Wat moet ik doen als ik een erfenis krijg?
Als iemand sterft, laat hij bezittingen en misschien ook schulden na. U kunt als erfgenaam de erfenis accepteren of weigeren. Als u een erfenis accepteert, is er een aantal zaken waarmee u rekening moet houden.
Aandachtspunten bij een erfenis:
- U kunt een erfenis accepteren of weigeren;
- Als de overledene schulden nalaat, kunt u de erfenis weigeren of beneficiair aanvaarden;
- Als u een auto erft, moet u binnen 5 weken het kentekenbewijs op uw naam overschrijven;
- Als u een huis erft, moet u de vaste lasten van het huis doorbetalen;
- Als u een erfenis ontvangt, moet u hierover erfbelasting betalen. In bepaalde situaties geldt dit niet. Bijvoorbeeld als de overledene in het buitenland woonde.
- U kunt in overleg met de nabestaanden de social media accounts van de overledene laten omzetten in een herdenkingspagina of laten verwijderen.
Erfenis afwikkelen en zaken afhandelen namens de overledene
Als erfgenaam krijgt u te maken met de erfenis afwikkelen en zaken afhandelen namens de overledene, samen met eventuele andere erfgenamen. Wilt u weten wat u moet regelen als erfgenaam? Maak dan uw persoonlijk overzicht.
Verklaring van erfrecht
U heeft in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig als u de erfenis gaat afwikkelen of zaken gaat afhandelen. In de verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn. Met zo’n verklaring kunt u bijvoorbeeld aantonen dat u recht heeft op het banktegoed van de overledene. De notaris kan zo’n verklaring voor u opstellen. Dit kost geld.
Betere bescherming tegen onverwachte schuld uit erfenis
U kunt als erfgenaam uw privévermogen beter beschermen tegen een onverwachte schuld uit een erfenis. Sinds 2016 is pas sprake van zuivere aanvaarding als u goederen van de nalatenschap verkoopt. Of als u goederen op een andere manier onttrekt aan eventuele schuldeisers. Ook is er een uitzondering voor gevallen waarin u na zuivere aanvaarding wordt geconfronteerd met een onverwachte schuld.