Hoe voorkom ik koolmonoxidevergiftiging in mijn huis?
U kunt verschillende maatregelen nemen om het risico op koolmonoxidevergiftiging in huis te verkleinen. Bijvoorbeeld uw cv-ketel, geiser of gaskachel regelmatig laten controleren. Vanaf 1 april 2023 mag dit alleen nog gebeuren door een gecertificeerd bedrijf.
Adviezen om het risico op koolmonoxidevergiftiging te beperken
- Laat uw gasverbrandingsinstallatie minstens 1 keer per 2 jaar controleren door een CO-vrij gecertificeerd bedrijf.
- Is het tijd om uw gasverbrandingsinstallatie te vervangen? Bespreek dan met uw gecertificeerd installateur de mogelijkheden. Kijk ook eens naar meer duurzame oplossingen, zoals een (hybride) warmtepomp.
- Hang een koolmonoxidemelder op. Deze melder waarschuwt als er teveel koolmonoxide (CO) in uw woning is. Waar u de koolmonoxidemelder het best kunt ophangen en wat u moet doen als het alarm van de CO-melder afgaat, vindt u op co-wijzer.nl.
- Woont u in een appartement, flat of portiekwoning? Bespreek het belang van onderhoud en controle aan de gezamenlijke rookgasafvoer dan met uw vereniging van eigenaren (vve) of verhuurder. En controleer of er een bewijs is waaruit blijkt dat de gezamenlijke rookgasafvoer gecontroleerd en veilig is.
Nieuwe eisen voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties
Vanaf 1 april 2023 gelden er nieuwe eisen voor werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties. Doel hiervan is om ongelukken met koolmonoxide te voorkomen. Uit onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) bleek dat 46% van de ongevallen met koolmonoxide komt door de cv-installatie. Op advies van de OvV gelden vanaf 1 april 2023 daarom een aantal nieuwe regels:
Alleen bedrijven met een CO-vrij certificaat mogen aan een gasverbrandingsinstallatie werken
Vanaf 1 april 2023 bent u verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor installatie, onderhoud en reparatie aan uw cv-ketel, geiser, gashaard of gaskachel. Zelf klussen aan deze apparaten is strafbaar. In het register gasverbrandingsinstallaties staan alle CO-vrij gecertificeerde installatiebedrijven. U herkent een CO-vrij gecertificeerde installatiebedrijf aan het CO-vrij logo.
De gemeenschappelijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer moet in orde zijn
Woont u in een portiekwoning, flat of appartement? Dan is uw cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel waarschijnlijk aangesloten op een rookgasafvoer die u deelt met uw buren. Uw vve is verantwoordelijk voor het onderhoud hiervan. Zij moet daarom een gecertificeerd installatiebedrijf de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer regelmatig laten controleren en goedkeuren.
Woont u in een complex met alleen huurwoningen? Dan is uw verhuurder verantwoordelijk voor het onderhoud van de gezamenlijke rookgasafvoer en verbrandingsluchttoevoer.
In het informatieblad 'Samen voorkomen we koolmonoxidevergiftiging' staat waar u op moet letten bij een gezamenlijke rookgasafvoer. Ook is er een uitgebreide handreiking beschikbaar voor vve’s en beheerders.