Hoe weet ik of gasinstallaties en elektra-installaties in mijn woning veilig zijn?
Laat uw gas- en elektra-installaties (zoals meterkast, cv-ketels en boilers) regelmatig controleren. Als een gecertificeerd installatiebedrijf dit doet, dan bent u er zeker van dat de installaties veilig zijn.
Huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor veiligheid installaties
Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van gasinstallaties en elektra-installaties in uw woning. Als u een woning huurt, is de verhuurder verantwoordelijk. Twijfelt u als huurder aan de veiligheid van uw installatie? Vraag dan uw verhuurder de installaties te controleren.
Onderhoudscontract met installateur voor regelmatige controle
Sluit een contract voor onderhoud met uw installateur af. Vanaf 1 april 2023 mogen alleen nog installatiebedrijven met een CO-vrij certificaat aan gasverbrandingsinstallaties werken. De installateur maakt de gasinstallatie of elektriciteitsinstallatie jaarlijks schoon en kijkt deze gelijk na. De installateur moet ook controleren of het toestel voldoende luchttoevoer heeft. Vaak kunt u aan een sticker op de installatie zien wanneer deze voor het laatst is gecontroleerd.
Wat doen bij gaslek?
Ruikt u gas buiten of in de woning? Er kan dan een gaslek zijn. Controleer eerst wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Als u geen oorzaak kunt vinden bel dan het landelijk storingsnummer: 0800-9009 (gratis). Neem vervolgens de volgende acties:
- sluit de hoofdkraan;
- open deuren en ramen;
- vermijd vuur of vonkvorming;
- schakel geen elektrische verlichting of toestellen in of uit, want dan kunnen vonken ontstaan.
Wat doen bij stroomstoring?
Vallen (een deel van de) apparaten en het licht uit in uw woning? Ga eerst na of er kortsluiting in een van uw apparaten is. Als dat niet zo is, kunt u het landelijke storingsnummer bellen: 0800-9009 (gratis).
Handleiding gasinstallatie en elektra-installatie
Lees de gebruiksaanwijzing van de installatie zorgvuldig door en bewaar deze goed. Heeft u geen handleiding voor uw gasinstallatie of elektra-installatie? Dan kunt u deze opzoeken op internet.
Documenten
-
Hoe voorkom ik koolmonoxidevergiftiging in mijn huis?
U kunt verschillende maatregelen nemen om het risico op koolmonoxidevergiftiging in huis te verkleinen. Bijvoorbeeld uw cv-ketel, ...
-
Waar kan ik terecht bij vragen over gas- of stroomstoringen?
Bij vragen over gas- of stroomstoringen moet u bij de netbeheerder zijn.
-
Hoe kan ik mijn huis ventileren?
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na ...