Rijkscofinanciering voor Interreg A-projecten

Projecten van de grensoverschrijdende Interreg A-programma’s kunnen een bijdrage krijgen van de Rijksoverheid. Deze komt naast de bijdrage van de EU. Dit heet rijkscofinanciering. Deze financiering is bedoeld als extra steun voor innovatieve projecten van hoge kwaliteit in grensgebieden. Ondernemers en partners kunnen de bijdrage aanvragen bij het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Rijkscofinanciering voor 3 Interreg-programma’s

Er is rijkscofinanciering voor de volgende programma’s:

Projecten moeten bijdragen aan economische ontwikkeling grensregio’s

Projecten uit de 3 Interreg-programma’s kunnen rijkscofinanciering krijgen. Dit kan naast de Europese financiering uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De Rijksoverheid ondersteunt projecten die bijdragen aan de economische ontwikkeling van grensregio’s. De projecten moeten bijdragen aan 1 of meer van de volgende thema’s:

  • innovatie en de transitie naar een koolstofarme (CO2), circulaire economie;
  • betere aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt of arbeidsmobiliteit;
  • economische structuurversterking binnen economische sectoren of in het programmagebied.

Heeft u vragen over (de relatie van uw project met) de thema’s van de Rijkscofinanciering? Neem dan contact op met de projectadviseur (Vlaanderen-Nederland) of regionale antenne (Maas-Rijn) of regionaal programmamanager (Duitsland-Nederland) van uw project.

Wie kunnen rijkscofinanciering aanvragen?

De rijkscofinanciering is voor Nederlandse projectpartners. Projectpartners zijn bijvoorbeeld ondernemers, onderzoeksinstellingen of gemeenten. Vlaamse, Waalse en Duitse partners kunnen financiering bij hun eigen overheden aanvragen.

Hoeveel rijkscofinanciering kan ik voor een Interreg-project krijgen?

Projectpartners kunnen maximaal 15% rijkscofinanciering op hun totaal partnerbudget aanvragen. Voor elk programma is er een maximaal bedrag beschikbaar voor rijkscofinanciering. Een project kan rijkscofinanciering krijgen, tot het maximum van het programma is bereikt.

U kunt niet meer Rijkscofinanciering ontvangen dan volgens de regels over staatssteun is toegestaan. Ook de provincies stellen regionale cofinanciering beschikbaar.

Behandeling aanvragen rijkscofinanciering

Het ministerie van EZ behandelt de aanvragen en beslist over de bijdrage. Aanvragen voor een bijdrage worden op volgorde van binnenkomst behandeld. De bijdragen worden toegekend totdat het subsidieplafond is bereikt.

De beheerautoriteiten van de Interreg-programma’s kennen de Rijkscofinanciering toe. U krijgt daarom van het betreffende Interreg-programma informatie over de toekenning of de afwijzing van uw aanvraag. U krijgt de bijdrage uitbetaald door de beheerautoriteit van het programma.

Stappen rijkscofinanciering aanvragen Interreg Vlaanderen-Nederland

Stappen rijkscofinanciering aanvragen Interreg Maas-Rijn

Afspraken Interreg Duitsland-Nederland

Voor het programma Interreg Duitsland-Nederland zijn andere afspraken gemaakt over de behandeling van de aanvragen. De rijkscofinanciering wordt door de beheerautoriteit samen met de cofinanciering van de overige programmapartners verstrekt en uitbetaald. U hoeft geen apart formulier in te dienen. Ook eventuele wijzingen worden door het programma beheerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de regionale programmamanagers van het Duitsland-Nederland programma:

Financiering andere Interreg-programma`s

Er zijn meer dan 100 Interreg-programma’s. Nederlandse partners kunnen aan verschillende programma's meedoen, ook al is hiervoor geen rijkscofinanciering beschikbaar. Nederland is vooral actief in de volgende Interreg-programma’s:

Lees meer over de financiering van Interreg-programma’s op de website van RVO.
Voor het Interreg-programma Urbact kunt u contact opnemen met Platform31.
Lees meer over de Interreg-programma’s in Nederland op de website Europaomdehoek.nl. Of lees de praktijkverhalen.

Overzicht interreg-projecten met rijkscofinanciering

U kunt de projecten met rijkscofinanciering voor de Interreg-programma's Vlaanderen-Nederland, Maas-Rijn en Duitsland-Nederland bekijken via het overzicht op deze website.