Hoe werkt de Spreidingswet?
- Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen -
Capaciteitsraming, provinciale opgaven en inbreng opvangplekken door gemeenten*
Fase 1: duur 9 maanden
Berekenen en bekendmaken hoeveel opvangplekken er landelijk nodig zijn. De opvangplekken worden in twaalf provinciale opvangopgaven verdeeld. Deze provinciale opgaven komen tot stand op basis van een verdeelsleutel naar inwoneraantal en sociaal-economische status (SES-WOA score) per gemeente.
Op de provinciale opgave wordt het aantal bestaande duurzame opvangplekken ** of die in de daaropvolgende 12 maanden beschikbaar komt in mindering gebracht.
Gemeenten gaan aan de Provinciale Regietafel (PRT) onder leiding van de Commissaris van de Koning met elkaar in gesprek over de verdeling van alle opvangplekken. Zij beslissen hier onderling welke gemeenten opvang gaan leveren en met hoeveel plekken.
Verdeelbesluit: verdeling opvangplekken over gemeenten per provincie
Fase 2: duur 2 maanden
Hebben gemeenten de provinciale opgave volledig verdeeld en is deze verdeling uitvoerbaar?
Ja: Staatssecretaris JenV legt door gemeenten gemaakte verdeling vast in verdeelbesluit.
Nee: Staatssecretaris JenV maakt zelf verdeelbesluit.
Realisatie nieuwe opvangplekken *
Fase 3: duur 6 maanden
Gemeenten stellen de opvangplekken beschikbaar
De wetscyclus (van capaciteitsraming tot de volgende capaciteitsraming) duurt 2 jaar.
* Uitkeringen
Gemeenten kunnen een vrij besteedbare uitkering krijgen voor de duurzame opvangplekken die zij beschikbaar stellen boven hun indicatieve deel. Ook kunnen ze een vrij besteedbare uitkering krijgen voor bijzondere opvangplekken (bijvoorbeeld voor amv’s). Daarnaast kunnen provincies en gemeenten een vrij besteedbare uitkering krijgen voor elke opvangplek die zij beschikbaar stellen boven de drempelwaarde van 75% van de provinciale opvangopgave.
** Duurzame opvangplekken
Op dit moment is er al een bestaande duurzame opvangvoorraad: locaties die er nu zijn of die binnen 12 maanden beschikbaar komen van meer dan 100 plekken die langer dan 5 jaar beschikbaar zijn. Deze opvangplaatsen tellen mee bij de invulling van de eigen provinciale opgave. Dat is wat wordt bedoeld met ‘in mindering brengen op’.