Januari 2022: De eerste versoepelingen na de harde lockdown
Begin januari bereikt de omikrongolf Nederland. Deze vervangt daarmee binnen enkele weken de deltavariant. In januari 2022 vinden de eerste versoepelingen plaats van de in december 2021 afgekondigde harde lockdown. Op 10 januari 2022 gaan het basis- en voortgezet onderwijs en de BSO weer open. Op 26 januari 2022 worden meer versoepelingen doorgevoerd.
Minister De Jonge (VWS) biedt de evaluatie van Berenschot aan. In de evaluatie merkt Berenschot op dat de coronacrisis een groot beroep heeft gedaan op het ministerie van VWS en dat hierdoor bepaalde vooraf bedachte werkwijzen en structuren niet volledig zijn ingezet en benut. Met het oog op de toekomst acht Berenschot het daarom zaak om een goede balans hierin te vinden. De minister zegt toe opnieuw naar de departementale crisisstructuur te kijken en onder andere deze lessen daarin meenemen.
Aanleiding voor dit OMT: het nut van het gebruik van een niet-medisch, medisch of FFP2-mondneusmasker voor breed gebruik in de openbare ruimte en de samenleving, de epidemiologische situatie van de omikronvariant en het quarantainebeleid op scholen.
Minister De Jonge (VWS) biedt het OMT-advies van 7 januari aan. Het OMT vergadert op 12 januari weer. Het kabinet betrekt beide OMT-adviezen en het advies over mondneusmaskers bij het eerstvolgende besluitvormingsadvies op 14 januari. Het kabinet neemt het OMT-advies over het quarantainebeleid op scholen over.
Begin december 2021 adviseerde de Gezondheidsraad om vaccinatie tegen COVID-19 mogelijk te maken voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Door omikron heeft een toegenomen aantal kinderen al corona gehad. Daarom heeft de Raad gekeken of het advies op basis van de huidige situatie nog steeds geldt. Dat is het geval. Vergeleken met eerdere varianten verloopt een infectie met de omikronvariant doorgaans milder, met een kleinere kans op ziekenhuisopname. De Raad vindt nog steeds dat er een belangrijk gezondheidsrisico is omdat het ernstige ziektebeeld MIS-C (een aandoening waarbij verschillende lichaamsdelen ontstoken raken), ook kan ontstaan na COVID-19 met milde of zelfs zonder ziekteverschijnselen. Het is aannemelijk dat vaccinatie hiertegen goede bescherming biedt. Daarom blijft de Raad bij het eerdere advies om vaccinatie beschikbaar te stellen aan kinderen van 5 tot en met 11 jaar die dit willen en toestemming hebben van hun ouders.
NOW-6 en stand van zaken vaststellings- en terugvorderingsproces NOW
Minister van Gennip (SZW) informeert over de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). In het eerste kwartaal van 2022 wordt een aanvullend steunpakket beschikbaar gesteld om ondernemers te ondersteunen, met als onderdeel een nieuwe tranche van de NOW (de NOW-6) die loonsteun biedt. Daarnaast wordt geïnformeerd over de stand van zaken van het vaststellings- en terugvorderingsproces van de NOW-1. Op basis van alle NOW-1-subsidies die tot nu toe zijn vastgesteld, blijkt dat 70% van de werkgevers te maken krijgt met het (ten dele) moeten terugbetalen van het eerder ontvangen voorschot.
Vierde voortgangsrapportage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)
Minister Adriaansens (EZK) informeert over de 4e voortgangsrapportage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Deze rapportage geeft inzicht in de stand van zaken van TVL Q4 2021 en beschrijft wat er het afgelopen jaar goed is gegaan, waar de aandachtspunten zitten en schetst enkele dilemma’s.
Eindverslag fighting COVID-19 in animals and humans
Onderzoek van verspreiding van SARS-CoV-2 onder (huis)dieren. In deze studie werd in de Nederlandse situatie vastgesteld in welke mate SARS-CoV-2-besmettingen van katten en honden voorkomen in huishoudens. Daarbij is ook gekeken in en naar asielen, zwerfkatten en andere dieren (inclusief konijnen en marterachtigen).
5e specifieke steunpakket voor de culturele en creatieve sector