Nutri-Score: producten vergelijken en kiezen

De Nutri-Score laat zien of een product een betere keuze is, vergeleken met hetzelfde soort product. Zo heeft ontbijtkoek zonder suiker een hogere Nutri-Score dan ontbijtkoek met suiker. Hiermee helpt de Nutri-Score om te kiezen voor het product met een betere samenstelling. Sinds 1 januari 2024 is Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo. De Schijf van Vijf blijft het advies voor gezonde voeding. 

Nutri-Score: van donkergroen (A) tot donkeroranje (E)

Kijk...

...vergelijk...

...en kies!

Met Nutri-Score.

Nutri-Score vertelt je meer over de samenstelling van een product.

Zit er bijvoorbeeld zout, suiker  of verzadigd vet in...

...dan krijgt het een lagere Nutri-Score.

Maar zitten er bijvoorbeeld vezels en eiwitten in,

dan is de Nutri-Score hoger.

Vergelijk wel dezelfde soort producten met elkaar.

Zoals twee dranken en niet een drank met een pizza.

Meer weten? Kijk dan op nutriscore.nl.

De Nutri-Score van een product staat op de voorkant van de verpakking. Het geeft producten op basis van hun voedingswaarde een score met kleuren en letters: van donkergroen (A) tot donkeroranje (E).

Heeft een product de donkergroene Nutri-Score A, dan heeft het een betere samenstelling dan een zelfde soort product met een oranje Nutri-Score D. Voorbeeld: ontbijtkoek met een donkergroene A is een betere keuze dan ontbijtkoek met een oranje D. Dat betekent niet dat een product met een donkergroene A of B gezond is. Maar wel dat het  een betere keuze is dan hetzelfde soort product met een oranje D. Het is dus niet de bedoeling muesli te vergelijken met pindakaas.

De Nutri-Score is vooral handig bij voedingsmiddelen die niet in de Schijf van Vijf staan. Zoals sauzen, frisdranken, koeken, pizza's en snacks. Voor een gezond voedingspatroon blijft het advies om de Schijf van Vijf te gebruiken. De Nutri-Score vervangt de Schijf van Vijf niet.

Nutri-Score kijkt naar samenstelling product

Bij de Nutri-Score wordt gekeken naar de samenstelling van een product:

Producten met eiwit, vezels, fruit, groenten en peulvruchten krijgen een hogere Nutri-Score. En een lagere score door een hoog energiegehalte (kcal), suikers, verzadigd vet en zout. Heeft een product een donkergroene Nutri-Score A, dan heeft het een betere samenstelling dan een zelfde soort product met een oranje Nutri-Score D.

Hoe kan Nutri-Score mij helpen?

De Nutri-Score kan helpen bij het maken van voedingskeuzes, in drie stappen:

Vergroot afbeelding Nutri-Score: kijk, vergelijk en kies

Voorbeeld ontbijtkoek

Bij ontbijtkoek zijn er verschillende keuzes. Bijvoorbeeld ontbijtkoek zonder suiker, ontbijtkoek met minder suiker of ontbijtkoek met kandij. Welke van de drie ontbijtkoeken heeft dan een betere samenstelling? Daar kan de Nutri-Score bij helpen.

Vergroot afbeelding Ontbijtkoek met Nutri-Score
Nutri-Scores van verschillende soorten ontbijtkoekverpakkingen.

De donkergroene A laat zien dat de ontbijtkoek ‘zonder suiker’ een betere samenstelling heeft dan de ontbijtkoek ‘minder suiker’ met een gele C. En ook beter dan de ontbijtkoek ‘kandij’ met een oranje D. In dit geval is ontbijtkoek zonder suiker met de donkergroene A dus de betere  keuze voor ontbijtkoek.

Video Nutri-Score

Ja, al die keuzes...

Maar hoe kies je voor het product met een betere samenstelling?
Nitri-Score kan je daarbij helpen.
Zo vergelijk je dezelfde soort producten met elkaar.
Zoals muesli...
met muesli.

Kijk
Vergelijk
& Kies

Weten hoe de Nutri-Score werkt?
Ontdek het op nutriscore.nl

Nutri-Score in Europa

De Nutri-Score wordt in meer Europese landen gebruikt zoals in Duitsland, Zwitserland, Luxemburg en België. En sinds 1 januari 2024 ook officieel in Nederland. Wetenschappers hebben dit systeem ontwikkeld.  De overheden van al deze landen houden het gebruik van de Nutri-Score met elkaar in de gaten en ze zorgen voor controle. 

Veelgestelde vragen over de Nutri-Score

Achtergronden Nutri-Score

Documenten