‘Dit maakt duidelijk waarom we in Afghanistan zijn’
Ministeries
Ambassadeur Ernst Noorman woont in de Afghaanse stad Kaboel op een beveiligde compound. Hij kan alleen onder begeleiding de deur uit en draagt als hij buiten is altijd een scherfvest. Toch doet hij zijn best om in gesprek te gaan met de Afghaanse bevolking. ‘De energie en de hoop van jonge mensen, die een betere toekomst voor hun land willen, is voor mij ontzettend belangrijk’.
De informatie in dit artikel is niet meer actueel.
Conflicten
'Terwijl ik praat met een groep ontheemden, voel ik hun wanhoop. Als je kijkt naar de situatie waar de Afghanen in zitten – al 40 jaar is er een aaneenschakeling van conflicten. Het grootste deel van de bevolking kent niet anders dan een leven met checkpoints, bomaanslagen, onveiligheid en armoede... Ik snap dat het dan makkelijk is om je te verliezen in uitzichtloosheid'.
Opeens een stralende lach
'En dan zie ik plots dit kind op een dak - is het een jongen of een meisje? - dat mij met een stralende lach aankijkt. Gekleed in traditionele broek met gebedskettinkje in de hand, blauwe lucht op de achtergrond. Een prachtig hoopvol beeld, wat voor mij duidelijk maakt waarom we in Afghanistan zijn'.
Teruggekeerd
'Ook in Nederland leven zo’n 44.000 Afghanen, ooit gevlucht uit hun land. Heel veel van hen zijn op een of andere manier bezig met de wederopbouw van hun land. Dat is niet altijd gemakkelijk. Een Nederlands-Afghaanse juriste die in Kaboel een advocatenkantoor heeft opgezet, vertelt dat haar moeder, die nog met de familie in Nederland woont, het verschrikkelijk vindt dat zij is teruggegaan. Toch wil deze juriste in Afghanistan iets opbouwen. Zoals zij zijn er meer, we zien ze regelmatig op de maandelijkse avonden voor Nederlanders en samenwerkingspartners op de ambassade. Zij zijn voor ons weer een belangrijke bron van informatie en ingang naar verdere contacten'.
Bouwen aan de toekomst
'Met de ‘3D benadering’ (Development, Defense & Diplomacy) proberen we een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor dit fascinerende land. Maar onze rol als Nederland is beperkt. Je moet bescheiden zijn over wat je kunt bereiken. Voor mij persoonlijk geldt dat ook: je bent heel even een heel klein spelertje bij het oplossen van een heel ingewikkelde puzzel. Daarbij is mijn contact met mensen die dingen anders willen, die energie hebben om aan een nieuwe toekomst te bouwen, ontzettend belangrijk.'