Hoe werkt het rekenexamen als ik dyscalculie of dyslexie heb?
Sommige studenten hebben rekenproblemen. Bijvoorbeeld omdat ze dyscalculie hebben. Voor hen is er een aangepast rekenexamen.
Studenten gestart na 1 augustus 2022
Het speciale rekenexamen ER bestaat niet meer. Dit komt omdat er nieuwe rekeneisen zijn. Studenten met ernstige rekenproblemen (ER) of dyscalculie maken wel het nieuwe instellingsexamen De makers van de nieuwe instellingsexamens houden veel meer rekening met studenten met ER of dyscalculie. Zo kunnen deze studenten ook het instellingsexamen maken. Aangepaste examens zijn daarom niet meer nodig.
Studenten gestart voor 1 augustus 2022
Ben je voor 1 augustus 2022 met je opleiding gestart? Dan maak je het rekenexamen ER. Het volgende geldt dan:
- Volg je een mbo-opleiding op niveau 4? Dan doe je het rekenexamen 3ER.
- Volg je een mbo-opleiding op niveau 3, niveau 2 of de entreeopleiding? Dan doe je het rekenexamen 2ER. Je mag het rekenexamen ook op een hoger niveau (3ER) doen.
Dit examen is niet makkelijker, maar wel beter te maken als je ernstige problemen met rekenen hebt. Om voor dit examen in aanmerking te komen hoef je geen dyscalculieverklaring te hebben. Neem voor meer informatie contact op met je school.
Hulp bij rekenen
Heb je moeite met rekenen? Ga dan naar je docent en vraag om hulp. Volg verder alle lessen, eventueel nascholing en zomercursussen. Grijp alle kansen om toch het minimale niveau voor jouw studie te halen.
Rekenexamen en dyslexie
Met een dyslexieverklaring heb je recht op extra tijd tijdens het rekenexamen. Je kunt dan ook gebruik maken van een gesproken versie van het rekenexamen.