Februari 2022: Het coronatoegangsbewijs en de openstelling van de samenleving
In februari 2022 was er veel aandacht voor de blijvende inzet van het coronatoegangsbewijs. Op 15 februari geeft minister Kuipers een persconferentie en wordt de opening van de samenleving in 3 stappen toegelicht. Op 25 februari vervallen verschillende maatregelen, zoals de anderhalvemetermaatregel en het coronatoegangsbewijs. Het carnaval kan weer met grote groepen worden gevierd. Vanaf 26 februari ontvangen 70-plussers, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstig verminderde weerstand een uitnodiging voor een herhaalprik.
Het coronatoegangsbewijs en de openstelling van de samenleving
Overzicht gebeurtenissen
-
Februari 2022
-
Minister Kuipers (VWS) informeert over het coronatoegangsbewijs, gebaseerd op een vaccinatie- of herstelbewijs (2G), en over aangepaste regels voor reizigers die vanuit een EU/Schengenland naar Nederland reizen en in het bezit zijn van een Digitaal Corona Certificaat. De geldigheidsduur van het certificaat wordt beperkt tot 270 dagen na de laatste prik of een doorgemaakte infectie.
-
Verlenging garantieregelingen KKC, BMKB-C en GO-C en Qredits Overbruggingskrediet
Minister Adriaansens (EZK) informeert over de verlenging van het steunpakket (diverse corona-financieringsregelingen) voor ondernemers tot 1 juli 2022.
Afschaling diensregeling NS
Staatssecretaris Heijnen (IenW) informeert over aanpassingen in de dienstregeling van NS in verband met COVID-19. De minister licht het besluit van NS toe om de dienstregeling tijdelijk verder af te schalen in verband met het hoge ziekteverzuim onder het NS-personeel.
-
Aanpak ventilatie in schoolgebouwen
Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) informeert over de actie-aanpak voor ventilatie in schoolgebouwen in verband met COVID-19. Er is subsidie beschikbaar voor de verbetering van de ventilatie en in alle klaslokalen moet een CO2-meter komen. Als bijlage is een gezamenlijke brief van de minister, de PO-raad, de VO-raad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) meegestuurd met de Kamerbrief.
Evaluatierapport Coronaberaden en de oprichting en werkzaamheden van het LCG
Minister Kuipers (VWS) stuurt het Evaluatierapport Coronaberaden en de oprichting en werkzaamheden van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen. Het rapport evalueert de verschillende Coronaberaden die de (dreigende) geneesmiddelentekorten moeten voorkomen.
Kabinetsreactie eerste resultaten van het Long-COVID-onderzoek
Minister Kuipers (VWS) informeert over de eerste resultaten van het Long-COVID-onderzoek van het RIVM. Het RIVM wil over langere tijd onderzoeken hoeveel mensen na een infectie met het coronavirus langdurig gezondheidsklachten houden en wat de aard en duur van de klachten is.
Derde prik voor specifieke groep patiënten met ernstige afweerstoornis
Voor patiënten met een ernstige afweerstoornis wordt een derde prik aangeboden als onderdeel van de basisvaccinatie. Dit is anders dan de boosterprik voor mensen voor wie de basisvaccinatie uit 2 prikken bestaat.
-
Minister Kuipers (VWS) informeert over de COVID-19-aanpak voor de korte termijn en geeft alvast een doorkijk voor de lange termijn. Over de brede langetermijnstrategie en over het traject Pandemische Paraatheid, dat is gestart om beter voorbereid te zijn op volgende pandemieën komt later meer informatie.
-
Minister Kuipers (VWS) kondigt versoepelingen per 18 februari 2021 aan die recht doen aan de sociaal-maatschappelijke effecten van de huidige maatregelen en om de toegankelijkheid van de gehele zorgketen te borgen:
- De generieke sluitingstijden worden verruimd van 22:00 tot 05:00 uur naar 01:00 tot 05:00 uur;
- Het coronatoegangsbewijs blijft verplicht voor toegang tot onder meer eet- en drinkgelegenheden, pret- en dierenparken, professionele sportwedstrijden, sportbeoefening binnen en de vertoning van kunst en cultuur;
- Met de inzet van het coronatoegangsbewijs kunnen de veilige afstandsnorm, placeringsplicht en mondkapjesplicht op locaties met minder dan 500 bezoekers worden losgelaten. Waar meer dan 500 personen worden toegelaten, blijft de placeringsplicht en mondkapjesplicht bij verplaatsing van kracht. Dit betekent dat geplaceerde activiteiten geen capaciteitsbeperking meer kennen en ongeplaceerde activiteiten tot maximaal 500 bezoekers met inzet van het coronatoegangsbewijs weer mogelijk zijn;
- Ongeplaceerde activiteiten met meer dan 500 bezoekers blijven niet toegestaan.
Voor het aankondigen van de versoepelingen is gekozen, zodat de Tweede Kamer kan bevestigen dat zij zich in deze maatregelen kan vinden of ze kan tegenhouden.
-
Minister Kuipers (VWS) informeert over het besluit om nog geen boostervaccinatie aan te bieden aan 12- tot en met 17-jarigen, behalve bij individueel maatwerk.
-
Persconferentie: Alles kan weer open in 3 stappen
Minister Kuipers (VWS) licht toe hoe Nederland in 3 stappen weer open gaat:
“Het aantal coronabesmettingen is hoog, veel mensen zitten thuis in isolatie of quarantaine. Ondanks de hoge besmettingscijfers blijft het aantal ziekenhuisopnames stabiel. We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties, boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Dus Nederland gaat weer open. Alleen niet in één keer, maar in drie stappen. Het zijn wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar.”Groot aantal reisadviezen krijgt andere kleur, quarantaineplicht bij terugkeer vervalt
De coronasituatie in een land is niet langer doorslaggevend voor de kleur van het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s wegen weer mee. Dat zorgt ervoor dat reizen naar landen buiten Europa niet langer worden ontraden. De quarantaineplicht bij terugkomst in Nederland vervalt vanaf 25 februari 2022.
Coronamaatregelen versoepeld per 18 februari
Minister Kuipers (VWS) informeert de Tweede Kamer dat:
- de voorgenomen versoepelingen ingaan per 18 februari;
- op 25 februari de 1,5 meter ook losgelaten wordt.
Ook gaat de minister in op de maatregelen en de inzet van het coronatoegangsbewijs, gevolgd door reizen en quarantaine, verzoeken van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, testen en traceren, vaccinatie, innovatieve behandelingen, de wijkgerichte aanpak en digitale ondersteuning. Vervolgens gaat hij in op de toegankelijkheid van de zorg . Hierop volgend schenkt hij aandacht aan de maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare personen en dak- en thuisloze mensen.
Ten slotte gaat hij in op
- de communicatie,
- het Caribisch deel van het Koninkrijk en
- zoönosen.
Hij biedt ter kennisname aan:
- een essay,
- een algemene tijdlijn,
- en de slotbeschouwing van een verhalenbundel van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur.
En hij informeert over het afdoen van moties en toezeggingen, waaronder de motie van het lid Omtzigt over oversterfte en de openbaarmaking van stukken van voorbereidende overleggen.
-
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de aanpak van de coronacrisis door de overheid onderzocht. Dit eerste deelrapport gaat over de periode tot september 2020.
-
Minister Bruins Slot (BZK) informeert over een aantal kiesrechtzaken en geldende coronamaatregelen die betrekking hebben op de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15 en 16 maart 2022.
-
Extra coronaprik voor 70-plussers, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een ernstig verminderde weerstand
Vanaf 26 februari 2022 worden mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis uitgenodigd voor een herhaalprik. De uitnodiging volgt ongeveer 3 maanden na hun boostervaccinatie. Dit komt overeen met het advies van de Gezondheidsraad om alleen deze specifieke groepen en niet alle 18-plussers de herhaalprik aan te bieden.
1,5 meter afstand niet meer verplicht vanaf 25 februari
Vanaf vrijdag 25 februari 2022 vervalt de verplichte afstand van 1,5 meter; een belangrijke stap in de verdere openening van Nederland. Ook vervallen de meeste andere coronaregels die nu nog gelden:
- het coronatoegangsbewijs is niet meer verplicht in bijvoorbeeld de horeca, bioscopen en musea;
- de normale openingstijden gelden weer; en
- een vaste zitplaats is niet meer verplicht.
-
Beëindiging steunpakket en doorkijk middellange termijn
Minister Adriaansens (EZK) informeert mede namens de ministers Kaag (Financiën) en Van Gennip (SZW) over de beëindiging van het steunpakket en geeft een doorkijk naar de middellange termijn. Gezien de ver reikende heropening van de samenleving, het gunstige economische perspectief en de toenemende ondoelmatigheid van steun eindigt het generieke steunpakket met ingang van het tweede kwartaal van 2022.
Zorgprofessionals met post-COVID-klachten
Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) informeert over tijdelijke ondersteuning voor zorgwerkgevers, gericht op herstel en re-integratie van hun werknemers die in het begin van de pandemie (maart 2020 – december 2020) langdurig ziek zijn geworden door COVID-19.
Uitwerking tegemoetkoming 3e sluiting kinderopvang en additionele tegemoetkoming 1e twee sluitingen
Minister Van Gennip (SZW) informeert over de tegemoetkomingsregeling kinderopvang.
-