Persconferentie minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS)
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) leggen uit hoe stap 4 van openingsplan voor de samenleving eruit ziet. Deze stap zal op zaterdag 26 juni ingaan. Stap 4 van het Openingsplan houdt in dat er eigenlijk nog maar drie situaties mogelijk zijn. Eén: alles wat op anderhalve meter kan, mag dan weer. Zonder beperkingen in de groepsgrootte, zonder verplichte sluitingstijden, zonder een verbod op alcoholverkoop na een bepaalde tijd, binnen én buiten, en vooral ook: zonder advies over het aantal gasten thuis en zonder mondkapjesplicht in winkels en andere publiek toegankelijke ruimtes. Twee: daar waar de anderhalve meter onvermijdelijk niet altijd haalbaar is, blijft de mondkapjesplicht voorlopig gelden. Drie: iets organiseren of openstellen zonder de anderhalve meter regel in acht te nemen, kan voorlopig alleen onder voorwaarden, net als nu. Benadrukt wordt nogmaals het belang van vaccineren en het houden aan de basisregels.
Zie ook
Stand van zakenbrief COVID-19
Minister De Jonge (VWS) beschrijft de stand van zaken rondom COVID-19 en de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden. In de brief wordt ingegaan op:
- Het OMT advies; sociaalmaatschappelijke en economische reflectie; het openingsplan; de maatregelen, gevolgd door een doorkijkje naar de overgangsfase van de epidemie naar de endemische fase; de stand van zaken van de doorontwikkeling van het dashboard, de rioolwatermonitoring, testen en traceren, de verbetering van digitale ondersteuning/de CoronaMelder en vaccins.
- ‘Zorgen dat de zorg het aankan’.
- Kwetsbare personen.
- De stand van zaken van de communicatie, financiële maatregelen in de zorg, Caribisch Nederland, gedragsondersteuning, steunpakket welzijn en leefstijl en wetsvoorstel sluitingsbevoegdheid publieke en besloten plaatsen.
- Ook wordt de regeling aangeboden voor de wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 in verband met het doorvoeren van stap 4 uit het openingsplan en de Tijdelijke regelingen maatregelen COVID-19 Bonaire, Sint Eustatius en Saba in verband met enkele redactionele wijzigingen.
- Daarnaast wordt met de brief aan diverse moties en toezeggingen voldaan.
In de brief wordt vermeld dat het kabinet heeft besloten om stap 4 van het openingsplan per 26 juni te zetten en de stap uit te breiden. Tevens wordt aangegeven dat het kabinet op 13 augustus zal bezien of de 1,5m-regel per 16 augustus losgelaten kan worden. Bij het nemen van de volgende stap zal o.a. worden gekeken naar de beschermingsgraad onder de bevolking, incidentie en de (internationale) epidemiologische situatie.
Vervolgens wordt toegelicht dat met het zetten van stap 4 de samenleving nog verder opengaat. Vanaf 26 juni zullen de meeste beperkingen vervallen. De maatregelen die blijven zijn gericht op het in acht nemen van de anderhalve meter. Waar het niet mogelijk of wenselijk is die norm te hanteren, worden mitigerende maatregelen genomen, zoals de toepassing van zelftesten, het gebruik van toegangsbewijzen en mondkapjes.
In de brief is ook veel aandacht voor de overgangsfase van epidemie naar endemie, wat afgeschaald kan worden en wat tijdelijk behouden moet blijven in geval het virus oplaait. Ook wordt toegelicht welke meer structurele stappen door het kabinet worden gezet om, voor de (middel)lange termijn, paraat te staan voor eventuele nieuwe pandemieën. Hierop is het kabinet door het OMT geadviseerd. Tot slot benoemt het kabinet met het oog op de samenhang kort wat in een bredere context verwacht kan worden wat betreft de aan deze fase verbonden maatschappelijke en economische opgaven en herstel.
Vergoeding testen voor uitgaande reizigers
Minister Van Nieuwenhuizen (IenW) en minister De Jonge (VWS) informeren de Tweede Kamer over de voortgang van het onderzoek naar hoe iedere Nederlander gratis de mogelijkheid kan krijgen om zich deze zomer te laten testen ten behoeve van het Europese digitaal COVID certificaat (DCC). In de brief informeert het kabinet de Tweede Kamer over de uitgangspunten voor de reizigers, de voortgang, de financiële onderbouwing en de resterende risico’s van de uitvoering van het project.
Evaluatie van de Tweede Kamerverkiezing die in coronatijd heeft plaatsgevonden
Minister Ollongren (BZK) stuurt de Tweede Kamer de evaluatie van de Tweede Kamerverkiezing 2021. De evaluatie bevat rapportages over hoe kiezers het stemmen in coronatijd hebben ervaren en welke lessen getrokken kunnen worden over de gevolgen van COVID-19 en de daaropvolgende maatregelen op het verkiezingsproces.
Opdracht aanvullend onderzoek inkoop persoonlijke beschermingsmiddelen
Minister Van Ark (VWS) deelt de onderzoeksopdracht voor het aanvullend onderzoek naar de inkoop van persoonlijke beschermingsmiddelen met de Tweede Kamer. Ook stuurt zij het resultaat van eerder onderzoek naar de overeenkomst met Relief Goods Alliance B.V. mee.