Maart 2022: Laatste maatregelen vervallen en Comité 'Stilstaan bij corona' wordt ingesteld
In maart 2022 vervallen de laatste maatregelen, zoals het dragen van een mondkapje in het OV. Mensen die na een vaccinatie met het Janssen-vaccin 1 boostervaccinatie hebben gehad, mogen een extra mRNA-vaccinatie halen. Vanaf 26 maart 2022 krijgen alle 60-plussers een herhaalprik (2e boostervaccinatie) aangeboden. Het Comité ‘Stilstaan bij Corona’ wordt ingesteld.
Laatste maatregelen vervallen en Comité 'Stilstaan bij corona' wordt ingesteld
Overzicht gebeurtenissen
-
Maart 2022
-
Minister Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) informeert over de stand van zaken van de wereldwijde aanpak van COVID-19. Gezien de grote verschillen in vaccinatiegraad tussen hoge- en lage-inkomenslanden (boven 72% versus onder 9%), heeft het prioriteit om de armste landen te bereiken. De absorptiecapaciteit van ontwikkelingslanden om vaccins effectief te kunnen zetten is het grootste knelpunt voor een effectieve vaccinatiecampagne. Nederland investeert daarom niet alleen in vaccins, maar vooral ook in country readiness: het gereedmaken van landen om vaccins na ontvangst effectief te kunnen prikken.
-
Minister Adriaansens (EZK) informeert over de nieuwe evenementenregeling Subsidieregeling Evenementengarantie 2022 (SEG). Dit is een samenvoeging van de Aanvullende Tegemoetkoming Evenementen (ATE) en de Tijdelijke Regeling Subsidie Evenementen COVID-19 (TRSEC) voor 2022.
-
Vanaf 7 maart 2022 kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar die dat willen een boostervaccinatie halen bij de GGD. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) heeft het vaccin van BioNTech/Pfizer hiervoor positief beoordeeld. De keuze voor een boostervaccinatie is vrijwillig en jongeren kunnen telefonisch een afspraak maken.
-
Staatssecretaris Heijnen (IenW) gaat in op de verwachtingen ten aanzien van de dienstregeling van de NS. Op 2 februari 2022 had de staatssecretaris aangegeven dat afschaling noodzakelijk was als gevolg van het (oplopende) ziekteverzuim onder het personeel van de NS. Het is de verwachting dat begin april 2022 de NS weer de volledige dienstregeling rijdt.
-
Aanbieden extra mRNA-vaccin na Janssen-vaccin met boostervaccinatie
Minister Kuipers (VWS) informeert over het aanbieden van een extra mRNA-vaccin aan mensen die na een vaccinatie met het Janssen-vaccin een boostervaccinatie hebben gehad, omdat zij in andere Europese landen belemmeringen kunnen ondervinden.
Coronavaccin Novavax per 14 maart in Nederland beschikbaar
Vanaf 14 maart 2022 kunnen mensen die dat willen gevaccineerd worden met het Novavax-vaccin. Dit eiwitvaccin is door het EMA Europees Geneesmiddelenbureau) goedgekeurd voor de basisserie voor mensen van 18 jaar en ouder en is een alternatief voor mensen die niet met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vector-vaccin (Janssen) gevaccineerd kunnen of willen worden. Omdat bij voorkeur gevaccineerd wordt met een mRNA-vaccin, is Novavax beschikbaar op basis van ‘informed consent’.
Monitoring fiscale maatregelen in verband met COVID-19
Staatssecretaris Van Rij (Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst) informeert over het gebruik van fiscale maatregelen vanwege de coronacrisis. De brief geeft een overzicht van de fiscale steunmaatregelen en het budgettaire beslag per maatregel. Tevens gaat hij in op de monitoring van het fiscale pakket maatregelen, in het bijzonder bij het uitstel van betaling van belastingen en de opgebouwde belastingschuld en enkele uitvoeringsaspecten van het pakket van fiscale steunmaatregelen.
De vijfde voortgangsrapportage TVL
Minister Adriaansens (EZK) stuurt de vijfde voortgangsrapportage van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De voortgangsrapportage gaat onder meer in op het verwerkingsproces en de verbeterslagen die zijn uitgevoerd bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Inmiddels kent de TVL acht openstellingen met elk een afzonderlijke verlenings- en vaststellingsfase. De uitvoering van de TVL is dus nog niet ten einde; de vaststellingen zullen nog tot en met eind 2022 doorlopen en de volledige afhandeling van de laatste bezwaar- en beroepszaken worden eind 2024 verwacht. Het generieke steunpakket stopt per 1 april 2022. Daarmee is dit vooralsnog de laatste voortgangsrapportage tijdens een openstelling van de TVL.
-
Schooladvisering en eindtoetsing in het primair onderwijs in 2022
Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) informeert over de eindtoets en het schooladvies bij overstap van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs in het voorjaar van 2022.
144e advies OMT (deel 1) en maatschappelijk beeld en uitvoeringstoets
Minister Kuipers (VWS) stuurt het OMT-advies en het maatschappelijk beeld en de uitvoeringstoets. Dit OMT-advies gaat o.a. over de basismaatregelen, mondneusmaskers, 1G voor ongeplaceerde binnenactiviteiten en zelftesten.
Kamerbrief over monitoring beroep noodpakket
Minister Van Gennip (SZW) en minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) sturen de 9e editie van de brief 'monitoring beroep noodpakket' en informeren de Tweede Kamer over het beroep op de SZW-maatregelen uit het corona-noodpakket, zoals de NOW, de Tozo, de TONK en het aanvullend sociaal pakket. Ook geven zij een actualisatie van de aanpak rondom misbruik en oneigenlijk gebruik.
-
Schrijnende gevallen binnen coronasteunregelingen
Minister Adriaansens (EZK) informeert, mede namens Minister van Gennip (SZW), de Eerste Kamer en de Tweede Kamer over hoe uitvoeringsorganisaties binnen de bestaande mogelijkheden proberen om maatwerk te leveren aan ondernemers in schrijnende omstandigheden, zonder aan de uitgangspunten van de regeling als geheel afbreuk te doen.
Persmoment coronavirus 15 maart 2022
De huidige coronavariant is minder ziekmakend en het aantal mensen dat met corona op de IC wordt opgenomen, blijft beperkt. Daarom wordt er verder versoepeld. In het persmoment wordt benadrukt dat corona nog niet weg is en dat het belangrijk is om elkaars keuzes te respecteren. Bijvoorbeeld als iemand een mondkapje draagt op een plek waar je het zelf niet zou doen.
De versoepelingen vanaf 23 maart 2022:
- De verplichting voor het gebruik van een mondkapje in het openbaar vervoer vervalt;
- Het testen voor toegang, zogeheten 1G, vervalt bij situaties waarbij meer dan 500 mensen bij elkaar komen op een binnenlocatie;
- Het gebruik van het digitale coronacertificaat bij inreizen in Nederland vervalt.
Daarnaast vervalt per direct het tweemaal zelftesten per week in het onderwijs en het thuiswerkadvies.
Stand van zaken COVID-19
Minister Kuipers (VWS) informeert over de stand van zaken rond COVID-19. Er is een opleving van het virus, ook onder ouderen. Deze is met name gerelateerd aan de versoepelingen van maatregelen en de opkomst van omikronvariant BA.2. Toch is de verwachting dat op korte termijn sprake blijft van een relatief beperkte toename van de ziekenhuis- en IC-opnames. Daarom heeft het kabinet besloten dat enkele resterende coronamaatregelen kunnen worden afgeschaft. Daarmee wordt wederom een risico genomen, gelet op de recente toename van het aantal ziekenhuisopnames. Vaccineren blijft van belang. Vaccinaties, inclusief boosters en herhaalprikken, beschermen tegen infecties en tegen ziekenhuis- en IC-opnames. Het kabinet handhaaft de basisadviezen: thuisblijven en testen bij klachten, regelmatig handen wassen en ventileren. Nu de samenleving verder open gaat en er minder beperkende maatregelen gelden, blijft er aandacht voor mensen met een kwetsbare gezondheid in onze samenleving. Het kabinet vindt het belangrijk dat er begrip is voor mensen die nog steeds extra beschermende maatregelen treffen om zich veilig te voelen.
In deze brief wordt ingegaan op de volgende onderwerpen. Allereerst de maatregelen: testen en traceren, reizen, vaccinatie en de stand van zaken toegankelijkheid reguliere zorg. - Vervolgens is er aandacht voor de arbeidsmarkt, maatschappelijke ondersteuning, digitale ondersteuning en communicatie . Tenslotte wordt er ingegaan op Caribisch Nederland en de juridische A-status van COVID-19.
-
Kabinet stelt Comité ‘Stilstaan bij Corona’ in
Het Comité ‘Stilstaan bij corona’ heeft tot doel om na te denken hoe Nederland stil kan staan bij de gevolgen die de coronacrisis op de samenleving heeft gehad. De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Ooijen van VWS ingestemd met de instelling van het comité.
Advies 144e OMT over COVID-19 (deel 2)
-
Minister Van Gennip (SZW) informeert over:
- de ontwikkeling van een agenda voor de toekomst van hybride werken;
- het blijvend stimuleren van (vitaal) thuiswerken.
-
Minister Kuipers (VWS) informeert over:
- een boostervaccinatie met Janssen;
- de kabinetsreactie op het evaluatierapport van Berenschot over de gebeurtenissen van 26 november 2021 te Schiphol rondom de opvang en het testen van de passagiers van 2 vluchten uit Zuid-Afrika;
- scenario’s voor het kosteloos verstrekken van zelftesten en goede mondneusmaskers.
-
Vervolgadvies herhaalprik (2e boostervaccinatie) tegen COVID-19
De Gezondheidsraad adviseert om alle mensen vanaf 60 jaar een herhaalprik (2e boostervaccinatie) tegen COVID-19 aan te bieden. De Raad concludeert dat er in de huidige situatie geen medisch-wetenschappelijke redenen zijn om een herhaalprik aan te bieden aan mensen onder de 60 jaar, al dan niet uit een medische risicogroep.
Toepassingskader revaccinatie tegen COVID-19
De Gezondheidsraad publiceert een toepassingskader ter ondersteuning van toekomstige besluitvorming over tijdige en gerichte inzet van COVID-19-vaccins op de middellange termijn (tot medio 2023).
Reactie op advies Gezondheidsraad Vervolgadvies herhaalprik (2e boostervaccinatie) tegen COVID-19
Minister Kuipers (VWS) stuurt zijn reactie op een advies van de Gezondheidsraad: ook mensen van 60 tot en met 69 jaar kunnen vanaf zaterdag 26 maart 2022 op afspraak een extra coronavaccinatie halen. Deze herhaalprik is mogelijk 3 maanden na de laatste coronaprik of doorgemaakte infectie. Eerder werd de herhaalprik al aangeboden aan mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis.
Rapport De kwaliteit van het hoger onderwijs ten tijde van COVID-19
Minister Dijkgraaf (OCW) stuurt het rapport over de kwaliteit van het hoger onderwijs in coronatijd. Het ontbreken van direct contact en interactie met medestudenten of docenten heeft geleid tot een minder contextrijke en daarmee een verschraalde leerervaring voor studenten. Het langdurige afstandsonderwijs heeft bijgedragen aan toegenomen gevoelens van somberheid en eenzaamheid onder studenten, zoals ook uit de ‘Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs’ blijkt. De hoge werkdruk door de noodzakelijke omschakeling naar online onderwijs en het gemis aan direct contact met collega’s en studenten heeft ook bij docenten bijgedragen aan gevoelens van verminderd welzijn.
-