Persconferentie: loslaten 1,5-meter-maatregel
Minister-president Rutte (AZ) en minister De Jonge (VWS) leggen uit hoe Nederland vanaf 25 september weer verder open gaat. Vanaf 25 september vervalt de anderhalvemeter maatregel. Dit betekent voor de hele horeca dat de zitplaatsverplichting op anderhalve meter vervalt en dat er dus meer mensen tegelijkertijd in een café of restaurant kunnen zijn. Het betekent dat theaters, bioscopen en concertzalen waar mensen zitten de zalen weer op 100 procent kunnen vullen. Het betekent dat festivals, sportwedstrijden en andere evenementen buiten weer op volle capaciteit georganiseerd kunnen worden, net als alle evenementen binnen waar mensen een vaste zitplaats hebben. En voor evenementen binnen waar mensen geen vaste zitplaats hebben, betekent het dat die ook weer door kunnen gaan, maar met een maximum van 75% van het aantal gasten dat in de zaal past. Wel geldt een sluiting tussen 12 uur ’s nachts en 6 uur ‘s ochtends. Vanwege het loslaten van de anderhalve meter maatregel gaat het coronatoegangsbewijs gelden bij elk horecabezoek, bij alle festivals en andere evenementen, bij elk theater-, concert of bioscoopbezoek, en bij alle professionele sportwedstrijden. Binnen én buiten. Vanaf de leeftijd van 13 jaar. Voorts wordt aangekondigd dat de mondkapjesplicht blijft gelden in de trein, tram, bus, metro en taxi’s, maar dat de plicht op de perrons komt te vervallen. Voor het onderwijs geldt juist dat het OMT adviseert daar de paar laatste restricties per zaterdag 25 september los te laten en dat advies neemt het kabinet over. Concreet betekent dat voor het hoger onderwijs dat de maximale groepsgrootte van 75 vervalt. En het thuiswerkadvies wordt licht versoepeld: werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.
Tenslotte wordt benadrukt dat een aantal algemene adviezen belangrijk blijft. Geef elkaar de ruimte, want anderhalve meter blijft natuurlijk een veilige afstand. Was handen zo vaak je mogelijk. Blijf thuis en direct laten testen bij klachten. Schudt geen handen. Zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht. Doe een zelftest bij terugkomst uit het buitenland of als een afspraak met een groep.
Zie ook:
Stand van zaken COVID-19 (september 2021)
Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over de stand van zaken rondom COVID-19 en de maatregelen om het coronavirus onder controle te houden.
Het kabinet is van plan om de afstandsmaatregel per 25 september 2021 af te schaffen. Hiervoor in de plaats komt een dringend advies om elkaar de ruimte te geven: “Geef elkaar de ruimte. 1,5 meter blijft een veilige afstand”.
Het kabinet heeft ervoor gekozen om per 25 september 2021 gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheid om coronatoegangsbewijzen (CTB) breder in te zetten. Hiermee wordt het voor iedereen vereist om een coronatoegangsbewijs te tonen in de horeca, bij evenementen, voor publiek bij professionele sportwedstrijden in de Eredivisie en topsportcompetities en bij vertoning van professionele kunst en cultuur. Het kabinet benadrukt dat CTB’s niet gebruikt kunnen worden in religieuze instellingen.
Met het oog op het opnieuw in het OMT-advies genoemde verhoogde risico in de nachthoreca en in met de nachthoreca vergelijkbare evenementen heeft het kabinet geconcludeerd dat in deze sector een aantal aanvullende maatregelen noodzakelijk blijven. Daarom is het nodig om de horeca ook vanaf 25 september tussen 0.00u en 06.00u gesloten te houden. Dit geldt ook voor alle ongeplaceerde evenementen binnen.
Gezien het belang van het onderwijs wordt vanaf 25 september 2021 de maximale groepsgrootte van 75 voor alle onderwijsactiviteiten in het mbo en hoger onderwijs (ho) losgelaten en hoeft in het onderwijs geen 1,5 meter afstand bewaard te worden. Daarnaast vervalt de mondkapjesplicht bij verplaatsing in het voortgezet onderwijs (vo). Daarnaast zullen de BCO-adviezen voor de nauwe contacten in de kinderopvang en het primair onderwijs versoepeld worden. Daarmee is per 20 september 2021 niet langer nodig om bij een enkele besmetting in een groep of klas in de kinderopvang of het po de hele groep of klas in quarantaine te plaatsen en te laten testen.
Het kabinet kiest er voor de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en in ander bedrijfsmatig personenvervoer op dit moment te handhaven in lijn met het OMT advies. De mondkapjesplicht wordt wel beperkt tot de voertuigen en geldt niet meer in de stations, op perrons en bij haltes. Op de luchthavens is het dragen van een mondkapje verplicht vanaf de security, alsmede in de vliegtuigen. De basismaatregelen blijven voor iedereen intact. Het thuiswerk advies wordt: “werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is”.
Het kabinet heeft op basis van de aanwezige kennis en de opgedane ervaringen in het afgelopen jaar een herijking gedaan van de corona aanpak en een aanpak voor dit najaar opgesteld. Er liggen vanuit de epidemiologie twee belangrijke pijlers onder de aanpak, het blijven inzetten op het zo hoog mogelijk, en homogeen krijgen van de vaccinatiegraad en de besmetting van het aantal mensen dat niet immuun is voldoende te spreiden in de tijd teneinde te hoge pieken en druk op zorg te voorkomen. De nieuwe aanpak bevat een drietal scenario’s. Door te werken met scenario’s wordt het genoemde advies van de WRR en KNAW opgevolgd. Dit zijn het scenario endemische fase, het scenario immuniteitsdoorbraak en het scenario oplevingen.
Vanaf 25 september zal een nieuwe inschalingssystematiek in werking treden als onderdeel van de aanpak corona oplevingen. Deze aanpak gaat uit van leidende landelijke indicatoren. Het is niet mogelijk om de landelijke indicator IC-opnames toe te passen op regionaal niveau, omdat dit tot veel fluctuaties zal leiden. Het is overigens denkbaar dat in een bepaalde situatie (bijvoorbeeld bij een immuun-escape variant van het virus) regionale inschaling wel meerwaarde heeft. In dat geval kan de oude systematiek weer worden ingezet.
Advies Gezondheidsraad: boostervaccinatie tegen COVID-19
Bij een deel van de mensen met een ernstig gecompromitteerd immuunsysteem – bijvoorbeeld bij transplantatiepatiënten – is er onvoldoende of geen immuunrespons te zien nadat ze twee doses van een COVID-19-vaccin hebben gekregen. Een derde dosis kan de immuunrespons verhogen en daarom komt een aantal patiëntengroepen volgens de Gezondheidsraad met hoge prioriteit in aanmerking voor zo’n additionele dosis. De behandelend medisch specialismen en het RIVM werken daarvoor een implementatiestrategie uit.
Voor de overige bevolking is boostervaccinatie tegen COVID-19 op dit moment niet nodig. De bescherming van sommige COVID-19-vaccins tegen infectie is in de loop van de tijd wel enigszins afgenomen, maar dat geldt niet voor de bescherming tegen ernstige ziekte. De raad verwacht dat voor sommige groepen boostervaccinatie op den duur wel nodig zal zijn. Dat moment hangt af van het verloop van de vaccineffectiviteit tegen ernstige ziekte. Zodra er een dalende trend is te zien van die effectiviteit, moet boostervaccinatie voor specifieke groepen worden overwogen. Naar verwachting zullen de groepen die als eerste zijn gevaccineerd in Nederland – te beginnen met de oudsten – ook als eerste in aanmerking komen voor een boostervaccinatie. De raad adviseert hierop te anticiperen.