Gezondheid
Nederland heeft veel kennis op het gebied van gezondheid. Daarmee werkt Nederland aan betere toegang tot zorg in lage- en middeninkomenslanden. En wereldwijde voorbereiding op pandemieën. Zodat ziektes minder kans krijgen. Dat draagt ook bij aan de veiligheid in Nederland en biedt kansen voor onze bedrijven.
Niet iedereen heeft toegang tot goede gezondheidszorg, voorbehoedsmiddelen of medicijnen. Dit houdt eerlijke en gelijke ontwikkeling tegen. Mensen die gezond zijn, kunnen beter meedoen aan de maatschappij. Ook hebben mensen minder reden om hun land te verlaten als goede zorg beschikbaar is. Vooral goede gezondheidszorg voor vrouwen, meisjes en kwetsbare groepen is hierbij belangrijk.
De Rijksoverheid werkt daarom samen met Nederlandse bedrijven en organisaties om de gezondheidszorg in lage- en middeninkomenslanden te verbeteren. Bijvoorbeeld via de Dutch Global Health Hub, een netwerk van Nederlandse universiteiten, ngo’s en bedrijven.
Zorg voor vrouwen en meisjes
Nederland zet zich in om moeder- en kindersterfte terug te dringen. Bijvoorbeeld via vaccinaties en voorlichtingen. Nederlandse technologie helpt mensen in afgelegen gebieden met zorg. Bijvoorbeeld bij het opsporen van ziektes en risico’s tijdens de zwangerschap. Ook steunt Nederland programma’s op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Zodat vrouwen toegang krijgen tot voorbehoedsmiddelen en veilige abortus. En veilig kunnen bevallen.
Beter voorbereid op pandemieën
Nederland draagt ook bij aan wereldwijd betere voorbereiding op pandemieën. Om zo te voorkomen dat ziektes de kans krijgen om over de wereld te verspreiden. Zo steunt Nederland bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om het mpox-virus in Afrikaanse landen te bestrijden.
Het belang voor Nederland
Nederland draagt bij aan betere gezondheidszorg in lage- en middeninkomenslanden. Dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven in de gezondheidssector. Ook draagt dit bij het verminderen van ongelijkheid in deze landen. Waardoor de lokale economie kan groeien. Ook hebben mensen minder reden om hun land te verlaten, als goede zorg beschikbaar is.
De coronapandemie liet zien hoe snel ziektes en virussen over de wereld kunnen verspreiden. Ook komen tropische ziektes door klimaatverandering op steeds meer plekken voor. Zo kunnen malaria en dengue in de toekomst ook in Nederland voorkomen. Wereldwijd betere voorbereiding op pandemieën en ziektes is daarom ook belangrijk voor Nederland.
Zo draagt ontwikkelingshulp bij aan de veiligheid, grip op migratie en handel in Nederland.