Cryptowet om consumenten beter te beschermen

De Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA) is een nieuwe Europese wet. MiCA is bedoeld om de cryptomarkt veiliger en duidelijker te maken. De wet gaat in Nederland op 30 december 2024 in.  

Toepassing van MiCA

Deze wet geldt voor uitgevers van cryptoactiva zoals Bitcoin (inclusief stablecoins) en aanbieders van cryptodiensten zoals een handelsplatform. Deze partijen moeten onder MiCA een vergunning hebben om diensten te mogen leveren in Nederland. 

Verplichtingen MiCA

Met MiCA komen er voor cryptobedrijven eisen om klanten te beschermen. Zo mogen zij geen misleidende reclames maken of kopers bewust verkeerd informeren. Ook moeten cryptobedrijven klanten waarschuwen voor de risico’s  bij transacties. Kopers krijgen daarnaast meer inzicht in de risico’s van cryptoactiva. Aanbieders worden verplicht hier meer informatie over te geven. Cryptodienstverleners en uitgevers van stablecoins moeten een vergunning hebben om actief te zijn op de Europese markt. Bedrijven die cryptodiensten aanbieden moeten verplicht geld opzij zetten als reserve.

Toezicht door AFM en DNB

Uitgevers van crypto’s en cryptodienstverleners vallen straks onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). AFM kijkt of de handel in crypto’s volgens de regels gebeurt. Maar ook of cryptobedrijven consumenten genoeg beschermen. DNB ziet onder andere toe op de uitgifte van stablecoins en controleert of deze daadwerkelijk worden gedekt.

Op dit moment zijn er  2 soorten cryptoactivadiensten geregistreerd bij DNB. Dit zijn wisseldiensten en aanbieders van bewaarportemonnees. Deze bedrijven moeten zich al houden aan anti-witwasregels. Er geldt voor deze bedrijven  een overgangstermijn. Zij moeten per 30 juni 2025 over een MiCA-vergunning beschikken.

Witwasbestrijding

Cryptobedrijven moeten vanaf 30 december 2024 extra informatie verzamelen, bewaren en meesturen bij het uitvoeren van cryptotransacties. Dit staat in de uitvoeringswet Transfer of Funds Regulation (TFR). Dit maakt transacties transparanter en helpt bij het tegengaan van illegale activiteiten zoals witwassen en terrorismefinanciering.

Meer informatie over crypto

Meer informatie over crypto is te lezen op de website Wijzer in Geldzaken.