06 september Ministerraad

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Den Haag

Minister-president Schoof heeft na de ministerraad een persconferentie gegeven. Onder meer over de vaststelling van het regeerprogramma, het belang van de Nederlandse steun aan Oekraïne en over de Nederlandse successen op de Paralympische Spelen. De video toont de inleidende verklaring.

Minister-president Schoof: Goedenavond, we hebben vandaag in de ministerraad het regeerprogramma vastgesteld. Dat is mooi en een belangrijke stap. En ik ben dan ook trots dat we dit als team hebben gedaan. Samen met de begroting die we vorige week aan de Raad van de State stuurde, hebben we nu hele belangrijk hordes genomen om als kabinet verder aan de slag te gaan voor de mensen in dit land, je zou kunnen zeggen: écht aan de slag te gaan nou dat we het papierwerk en de financiën op orde hebben. Natuurlijk kostte het vaststellen van het regeerprogramma tijd want dit gaat uiteindelijk ook wel weer ergens over. Dit gaat over onderwerpen die invloed hebben op de levens van mensen. En u kent ook de samenstelling van dit kabinet en de verschillen, vanuit de verschillende partijen waaruit dit kabinet is samengesteld en dat betekent ook dat we soms intensieve gesprekken moeten voeren met elkaar in de ministerraad en dat zal in de toekomst ongetwijfeld vaker gebeuren. Maar uiteindelijk nemen we als kabinet zelfstandig besluiten en gaan we aan het werk voor Nederland.

Dan een ander onderwerp van deze week. Tijdens mijn bezoek aan Zaporizja begin deze week, kon ik de uitwerking van de Russische agressie met eigen ogen zien, wat het met mensen doet om onder de continue dreiging van luchtaanvallen te moeten leven, welke gevolgen de schade aan de vitale infrastructuur heeft voor het dagelijks leven. Dat maakte indruk op mij en het bevestigde de noodzaak dat we Oekraïne op alle manieren moeten steunen. Dat is ook de boodschap die ik aan president Zelenski heb overgebracht: Oekraïne kan rekenen op onze onverminderde steun en betrokkenheid. Dat geldt voor alle vlakken, zeker ook militair. Zo heeft minister Brekelmans net bekend gemaakt dat we Oekraïense luchtraketten en extra onderhoud materieel gaan geven voor de F-16’s. Want het staat als een paal boven water dat Oekraïne voldoende militaire capaciteit nodig heeft om de onophoudelijke Russische aanvallen te weerstaan. Daarbij heeft luchtverdediging de grootste prioriteit. Het is ook essentieel om de energie infrastructuur te verbeteren. Nederland heeft deze week president Zelenski dan ook meer dan 200 miljoen euro toegezegd voor het herstel van die energie infrastructuur. Dat is niet alleen in het belang van Oekraïne, al die steun en die onverminderde steun, maar ook voor de vrijheid en veiligheid van Europa en voor de vrijheid en veiligheid in Nederland. Want door de Russische agressie tegen Oekraïne, op enkele uren vliegen van ons land, is de veiligheidssituatie in Europa drastisch veranderd. Dat vraagt veranderingen in ons denken en doen en dat vertaalt zich ook in het beleid, zoals u bijvoorbeeld al heeft kunnen zien in de Defensienota die gisteren door de minister en staatssecretaris van Defensie is gepresenteerd.

Tot slot wil ik graag stilstaan bij de Paralympische Spelen, bijna ten einde. Afgelopen week hebben we allemaal kunnen genieten van de prachtige prestaties die is neergezet door de atleten. Woensdag was zelfs sprake van de meest succesvolle Paralympische dag ooit, met zeven gouden medailles voor TeamNL, echt een ongekend succes. Maar laat ik ook benadrukken dat grote prestaties niet alleen in medailles zijn af te meten. Para-atleten moeten vaak een lange en moeilijke weg afleggen voordat ze hier op het hoogste podium kunnen schitteren en het zijn stuk voor stuk topsporters met een verhaal, een verhaal over veerkracht, doorzettingsvermogen en de regie pakken over je leven ondanks vaak grote tegenslagen. Dus met of zonder medaille als resultaat, de ongekende toewijding in een intensieve sportbeleving zijn een voorbeeld voor ons allemaal. Kortom, laten we vooral met zijn allen gaan genieten van een mooi sportweekend en ik kijk ernaar uit om dinsdag aanwezig te zijn bij de ontvangst van de medaillewinnaars hier in Den Haag.

Informatie voor de pers

Media kunnen voor meer informatie contact opnemen via rvd.openbareagenda.mp@minaz.nl.