabinet geeft Fieldlab Evenementen toestemming voor opschalen
Stand van zaken COVID-19 (april 2021)
Minister De Jonge (VWS) beschrijft de stand van zaken rondom COVID-19 en de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden.
In de brief wordt ingegaan op:- het OMT-advies, inclusief het epidemiologisch beeld, de sociaal maatschappelijke reflectie, de maatregelen, het openingsplan en reizen;
- quarantaine, het wetsvoorstel sluiting locaties bij besmettingen, de doorontwikkeling van het dashboard, testen en traceren en de digitale ondersteuning van de testketen;
- verbetering van de digitale ondersteuning en de CoronaMelder, vaccins en innovatieve behandelingen;
- de reguliere zorg en IC;
- de bescherming van kwetsbare personen, waaronder de verpleeghuiszorg, zorg voor gehandicapten en dak- en thuislozen, en mentale gezondheid;
- en andere onderwerpen, namelijk de Quickscan corona activiteiten van het RIVM, communicatie, gedragsondersteuning, arbeidsmarkt, internationale zaken, het Caribisch deel van het Koninkrijk, Wob-verzoeken, de reactie op de motie Marijnissen betreffende gezondheidsverschillen, spoedwetgeving, toezeggingen aan de Eerste Kamer en de Catshuisstukken.
In de bief wordt vermeld dat de buitenschoolse opvang vanaf maandag 19 april hun reguliere diensten mogen hervatten onder dezelfde voorwaarden als het onderwijs. Kinderopvangorganisaties worden geadviseerd voor elke BSO locatie een specifiek plan op te stellen met maatregelen die zij treffen om het mixen van verschillende groepen kinderen en medewerkers zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is aan de brief toegevoegd een scenario naar heropening van de samenleving, het zogenaamde openingsplan. De momenten voor versoepeling van de maatregelen in dit openingsplan zijn afhankelijk van het epidemiologisch beeld en andere ontwikkelingen, zoals de levering van vaccinaties. In de brief wordt gemeld dat het kabinet zelftesten beschikbaar gaat stellen aan het onderwijs en de kinderopvang.
Routekaart coronamaatregelen
Deze routekaart laat zien welke maatregelen nodig zijn als er meer of minder besmettingen zijn. Met de routekaart kan de overheid verzwaren én versoepelen. Versoepeling van maatregelen gaat altijd in kleine stapjes. Versoepelingen hangen af van bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames. De invoering van nieuwe maatregelen gaat juist snel en in grote stappen. Van de routekaart bestaan twee versies. De publieksversie routekaart maatregelen toont de maatregelen voor alle inwoners van Nederland. De bestuurdersversie routekaart maatregelen is uitgebreider en is bedoeld voor burgemeesters, voorzitters van veiligheidsregio’s en andere bestuurders.
-
4de tijdelijk verbod burgerluchtverkeer luchtruim Nederland en BES in verband met COVID-19
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de verlenging van de tijdelijke vliegverboden tot 1 mei 2021. Het gaat om vliegverboden voor vliegverkeer uit Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.
Start Fieldlab Cafés
Fieldlab Cafés start op woensdag 14 april 2021 en duurt tot en met zaterdag 17 april 2021. Deze praktijktesten worden georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), de gemeente Utrecht, de GGD regio Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland, de Horeca Alliantie en TNO.
Zelftesten in het hoger onderwijs
Minister Van Engelshoven (OCW) informeert de Tweede Kamer over de inzet van zelftesten in het hoger onderwijs. De zelftest worden ingezet, omdat dit kan leiden tot een eerdere signalering van een besmetting waardoor voorkomen wordt dat het virus ongemerkt verder verspreid.
De overheid stelt de zelftesten voor studenten en medewerkers beschikbaar en bekostigt deze. Ook ten aanzien van de levering en distributie van de testen worden de instellingen zoveel als mogelijk gefaciliteerd en ondersteund. Het uitgangspunt hierbij is dat de tests op een laagdrempelige manier bij de studenten en medewerkers terecht komen, zonder dat dit de instellingen te zwaar belast.
-
OMT advies – 109de OMT (50ste OMT COVID-19)
Advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, het effect van maatregelen, prognoses ziekenhuizen en IC, en diverse virusvarianten.
Het OMT is advies gevraagd over het moment voor het zetten van Stap 1 van het openingsplan. Er zijn door het OMT verschillende scenario’s met versoepeling van de maatregelen conform Stap 1 van het openingsplan doorgerekend en beoordeeld op zowel het effect op IC-opnames en -bezetting, als op ziekenhuisopnames en -bezetting. Hierbij is uitgegaan van versoepelingen conform Stap 1 ingaande op drie verschillende dagen, te weten 26 april, 2 mei of 17 mei. Het tijdstip van de invoering van deze versoepelingen uit Stap 1 in het openingsplan lijkt de hoogte en het tijdstip van de piek niet langer te beïnvloeden, maar hebben wel een verschillend effect op de snelheid waarmee de huidige golf zal gaan dalen. Hoe later deze Stap 1 doorgevoerd wordt, hoe sneller en steiler de daling conform de modellering. Vanwege de aannames die onderliggend zijn aan de prognose zoals in het advies beschreven, adviseert het OMT met klem om de Stap 1-versoepelingen pas uit te voeren nadat vast is komen te staan dat de piek inderdaad achter ons ligt, en niet op het plateau al door te voeren.
Het OMT adviseert verder om de basisregel van 1,5 m afstand tussen leerlingen en studenten onderling in het voortgezet en hoger onderwijs nog niet los te laten. Een dergelijke versoepeling sluit naar opvatting van het OMT waarschijnlijk het best aan bij Stap 3, waarin bijvoorbeeld ook voorwaarden voor sporten binnen en buiten verruimd zijn opgenomen. Hierna gaat het OMT nog in op andere afnamemethodes bij testen (gorgelen of mondspoelen) en testplicht voor grensgangers, en benadrukt in de aanvullende opmerkingen het belang van het volgen van de basisregels.
Impact COVID-19-pandemie op conflictrisico’s
Minister Kaag (BZ) informeert de Kamer over de effecten van de pandemie op conflictrisico’s en conflicten. Daarnaast geeft de brief enkele handvatten voor de Nederlandse inzet op conflictpreventie in het licht van de COVID-19-pandemie.
-
20 april 2021Onder andere: persconferentie, maatregelen vanaf 28 april, Fieldlab-evenement Radio 538
Persconferentie: eerste stap openingsplan per 28 april
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) geven een toelichting op het besluit dat per 28 april de eerste stap van het openingsplan zal worden gezet. Reden dat deze stap gezet kan worden is dat de instroom stabiliseert en het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen naar verwachting op basis van de prognoses van het RIVM over een week zal gaan dalen. Gelet op deze prognose en dankzij de oplopende vaccinatiegraad, de snelheid waarmee de komende weken nog wordt gevaccineerd en de opgebouwde immuniteit door besmettingen, acht het kabinet het verantwoord om eind april stap 1 in het openingsplan te zetten.
Vanaf 28 april mogen de buitenterrassen onder voorwaarden open, is er geen avondklok meer, mogen er twee bezoekers in plaats van één bezoeker thuis ontvangen worden en er kan weer gewinkeld worden zonder afspraak. Ook gaat vanaf 26 april het hoger onderwijs (universiteiten en hoge scholen) voor 1 dag per week open. Tenslotte gaat op 28 april het maximale aantal aanwezigen op een begrafenis van 50 naar 100 en zijn theorie-examens voor alle rijopleidingen weer mogelijk per 28 april.
Lees het nieuwsbericht van de persconferentie in eenvoudige taal.
Maatregelen COVID-19 vanaf 28 april 2021
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer het maatregelenpakket COVID-19 dat gaat gelden vanaf 28 april. In de stand van zakenbrief van 13 april jl. is aangegeven dat het kabinet op 20 april 2021 opnieuw een besluit zou nemen ten aanzien van mogelijke voortzetting of aanpassing van de maatregelen op basis van het openingsplan.
In deze maatregelenbrief wordt allereerst ingegaan op het 109ste OMT advies, de sociaal maatschappelijke reflectie en maatschappelijk beeld en uitvoeringstoets. Vervolgens komen de versoepelingen van de maatregelen aan bod die per 28 april gaan gelden. Hierna volgen de onderwerpen onderwijs, vaccinatie, Caribisch Nederland en publicatie van de Catshuisstukken. Tot slot wordt toegelicht dat het kabinet de suggestie niet overneemt om naar Noors voorbeeld de burgers over de maatregelen te informeren per sms.
Impact coronacrisis op uitvoering SZW-taken in Caribisch Nederland
Minister Koolmees (SZW) informeert de Tweede Kamer over de impact van de coronacrisis op de uitvoering van SZW-taken in Caribisch Nederland en specifiek Bonaire.
De coronacrisis heeft impact gehad op de economie van het eiland. Deze situatie beïnvloedt ook de uitvoering van de
socialezekerheidsregelingen in Caribisch Nederland. Hierom zijn aanpassingen in de uitvoering nodig gericht op het waarborgen van tijdige betaling. De aanpassingen hebben betrekking op zowel de uitvoering van de Tijdelijke subsidieregeling loonkosten en inkomensverlies CN als die van de reguliere uitkeringswetten in Caribisch Nederland. Centraal in de afweging van de beheersmaatregelen heeft steeds het belang van continuïteit van de betalingen en het beperken van hinder voor belanghebbenden voorop gestaan.Fieldlab-evenement van Radio 538
Staatssecretaris Keijzer (EZK) en minister Van Engelshoven (OCW) sturen de Tweede Kamer een afschrift van de reactie op de brief van de burgemeester van Breda met betrekking tot het Fieldlab-evenement Radio 538 festival. In de reactie wordt ingegaan op het Fieldlab evenement Radio 538 festival, dat op 24 april 2021 in Breda zou plaatsvinden. Op basis van eerdere praktijktesten is het kabinet van mening dat het Fieldlab evenement in Breda vanuit gezondheidsperspectief verantwoord kan plaatsvinden.
De burgemeester van Breda heeft op basis van een integrale afweging die o.a. ziet op de openbare orde besloten om nu geen vergunning voor het evenement af te geven. Hoewel het onderzoek een duidelijke meerwaarde heeft, wordt deze beslissing vanuit overwegingen met betrekking tot de openbare orde gerespecteerd. Tegelijkertijd wordt het belang benadrukt om dit soort gecontroleerd onderzoek te doen juist terwijl het virus nog rondwaart. Om te leren hoe op termijn toch weer veilig bepaalde sectoren kunnen openen en belangrijke sociale activiteiten ondernomen kunnen worden.
-
Opheffen testverplichting vrachtwagenchauffeurs uit Verenigd Koninkrijk
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over het voornemen om de testverplichting voor vrachtwagenchauffeurs uit het Verenigd Koninkrijk op te heffen.
Extra Europees geld om crisis te bestrijden
Nederland krijgt dit jaar ruim € 220 miljoen van de Europese Unie voor de ondersteuning van kwetsbare werkzoekenden en werkenden tijdens en na de COVID-19 pandemie. Het extra geld is onderdeel van een omvangrijk herstelpakket van de EU.
Arbeidsmarktregio's kunnen vanaf maandag 26 april 2021 subsidieaanvragen indienen voor projecten gericht op de begeleiding naar werk, opleiding en bij- en omscholing. Later dit jaar kunnen ook andere partijen, zoals sectorfondsen en de sociale partners, aanvragen indienen.
-
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over het vliegverbod voor passagiersvluchten uit India in verband met het virus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt. Het vliegverbod loopt van 26 april 2021, 18.00 uur tot 1 mei 2021 00.01 uur.
-
OMT – advies 110de OMT (51ste OMT COVID-19)
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, het effect van maatregelen, prognoses ziekenhuizen en IC, en diverse virusvarianten. Vervolgens gaat het OMT in op vaccinatiebereidheid.
Uit de voorlopige resultaten van onderzoeken vanuit het RIVM blijkt een aanhoudend hoge vaccinatiebereidheid die oploopt met de leeftijd. De vaccinatiebereidheid voor een vaccinatie met AstraZeneca is na de eerste vaccinatiepauze in het onderzochte panel aanzienlijk gedaald ten opzichte van de periode daarvoor, vooral in de jongere leeftijdsgroepen.
Hierna wordt ingegaan op het recent gepubliceerde ECDC advies over maatregelen bij volledig gevaccineerde personen. Met betrekking tot het eventueel loslaten van de basismaatregelen merkt het OMT op dat de vaccinatiegraad in de algemene bevolking op dit moment nog relatief laag is en de infectiedruk juist hoog. Het OMT adviseert daarom iedereen om (buiten het eigen huishouden) ongeacht de vaccinatiestatus 1,5 afstand te blijven houden tot anderen.
Tenslotte wordt ingegaan op de implementatie van het OMT-advies over zelftesten. Het OMT adviseerde naar aanleiding van het 108ste OMT dat GGD’en meldingen van personen met een positieve zelftest aan het RIVM doorgeven en bron- en contactonderzoek verrichten, ook als geen confirmatietest in de GGD-teststraat heeft plaatsgevonden. Het aanpassen van de registratiesystemen van de GGD’en / GGD GHOR om het melden van positieve resultaten van zelftesten geautomatiseerd mogelijk te maken, blijkt op korte termijn niet haalbaar. Het is momenteel alleen mogelijk om personen met een positieve zelftest zonder hertest handmatig in te voeren door de regionale GGD. Het OMT adviseert daarom voorlopig het huidige beleid te handhaven. Het OMT adviseert wel om de benodigde aanpassingen in de registratiesystemen in gang te zetten om het melden van positieve zelftesten in de nabije toekomst mogelijk te maken. Het OMT heeft bij deze brief een addendum over reizen naar India toegevoegd.
Het OMT benadrukt dat het essentieel is en blijft dat alle reizigers vanuit het buitenland (en van buiten de EU), ook degenen uit India, zich strikt aan de afgesproken, generieke maatregelen houden. Deze bundel van maatregelen geeft de beste garantie dat virusvarianten uit het buiten-EU-buitenland niet worden geïntroduceerd of in ieder geval geen kans krijgen om zich verder te kunnen verspreiden in Nederland. Maatregelen, zoals een algeheel vluchtverbod, dat ook vrachtvluchten en medische transporten raakt, en gericht is op één specifiek land en alleen van toepassing op luchtverkeer acht het OMT aanzienlijk minder effectief dan strikte uitvoer van de generieke maatregelen om import van virusvarianten te voorkomen in Nederland.
Adviesaanvraag Gezondheidsraad over inzet AstraZeneca
Minister De Jonge (VWS) stuurt een adviesaanvraag naar de Gezondheidsraad over de inzet van het AstraZeneca-vaccin. Hij vraagt hierin om, op basis van de nieuwe informatie van het EMA, nader te duiden of deze gegevens aanleiding geven tot aanpassen van de inzet van het vaccin.
De adviesaanvraag is een bijlage bij de aanbiedingsbrief 110de OMT advies.
-
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Tweede Kamer over de liquiditeitssteun aan Sint Maarten voor het 2e kwartaal 2021.
-
Coronamiddelen openbare lichamen 2021
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Eerste en Tweede Kamer over de financiële compensatie van de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba in verband met de coronacrisis.
Tijdelijke subsidiemaatregel voor inburgeringsonderwijs
De tijdelijke subsidiemaatregel voor inburgeringsonderwijs kan worden aangevraagd door cursusinstellingen die inburgeringslessen verzorgen. En die geen aanspraak kunnen maken of hebben gemaakt op de NOW omdat de ondernemingsactiviteiten niet worden verricht vanuit een zelfstandige rechtspersoon/entiteit.
-
OMT – advies 111de OMT (52ste OMT COVID-19)
Advies van het Outbreak Management Team (OMT) over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, het effect van maatregelen, prognoses ziekenhuizen en IC, en diverse virusvarianten.
Vervolgens wordt ingegaan op het maatregelenpakket. In het advies wordt aangegeven dat effecten van de versoepelingen van Stap 1 nog niet zichtbaar zijn in de besmettingscijfers vanwege het korte tijdbestek. Het OMT benadrukt dat de situatie nog erg kwetsbaar is door het hoge aantal besmettelijke personen, een reproductiegetal van net boven de 1.00, en de al langdurige, hoge druk op de ziekenhuizen.
Het OMT adviseert het verder versoepelen van de maatregelen conform Stap 2, inclusief het langer openstellen van de terrassen, pas in te doen gaan als er een afname gerealiseerd is van tenminste 20% over het lopende 7-daagsgemiddelde van het aantal nieuwe ziekenhuis- en IC-opnames.
Voorts adviseert het OMT om het loslaten van de 1,5 meter in het onderwijs pas bij Stap 3 van het openingsplan op te nemen, nadat voldaan is aan de condities voor Stap 2. Hierna wordt ingegaan op de periodieke herijking inschalingssystematiek risiconiveaus. Het OMT adviseert een indicator of informatie over de regionale vaccinatiegraad (c.q. sero-immuniteit), bij voorkeur uitgewerkt per leeftijdsgroep, toe te voegen. Ook wordt ingegaan op de praktijktesten Fieldlab Evenementen. Het OMT adviseert om te wachten met tweede fase praktijktesten van de type III-Fieldlab-evenementen (type II betreft buiten geplaceerde evenementen) tot in ieder geval Stap 2 van het openingsplan is doorgevoerd.
Daarnaast adviseert het OMT om bubbels zo klein mogelijk te houden omdat de bubbelgrootte bepaalt of alle personen geïnformeerd kunnen worden indien er een besmetting in de bubbel heeft plaatsgevonden.
Thuiswerken
Minister Koolmees (SZW) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken rond thuiswerken. Hij gaat in op een aantal onderwerpen. Zo zijn de recent beschikbaar gekomen cijfers over thuiswerken opgenomen. Daarnaast gaat hij in op de activiteiten die het kabinet onderneemt om vitaal thuiswerken te bevorderen.
-