Juni 2021: De samenleving gaat weer open
Op 5 juni beëindigt het kabinet de lockdown. Het aantal besmettingen en opnames in ziekenhuizen daalt in juni flink en de vaccinatiegraad neemt dusdanig toe dat op 26 juni stap 4 in het openingsplan gezet kan worden: de samenleving gaat met inachtneming van de 1,5 meter maatregel in feite weer open.
De samenleving gaat weer open
Overzicht gebeurtenissen
-
Juni 2021
-
Wet quarantaineplicht voor reizigers treedt in werking
Vanaf 1 juni geldt voor alle reizigers uit landen met een hoog COVID-9-risico een verplichte negatieve NAAT(PCR)-testuitslag. Voor reizigers uit landen met een zeer hoog COVID-19-risico geldt daar bovenop een quarantaineplicht. Ook moeten zij een quarantaineverklaring bij zich hebben. Reizigers uit landen waar zorgwekkende virusvarianten voorkomen, moeten daar bovenop bij vertrek een negatieve sneltest laten zien. Met deze combinatie van maatregelen zal het kabinet op basis van het OMT-advies de vliegverboden, die lopen tot 1 juni, niet verlengen.
Zie ook:
Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen treedt in werking
Op 1 juni treedt de Tijdelijke wet coronatoegangssbewijzen in werking (officieel: de Wet van 26 mei 2021 tot wijziging van de Wet publieke gezondheid in verband met het stellen van tijdelijke regels over de inzet van coronatoegangsbewijzen bij de bestrijding van het virus SARS-CoV-2). De tijdelijke inzet van toegangsbewijzen maakt het mogelijk om in bepaalde sectoren maatregelen sneller te versoepelen dan volgens de epidemiologische situatie mogelijk zou zijn. Op termijn kunnen ook een vaccinatiebewijs of een bewijs van herstel ingezet worden als coronatoegangsbewijs. Daarvoor is aparte instemming van de Tweede Kamer nodig.
Herhalingsoproepen COVID-19 vaccinatiecampagne
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de herhalingsoproepen voor de COVID-19 vaccinatiecampagne. Dit gebeurt door nog niet gevaccineerde mensen uit groepen die eerder zijn uitgenodigd nogmaals de gelegenheid te bieden zich te laten vaccineren.
-
Wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 Bonaire
Minister De Jonge stuurt de Eerste en de Tweede Kamer de Regeling tot wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 Bonaire. De wijziging betreft het uitzonderen van volledig gevaccineerde reizigers die reizen tussen Aruba, Curaçao en Bonaire, op de negatieve testuitslag, en enkele andere wijzigingen.
Advies Gezondheidsraad over leeftijdsgrens en tweede dosis AstraZeneca-vaccin
De Gezondheidsraad heeft opnieuw gekeken naar de leeftijdsgrens en de tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin. Omdat er geen wezenlijk nieuwe gegevens beschikbaar zijn over TTS (trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes, trombocytopenie) na de eerste prik, is er volgens de raad geen aanleiding om het eerdere advies over de leeftijdsgrens voor het AstraZeneca-vaccin te herzien. Ook adviseert de raad AstraZeneca in te blijven zetten bij mensen die al een eerste dosis van het vaccin hebben gehad.
Advies Gezondheidsraad over inzet vaccins in huidige fase COVID-19-vaccinatieprogramma
De COVID-19-pandemie is in een andere fase terechtgekomen. Het aantal coronabesmettingen daalt al enige tijd gestaag en er zijn steeds meer mensen gevaccineerd. Bovendien is de beschikbaarheid van de mRNA-vaccins flink toegenomen. Daarnaast is bij het Janssen-vaccin dezelfde zeldzame ernstige bijwerking gemeld als bij het AstraZeneca-vaccin: trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes.
De Gezondheidsraad heeft bekeken met welke inzet van vaccins het vaccinatieprogramma zo snel en effectief mogelijk kan worden uitgevoerd. De Gezondheidsraad spreekt een voorkeur uit om mRNA-vaccins in te zetten bij jongere groepen die gaan worden uitgenodigd voor de eerste prik. Groepen die via reguliere kanalen moeilijk te bereiken zijn voor de tweede prik kunnen juist wel meer baat hebben bij het Janssen-vaccin omdat ze dan met één prik beschermd zijn. De Gezondheidsraad benadrukt dat het Janssen-vaccin voldoende effectief en veilig is.
Aanbieding 115de OMT-advies
Minister De Jonge (VWS) stuurt het 115de advies van het Outbreak Management Team (OMT) en de kabinetsreactie hierop. Allereerst ziet het kabinet het advies van het OMT ten aanzien van stap 3 van het openingsplan als een bevestiging dat dit per 5 juni verantwoord is. Voorts neemt het kabinet het advies over met betrekking tot het handhaven van de generieke kaders voor de kinderopvang, het basis- en voortgezet onderwijs en zal dit opnieuw aan het OMT voorleggen als stap 4 aan de orde is. Hierna gaat het kabinet in op maatregelen langdurige zorg en bredere opening van buurt- dorps- en gemeenschapshuizen. In beide gevallen is het advies van het OMT positief over versoepelingen en zullen hiertoe stappen ondernomen worden.
Ten aanzien van testen neemt het kabinet het advies van het OMT grotendeels over, maar wil daar gelet op de uitvoering meegeven dat het voor de GGD’en lastig is om op het ene moment op te schalen naar meer antigeentesten en het andere moment weer af te schalen naar de PCR-testen. Er wordt daarom niet aan de GGD’en gevraagd om alleen PCR-testcapaciteit ter beschikking te stellen. Wel wordt GGD’en gevraagd om in lijn met het OMT-advies, niet een gehele regio om te schakelen naar antigeentesten en altijd een minimum aan PCR-testcapaciteit beschikbaar te hebben.
Het kabinet heeft kennisgenomen van de aanbevelingen van de Fieldlab Evenementen en het advies van het OMT hierover. Het kabinet zal spoedig besluiten over de wijze waarop dit een plek krijgt in het openingsplan. Ook heeft het kabinet kennisgenomen van het advies dat op basis van nieuwe studies blijkt dat de meeste mensen na een doorgemaakte SARS-CoV-2-infectie langer dan 6 maanden geleden kunnen volstaan met één enkele vaccinatie. In beginsel is het kabinet positief over dit advies. Het beraadt zich op de uitvoeringsconsequenties.
-
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) en minister De Jonge (VWS) informeren de Tweede Kamer dat zij gaan onderzoeken hoe iedere Nederlander gratis de mogelijkheid kan krijgen om zich deze zomer te laten testen ten behoeve van het Europese digitaal Covid certificaat (DCC). In de brief worden drie mogelijke oplossingsrichtingen aangedragen en de risico’s benoemd.
-
4de specifieke steunpakket culturele en creatieve sector voor 3de kwartaal 2021
Minister Van Engelshoven (OCW) informeert de Tweede Kamer over de uitwerking van het 4de steunpakket voor de culturele en creatieve sector in verband met de coronacrisis voor het 3de kwartaal van 2021. Zij stuurt het rapport 'Ongelijk getroffen, ongelijk gesteund. Effecten van de coronacrisis in de culturele sector' mee met de Kamerbrief.
Aanvullende steun voor dierentuinen
Minister Schouten (LNV) informeert de Kamer over de tweede openstelling van de tijdelijke regeling subsidie dierentuinen COVID-19.
-
Kabinetsappreciatie Commissievoorstel tot herziening aanpak van beperkingen vrij verkeer van personen
Minister Grapperhaus (JenV) informeert de Tweede Kamer over de kabinetsappreciatie (waardering) voor het Commissievoorstel voor herziening van Raadsaanbeveling 2020/1475. Het gaat om de aanpak van de beperking van het vrije verkeer in reactie op de COVID-19-pandemie. Het voorstel betreft te komen tot harmonisatie in de afspraken tussen EU-lidstaten over drempelwaarden van inschaling van landen, vaccinatie-, herstel- en testcertificaten, testen van kinderen en minderjarigen en Passenger Locator Forms. Het doel van het voorstel is het coördineren van het geleidelijk opheffen van COVID-19-maatregelen om het vrij verkeer van personen zo min mogelijk te belemmeren en zo herstel van de economie te bevorderen.
Aanbiedingsbrief ontwerpbesluit verlenging Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19
Minister De Jonge (VWS) stuurt het ontwerpbesluit voor de verlenging van de Tijdelijke wet notificatieapplicatie COVID-19 naar de Tweede Kamer. Deze wet regelt de inzet van CoronaMelder.
-
Nederland stuurt 90.000 vaccins naar Suriname
Vanwege de zeer ernstige corona-situatie in Suriname gaan 90.000 doses AstraZeneca plus naalden en spuiten op het vliegtuig. Dat heeft minister De Jonge (VWS) besloten. Naast deze vaccins werden vorige week met hulp van Defensie en Buitenlandse Zaken al zuurstofcontainers, persoonlijke beschermingsmiddelen en een medisch team naar Suriname gestuurd.
Advies Gezondheidsraad 'Vaccinatie van kinderen met een medisch risico en ringvaccinatie'
De Gezondheidsraad geeft een advies over coronavaccinatie van kinderen met een medisch risico. Sommige kinderen uit risicogroepen kunnen om medische redenen niet zelf gevaccineerd worden. Deze groepen kunnen indirect beschermd worden door het vaccineren van personen om hen heen (ringvaccinatie).
Reactie op advies Gezondheidsraad 'Vaccinatie van kinderen met een medisch risico en ringvaccinatie'
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer zijn reactie op het advies van de Gezondheidsraad 'Vaccinatie van kinderen met een medisch risico en ringvaccinatie'. De minister neemt het advies over. Om zo snel mogelijk een start te kunnen maken met het vaccineren van deze groepen, heeft de minister de LandelijkeHuisartsenvereniging (LHV) gevraagd alle jongeren vanaf 12 jaar te selecteren die in aanmerking komen voor de griepvaccinatie, de jongeren met Down of obesitas, en jongeren waar ringvaccinatie aan de orde is, en hen uit te nodigen voor vaccinatie bij de GGD’en.
-
Advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, het effect van maatregelen en prognoses ziekenhuizen en IC en een update over virusvarianten. Hierna wordt advies gegeven over de vraag of op 25 juni zowel stap 4 als stap 5 van het openingsplan gezet kunnen worden. Het OMT heeft op grond van de gunstige dalende trend van opnames in het ziekenhuis en op de IC geen reservering ten aanzien van het voornemen van het kabinet om stap 4 (al dan niet met stap 5 gecombineerd) in het openingsplan enkele dagen te vervroegen en te nemen per 25 juni aanstaande. Hierna gaat het OMT in op scenario’s voor de toekomst die het OMT op basis van de huidige kennis en modellering heeft uitgewerkt.
-
EU-Strategie voor COVID-19 behandelingen
Minister Kaag (BZ) stuurt de Tweede Kamer het ‘Fiche: Mededeling EU-Strategie voor COVID-19 behandelingen’. Op 6 mei 2021 heeft de Europese Commissie de EU-Strategie voor COVID-19 behandelingen gepubliceerd. Het doel is te komen tot een sterkere en strategische aanpak van veilige en effectieve COVID-19 behandelingen op EU-niveau. Het kabinet is positief over de mogelijke bijdrage van deze strategie aan de bestrijding van de COVID-19 pandemie, maar is kritische over een gezamenlijke aanpak die verder strekt dan het bedwingen of voorkomen van grensoverschrijdende volksgezondheidscrises en zet daarom een kanttekening bij voorgestelde acties gericht op de behandeling van chronische COVID-19 patiënten.
Inzet Janssen- en AstraZeneca-vaccin
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de inzet van het Janssen- en het AstraZeneca-vaccin. De Gezondheidsraad heeft op 2 juni 2021 geadviseerd over de inzet van het Janssen-vaccin en het AstraZeneca-vaccin. In bepaalde gevallen is het volgens de Gezondheidsraad wel verstandig om het Janssen-vaccin aan te bieden, omdat mensen met één prik van Janssen direct volledig gevaccineerd zijn. Deze adviezen neemt de minister over.
De adviezen van de Gezondheidsraad over AstraZeneca hebben geen impact op de vaccinatieoperatie. De Gezondheidsraad is bij het eerdere advies gebleven van 9 april 2021 om in alle leeftijdsgroepen het tweede AstraZeneca-vaccin aan te bieden voor een volledige bescherming.
Stand van zakenbrief SARS-CoV-2 bij dieren
De ministers Schouten (LNV) en De Jonge sturen een brief met de stand van zaken rondom het virus SARS-CoV-2 bij dieren. Het gaat over de verspreiding van het virus bij nertsbedrijven, de maatregelen die de bewindspersonen hebben opgelegd aan nertshouders en de meldingen die bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) worden gedaan over besmettingen bij katten en honden.
Verruiming fysiek inburgeringsonderwijs
Minister Koolmees (SZW) stuurt een brief over de impact van corona op inburgeraars en statushouders. Daarin kondigt hij aan dat vanaf 22 juni meer dan een dag per week fysiek inburgeringsonderwijs mag worden aangeboden.
Voorwaarden aan evenementen vanaf stap 4 van openingsplan coronamaatregelen
Staatssecretaris Keijzer (EZK) stuurt een brief over de voorwaarden die worden gesteld aan evenementen die plaatsvinden vanaf stap 4 van het openingsplan om als samenleving uit de coronacrisis te komen. De voorwaarden zijn mede gebaseerd op de aanbevelingen vanuit het onderzoeksprogramma Fieldlab Evenementen en het 115de advies van het Outbreak Management Team (OMT).
-
Garantieregeling Evenementen
Staatssecretaris Keijzer (EZK) meldt de publicatie van de Garantieregeling Evenementen en de openstelling van de regeling vanaf 18 juni 2021. De Garantieregeling voor evenementen (‘Tijdelijke regeling Subsidie evenementen COVID-19’) is goedgekeurd door de Europese Commissie en gaat vanaf 18 juni van start. Met de eerder aangekondigde regeling staat het Rijk garant voor de gemaakte kosten wanneer een evenement door coronabeperkingen van de Rijksoverheid onverhoopt niet door kan gaan. De organisatie ontvangt in dat geval het grootste deel (80%) van de kosten terug als gift; de overige kosten worden vergoed in de vorm van een lening. Er is 385 miljoen euro voor deze regeling gereserveerd.
Toekenning vijfde tranche liquiditeitssteun Sint Maarten
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Eerste en Tweede Kamer over de toekenning van de vijfde liquiditeitssteun aan Sint Maarten.
-
Persconferentie minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS)
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) leggen uit hoe stap 4 van openingsplan voor de samenleving eruit ziet. Deze stap zal op zaterdag 26 juni ingaan. Stap 4 van het Openingsplan houdt in dat er eigenlijk nog maar drie situaties mogelijk zijn. Eén: alles wat op anderhalve meter kan, mag dan weer. Zonder beperkingen in de groepsgrootte, zonder verplichte sluitingstijden, zonder een verbod op alcoholverkoop na een bepaalde tijd, binnen én buiten, en vooral ook: zonder advies over het aantal gasten thuis en zonder mondkapjesplicht in winkels en andere publiek toegankelijke ruimtes. Twee: daar waar de anderhalve meter onvermijdelijk niet altijd haalbaar is, blijft de mondkapjesplicht voorlopig gelden. Drie: iets organiseren of openstellen zonder de anderhalve meter regel in acht te nemen, kan voorlopig alleen onder voorwaarden, net als nu. Benadrukt wordt nogmaals het belang van vaccineren en het houden aan de basisregels.
Zie ook
- Letterlijke tekst persconferentie 18 juni 2021
- Persconferentie coronavirus 18 juni in eenvoudige taal
Stand van zakenbrief COVID-19
Minister De Jonge (VWS) beschrijft de stand van zaken rondom COVID-19 en de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden. In de brief wordt ingegaan op:
- Het OMT advies; sociaalmaatschappelijke en economische reflectie; het openingsplan; de maatregelen, gevolgd door een doorkijkje naar de overgangsfase van de epidemie naar de endemische fase; de stand van zaken van de doorontwikkeling van het dashboard, de rioolwatermonitoring, testen en traceren, de verbetering van digitale ondersteuning/de CoronaMelder en vaccins.
- ‘Zorgen dat de zorg het aankan’.
- Kwetsbare personen.
- De stand van zaken van de communicatie, financiële maatregelen in de zorg, Caribisch Nederland, gedragsondersteuning, steunpakket welzijn en leefstijl en wetsvoorstel sluitingsbevoegdheid publieke en besloten plaatsen.
- Ook wordt de regeling aangeboden voor de wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 in verband met het doorvoeren van stap 4 uit het openingsplan en de Tijdelijke regelingen maatregelen COVID-19 Bonaire, Sint Eustatius en Saba in verband met enkele redactionele wijzigingen.
- Daarnaast wordt met de brief aan diverse moties en toezeggingen voldaan.
In de brief wordt vermeld dat het kabinet heeft besloten om stap 4 van het openingsplan per 26 juni te zetten en de stap uit te breiden. Tevens wordt aangegeven dat het kabinet op 13 augustus zal bezien of de 1,5m-regel per 16 augustus losgelaten kan worden. Bij het nemen van de volgende stap zal o.a. worden gekeken naar de beschermingsgraad onder de bevolking, incidentie en de (internationale) epidemiologische situatie.
Vervolgens wordt toegelicht dat met het zetten van stap 4 de samenleving nog verder opengaat. Vanaf 26 juni zullen de meeste beperkingen vervallen. De maatregelen die blijven zijn gericht op het in acht nemen van de anderhalve meter. Waar het niet mogelijk of wenselijk is die norm te hanteren, worden mitigerende maatregelen genomen, zoals de toepassing van zelftesten, het gebruik van toegangsbewijzen en mondkapjes.
In de brief is ook veel aandacht voor de overgangsfase van epidemie naar endemie, wat afgeschaald kan worden en wat tijdelijk behouden moet blijven in geval het virus oplaait. Ook wordt toegelicht welke meer structurele stappen door het kabinet worden gezet om, voor de (middel)lange termijn, paraat te staan voor eventuele nieuwe pandemieën. Hierop is het kabinet door het OMT geadviseerd. Tot slot benoemt het kabinet met het oog op de samenhang kort wat in een bredere context verwacht kan worden wat betreft de aan deze fase verbonden maatschappelijke en economische opgaven en herstel.
Vergoeding testen voor uitgaande reizigers
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) en minister De Jonge (VWS) informeren de Tweede Kamer over de voortgang van het onderzoek naar hoe iedere Nederlander gratis de mogelijkheid kan krijgen om zich deze zomer te laten testen ten behoeve van het Europese digitaal COVID certificaat (DCC). In de brief informeert het kabinet de Tweede Kamer over de uitgangspunten voor de reizigers, de voortgang, de financiële onderbouwing en de resterende risico’s van de uitvoering van het project.
Evaluatie van de Tweede Kamerverkiezing die in coronatijd heeft plaatsgevonden
Minister Ollongren (BZK) stuurt de Tweede Kamer de evaluatie van de Tweede Kamerverkiezing 2021. De evaluatie bevat rapportages over hoe kiezers het stemmen in coronatijd hebben ervaren en welke lessen getrokken kunnen worden over de gevolgen van COVID-19 en de daaropvolgende maatregelen op het verkiezingsproces.
Opdracht aanvullend onderzoek inkoop persoonlijke beschermingsmiddelen
Minister Van Ark (VWS) deelt de onderzoeksopdracht voor het aanvullend onderzoek naar de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen met de Tweede Kamer. Ook stuurt zij het resultaat van eerder onderzoek naar de overeenkomst met Relief Goods Alliance B.V. mee.
-
Nederland zal aanvullend op de eerdere verzonden vaccins nog eens 160.000 vaccins naar Suriname sturen om te helpen bij de bestrijding van het Coronavirus. Dit heeft minister De Jonge (VWS) laten weten aan zijn Surinaamse ambtsgenoot Amar Ramadhin, die hem om hulp heeft verzocht. De situatie in Suriname is ernstig: de druk op de ziekenhuizen is hoog en de behoefte aan vaccins onder de bevolking is groot.
-
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) stuurt het eindrapport van het onderzoek naar risico’s voor besmetting met COVID-19 aan boord van vliegtuigen naar de Tweede Kamer. Het gaat om een onderzoek van het Koninklijke NLR- Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zij gaat daarbij in op het onderzoek en op de aanbevelingen uit het rapport. Ondanks de conclusie van het onderzoek dat er een relatief laag risico is aan boord van vliegtuigen wordt in het rapport aanbevolen dat de bestaande mitigerende maatregelen, mede op basis van het RIVM-advies van begin juni 2020, worden voortgezet.
Verder wordt in het rapport het belang benadrukt van het dragen van niet-medische mondneusmaskers, in het bijzonder bij lange afstandsvluchten. Het kabinet acht de aanbevelingen van dit rapport in lijn met de huidige maatregelen voor vliegreizigers en ziet naar aanleiding van dit rapport geen aanleiding tot aanpassing hiervan.
-
2e Kamerbrief gevolgen COVID-19 in mbo en ho
Minister Van Engelshoven (OCW) stuurt een 2de brief over de gevolgen van COVID-19 in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger onderwijs (ho) naar de Tweede Kamer. In de brief wordt ingegaan op studievoortgang, stages en praktijkgericht onderwijs, arbeidsmarkt(perspectief), studentenwelzijn, welzijn en werkdruk medewerkers en onderwijskwaliteit. De conclusie is dat het onderwijs in het studiejaar 2020/2021 veel inspanningen heeft geleverd om het onderwijs zo goed als mogelijk doorgang te laten vinden. Gezien de beperkingen in de samenleving was het echter niet reëel om hiervan helemaal geen gevolgen te zien op zaken zoals studentenwelzijn en vertragingen. Via het Nationaal Programma Onderwijs wordt hard gewerkt om daar waar de afgelopen periode schade is ontstaan, deze heel gericht te herstellen.
Besluitvorming Rijksministerraad over liquiditeitssteun Aruba, Curaçao en Sint Maarten - 3e kwartaal 2021
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Tweede Kamer over de besluitvorming in de Rijksministerraad (RMR) van 18 juni 2021 inzake liquiditeitssteun aan Aruba, Curaçao en Sint-Maarten voor het derde kwartaal van 2021. De RMR heeft op 18 juni besloten de maximale mate van afwijking van de begrotingsnormen tot en met 30 september vast te stellen op de door het College (Aruba) financieel toezicht (C(A)ft) geraamde liquiditeitsbehoefte van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten van respectievelijk AWG 599 miljoen, ANG 468 miljoen en ANG 165 miljoen. In deze bedragen zijn de beginsaldi aan liquiditeiten van de landen meegenomen. De maximale mate van afwijking voor geheel 2021 zal worden bepaald na het advies van het C(A)ft over de liquiditeitsbehoefte voor het vierde kwartaal van 2021. Als voorwaarde voor het ontvangen van de noodzakelijke liquiditeitssteun voor de landen dienen Aruba, Curaçao en Sint-Maarten hervormingen door te voeren. Hierover vindt per kwartaal in de Rijksministerraad (RMR) besluitvorming plaats.
-
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer de verkenning naar de mogelijkheden om zelftesten te gebruiken voor het verkrijgen van een toegangsbewijs. Een werkgroep van de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit heeft onderzocht of, en zo ja hoe, een negatieve uitslag van een zelftest gebruikt kan worden voor het verkrijgen van een coronatestbewijs. Dit in aanvulling op de testlocaties die nu voor het toegangstesten ingezet of gebouwd worden.
Ook stuurt hij het advies over versoepeling van de richtlijnen voor het vervoer van ouderen en mensen met een verstandelijke beperking naar de Tweede Kamer. In het advies staat dat het op dit moment te vroeg is om de vervoersrichtlijnen gelijk te trekken aan die van het openbaar vervoer aangezien ouderen en mensen met een verstandelijke beperking samen in een taxi zitten, bij thuiswonende gehandicapten een groot deel nog niet gevaccineerd is en bij de zelfstandig wonende ouderen ook nog een deel op vaccinatie wacht. Wel is het met de oplopende vaccinatiegraad mogelijk om maatregelen enigszins te verruimen naar een bezetting van 2/3. Daarbij is het uitgangspunt dat per bank 2 mensen kunnen plaatsnemen met een lege stoel tussen hen in. Hierbij zit er geen passagier naast de chauffeur.
-
Ministeriële regeling gelijkstelling vaccinatiebewijs treedt in werking
Met de wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 (Trm) wordt het mogelijk gemaakt om een coronatoegangsbewijs te genereren op basis van een verklaring van vaccinatie tegen het coronavirus en op basis van herstel van een uit een positieve test blijkende infectie met het coronavirus. Dit, in aanvulling op de reeds bestaande mogelijkheid coronatoegangsbewijzen te genereren op basis van een testuitslag waaruit blijkt dat er op het moment van afname van de test geen besmetting was met het coronavirus.
Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
De Tweede Kamer debatteert over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
-
Steun- en herstelpakket Caribisch Nederland (noodpakket 5.0)
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Eerste en Tweede Kamer over het Steun- en herstelpakket Caribisch Nederland (noodpakket 5.0). Het steun- en herstelpakket bestaat uit tijdelijke subsidie loonkosten en inkomensverlies CN en aanvullende middelen eilandelijk beleid, de subsidieregeling Tegemoetkoming Vaste Lasten BES, fiscale maatregelen, derving eilandelijke belastingen, natuurorganisaties, sport en cultuur en subsidiëring nutsvoorzieningen.
Tot slot wordt aangegeven dat het uitgangspunt dat voor Caribisch Nederland een vergelijkbare (en tegelijkertijd lokaal passende) benadering geldt als voor Europees Nederland de afgelopen zestien maanden goed heeft gewerkt. Er breekt echter een nieuwe fase aan. Het kabinet kijkt met de eilanden vooruit en wil zorgen voor een soepele overgang naar een economie zonder steunpakketten.
Om die reden heeft het kabinet besloten het steunpakket te verlengen tot in het derde kwartaal, maar wel met oog voor deze transitiefase.
Verdeling achterstandsmiddelen Nationaal Programma Onderwijs
Minister Slob (OCW) informeert de Tweede Kamer over de verdeling van de middelen uit het Nationaal Programma Onderwijs over scholen in het funderend onderwijs (basisonderwijs en voortgezet onderwijs). Hij stuurt het eindrapport van het onderzoek naar de invloed van corona op de leerprestaties in het basisonderwijs op de kernvakken mee met de Kamerbrief.
-
Aanschaf Moderna-vaccins voor 2022
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de aanstaande gewenste aanschaf van extra vaccins van Moderna, voor de vaccinatiestrategie in 2022 en 2023.
2de Voortgangsrapportage Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
De 2de Voortgangsrapportage beschrijft de ontwikkelingen in de TVL sinds de eerste voortgangsrapportage (maart 2021), met aandacht voor de afweging tussen snelheid, zorgvuldigheid en het geven van een plek aan de menselijke maat bij de uitvoering van de regeling.
-
De Gezondheidsraad adviseert na afweging van de voor-en nadelen om het BioNTech/Pfizer-vaccin beschikbaar te stellen voor alle 12- tot en met 17-jarigen die er gebruik van willen maken. Om ervoor te zorgen dat de adolescenten zelf een vrijwillige en goed geïnformeerde keuze kunnen maken is het van belang dat er toegankelijke, begrijpelijke en op hun leeftijd afgestemde informatie beschikbaar is over de voor- en nadelen van vaccinatie tegen COVID-19.
-
Vergoeding testen voor uitgaande reizigers
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeert de Tweede Kamer over de uitvoering van de vergoeding van testen voor reizigers naar het buitenland. De eerste testaanbieder is aangesloten en vanaf 30 juni kunnen reizigers die naar het buitenland gaan een afspraak plannen voor een gratis coronatest, die vanaf 1 juli kan worden afgenomen. Na 1 juli zullen er steeds meer testaanbieders zijn aangesloten op het systeem. Dat betekent dat een reiziger op steeds meer plekken een test kan laten afnemen. Hiermee zal naar verwachting voldoende testcapaciteit beschikbaar zijn voor de testbehoefte van reizigers deze zomer.
Besluit vaccinatie jongeren vanaf 12 jaar
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over zijn besluit om de COVID-19-vaccinatie beschikbaar te stellen aan jongeren vanaf 12 jaar. Dit naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad op 29 juni 2021.
-