Letterlijke tekst persconferentie na ministerraad 6 september 2024

Letterlijke tekst van de persconferentie van minister-president Schoof na afloop van de ministerraad op 6 september 2024. Bekijk de hele persconferentie via YouTube.

Regeerprogramma (1)

SCHOOF

Goedenavond, we hebben vandaag in de ministerraad het regeerprogramma vastgesteld. Dat is mooi en een belangrijke stap. En ik ben dan ook trots dat we dit als team hebben gedaan. Samen met de begroting die we vorige week aan de Raad van de State stuurde, hebben we nu hele belangrijk hordes genomen om als kabinet verder aan de slag te gaan voor de mensen in dit land, je zou kunnen zeggen: écht aan de slag te gaan nou dat we het papierwerk en de financiën op orde hebben. Natuurlijk kostte het vaststellen van het regeerprogramma tijd want dit gaat uiteindelijk ook wel weer ergens over. Dit gaat over onderwerpen die invloed hebben op de levens van mensen. En u kent ook de samenstelling van dit kabinet en de verschillen, vanuit de verschillende partijen waaruit dit kabinet is samengesteld en dat betekent ook dat we soms intensieve gesprekken moeten voeren met elkaar in de ministerraad en dat zal in de toekomst ongetwijfeld vaker gebeuren. Maar uiteindelijk nemen we als kabinet zelfstandig besluiten en gaan we aan het werk voor Nederland.

Oekraïne

Dan een ander onderwerp van deze week. Tijdens mijn bezoek aan Zaporizja begin deze week, kon ik de uitwerking van de Russische agressie met eigen ogen zien, wat het met mensen doet om onder de continue dreiging van luchtaanvallen te moeten leven, welke gevolgen de schade aan de vitale infrastructuur heeft voor het dagelijks leven. Dat maakte indruk op mij en het bevestigde de noodzaak dat we Oekraïne op alle manieren moeten steunen. Dat is ook de boodschap die ik aan president Zelenski heb overgebracht: Oekraïne kan rekenen op onze onverminderde steun en betrokkenheid. Dat geldt voor alle vlakken, zeker ook militair. Zo heeft minister Brekelmans net bekend gemaakt dat we Oekraïense luchtraketten en extra onderhoud materieel gaan geven voor de F-16’s. Want het staat als een paal boven water dat Oekraïne voldoende militaire capaciteit nodig heeft om de onophoudelijke Russische aanvallen te weerstaan. Daarbij heeft luchtverdediging de grootste prioriteit. Het is ook essentieel om de energie infrastructuur te verbeteren. Nederland heeft deze week president Zelenski dan ook meer dan 200 miljoen euro toegezegd voor het herstel van die energie infrastructuur. Dat is niet alleen in het belang van Oekraïne, al die steun en die onverminderde steun, maar ook voor de vrijheid en veiligheid van Europa en voor de vrijheid en veiligheid in Nederland. Want door de Russische agressie tegen Oekraïne, op enkele uren vliegen van ons land, is de veiligheidssituatie in Europa drastisch veranderd. Dat vraagt veranderingen in ons denken en doen en dat vertaalt zich ook in het beleid, zoals u bijvoorbeeld al heeft kunnen zien in de Defensienota die gisteren door de minister en staatssecretaris van Defensie is gepresenteerd.

Paralympische Spelen

Tot slot wil ik graag stilstaan bij de Paralympische Spelen, bijna ten einde. Afgelopen week hebben we allemaal kunnen genieten van de prachtige prestaties die is neergezet door de atleten. Woensdag was zelfs sprake van de meest succesvolle Paralympische dag ooit, met zeven gouden medailles voor TeamNL, echt een ongekend succes. Maar laat ik ook benadrukken dat grote prestaties niet alleen in medailles zijn af te meten. Para-atleten moeten vaak een lange en moeilijke weg afleggen voordat ze hier op het hoogste podium kunnen schitteren en het zijn stuk voor stuk topsporters met een verhaal, een verhaal over veerkracht, doorzettingsvermogen en de regie pakken over je leven ondanks vaak grote tegenslagen. Dus met of zonder medaille als resultaat, de ongekende toewijding in een intensieve sportbeleving zijn een voorbeeld voor ons allemaal. Kortom, laten we vooral met zijn allen gaan genieten van een mooi sportweekend en ik kijk ernaar uit om dinsdag aanwezig te zijn bij de ontvangst van de medaillewinnaars hier in Den Haag.

Regeerprogramma (2)

DE KRUIF (RTL)

Premier Schoof: mobieltjes zijn verboden in uw ministerraad, en toch konden wij in De Telegraaf al lezen waarom het zo lang duurde. Wat was er aan de hand?

SCHOOF

Intensieve gesprekken vanuit de insteek vanuit de verschillende achtergronden, af en toe ook best wel moeilijke gesprekken. Maar het resultaat telt. En we hebben zeg maar als kabinet zonder enig voorbehoud de besluiten kunnen nemen die nodig zijn.

DE KRUIF

We horen dat het al de hele week rommelt op het onderwerp asiel.

SCHOOF

We hebben over alle hoofdstukken intensief gesproken. Iedereen weet dat asiel ook in het hoofdlijnenakkoord in de maanden die daaraan vooraf zijn gegaan, een belangrijk onderwerp was. Dus ook logisch dat ook over dat onderwerp intensief gesproken is.

DE KRUIF

Komt dit kabinet nog steeds met het strengste asielregime ooit?

SCHOOF

Zeker.

DE KRUIF

Dat staat vast?

SCHOOF

Ja.

DE KRUIF

Daar is geen onduidelijkheid meer over?

SCHOOF

Nee.

DE KRUIF

De sfeer in het kabinet, het duurt lang en dat zijn wij niet gewend, wat voor sfeer was er vandaag? Is er ook geschreeuwd, geroepen? Zijn er nog mappen door de kamer gevlogen?

SCHOOF

Niets van dat alles. Ik moet u ontzettend teleurstellen. Die gesprekken hebben gewoon in prima sfeer plaatsgevonden. Dus er zijn geen onvertogen woorden gevallen. Helemaal niks.

DE KRUIF

Prima sfeer, maar het gaat wel stroef dan?

SCHOOF

Het zijn ingewikkelde gesprekken omdat het ergens over gaat en de invalshoeken vanuit waar de verschillende mensen in mijn kabinet vandaan komen, zijn echt verschillend. En dat bij elkaar brengen, daar overigens niet alleen vandaag mee bezig geweest maar ook de afgelopen dagen, dat is logisch dat het even wat tijd kost en dat dat uiteindelijk, en dat is voor mij het allerbelangrijkste, dat we met elkaar dat besluit hebben kunnen nemen.

DE KRUIF

Wat maakt het dan zo ingewikkeld? Want er ligt natuurlijk al een coalitieakkoord. Er is ook al nachten over een Miljoenennota gediscussieerd. Wat maakt het nu dan zo moeilijk dat het weer zo lang duurt?

SCHOOF

Omdat het over uitwerkingen gaat, die plannen, en die uitwerkingen, daar kunnen natuurlijk, en dat is ook gebeurd, discussies ontstaan of dat wel een goede vertaling is, die uitwerking, van de gedachte achter het hoofdlijnenakkoord.

DE KRUIF

Het regeerprogramma is af. Kunnen wij dat dan ook inzien vandaag?

SCHOOF

Nee, niet vandaag. Want er moet echt nog een redactieslag overheen, de opmerkingen van vandaag moeten nog worden verwerkt. Dus volgende week vrijdag wordt die gepresenteerd.

HAGENS (SBS)

Ging het vandaag met name ook over de juridische haalbaarheid van de asielplannen van Faber?

SCHOOF

Het ging over alle hoofdstukken vandaag.

HAGENS

Maar de discussie bedoel ik dan.

SCHOOF

Alle hoofstukken en een inleidende tekst vastgesteld. En over dat alles is intensief gediscussieerd. En natuurlijk is juridische haalbaarheid ook altijd een discussie. Maar die is op dit moment niet maatgevend. Het gaat om de uitwerking. En bij de specifieke wetsvoorstellen, van welk onderwerp dan ook, komt uiteindelijk juridische haalbaarheid ook in de ministerraad nadrukkelijk aan bod op basis van de juridische toetsen. En overigens ook daarna weer naar aanleiding van het advies van de Raad van State.

HAGENS

Wat ik niet helemaal snap, is dat mevrouw Faber zei zojuist voor de camera’s dat haar plannen juridisch getoetst zijn maar dat er vervolgens wel een hele discussie ontstaat over de juridische haalbaarheid.

SCHOOF

Ik zei dat er over die juridische haalbaarheid vermoedelijk vooral de discussie zal plaatsvinden als we zeg maar echt de wetsvoorstellen in het kabinet gaan bespreken.

HAGENS

Op een later moment?

SCHOOF

Dus vandaag werd er veel meer met elkaar ook politiek gesproken over: wat staat er in het hoofdlijnenakkoord? Wat betekent dat voor alle hoofdstukken? En het is daar die uitwerking, die we overigens ook natuurlijk in de onderraden al hebben besproken, maar je houdt altijd een paar punten over waar je met elkaar ook zeg maar wat langer over moet spreken, of we daar allemaal achter kunnen staan. En daar hebben we vandaag de conclusie getrokken dat we dat kunnen.

HAGENS

Wat vindt u er eigenlijk van dat er dingen uitlekken al tijdens de ministerraad?

SCHOOF

Ik vind dat superirritant. Ik kan daar heel kort en krachtig over zijn…

HAGENS

Hoe kan dat eigenlijk?

SCHOOF

… dat ik dat superirritant vond dat de begroting in no-time zeg maar op hoofdlijnen blijkbaar bekend werd, is gewoon superirritant.

HAGENS

Wat doet u ertegen?

SCHOOF

Je roept elke keer de collega’s in de ministerraad. En de collega’s lekken stukken die van de ministerraad gaan worden ook breed verspreid. Dus je probeert zo veel mogelijk mensen uiteindelijk te bereiken om te zeggen: jongens, dit zijn stukken voor de ministerraad en die horen gewoon niet naar buiten te gaan. En dat hoorden we ook vandaag niet naar buiten te gaan.

HAGENS

Zegt dat ook iets over de samenwerking, dat er zo veel uitlekt?

SCHOOF

Nee, dat denk ik niet. Want ik weet niet of ik het, nou sterker nog, ik heb vandaag ook weer in het kabinet gezegd: ik ga ervanuit, zoals u dat ook bij de begroting zei, dat het lekken niet uit het kabinet komt. En dan gaat u mij natuurlijk vragen: waar dan wel? Maar dat weet ik ook niet. Maar dat dat niet gebeurt. En daar spreek ik, als ik ook maar een vermoeden heb dat het in het kabinet plaatsvindt, dan ga ik daar een minister hard op aanspreken.

HAGENS

Als een ministerraad loopt, dan moet het wel uit het kabinet komen, toch? Of?

SCHOOF

Dat kan op heel veel manieren ook weer uit de ministerraad komen. Dat hoeft niet vanuit de minister zelf te komen. En natuurlijk vinden er ook, laat ik zeggen, we hebben ook pauzes in die ministerraad. Nog even terugkomen op die vraag over die telefoontjes: en dat dan ministers ook even zeg maar met hun achterban raadplegen op welke manier dan ook, dat zou zomaar kunnen. Dus je hebt in no-time veel meer mensen die op de hoogte zijn van waar we mee bezig zijn. Maar iedereen zou zich moeten realiseren dat je het daar niet over zou moeten hebben buiten, behalve in kleine kringen waarmee je het hebt.

HAGENS

Nog één vraag: wat vond u eigenlijk van de houding van Pieter Omtzigt vorige week donderdagnacht bij het ministerie van Financiën?

SCHOOF

Daar ga ik al vandaag helemaal niks meer over zeggen. Dat was vorige week.

HAGENS

Het is er nog de hele week over gegaan. Daarom vraag ik het.

SCHOOF

Daarom, omdat het er de hele week al over is gegaan, heb ik daar helemaal niets meer aan toe te voegen. Ook daarvoor geldt: het resultaat telt. Het kabinet heeft op vrijdag een begroting kunnen vaststellen. En ik heb ook kunnen vaststellen dat het een begroting is die het kabinet kan dragen en die wij zelf hebben kunnen vaststellen.

STANS (NIEUWSUUR)

Meneer Schoof: merkt u dan na zo’n pauze dat er ineens een andere dynamiek ontstaat, mensen terugkoppeling hebben gehad met misschien wel partijleiders als het over asiel gaat?

SCHOOF

Nee. De pauzes brengt iedereen op zijn eigen manier door. Laat ik zeggen: de pauzes dan ook gebruiken om af en toe even in kleine groepjes met elkaar te spreken over de specifieke onderwerpen waar we het over hadden. En in die zin is het een welbestede dag. En heel blij dat het geen nacht is.

STANS

Klopt het nou dat u zelf ook de afgelopen week veelvuldig betrokken bent geweest om brandjes te blussen, om te onderhandelen, misschien wel wat steun her en der te verlenen om partijen bij elkaar te krijgen op dit onderwerp?

SCHOOF

Nou het is de rol van de premier om te zorgen dat uiteindelijk ook op vrijdag het resultaat wordt geboekt dat je met elkaar voor ogen hebt…

STANS

Nee, maar dat u (onverstaanbaar, red.)…

SCHOOF

Maar het is u opgevallen dat ik deze week nogal een intensief programma had, dus heel veel tijd om daar allemaal handwerk te verrichten, had ik niet. Maar natuurlijk ben ik betrokken bij een aantal van de belangrijkere discussies in het kabinet. Het zou ook gek zijn als ik dat niet was.

STANS

Ja, maar van alle vicepremiers, die werden er al bij betrokken, u zelf dan ook nog ondanks uw drukke programma. Bent u dan er dan niet van overtuigd, laat ik het anders formuleren: waar zat het hem dan op? Want er is natuurlijk een hoofdlijnenakkoord gesloten over asiel, had één of meerdere partijen dat het idee dat er werd teruggekrabbeld of terug werd onderhandeld?

SCHOOF

Nee, we hebben over meerdere hoofdstukken gesproken, ook vandaag. En dat gold ook voor de afgelopen dagen en ook in de onderraden hebben we alle hoofdstukken van het hoofdlijnenakkoord vertaald in een regeerprogramma met een inleidende tekst zodat iedereen ook een beetje begrijpt waarom we dit eigenlijk doen. Daar heb je gewoon tijd voor nodig om daarover met elkaar te spreken. De vicepremiers, daar heb ik ook al vaker van gezegd: die vormen voor mij een belangrijke schakel, zowel in het kabinet als naar de vier fracties die dit kabinet ondersteunen en dus heb ik regelmatig overleg met de vier vicepremiers om met elkaar daar goed samen de koers te bepalen zodat we ook van elkaar weten wat we aan het doen zijn.

STANS

Bent u ervan overtuigd en zijn ook de vier partijen ervan overtuigd dat wat u nu heeft afgesproken op asiel ook juridisch haalbaar is uiteindelijk?

SCHOOF

Ik ben ervan overtuigd dat wij een goede uitwerking hebben gegeven aan alle hoofdstukken van het hoofdlijnenakkoord en dat we bij de wetsvoorstellen de volgende stappen zetten en bij elke stap die we doen, wordt juridisch getoetst en als wij de maatregelen uitvaardigen, zijn wij ervan overtuigd dat die ook juridisch houdbaar is, want anders doen we het niet.

DE WINTHER (DE TELEGRAAF)

Meneer Schoof, het is natuurlijk niet voor het eerst dat er partijen in een kabinet zitten die verschillend zijn en dus ook verschillende opvattingen hebben, wat wel echt opvalt is dat het voor het eerst in, nou laten we eens 14 jaar noemen, maar misschien wel langer, dat zo’n ministerraad lang duurt, dat er ook het een en ander over bekend wordt. Heeft u misschien onderschat hoe ingewikkeld het zou zijn om deze laatste horde te nemen? Want we zijn eigenlijk gewend dat dit soort moeilijke beslissingen en dossiers inderdaad in de week voorafgaand aan de ministerraad bij iedereen die erover gaat, bekend moeten zijn en ook tot overeenstemming gebracht worden, door de premier.

SCHOOF

Nou ja, kijk, we hebben de afgelopen periode een vrij stevige klus moeten klaren met zowel de begroting als het regeerprogramma en ik denk dat dat ook de verklaring is waar we alle aandacht tot vorige week hadden op die begroting en wel allemaal inleidend met het regeerprogramma bezig waren, maar alle focus zat echt op de begroting, dat we deze week een, je zou kunnen zeggen, nog even een forse inhaalslag moesten maken, ook op het proces om met elkaar tot de verschillende hoofdstukken echt te kunnen afronden. Dat hebben we dinsdag gedaan, dinsdagochtend in de onderraden, toen was ook helder dat er nog een paar punten lagen waar we met elkaar goed over moesten spreken. Daar hebben we ook de afgelopen dagen goed over gesproken en hebben we vandaag afgerond en ik vind een ministerraad die tot 17.00 duurt, hoe lang was het, ja 17.00, voor mijn kabinet even uitzonderlijk want ze waren allemaal redelijk snel maar gelet op de dynamiek die we hebben met vier partijen op dit toch belangrijke onderwerp en ook partijen in de zin van fracties die vertegenwoordigd zijn in het kabinet, denk ik dat dit een mooi resultaat is en denk ik dat de tijdsinvestering die meer dan waard was want uiteindelijk: het resultaat telt.

DE WINTHER

Maar is het nou ook zo, want u zei ‘we zagen wel wat hordes die nog genomen moesten worden’, dat er misschien vandaag ook nog ineens een aantal nieuwe hordes op de weg bleken te staan?

SCHOOF

Nee, het waren bekende hordes.

DE WINTHER

Dus alles wat gevoelig lag, dat lag dan ook eigenlijk al…

SCHOOF

Maar ook als je de bekende hordes hebt, dan kan het soms even tijd duren voordat je er snel overheen bent.

DE WINTHER

Dat weet u natuurlijk met geen ander met uw achtergrond.

SCHOOF

Nou ik ben geen hordeloper hoor dus…

DE WINTHER

Nee? Nou ik rondde het maar af onder hetzelfde kopje… Maar het is dus wel zo dat dinsdag eigenlijk al duidelijk was dat dit, waar de partijen het nog niet over eens waren in het kabinet?

SCHOOF

Ja, daar hebben we ook de afgelopen dagen in geïnvesteerd en dat hebben we vandaag afgerond.

DE WINTHER

En u vindt niet dat u daar misschien iets harder op hard moeten drukken de afgelopen dagen?

SCHOOF

Nee ik vind dat als wij vrijdag het regeerprogramma afronden conform onze eigen planning en ook nog binnen de normale tijden van de werkdag, dan vind ik dat prima.

DE WINTHER

Dank u wel.

WIA-uitkeringen

HOEDEMAN (ALGEMEEN DAGBLAD)

Meneer Schoof, deze week is duidelijk geworden dat tienduizenden WIA-uitkeringen door het UWV niet zo goed zijn vastgesteld, nou is er drie jaar geleden een rapport van de Commissie-Borstlap verschenen over uitvoeringsorganisaties, dat handelde over burgers die in de in de knel komen door het handelen van die uitvoeringsorganisaties. Zijn de aanbevelingen van die Commissie-Borstlap dan wel serieus genomen?

SCHOOF

Daar durf ik eerlijk gezegd geen uitspraken over te doen op dit moment. Wat ik wel weet, is dat, laat ik zeggen: het is bijna wrang dat op de dag dat het kabinet vandaag ook de ‘staat van de uitvoering’ heeft besproken, dat ook op die dag, althans gisteren, zeg maar, dit vraagstuk dat zich nu bij het UWV voordoet, in deze omvang, dat dat duidelijk is geworden. Dat geeft in ieder geval aan dat we echt met elkaar goed moeten kijken: wat zit hier nou achter, moeten we inderdaad misschien ook terug naar het rapport, is daar wel goed naar geluisterd, is die koppeling tussen de werkvloer en de top eigenlijk wel goed georganiseerd, hoe zit het eigenlijk met de verhouding van het departement, maar vooral: hoe gaan we nou om met die WIA-uitkering die die mensen hebben gekregen, daar is een belangrijke uitspraak over gedaan, namelijk ‘degene die te weinig hebben gekregen, moeten in ieder geval, dat moet worden rechtgetrokken’ en met betrekking tot de mensen die mogelijk te veel hebben gekregen, heeft de minister gezegd dat hij daar nog echt goed naar wil kijken. Wat ik me ook goed kan voorstellen. Want terugvorderen hebben we zo onze eigen ervaring mee gehad de afgelopen jaren.

HOEDEMAN

Aanbeveling nummer drie van de Commissie-Bosman was: signaleer en adresseer problemen in de uitvoering zo snel mogelijk. Die problemen bij de UWV zijn snel gesignaleerd, maar ze zijn altijd achter slot en grendel gebleven. Het is pas naar buiten gekomen door vragen van journalisten. Daar is dus niks geleerd.

SCHOOF

Laat ik zeggen helderheid: het is onmenselijk als zeg maar er signalen zijn die achter slot en grendel worden gehouden. Daar kan geen misverstand over bestaan.

HOEDEMAN

Nou telt Nederland 150 uitvoeringsorganisaties. Hebt u van uw ministers gevraagd een quick scan te doen bij hun eigen uitvoeringsorganisaties waar ze verantwoordelijk voor zijn?

SCHOOF

Dat proces loopt al veel langer. Dat loopt ook via die Staat van de Uitvoering. Dat loopt ook via allerlei deelrapporten die op de ministeries worden gemaakt samen met de uitvoeringsorganisaties, om te kijken: waar zitten de knelpunten? Komen die signalen naar boven? Het levert overigens ook veel materiaal op waar onwijs hard aan gewerkt wordt. En toch moet je met elkaar constateren dat we het met elkaar nog niet op orde hebben. En dat blijkt uit zeg maar de WIA-uitkering bij het UWV.

HOEDEMAN

Dank..

Regeerprogramma (3)

ONBEKEND

Meneer Schoof: u gaat pas volgende week vrijdag dat regeerprogramma presenteren. Is dat ook met een persconferentie of is het alleen dat het naar de Kamer wordt gestuurd?

SCHOOF

We zijn nog even precies aan het kijken hoe we het doen. Maar dat zal absoluut gepaard gaan met een persmededeling, misschien wel hier.

ONBEKEND

En is er nou de komende dagen tot vrijdag overleg, consultatie, met de fractieleiders van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer?

SCHOOF

Nee, dat hebben we als kabinet vandaag afgerond. En dat gaat we niet meer consulteren.

ONBEKEND

En heeft u nog overleg met andere Kamerleden van andere fracties misschien?

SCHOOF

Nee, niet met betrekking tot het regeerprogramma. Nee.

BHIKHIE (DE VOLKSKRANT)

Meneer Schoof, hierop aansluitend: hebben de vier coalitieleiders, krijgen die dat regeerprogramma nog te zien?

SCHOOF

Oh, ze zullen het ongetwijfeld te zien krijgen.

BHIKHIE

Voor de presentatie?

SCHOOF

Ik denk, ik sluit dat niet uit. Maar ik zeg: wat altijd belangrijk is, is dat het kabinet heeft nu een besluit genomen. Dus we gaan niet meer de gesprekken aan over het regeerprogramma.

BHIKHIE

Dus zij krijgen het niet op hetzelfde moment als de rest van de Kamer?

SCHOOF

Ik ga ervanuit, ik durf het eerlijk gezegd niet eens te zeggen, ik ga ervanuit van wel.

BHIKHIE

Wel, of…?

SCHOOF

Laat ik zeggen: het is niet on top of my mind dat ik op dit moment me afvraag: hoe gaan we dat doen? Ik vind belangrijk dat we als kabinet een besluit hebben genomen dat we niet na dat besluit nog gaan consulteren zodat wij weer opnieuw moeten gaan spreken: is dit dan wel wat het is? En die lijn loopt. En als je graag wil horen dat de fractievoorzitters van de zeg maar de dragende partijen op hetzelfde moment krijgen als de Kamer, dan zeg ik u dat graag toe.

BHIKHIE

Dat is geen (onverstaanbaar, red.) hoor.

SCHOOF

Ja, maar ik doe net alsof ik in de Kamer ben, dan…

BHIKHIE

Nee, nee, nee, nee. Ik ben alleen opzoek naar de parlementaire verhoudingen natuurlijk.

SCHOOF

Ja, maar het belangrijkste is dat het kabinet gewoon een besluit heeft genomen. En dat is het allerbelangrijkste.

BHIKHIE

Ja, nee, nogmaals: geen verzoek van mij. Ik vraag me gewoon af hoe zoiets gaat. Krijgen zij het dan? Waarom zouden zij het eerder te zien krijgen?

SCHOOF

Vind ik een interessante vraag. Dus dat ben ik eigenlijk wel met u eens.

BHIKHIE

We spreken nu af dat zij het tegelijkertijd met de rest van de Kamer krijgen?

SCHOOF

Ik deed u net een toezegging, en toen zei u: dat hoeft niet. En nou zeg je dat ik het met je moet afspreken? Dus dit gaat niet goed. Ik heb gezegd: het kabinet heeft een besluit genomen en wat er ook verder gebeurt, de besluiten van nu staan.

BHIKHIE

Ok.

JOOSTEN (EW)

Dan toch ook nog wel wat procedureels: waarom moeten we eigenlijk een week wachten tot we…

SCHOOF

Omdat het ook echt even wat werk kost om ook datgenen wat we vandaag hebben besproken, goed te verwerken. Ik heb in ieder geval gezegd dat het me heel erg onverstandig leek als het dit weekend door ambtenaren werd doorgewerkt. En daar beginnen ze maandag aan. Dan heb je nog een periode van drukproeven. Dan zijn er nog allerlei activiteiten op donderdag, de start van de herdenking. Dus dan is donderdag ongeschikt. En woensdag halen we waarschijnlijk net niet. Maar dat zou erom hangen, en dat risico willen we niet nemen. Ik ga dus heel uitgebreid op uw vraag in. Dat is allemaal logistiek en niks geen politiek. En toen kwamen we uit op vrijdag.

JOOSTEN

En u kunt ook nog niks over de hoofdlijnen van het regeerprogramma zeggen?

SCHOOF

Nee, natuurlijk niet. Dat doen we bij de presentatie van het regeerprogramma.

ONBEKEND

Meneer Schoof: u zei net dat u zo’n hekel heeft aan lekken. Maar denkt u niet dat u een week lang dan achter de feiten aanloopt?

SCHOOF

Ik heb afgeleerd hier verder een vrolijke opmerking over te maken. Daar werd ik vorige week keihard op afgestraft. Dus ik hoop dat we het gesloten kunnen houden en ik baal onwijs als het dan toch weer gaat lekken.

ONBEKEND

Hoe groot de kans daarop, denkt u zelf?

SCHOOF

Daar doe ik geen uitspraak over. Ik ga eens kijken hoe dat gaat de komende week en hopelijk deed mijn chagrijn niet te veel toe. Dank, goed weekend iedereen. Het schijnt mooi weer te worden, dus dat gun ik iedereen.