Gratis PrEP-zorg via de GGD en betalen voor PrEP-pillen

Mensen met een verhoogd risico op hiv kunnen vanaf 1 augustus 2024 gratis PrEP-zorg krijgen via de GGD. PrEP-pillen moeten gebruikers zelf betalen. Doel van PrEP-zorg is om het aantal nieuwe hiv-infecties verder omlaag te krijgen.

Hiv-infectie voorkomen met PrEP-pil

Pre-Expositie Profylaxe (PrEP) is een middel om een hiv-infectie te voorkomen. Gebruikers kunnen deze pil dagelijks slikken. Of voor- en nadat zij seksueel contact hebben met iemand waarvan zij niet weten of die een hiv-infectie heeft. 

PrEP slikken gaat altijd samen met PrEP-zorg. Dit houdt in dat gebruikers goede begeleiding krijgen door een zorgprofessional. Dit kan via de GGD of via de eigen huisarts. Die helpt bij het juiste gebruik van PrEP-pillen en bij het uitvoeren van testen. Gebruikers moeten zich namelijk regelmatig laten testen op hiv, soa’s en op hun nierfunctie.

PrEP werkt niet tegen een hiv-infectie die er al was voordat iemand PrEP gebruikte. Of tegen een hiv-infectie die iemand oploopt terwijl hij PrEP gebruikt. Hoewel PrEP goed werkt, biedt het dus geen 100% bescherming. Ook voorkomt PrEP geen soa. Daarom is het advies om een condoom te blijven gebruiken bij PrEP-gebruik. 

PrEP bij de GGD per 1 augustus 2024

Per 1 augustus kan iedereen met een verhoogd risico op hiv gratis PrEP-zorg bij de GGD krijgen. Dus niet meer alleen mannen die seks hebben met andere mannen of transgender personen. Dit staat in de richtlijn PrEP ter preventie van hiv.

Voor pillen moeten PrEP-gebruikers wel zelf betalen. Deze zijn te krijgen met een recept van de GGD. De prijs verschilt per apotheek. De prijs is ongeveer 30 euro voor 30 PrEP-pillen. Gebruikers mogen zelf bepalen bij welk apotheek ze de pillen halen.

Door PrEP-gebruikers zelf de pillen te laten betalen, komt er meer geld vrij voor PrEP-zorg bij de GGD.

PrEP-zorg via de huisarts of een private zorgaanbieder

Sommige huisartsen bieden ook PrEP-zorg aan. Het consult bij de huisarts wordt vergoed. De hiv- en soa-testen worden betaald uit het eigen risico. En de PrEP-pillen betaalt de gebruiker ook hier zelf. 

Bij PrEP-zorg via een private zorgaanbieder betaalt de gebruiker zelf voor de afspraak en de pillen. Dit gaat niet ten koste van het eigen risico.