Aanpak discriminatie en racisme

In de Grondwet staat dat iedereen in Nederland gelijk behandeld moet worden. In de praktijk is dat lang niet altijd het geval. Een kwart van de Nederlanders ervaart discriminatie en lijdt daaronder. Mensen worden bijvoorbeeld afgewezen of gepest vanwege herkomst, religie, seksuele voorkeur of beperking. Een stevigere aanpak van discriminatie en racisme is in het belang van de hele samenleving.  

Wat is discriminatie en wat is racisme?

Wordt iemand vanwege persoonlijke kenmerken, zoals leeftijd of geslacht, anders behandeld dan anderen, achtergesteld of uitgesloten? Dan kan het gaan om discriminatie. Discriminatie is verboden volgens de wet. Soms is het heel duidelijk wat discriminatie is, bijvoorbeeld wanneer iemand wordt mishandeld vanwege diens seksuele voorkeur. Maar discriminatie kan ook minder zichtbaar zijn. Denk aan het selecteren van kandidaten op de arbeidsmarkt. Hierin is niet altijd duidelijk op welke kenmerken een kandidaat wordt gekozen of juist afgewezen.

De woorden discriminatie en racisme worden in het gewone taalgebruik soms door elkaar gebruikt. Wanneer discriminatie plaatsvindt op basis van herkomst of huidskleur, gaat het om racisme.

Meer aandacht voor discriminatie en racisme

De maatschappelijke aandacht voor discriminatie en racisme groeit. Onder meer door de excuses voor het slavernijverleden en ook door de toeslagenaffaire. Daarbij kregen Nederlanders met een dubbele nationaliteit een strengere controle dan andere Nederlanders, als zij kinderopvangtoeslag aanvroegen.

Discriminatie en racisme tegengaan

Het kabinet maakt beleid om discriminatie aan te pakken, zodat:

  • mensen weten waar ze discriminatie kunnen melden, en dat ook doen;
  • mensen goede hulp kunnen krijgen als zij zich gediscrimineerd voelen;
  • het bewustzijn over discriminatie groter wordt;
  • de overheid zelf niet discrimineert.

Maatregelen tegen discriminatie en racisme

Maatregelen tegen discriminatie staan in het Nationaal Programma tegen Discriminatie en Racisme 2023 en in de Kamerbrief over de voortgang aanpak discriminatie en racisme (april 2024).

Overheden en organisaties die discriminatie bestrijden

Onder meer de volgende organisaties zijn betrokken bij de aanpak van discriminatie:

Onderzoek en cijfers over meldingen van discriminatie

Elk jaar verschijnt er nieuw onderzoek naar discriminatie. En komen er cijfers over meldingen en registraties van discriminatie. Voorbeelden daarvan zijn:

De staatscommissie tegen discriminatie en racisme doet in opdracht van de Tweede Kamer 4 jaar lang onderzoek naar discriminatie en racisme in Nederland. De commissie richt zich daarbij op de arbeidsmarkt, het onderwijs, de woningmarkt, de zorg en de overheid zelf. Het onderzoek leidt uiterlijk 1 mei 2026 tot een eindadvies aan de regering over het verbeteren van beleid en regelgeving.