Bestrijden van mensenhandel
De overheid pakt de bestrijding van mensenhandel zo volledig mogelijk aan. Ze schakelt hierbij alle partijen in die daaraan een bijdrage kunnen leveren. Samen met deze partners biedt de overheid zorg en ondersteuning aan slachtoffers van mensenhandel.
Wat is mensenhandel
Mensenhandel is onder andere het werven, vervoeren of opnemen en huisvesten van mensen met gebruik van dwang. Het doel van de mensenhandelaar is de uitbuiting van een persoon. Er zijn verschillende vormen van mensenhandel:
- Arbeidsuitbuiting: als iemand werkt en de inkomsten (gedeeltelijk) moet afdragen en/of in mensonterende omstandigheden moet werken.
- Seksuele uitbuiting: als iemand gedwongen wordt om seks te hebben tegen betaling van geld, kleding of eten en dat moet afdragen aan de uitbuiter.
- Criminele uitbuiting: als iemand gedwongen wordt om te bedelen, stelen of andere criminele activiteiten uit te voeren en de buit moet afdragen aan de uitbuiter.
- Gedwongen orgaanverwijdering: hierbij wordt iemand gedwongen om zijn of haar organen af te staan.
Meer samenwerking om mensenhandel te stoppen
Slachtoffers van mensenhandel hebben te maken met dwang, (dreiging met) geweld en misleiding. Vaak zijn ze te bang of niet in staat om zelf aangifte te doen. Het signaleren van mensenhandel is belangrijk omdat slachtoffers afhankelijk kunnen zijn van mensen uit hun omgeving om uit de uitbuitingssituatie te komen.
Wat de overheid doet om het aantal slachtoffers terug te dringen, staat in het Actieplan Samen tegen Mensenhandel. De aanpak is ingewikkeld, omdat je op verschillende terreinen tegelijk moet inzetten om mensenhandel effectief aan te pakken. Daarom is de samenwerking tussen verschillende partijen onmisbaar in de aanpak van mensenhandel.
Hulp voor professionals om mensenhandel te herkennen
Om slachtoffers van mensenhandel te herkennen is vaak een combinatie van signalen nodig. Baliemedewerkers van gemeenten, toezichthouders of inspectiemedewerkers kunnen in contacten of bij controles signalen van mensenhandel tegenkomen. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) geeft richtlijnen voor hoe u met signalen van mensenhandel moet omgaan.
Het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha) biedt de Mensenhandel Academy aan. Deze website bevat een overzicht van het opleidings-en trainingsaanbod op het gebied van signalering van mensenhandel. Hier vindt u gratis e-learning modules, factsheets en toolkits.
Gemeenten betrokken bij bestrijding mensenhandel
Gemeenten zijn belangrijk in de aanpak van mensenhandel. Zij spelen een actieve rol in de signalering van mensenhandel. Trainingen van bijvoorbeeld politie over de aanpak van mensenhandel en het basisniveau bestuurlijke aanpak van mensenhandel helpt gemeenten hierbij.
Daarnaast moeten gemeenten hun rol in de aanpak van mensenhandel verder invullen. Bijvoorbeeld door regelgeving en beleid te maken dat de aanpak van mensenhandel ondersteunt. En door te zorgen voor passende opvang, ondersteuning en nazorg voor slachtoffers van mensenhandel in de gemeente. Dit gebeurt op grond van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet.
Hulpverlening aan slachtoffers mensenhandel
De Rijksoverheid heeft verschillende maatregelen genomen om (de toegang tot) het hulp- en ondersteuningsaanbod te verbeteren voor alle slachtoffers van mensenhandel.
Een voorbeeld daarvan is de website wegwijzer mensenhandel. De wegwijzer geeft uitleg over het onderwerp mensenhandel, hoe u slachtoffers kunt herkennen, wat de verschillende rechten zijn van slachtoffers van mensenhandel en op welke regelingen zij aanspraak kunnen maken.
Er zijn verschillende organisaties die slachtoffers van mensenhandel identificeren en helpen. Bijvoorbeeld het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha) en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze en andere organisaties zijn ook in de wegwijzer mensenhandel te vinden.
Rapportage aanpak en omvang mensenhandel
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen rapporteert aan de regering. De rapportages gaan over de aard en omvang van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen in Nederland. De Nationaal Rapporteur brengt het mensenhandelbeleid in beeld en doet aanbevelingen om de aanpak te verbeteren.
Om te kunnen rapporteren verzamelt het bureau van de Nationaal Rapporteur informatie bij verschillende partijen. Deze zijn betrokken bij de preventie en bestrijding van mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. En bij de hulpverlening aan slachtoffers. Ook onderhoudt de Nationaal Rapporteur contacten met buitenlandse en internationale organisaties.
De rapportages van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel staan op de site van de rapporteur.
Voorbeelden van de bestrijding van mensenhandel
Een officier van justitie, een teamchef van de vreemdelingenpolitie (AVIM) en een inspecteur van de inspectie SZW en een adviseur bij CoMensha vertellen over hun werk.
-
Warner ten Kate, officier van justitie, over de aanpak van mensenhandel
Duur: 2:28
-
Maarten van Boekel, teamchef van de AVIM, over de aanpak van illegale prostitutie
Duur: 2:21
-
Marco Smits, inspecteur SZW, over de aanpak van arbeidsuitbuiting
Duur: 2:14
-
Noura, adviseur aanpak mensenhandel bij CoMensha
Duur: 2:14
Documenten
-
Kamerbrief over actieplan Samen tegen mensenhandel
Staatssecretaris Van der Burg (JenV), staatssecretaris Van Oijen (VWS), minister Bruins Slot (BZ) en minister Van Gennip (SZW) ...
-
Kamerbrief met beleidsreactie op rapport over onzichtbare slachtoffers van mensenhandel
Staatssecretaris Van der Burg (JenV) stuurt de Tweede Kamer het rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2022' van ...
-
Kamerbrief over het programma Samen tegen mensenhandel
Staatssecretaris Harbers (JenV) informeert de Tweede Kamer over het programma Samen tegen mensenhandel. Kamerbrief over het ...
-
Kamerbrief over ontwikkeling plan van aanpak mensenhandel
Staatssecretaris Harbers (JenV), minister Koolmees (SZW), minister De Jonge (VWS), minister Kaag (Buitenlandse Handel en ...