Augustus 2021: Geen aanvullende maatregelen, hoger onderwijs weer open
Nadat de besmettingen in juli snel opliepen en maatregelen zijn genomen om het virus opnieuw in te dammen zijn de besmettingen gedaald. Door deze daling ziet het kabinet dan ook geen redenen om de geldende maatregelen in augustus te verzwaren en staat vanaf half augustus onder strikte voorwaarden eendaagse festivals toe. Ook wordt bekendgemaakt dat in het mbo, hbo en op de universiteiten vanaf het nieuwe schooljaar de anderhalvemeter afstandsnorm wordt losgelaten.
Geen aanvullende maatregelen, hoger onderwijs weer open
Overzicht gebeurtenissen
-
Augustus 2021
-
Persmoment: regels voor evenementen
Minister-President Rutte (AZ) geeft een toelichting over het kabinetsbesluit rondom het onder strikte voorwaarden organiseren van eendaagse festivals tussen 14 augustus en 1 september. Tevens kondigt hij aan dat het verbod op meerdaagse evenementen wordt verlengd tot 1 september. Daarnaast is op basis van advies van het OMT besloten dat de wachttijd na het Janssen vaccin 4 weken in plaats van 2 weken wordt.
Aanbieding 122ste OMT-advies en kabinetsreactie
Minister De Jonge (VWS) biedt de Tweede Kamer het OMT advies van 1 augustus en de kabinetsreactie aan. Op basis van het OMT-advies houden prikken met Janssen gezet tot en met 13 augustus een wachttermijn van 2 weken. Prikken gezet vanaf 14 augustus krijgen een wachttijd van 4 weken.
Het kabinet heeft besloten dat onder strikte voorwaarden eendaagse ongeplaceerde evenementen door kunnen gaan. Bij het gebruik van coronatoegangsbewijzen zijn ongeplaceerde eendaagse evenementen en de vertoning van kunst- en cultuurbeoefening buiten toegestaan, met een maximum van 750 bezoekers. De voorwaarden voor geplaceerde eendaagse evenementen met coronatoegangsbewijzen worden verlengd tot 1 september. Voor geplaceerde evenementen buiten geldt eveneens een bezoekersnorm van 750, of (indien hoger) twee derde van de reguliere capaciteit.
Voor het gebruik van coronatoegangsbewijzen gaan striktere voorwaarden gelden. Deze voorwaarden zijn dat bij Testen voor Toegang gebruikte antigeentesten gevalideerd CE gemarkeerd dienen te zijn en gecombineerd in de keel en neus afgenomen dienen te worden door professioneel geschoold personeel. Voorts worden werknemers, vrijwilligers en artiesten die niet gevaccineerd zijn of een herstelbewijs hebben dringend geadviseerd voor de betreffende activiteit een test af te nemen.
Ook voor kinderen vanaf 6 jaar tot en met 12 jaar geldt een dringend advies om een zelftest te doen voorafgaand aan de activiteit. Verder wordt bezoekers, vrijwilligers en artiesten dringend geadviseerd op dag 5 na de activiteit een zelftest te doen.
Het kabinet neemt een aantal adviezen van het OMT niet over. Zo wordt het advies om de geldigheidsduur van een antigeentest terugbrengen naar 24 uur voor het einde van een evenement niet overgenomen omdat dit niet praktisch uitvoerbaar is. Het advies voor een verbod op meezingen in groepsverband wordt ook niet overgenomen, het kabinet acht gezien de eerdere ervaringen een dergelijk verbod niet uitvoerbaar en niet handhaafbaar.
Tenslotte wordt het advies voor het houden van voldoende afstand tussen artiesten niet overgenomen aangezien dit niet lijn is met de bestaande uitzondering op de veilige afstandsnorm voor kunst- en cultuurbeoefening.
-
Advies 123ste en 124ste OMT (64ste en 65ste OMT COVID-19)
Op 6 en 9 augustus riep het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM het Outbreak Management Team (OMT) bijeen om te adviseren over de situatie rondom de COVID-19-pandemie. In dit advies gaat het OMT onder andere in op de epidemiologische situatie en de duiding hiervan, het reproductiegetal en de relatieve besmettelijkheid van varianten.
Het OMT geeft advies over onder welke voorwaarden versoepelingen veilig en verantwoord zijn. Allereerst adviseert het OM om versoepeling van maatregelen in te plannen voor de geschatte datum (zondag 19 september) dat iedereen de mogelijkheid heeft gehad volledig gevaccineerd te zijn. En inbegrepen een follow-upperiode van 2 weken.
Hierna geeft het OMT aan dat of versoepelingen veilig en verantwoord doorgevoerd kunnen worden afhankelijk is van de doelen van het beleid waarop advisering van het OMT zich richt, de epidemiologische context op het moment van versoepelen en de inschatting van de dynamiek van verspreiding na het loslaten van de maatregelen. Op basis van deze overwegingen schetst het OMT vervolgens 4 verschillende scenario’s van versoepelen. De voorkeur van het OMT gaat uit naar het tweede scenario, waarbij in de prioritering van settings/risicosituaties in advies van het OMT het voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en universitair onderwijs bovenaan staan en als eerste zonder restricties zouden moeten kunnen openen.
Deze keuze berust met name ook op een afweging van medische aard, vanwege vastgestelde (ook fysieke en geestelijke) schade aan kinderen en jongeren als zij te lang in het onderwijs beperkingen ondervinden. Een dergelijke keuze heeft het OMT eerder gemaakt en de literatuur die ook daarna nog verschenen is onderstreept het belang. Het OMT adviseert om in eerste instantie (ten minste tot na griepperiode komende winter) de basissurveillance niet af te bouwen en ook de mogelijkheid te houden om (lokale) uitbraken op te sporen en te bestrijden.
Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 Bonaire, Sint Eustatius en Saba
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer de Regeling houdende wijziging van de Tijdelijke regeling maatregelen COVID-19 (Trm).
Deze wijziging houdt verband met de termijn voor toegang en inreizen voor personen die gevaccineerd zijn met het COVID-19-vaccin Janssen en regels over de vertoningen van kunst- en cultuurbeoefening en eendaagse evenementen met coronatoegangsbewijzen en het opleggen van ventilatienormen voor horecalokaliteiten.
-
Het is vanaf 8 augustus voor reizigers van 12 jaar en ouder uit alle landen buiten de EU verplicht om een test- of vaccinatiebewijs te tonen als men naar Nederland komt. Deze verplichting geldt ook voor reizigers uit landen die op de veilige landen lijst van de EU staan. Het is daarnaast vanaf 8 augustus verplicht voor reizigers van 12 jaar en ouder uit alle landen binnen de EU/EER en het Caribische deel van het Koninkrijk die geen groen reisadvies hebben, om een test-, herstel- of vaccinatiebewijs (bijvoorbeeld in een DCC) te tonen, onafhankelijk van het vervoersmiddel waarmee ze naar Nederland reizen.
Verder heeft kabinet heeft besloten dat vanaf 8 augustus een NAAT(PCR)-test maximaal 48 uur voor vertrek mag zijn afgenomen. Dit zal ook gaan gelden zijn voor de BES-eilanden. De geldigheidsduur van de antigeentest verandert naar maximaal 24 uur voor vertrek. Dit verandert voor de BES-eilanden niet. Voor gebieden met een zorgwekkende variant van het virus geldt vanaf 8 augustus weer een dubbele testverplichting: een NAAT(PCR)-test van maximaal 48 uur voor vertrek én een sneltest (NAAT of antigeen) van maximaal 24 uur oud voor vertrek.
Bekijk voor meer informatie de reactie van het kabinet op het OMT-advies over reizen.
-
Minister-President Rutte (AZ) vertelt in een persmoment over het aantal ziekenhuisopnames en het totaal aantal ziekenhuisbezetting. Dat niet stijgt. Er is om deze reden geen aanleiding tot het nemen van extra maatregelen. Om de situatie te houden zoals die is, is testen belangrijk. Er wordt onder de aandacht gebracht hoe belangrijk het is als je terugkeert van vakantie om de eerste keer dat je weer echt onder de mensen komt, ook als je gevaccineerd bent en/of het virus al hebt gehad, toch een zelftest te doen.
-
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Tweede Kamer over de toekenning van de 6de tranche (deeluitkering) van de liquiditeitssteun aan het eiland Sint Maarten. De steun is bedoeld om de gevolgen van de coronaviruspandemie op te vangen.
-
Persconferentie 13 augustus: stappen naar terug naar normaal
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) geven uitleg over hoe Nederland de komende maanden hopelijk terug gaat naar normaal, in welke stappen en wanneer.
Allereerst wordt toegelicht dat het OMT in zijn laatste advies de datum maandag 20 september noemt als mogelijke datum om stap voor stap afscheid te gaan nemen van de anderhalve meter en de andere maatregelen. Het kabinet heeft zich de laatste dagen intensief over dit advies gebogen.
Allereerst is gekeken naar het mbo, hbo en de universiteit. Dit omdat ruim een miljoen jonge mensen al anderhalf jaar lang grotendeels online onderwijs krijgen en de gevolgen daarvan heel ernstig zijn. Daarom wordt met ingang van het nieuwe studiejaar onder strikte voorwaarden de anderhalve meter losgelaten in het mbo, hbo en de universiteit. Concreet is dat vanaf maandag 30 augustus.
Voorts hoopt het kabinet om op maandag 20 september de volgende stap te kunnen zetten en de anderhalve meter in de hele samenleving los te kunnen laten. Daarmee zouden dan ook de andere beperkingen vervallen, zoals de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en het thuiswerkadvies.
Half september zal hiervoor een nieuw advies vanuit het OMT over worden gevraagd.De besluiten van vandaag hebben het gevolg dat verder alle geldende maatregelen gehandhaafd blijven en dat voor de horeca, de evenementensector en de theaters, bioscopen en concertzalen de regels in ieder geval tot 20 september blijven zoals ze nu zijn.
Stand van zaken COVID-19
Minister De Jonge (VWS) stuurt de Tweede Kamer een Stand van zaken brief COVID-19. In lijn met het OMT-advies heeft het kabinet besloten om geen aanvullende maatregelen te nemen en het grootste gedeelte van het huidige maatregelenpakket te verlengen.
Tegelijkertijd worden wel de maatregelen in het onderwijs versoepeld, waarbij deze stap sneller gezet wordt dan het OMT het kabinet adviseert. Concreet heeft het kabinet besloten om in het mbo en hoger onderwijs de anderhalve meter los te laten per 30 augustus.
Daarnaast heeft het kabinet besloten het vergoeden van testen ten behoeve van reizen naar het buitenland eenmalig met 1 maand te verlengen tot 1 oktober 2021. Ook wil het kabinet kinderen vanaf 12 tot en met 17 jaar de mogelijkheid bieden om zich te laten vaccineren. Dit heeft tot gevolg dat pas op 15 september, iedere Nederlander vanaf 12 jaar die dat wil gevaccineerd kan zijn en eind september over een vaccinatiebewijs kan beschikken.
Update coronamaatregelen bij de start van het studiejaar 2021-2022
Minister Van Engelshoven (OCW) stuurt een afschrift van de brief die aan onderwijsinstellingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hoger onderwijs (ho) is verstuurd met een update van coronamaatregelen bij de start van het studiejaar 2021-2022.
Een van de maatregelen is dat de anderhalvemeter afstandsnorm per maandag 30 augustus in het mbo en ho wordt opgeheven. Maatregelen die wel van kracht zijn en blijven worden benoemd zoals zelftestbeleid, groepsgrootte, mondkapjes, basis hygiëne- en gezondheidsrichtlijnen, looproutes en ventilatie.
Verder is er in de brief ook aandacht voor spreiding lestijden ten behoeve van mijden piekdrukte in openbaar vervoer, regionale maatregelen, vaccinatie, communicatie, introducties en handhaving.
Start nieuwe schooljaar funderend onderwijs
Minister Slob (OCW) informeert de Tweede Kamer over maatregelen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs voor het beperken van besmettingen bij de start van het nieuwe schooljaar. Daarnaast informeert hij de Kamer over de voortgang van de ventilatieplannen en het Nationaal Programma Onderwijs. Het rapport ‘Modelling the impact of preventive measures on the transmission of SARS-CoV-2 in secondary schools in the Netherlands' stuurt hij mee met de Kamerbrief.
Een vaccin halen zonder afspraak via: prikkenzonderafspraak.nl
Het kabinet doet er alles aan om het halen van een prik zo eenvoudig mogelijk te maken. Als je nog geen afspraak hebt gemaakt, dan kun je je op een aantal GGD vaccinatielocaties zonder afspraak laten vaccineren tegen het coronavirus. Op Prikkenzonderafspraak.nl kun je zien waar je bij jou in de buurt direct je eerste prik kunt krijgen.
Bekijk voor meer informatie het nieuwsbericht: Fysiek onderwijs open en andere coronamaatregelen verlengd.
-
Vervolg regionale aanpak zorg aan kwetsbare patiënten vanwege COVID-19
Minister De Jonge (VWS) stuurt een brief aan de GGD-GHOR en Veiligheidsregio’s over het vervolg van de regionale aanpak om kwetsbare patiënten zorg te kunnen blijven bieden tijdens de coronaviruspandemie. Het gaat dan om zorg aan patiënten met en zonder corona. In de regionale aanpak werken partijen, zoals huisartsen en ziekenhuizen, met elkaar samen in het kader van de Wet publieke gezondheid (Wpg).
Debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus
Bekijk de besproken zaken van het debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.
-
Europese presentatie lessen Covid-19 pandemie
De Europese Commissie presenteert de eerste lessen die de Commissie heeft getrokken uit de Covid-19 pandemie op gezondheidsgebied en crisisrespons voor de Unie en haar lidstaten. De Commissie constateert dat het optreden van de EU om het risico van een grote economische recessie terug te dringen werd gekenmerkt door snelheid, ambitie en coherentie.
De Commissie ziet tevens drie lessen voor toekomstige reacties op gezondheidsgebied: een beslissende rol voor EU-coördinatie, een veerkrachtig systeem voor beleidscoördinatie en een stevige rol van de EU op het wereldtoneel bij reacties op crises. De evaluatie stelt daarbij maatregelen voor die deels al in gang zijn gezet en kondigt tevens nieuwe voorstellen aan.
Medisch specialistische inhaalzorg
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de uitvoering van het inhalen van medisch specialistische zorg die door de coronapandemie is uitgesteld. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een Monitor Toegankelijkheid van Zorg gepubliceerd welke gedetailleerd inzicht geeft in de wachttijden, productie en verwijzingen. De monitor levert een overzicht van de toegankelijkheid van zorg én kan dienen als sturingsinformatie voor bijvoorbeeld zorgverzekeraars, ziekenhuizen en ZBC’s. De monitor zal maandelijks gepubliceerd en aangevuld worden.
-
Tegen de achtergrond van het epidemiologisch en economisch beeld acht het kabinet het noodzakelijk het karakter van de steun aan te passen. Doordat iedereen die dat wil binnenkort is gevaccineerd, komt Nederland in een nieuwe, structurele fase. Daarnaast herstelt de economie zich goed en zijn de contact beperkende maatregelen nagenoeg geheel afgebouwd.
In deze nieuwe fase wegen volgens het kabinet de voordelen van een generiek pakket niet meer op tegen de nadelen. Daarom komt het generieke steunpakket per 1 oktober 2021 ten einde. Dit betekent dat de regelingen NOW, TVL, Tozo, TONK en diverse fiscale maatregelen vanaf die datum niet worden verlengd.
-
Staatssecretaris Knops (BZK) informeert de Tweede Kamer over de toekenning van het tweede deel van de 6etranche van de liquiditeitssteun van Curaçao, om de gevolgen van de COVID-19 pandemie op te vangen. Eenzelfde brief is ook aan de Eerste Kamer gezonden.
-