Consumentenbescherming financiële diensten

Een financieel product of dienst afsluiten is vaak ingewikkeld. En kan veel impact hebben op iemands financiële situatie. Daarom maakt het ministerie van Financiën regels om consumenten bij het afsluiten van een financieel product of dienst te beschermen. Financieel dienstverleners zoals kredietaanbieders, adviseurs, banken, verzekeraars en beleggingsondernemingen, moeten aan deze regels voldoen.

Het ministerie maakt onder andere regels voor:

  • Consumptief krediet
  • Hypothecair krediet
  • Beleggen
  • Crypto ’s
     

Regels voor consumptief krediet

Aanbieders van consumptief krediet moeten zich aan regels houden. Aanbieders zijn verplicht een kredietwaardigheidsbeoordeling te doen. Deze beoordeling verschilt per aanbieder. De kredietaanbieder mag niet meer aan u lenen dan verantwoord is. Vanaf € 1000 moet de kredietaanbieder informatie over uw inkomen en uitgaven opvragen. Ook kijkt de kredietaanbieder vanaf € 250 in het BKR-register op andere leningen en achterstanden. Aanbieders hebben ook een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De rente voor een lening is gemaximeerd.

En aanbieders moeten consumenten duidelijk en transparant informeren over de kosten van het krediet, in reclames en informatiedocumenten.

Meer informatie over verantwoord lenen staat op Wijzer in geldzaken.

Waarschuwing reclames voor krediet

Financiële ondernemingen moeten in reclames over krediet waarschuwen over de gevolgen van geld lenen. De waarschuwing bestaat uit een waarschuwingssymbool en de zin: 'Let op! Geld lenen kost geld'. De overheid wil met deze waarschuwing consumenten bewust maken van de risico’s van leningen. 

Toezicht op achteraf betalen vanaf november 2026

Bij veel webwinkels of fysieke winkels kan de consument kiezen voor achteraf betalen. Dit heet ‘Koop nu, betaal later’. Dit kan handig zijn, maar kan ook tot schulden leiden. Niet op tijd betalen, kan veel geld kosten. 

Sinds 30 oktober 2023 geldt de herziene richtlijn consumentenkrediet . Consumenten in de hele Europese Unie (EU) zijn daardoor vanaf eind 2026 beter beschermd bij online kredietaanvragen. Achteraf betalen via een derde is vanaf dan krediet. Net als een lening bij de bank. Daar gelden regels voor.

Meer informatie over achteraf betalen is te lezen op Wijzeringeldzaken.nl.

Regels voor hypothecair krediet

Aanbieders van hypotheken, zoals banken en verzekeraars moet zich houden aan regels. Daarmee zorgen ze dat iedereen verantwoord een hypotheek kan afsluiten. 

Regels voor beleggen

Aanbieders van beleggingsproducten en -diensten moeten aan diverse regels voldoen om consumenten te beschermen als zij gaan beleggen. Vermogensbeheerders en beleggingsadviseurs moeten bijvoorbeeld kijken welke producten passend en geschikt zijn op basis van de persoonlijke situatie van de consument. Voor alle aanbieders gelden bovendien strenge regels voor informatieverstrekking en reclame-uitingen. In Nederland houdt de Autoriteit Financiële Markten toezicht op de beleggingsmarkt.