Juli 2021: Stap 4 Openingsplan en snel stijgende besmettingen
Dat het virus zich meer zou gaan verspreiden na stap 4 van het openingsplan was geen verrassing, maar de stijging van het aantal besmettingen gaat erg hard. 1,5 Meter afstand houden in de horeca wordt weer de norm en de sluitingstijd van 00.00 tot 06.00 uur wordt opnieuw geïntroduceerd. Meerdaagse evenementen mogen ook geen doorgang vinden.
Stap 4 Openingsplan en snel stijgende besmettingen
Overzicht gebeurtenissen
-
Juli 2021
-
Resultaten en bevindingen pilots (snel)testen in mbo en hoger onderwijs en distributie zelftesten in en na de zomer
Minister Van Engelshoven (OCW) informeert de Tweede Kamer over de (voorlopige) bevindingen en resultaten van 8 pilots in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger onderwijs (ho) voor preventieve (snel)testen voor COVID-19. Daarnaast informeert zij de Kamer over de distributie van zelftesten in het mbo en ho. De resultaten van de pilots blijken vooral van belang omdat ze tonen hoe testen kan bijdragen aan het openhouden van het onderwijs bij een toekomstige crisissituatie, als besmettingen weer zouden toenemen.
Wijzigingen reizen
Op 1 juli treedt de Europese verordening 2021/953 voor het Digitaal COVID Certificaat (DCC) in werking. Het is sinds deze dag mogelijk om binnen de Europese Unie (EU) te reizen met een test-, vaccinatie-, herstelbewijs in de vorm van het DCC. Ook per 1 juli wordt het inreisbeleid aangepast. De drempelwaarden voor hoogrisicogebieden worden gelijkgetrokken met die van de Europese Raadsaanbeveling 2020/1475. Reizigers uit hoogrisicogebieden mogen om aan hun testverplichting te voldoen naast een NAAT-test ook een antigeentest tonen. En voor reizigers uit de EU geldt een uitzondering op de testverplichting wanneer zij in het bezit zijn van een vaccinatie- of herstelbewijs. Daarnaast worden gevaccineerden uitgezonderd van het EU-inreisverbod.
-
118de OMT advies (59ste OMT COVID-19)
Advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, het effect van maatregelen en prognoses ziekenhuizen en IC en diverse virusvarianten.
Het OMT adviseert over de aanpak bij opleving van het virus. Het OMT kan geen definitieve voorspelling doen over een eventuele najaarsgolf, maar geeft in het advies een verkenning van de mogelijke uitkomsten gegeven de onzekerheden over immuniteit, over bereikte vaccinatiegraad, de eventuele opkomst van nieuwe, besmettelijkere varianten, en introducties van infecties vanuit het buitenland na vakantie. Vervolgens adviseert het OMT over het loslaten van de 1,5-meter-maatregel om de komende 5 tot 6 weken te gebruiken om de ontwikkeling van een aantal parameters – zoals vaccinatiegraad, bereidheid tot zelftesten na vakanties, het Europese perspectief, enzovoorts – nauwgezet te volgen en om meer zekerheid te verkrijgen over de COVID-19-epedemie in Nederland. Hiernaast gaat het OMT in op de resterende maatregelen, het thuisblijf- en testbeleid voor 0-12-jarigen, inschaling en herbeoordeling grenswaarden en zelftesten voor toegang.
-
Stand van zaken transitie voedselhulpprogramma Aruba, Curaçao en Sint Maarten
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Tweede Kamer over het verloop van de transitie van het voedselhulpprogramma op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. De armoedeproblematiek is op de eilanden door COVID-19 sterk toegenomen.
Advies Gezondheidsraad: Heterologe vaccinatie
Voor het vaccinatieprogramma tegen COVID-19 zijn vier verschillende vaccins beschikbaar. Bij de vaccins van AstraZeneca, BioNTech/Pfizer en Moderna zijn 2 doses nodig voor voldoende bescherming. Het ministerie van VWS vroeg de Gezondheidsraad te beoordelen of het mogelijk is om 2 verschillende vaccins te combineren. Afgelopen week zijn de resultaten gepubliceerd van een gerandomiseerde trial. Na een eerste dosis AstraZeneca leidde vaccinatie met BioNTech/Pfizer tot ten minste even goede of zelfs hogere niveaus van antistoffen vergeleken met 2 doses AstraZeneca. Wel leidde de combinatie van 2 verschillende vaccins bij meer deelnemers aan de studie tot koortsgevoel, vermoeidheid, rillingen, hoofdpijn en spierpijn dan bij vaccinatie met 2 keer hetzelfde vaccin. Die klachten verdwenen echter binnen enkele dagen. Een eerste dosis met BioNTech/Pfizer, gevolgd door een dosis AstraZeneca leidde tot lagere niveaus van antistoffen dan 2 doses BioNTech/Pfizer. Over een eventuele combinatie met het Moderna-vaccin zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar. Concluderend stelt de commissie vast dat er geen bezwaar is tegen heterologe vaccinatie waarbij een eerste dosis AstraZeneca-vaccin wordt gevolgd door een tweede dosis BioNTech/Pfizer-vaccin.
-
Maatregelenbrief COVID-19
Minister De Jonge (VWS) biedt de Tweede Kamer de maatregelenbrief COVID-19 aan. In de brief gaat hij in op:
- het OMT-advies inclusief epidemiologische situatie, update van de virusvarianten, aanpak opleving virus, loslaten 1.5 meter, resterende maatregelen, thuisblijf en testbeleid 0-12 jarigen, inschaling en herbeoordeling grenswaarden, zelftesten voor toegang;
- het maatschappelijk beeld volgens de inzichten van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP);
- testen in en na de zomer (met het oog op reizigers);
- het EU Digitaal Corona Certificaat en coronatoegangsbewijzen;
- de voortgang van het vaccinatieprogramma;
- een eventuele opleving van het virus in het najaar en voorbereidingen in de zorg.
In de inleiding van de brief staat dat voorzien was dat aantal besmettingen na het versoepelen van de maatregelen zou stijgen. Voorts wordt gezien dat het vooral jongeren zijn tussen de 10 en 29 jaar die positief getest worden. De bezetting van ziekenhuis- en IC-bedden blijft vooralsnog op een laag niveau.
Aankondiging van de start van de regeling ongedekte vaste kosten voor land- en tuinbouwbedrijven COVID-19
Minister Schouten (LNV) meldt dat de Regeling subsidie financiering ongedekte vaste kosten land- en tuinbouwbedrijven COVID-19 op 7 juli 2021 opengesteld wordt. Ook informeert zij de Tweede Kamer over de opvolging van de toezegging om met de landbouwsector te spreken over boekhoudkundige problemen bij steunmaatregelen.
-
Minister Koolmees (SZW) en minister Van Engelshoven (OCW) ondertekenen samen met partijen uit het onderwijs- en arbeidsmarktveld de landelijke Werkagenda. In deze Werkagenda wordt een stip op de horizon gezet waar partijen met elkaar naartoe willen om jongeren perspectief op vervolgonderwijs of werk te bieden. Juist nu de maatregelen rondom corona versoepeld worden en de economie aantrekt, is er extra aandacht nodig om jongeren perspectief te bieden en de jeugdwerkloosheid te beperken. Er zijn in de werkagenda concrete acties geformuleerd om met de ambities aan de slag te gaan. De ondertekenende partijen roepen hun achterban op om werk te maken van deze ambities en acties, nu en in de toekomst. In de Werkagenda wordt erkend dat de ondersteuning aan jongeren in een kwetsbare positie een structurele uitdaging is.
-
Het Outbreak Management Team (OMT) is 8 juli 2021 bijeen geweest om de spoedadviesaanvraag van het kabinet te bespreken over de situatie rondom de COVID-19-uitbraak. Het OMT adviseert op grond van de exponentiële toename van het aantal besmettingen onder de 18-25 jarigen om zo spoedig mogelijk, maar liefst al voor komend weekend, aanvullende maatregelen te nemen. Concreet adviseert het OMT om feesten en samenscholing in de nachtclubs, feestgelegenheden, studentenverenigingen en discotheken tot een nader vast te stellen tijdstip te beperken en wat betreft de horeca een stap terug te gaan.
-
Persconferentie: aanscherping coronamaatregelen
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) leggen uit waarom op sommige punten de coronamaatregelen weer worden aangescherpt. Mede door de zeer besmettelijke deltavariant van het virus stijgen de besmettingscijfers momenteel erg hard. Vergeleken bij vorige week is er zelfs sprake van een verzevenvoudiging van het aantal besmettingen. Als er geen actie ondernomen wordt dan loopt de mate van toename van besmettingen verder op. Om deze reden is besloten op een aantal punten de geldende maatregelen aan te scherpen. De anderhalve meter maatregel in de horeca wordt weer van kracht met een vaste zitplaats voor iedere gast. Verder gaat een sluitingstijd gelden van 12 uur middernacht tot 6 uur in de ochtend, entertainment binnen of buiten is niet langer toegestaan. Verder zijn meerdaagse evenementen, dus evenementen met een overnachting, nu niet mogelijk en dat blijft zo tot in elk geval zaterdag 14 augustus. Voor voorstellingen in de culturele sector en voor eendaagse evenementen die nu wel plaatsvinden, blijft een placeringsplicht gelden, zodat iedereen altijd anderhalve meter afstand kan houden. Zowel binnen als buiten. Organisatoren houden daarnaast wel de mogelijkheid te werken met het Testen voor Toegang-systeem. En als ze daarvoor kiezen, mogen bezoekers met een toegangstest, herstelbewijs of vaccinatiebewijs ter plaatse de anderhalve meter loslaten. Ten slotte zijn de toegangstesten niet meer voor 40 uur geldig, maar voor 24 uur.
Zie ook:
Kabinetsreactie Spoedadvies OMT
Minister De Jonge (VWS) biedt de Tweede Kamer het spoedadvies van het OMT aan en de kabinetsreactie hierop. Ook biedt hij een aantal regelingen aan tot wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 en de Tijdelijke spoedregeling DCC (EU Digitaal Corona Certificaat).
Het Kabinet acht het noodzakelijk om nu tijdelijk maatregelen te nemen, gericht op de horeca, evenementen (waaronder sportwedstrijden) en de culturele sector. De maatregelen starten op 10 juli en lopen automatisch na 13 augustus 2021 af.
- In de horeca wordt 1,5 meter afstand houden weer de norm met daarbij een placeringsplicht, het systeem van testen van toegang gaat op pauze, en daarnaast wordt de sluitingstijd van 00.00 tot 06.00 weer geïntroduceerd.
- Meerdaagse evenementen die langer dan 24 uur duren zijn pas vanaf 14 augustus toegestaan. Voor evenementen en vertoningen in culturele instellingen geldt een placeringsplicht op 1,5 meter. Uitzondering hierop zijn evenementen met een doorstroomkarakter. Daarnaast geldt ook met coronatoegangsbewijzen een placeringsplicht. Met cononatoegangsbewijzen vervalt de 1,5-meter-norm en kan maximaal 2/3 van de reguliere capaciteit van de locatie gebruikt worden.
- De basismaatregelen voor beheerders van publieke plaatsen en organisatoren van evenementen blijven van toepassing. Dit betreft onder andere de gezondheidscheck, het implementeren van hygiënemaatregelen op de locatie en de verplichting om registratie aan te bieden.
- Het kabinet doet een oproep om feestjes thuis klein en beheersbaar te doen en altijd de anderhalve meter afstandsnorm te hanteren als mensen op bezoek zijn.
Het steun- en herstelpakket blijft doorlopen en het kabinet houdt een vinger aan de pols. Daarnaast wordt het OMT-advies gevolgd dat – vanaf 13 juli – de geldigheid van een negatief testbewijs 24 uur na afgifte is.
-
Persmoment
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) bieden hun excuses aan voor de snelle versoepelingen van coronamaatregelen in juni 2021. Ook worden vanaf deze maandag, iedere maandag, updates gegeven tijdens de vakantie over de stand van de COVID-19 bestrijding.
Zie ook:
Debat Eerste Kamer 12 en 13 juli over de verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19
Uitkomsten van het traject 'Nederland na de crisis'
Minister Ollongren (BZAK stuurt de Tweede Kamer de uitkomsten van het traject ‘Nederland na de crisis’. De Rijksoverheid is de dialoog aangegaan met de samenleving over de vraag hoe Nederland op de lange termijn kan herstellen en vernieuwen naar aanleiding van de coronacrisis. Als belangrijk onderdeel van dit traject zijn er, in nauwe samenwerking met mede-overheden, dialooggesprekken georganiseerd met burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en wetenschappers.
De uitkomsten van de dialoog zijn samengenomen met adviezen, rapporten en analyses van planbureaus, academici, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden. Het perspectief dat wordt aangeboden is een bundeling hiervan en bouwt daarmee verder op adviezen van onder meer het SCP, CPB, PBL, Denktank Coronacrisis en de VNG. Het gaat om een reflectiedocument waarbij de inzichten uit de dialoogtafels een centrale rol spelen. Het perspectief bevat aanknopingspunten voor herstel- en vernieuwingsinitiatieven van de overheid (centraal en decentraal) en organisaties die een rol hebben in het vormgeven van Nederland na de crisis. Het is aan de samenleving en het (toekomstig) kabinet om te bepalen hoe zij de uitkomsten van de dialoog omzetten in maatschappelijke actie en (beleids)keuzes. Dit perspectief is daarmee met nadruk voor en door de samenleving gemaakt
-
Overzicht gemelde clusters COVID-19-besmettingen horeca en festivals
Minister De Jonge (VWS) biedt het RIVM-overzicht 'gemelde clusters gerelateerd aan horeca en evenementen' aan en informeert hiermee de Tweede Kamer over de omstandigheden van grote clusters van COVID-19-besmettingen.
Aanvullende steun voor evenementen
Het kabinet is van plan om de garantieregeling voor evenementen te verruimen. De eerdere gedeeltelijke terugbetalingsverplichting vervalt, de aanmeldtermijn wordt verlengd en de subsidiabele kosten worden verbreed. Het kabinet is ook van plan om deze groep met een Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen tegemoet te komen. Het kabinet beoogt hiermee organisatoren van (veelal kleinere) evenementen in de periode tussen 10 juli en 13 augustus tegemoet te komen.
Debat Tweede Kamer
De Tweede Kamer is op woensdag 14 juli teruggekomen van het zomerreces voor een plenair debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Onderzoeksrapportages pilots inzet sneltesten funderend onderwijs
Minister Slob (OCW) biedt de Tweede Kamer onderzoeksrapporten over pilots inzet sneltesten funderend onderwijs aan. Doel van de pilots was om te onderzoeken of de inzet van sneltesten een effectief instrument zou zijn om enerzijds de continuering van (fysiek) onderwijs beter te borgen en anderzijds de virusverspreiding binnen de schoolcontext tegen te gaan en de veiligheid te vergroten.
-
120ste OMT advies (61ste OMT COVID-19)
Advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, relatieve besmettelijkheid en een update over de diverse virusvarianten.
Verder concludeert en adviseert het OMT dat er sinds de versoepeling van de maatregelen op 26 juni een sterke toename van het aantal infecties onder 18-29-jarigen is. Sinds 10 juli zijn de maatregelen aangescherpt gericht op de belangrijkste hotspots van verspreiding en is wederom het belang van de basismaatregelen zoals social distancing benadrukt. Op het moment van het advies is het nog te vroeg om het effect hiervan te beoordelen. Het OMT monitort daarom de komende dagen en weken nauwlettend het verdere verloop van de epidemie. Het OMT wijst op haar eerdere analyse van deze uitbraak en de geadviseerde maatregelen (OMT 119).
-
Minister De Jonge (VWS) en minister Van Nieuwenhuizen (IenW) informeren de Tweede Kamer over een datalek dat bij Testcoronanu BV heeft plaatsgevonden.
Op 17 juli is het ministerie van VWS door RTL Nieuws geïnformeerd over een kwetsbaarheid in de ICT-systemen van de testaanbieder Testcoronanu BV. Deze testaanbieder is sinds 10 juli aangesloten op CoronaCheck in het kader van ‘Testen voor je reis’. Door deze kwetsbaarheid was het mogelijk dat onbevoegden testuitslagen konden inzien, aanpassen en toevoegen. RTL Nieuws heeft de testaanbieder op 17 juli geïnformeerd en de gelegenheid gegeven om het lek te dichten. De testaanbieder heeft aangegeven van het lek melding te hebben gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
-
Persmoment: thuiswerken en frisse lucht
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) geven een update over de coronasituatie. Zij lichten toe dat het thuiswerkadvies dat vanaf nu geldt is: werk thuis, tenzij het niet anders kan. Het thuiswerkadvies wordt hiermee weer aangescherpt naar het oorspronkelijke advies van de afgelopen maanden. Daarnaast is het advies over frisse lucht: zorg voor voldoende frisse lucht binnen zowel thuis, op het werk, op school, in winkels en in de horeca. Verdere toelichting hierover wordt toegelicht de komende uren en dagen op alle websites van de Rijksoverheid over corona. Ten slotte wordt er een oproep gedaan op de horeca de anderhalve meter en de vaste zitplaats als harde maatregel te blijven toepassen. Dit is van het grootste belang in het bestrijden van het virus.
Zie ook:
Kabinetsreactie 120ste OMT-advies en reactie kabinet op verzoeken in debat coronabeleid 14 juli 2021
Minister De Jonge (VWS) biedt het advies aan na het 120ste overleg van het Outbreak management Team (OMT) over maatregelen om de uitbraak van het coronavirus onder controle te houden. Ten aanzien van de adviezen omtrent de CoronaCheck-app geldt dat de adviezen van het OMT en BAO worden meegenomen bij het beleid rond horeca en evenementen. Voor de langdurige zorg geldt het advies voor zorgmedewerkers om preventief een chirurgisch mondneusmasker (ten minste type II) te dragen bij contacten met patiënten binnen 1,5 meter. Dit komt overeen met de geldende uitgangspunten voor het risiconiveau ‘zorgelijk’, ‘ernstig’ of ‘zeer ernstig ‘. Hiervan kan gemotiveerd worden afgeweken als het masker goede zorg belemmert. Daarnaast zet het kabinet, in lijn met het OMT-advies, extra in op thuiswerken, de vaccinatiecampagne in wijken en gemeenten waar de vaccinatiegraad achterloopt en is het kabinet bezig met een uitwerking van testen van reizigers.
De minister reageert ook namens het kabinet op verzoeken vanuit de Tweede Kamer tijdens het debat op 14 juli 2021 over het coronabeleid. Tijdens het debat is toegezegd dat het thuiswerkadvies wordt aangepast tot: ‘werk thuis tenzij het niet anders kan’ en is frisse lucht (ventileren) toegevoegd aan de basismaatregelen.
Interval MRNA-vaccins verkort
Het interval tussen 2 prikken met een mRNA-vaccin wordt verkort van 35 naar 28 dagen. Voor mensen die al een afspraak hadden staan voor een tweede vaccinatie is het niet mogelijk het interval te verkorten, omdat de vaccins daarvoor op dat moment niet voldoende beschikbaar waren.
-
Minister Grapperhaus (JenV) meldt de Tweede Kamer dat sinds 22 juli 2021 00.01 uur een EU-inreisverbod geldt voor de landen Thailand en Rwanda vanwege de verslechterde gezondheidssituatie in deze landen als gevolg van toegenomen coronabesmettingen. De minister meldt ook dat vanaf genoemde datum en tijdstip het EU-inreisverbod voor het land Oekraïne is opgeheven.
-
Advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal, relatieve besmettelijkheid varianten en een update over de diverse virusvarianten.
Het advies van het OMT is dat het OMT geen noodzaak ziet tot uitbreiding van de huidige maatregelen op dit moment. Samenvattend ziet het OMT dat het aantal meldingen stabiliseert tot afneemt. Wel zijn er zorgen over de mogelijke rol van transmissie door volledige gevaccineerde zorgmedewerkers. Ten slotte vraagt het OMT aandacht voor kermissen, die nu als doorstroomlocaties openen; extra aandacht voor handhaven van de basisregels en 1,5 meter afstand kan helpen daar geen nieuwe hotspots voor verspreiding te doen creëren.
Het OMT adviseert verder dat het moment waarop iedereen van de Nederlandse bevolking die dat wil ook daadwerkelijk gevaccineerd is, het reizen binnen de EU op grond van incidentieverschillen niet langer te ontraden. Dit moment zal dat naar verwachting medio september zijn. Uitzonderingen vanwege opkomende Variants Of Concern (VOC, zorgwekkende varianten) daargelaten.
Over het afschaffen van de quarantaineplicht voor zeerhoogrisicolanden binnen de EU (behoudens in geval van een nieuwe, zorgwekkende VOC) adviseert het OMT dat dit onder de huidige epidemiologische omstandigheden verantwoord is.
-
Kamerbrief over inhaalzorg
Minister Van Ark (VWS) geeft inzicht hoeveel zorg (die is uitgesteld door de COVID-pandemie) moet worden ingehaald en zij informeert de Tweede Kamer over de stappen die gaan volgen zodat deze zorg alsnog wordt verleend.
De kern van het ‘kader passende inhaalzorg’ is dat patiënten zo snel mogelijk de passende zorg gaan krijgen die is uitgesteld door de COVID-pandemie. Naast helderheid voor de patiënt staat ook het herstel van de zorgprofessional centraal. De beschikbaarheid van voldoende en uitgerust zorgpersoneel maakt daarom integraal onderdeel uit van de inhaalzorgplannen.
Aankondiging NOW-4
Minister Koolmees (SZW) stuurt de 4e tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW-4) naar de Tweede Kamer. De tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid wordt met 3 maanden verlengd tot en met september 2021.
Persmoment: festivals geen doorgang en reizen binnen EU mogelijk
Minister-president Rutte en minister De Jonge (VWS) vertellen hoe de reisregels gaan veranderen. En dat festivals tot 1 september niet doorgaan.
In zijn algemeenheid stijgen de besmettingen niet meer en is er zelfs een lichte daling te zien. Er komen daarom geen aanvullende maatregelen, de huidige blijven wel van kracht. Omdat de cijfers in de ziekenhuizen nog steeds oplopen, is er besloten in overleg met de evenementensector om het bestaande verbod op meerdaagse evenementen met overnachting te verlengen tot in ieder geval 1 september. Ook is er vandaag besloten om landen binnen de Europese Unie niet meer te ontraden als vakantiebestemming.
Zie ook:
Aanbieding advies 121ste OMT en reactie kabinet over reizen
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief bij het 121ste advies van het Outbreak Management Team (OMT) na overleg over maatregelen om de uitbraak van het coronavirus onder controle te houden. In de brief staat de reactie van het kabinet op het onderdeel van het OMT-advies over reizen. Verder is er aandacht voor regels rondom meerdaagse evenementen.
De Nederlandse overheid zal vanaf 27 juli geen reizen meer ontraden binnen de EU/EER1 en het Caribische deel van het Koninkrijk. Voor inkomende reizigers uit deze landen geldt geen quarantaineplicht meer. Het kabinet geeft het dringend advies aan alle mensen die niet uit een groen land reizen om zich te testen op de dag na terugkomst op dag 2 en 5: dit kan bij de GGD of met een zelftest. Het kabinet neemt het advies van het OMT over om de geldigheidsduur van PCR-test en antigeentest voor reizigers te verkorten. Concreet betekent dit dat een NAAT(PCR)-test maximaal 48 uur voor vertrek mag zijn afgenomen. De geldigheidsduur van de antigeentest verandert naar maximaal 24 uur voor vertrek.
Het kabinet heeft verder besloten om het verbod op meerdaagse evenementen te verlengen tot 1 september. Het gaat hierbij om evenementen met overnachting, die langer dan 24 uur duren en waarbij bezoekers alleen toegelaten zouden worden met een coronatoegangsbewijs.
Het kabinet is verder bezig met een uitwerking van de adviezen ten aanzien van ventilatie.
-
Voorbereidingen vervolg distributie zelftesten in het mbo en hoger onderwijs
Minister Van Engelshoven (OCW) informeert de Tweede Kamer over de voorbereidingen voor zelftesten op corona in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger onderwijs (ho) in het studiejaar 2021-2022.
Nadere uitwerking aanvullende steun voor evenementen
Staatssecretaris Keijzer (EZK) en minister Van Engelshoven (OCW) informeren de Tweede Kamer over de nadere uitwerking van de aanvullende steun voor evenementen.
- Het kabinet is van plan om de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) te verlengen.
- Het kabinet heeft besloten geen extra voorraadvergoeding toe te voegen aan de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL).
- Voor poppodia is afgesproken dat aan het eind van Q3 2021 wordt bekeken hoeveel middelen het Rijk van de reeds gereserveerde € 36,5 miljoen beschikbaar stelt aan gemeenten en provincies ten behoeve van de instandhouding van de lokale en regionale culturele infrastructuur.
-
29 juli 2021Advies Gezondheidsraad vaccinatie van adolescenten tegen COVID-19 met het Moderna-vaccin
Dit advies van de Gezondheidsraad omvat de beoordeling van de werkzaamheid/effectiviteit, veiligheid, aanvaardbaarheid en kosteneffectiviteit van het Moderna-vaccin voor 12-17-jarigen. De commissie beoordeelt de verhouding tussen gezondheidswinst en last van vaccinatie van adolescenten in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar met het Moderna-vaccin als gunstig.
De commissie heeft in haar advies van 29 juni 2021 geoordeeld dat vaccinatie van adolescenten in de leeftijd van 12 tot en met 17 jaar zowel directe als indirecte gezondheidswinst oplevert, in de eerste plaats voor adolescenten zelf maar ook voor de bevolking als geheel. Tegenover deze gezondheidswinst staat volgens de commissie een beperkte last van bijwerkingen, de gegevens over myocarditis of pericarditis meegewogen.
-
122ste OMT-advies (63ste OMT COVID-19)
Advies van het OMT over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie, het reproductiegetal en relatieve besmettelijkheid varianten.
Samenvattend ziet het OMT dat het aantal meldingen met bijna 50% is afgenomen, de testvraag met ruim 40% en dat het percentage positieve testen nog hoog is maar afneemt. Dit beeld is consistent voor de verschillende regio’s en leeftijdsgroepen. Ook is het reproductiegetal berekend op grond van de meldingen afgenomen tot ruim onder de 1,0. De verwachting is dat het aantal ziekenhuisopnames momenteel op een piek is beland. Op basis van de huidige epidemiologie ziet het OMT, naast het blijven benadrukken van opvolging aan de basismaatregelen en het vaccinatietempo (ook voor de tweede vaccinatie) zo hoog mogelijk houden, geen aanleiding aanvullende maatregelen te adviseren.Verder adviseert het OMT over de verlenging van de huidige wachttijd van 14 dagen na Janssen-vaccinatie. Het OMT adviseert deze te verlengen naar 4 weken en merkt op dat er momenteel nog veel onderzoek wordt verricht, waarvan de uitkomsten nog zullen bijdragen tot aanvullend inzicht in de bescherming en mate van voorkómen van transmissie door dit en de andere vaccins.
Het OMT adviseert verder op grond van diverse overwegingen om te wachten met eendaagse of meerdaagse evenementen zonder overnachting tot de incidentie onder de bevolking verder is afgenomen en het risiconiveau ‘zorgelijk’ is bereikt. Ook adviseert het OMT om de beperking van 2/3 van de maximale capaciteit met het gebruik van coronatoegangsbewijzen te handhaven bij geplaceerde evenementen.
Kabinetsreactie op advies Gezondheidsraad ‘Vaccinatie van adolescenten tegen COVID-19 met het Moderna-vaccin’
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over zijn besluit om, naast het COVID-19-vaccin van BioNTech/Pfizer, nu ook het Moderna-vaccin beschikbaar te stellen voor vaccinatie van jongeren vanaf 12 jaar. Dit naar aanleiding het advies ‘Vaccinatie van adolescenten tegen COVID-19 met het Moderna-vaccin’ van de Gezondheidsraad.
-