Directeur-generaal Internationale Samenwerking (DGIS)

DGIS is verantwoordelijk voor het beleid op ontwikkelingshulp, klimaat, humanitaire hulp, migratiebeleid en voor de coördinatie, de uitvoering en de financiering daarvan.

Bureau Internationale Samenwerking (BIS)

BIS vervult als beleidsbureau een strategische, adviserende, coördinerende en verbindende rol op thema- en directie-overstijgende onderwerpen op ontwikkelingshulp. BIS signaleert trends in ontwikkelingshulp en vertaalt deze naar strategische beleidsadviezen. Daarnaast ontwikkelt BIS resultaatgerichte kaders voor de vormgeving en uitvoering van ontwikkelingshulp en werkt het aan verbetering van monitoring en versterking van het leervermogen. Hiermee draagt BIS bij aan de efficiëntie van de werkzaamheden binnen het DGIS.

Directie Duurzame Economische Ontwikkeling (DDE)

DDE heeft als drijfveer het bevorderen van duurzame economische groei en zelfredzaamheid als motor voor armoedebestrijding in ontwikkelingslanden. Centraal staan het versterken van lokaal ondernemingsklimaat en ondernemerschap in lage- en middeninkomenslanden en het stimuleren van bijdragen van het Nederlands bedrijfsleven daaraan. De directeur van DDE is ook ambassadeur Bedrijfsleven & Ontwikkeling.

Directie Stabiliteit en Humanitaire Hulp (DSH)

DSH werkt aan een stabiele wereld en houdt zich bezig met het bevorderen van vreedzame, rechtvaardige samenlevingen en sterke en inclusieve instituties, migratie en ontheemding, opvang van vluchtelingen in de regio en humanitaire hulp.

Onderdeel van DSH is ‘Migratie en Ontheemding’, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het externe beleid op migratiesamenwerking. Dit gaat over het programmatische deel en de beleidsbeïnvloeding bij onder andere VN-organisaties en het externe beleid van de EU. DSH is ook verantwoordelijk voor het beheer van het stabiliteitsfonds, en overlegt daarover met de Directie Veiligheidheidsbeleid.

Directie Sociale Ontwikkeling (DSO)

DSO is verantwoordelijk voor sociale ontwikkeling binnen het beleid voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Hierbij richt de directie zich op seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR), vrouwenrechten en gendergelijkheid, maatschappelijke organisaties en burgerparticipatie en de programma’s ‘Hoger Onderwijs’. DSO is daarnaast het eerste aanspreekpunt voor het geïntegreerde beleid voor jongeren. De ambassadeur voor Jongeren, Onderwijs en Werk is daarom verbonden aan DSO. De directeur van DSO is ook ambassadeur Vrouwenrechten en Gendergelijkheid (AMVR).

De taskforce Vrouwenrechten en Gendergelijkheid (TFVG) is ook verbonden aan DSO. De TFVG coördineert het internationale genderbeleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. TFVG richt zich op 4 prioriteiten:

  • Vergroten van vrouwelijk leiderschap en deelname van vrouwen aan (politieke) besluitvorming;
  • Economisch zeggenschap en verbeterde economische positie voor vrouwen;
  • Tegengaan van geweld tegen vrouwen en meisjes;
  • Versterking van de rol van vrouwen in conflictpreventie en vredesopbouw, en bescherming in conflictsituaties.

Directie Inclusieve Groene Groei (IGG)

IGG zorgt voor de totstandkoming en uitvoering van het Nederlandse internationale beleid op de thema’s energie, klimaat, water, voedselzekerheid, grondstoffen en de polaire gebieden. IGG ambieert een leidende rol bij het tot stand brengen en uitvoeren van dit beleid. De directeur van IGG is ook ambassadeur Duurzame Ontwikkeling en Arctisch ambassadeur.