Welke niveaus zijn er voor het rekenexamen?
Het rekenexamen is er op verschillende niveaus. Welk niveau voor jou geldt, hangt af van het niveau van je mbo-opleiding. En wanneer je met de opleiding bent begonnen.
Niveaus van het rekenexamen (nieuwe rekeneisen sinds 1 augustus 2022)
Er zijn verschillende niveaus waarop je het rekenexamen kunt maken. De onderstaande niveaus gelden voor de nieuwe rekeneisen., Deze gelden sinds 1 augustus 2022 in het mbo.
- Volg je een mbo-opleiding op niveau 4? Dan doe je het rekenexamen op mbo-rekenniveau 4.
- Volg je een mbo-opleiding op niveau 3? Dan doe je het rekenexamen op mbo-rekenniveau 3.
- Volg je een mbo-opleiding op niveau 2? Dan doe je het rekenexamen op mbo-rekenniveau 2.
- Volg je een entreeopleiding? Voor de entreeopleiding bestaan geen aparte rekeneisen. De student moet deelnemen aan lessen en opdrachten en toetsen maken. Zo brengt de school de ontwikkeling van het rekenniveau van de student in beeld. Heeft de student hieraan voldaan? Dan kan de student een mbo-diploma halen.
Niveaus van het rekenexamen (oude rekeneisen voor 1 augustus 2022)
De onderstaande niveaus gelden voor de oude rekeneisen. Deze gelden nog als je voor het studiejaar 2022/2023 bent begonnen met je opleiding.
- Volg je een mbo-opleiding op niveau 4? Dan doe je het rekenexamen op niveau 3F.
- Volg je een mbo-opleiding op niveau 3? Dan doe je het rekenexamen op niveau 2F. Je mag het examen ook op een hoger niveau doen (3F).
- Volg je mbo-2 of de entreeopleiding? Dan doe je het rekenexamen op niveau 2F. Heb je moeite met rekenen? Dan kun je eventueel ook een 2A examen maken. Je mag het rekenexamen uiteraard ook op een hoger niveau doen (3F).
Heb je vragen over welke eisen voor jou gelden? Het Kennispunt MBO Taal en Rekenen heeft een spiekbriefje gemaakt waarin antwoord op je vragen wordt gegeven.
Aangepaste examens voor studenten met ernstige rekenproblemen (rekenexamenER)
Sommige studenten hebben rekenproblemen. Bijvoorbeeld omdat ze dyscalculie hebben. Voor hen is er een aangepast rekenexamen.