April 2022: Maatregelen zijn zo goed als weg en langetermijnstrategieën
Na het vervallen van bijna alle maatregelen eind maart 2022 gaat corona een steeds kleinere rol spelen in het dagelijks leven. Er geldt alleen nog een aantal adviezen naast de verplichting tot gebruik van mondkapjes op de luchthavens en in het vliegtuig. Er worden meerdere langetermijnvisies en –strategieën gepubliceerd, onder andere rondom coronasteun, het onderwijs en de kinderopvang. De beleidsagenda pandemische paraatheid schetst de eerste lijnen voor de visie op een versterkte pandemische paraatheid van de zorg en infectieziektebestrijding.
April 2022: Maatregelen zijn zo goed als weg en langetermijnstrategieën
Overzicht gebeurtenissen
-
April 2022
-
De ministers Kuipers (VWS) en Van Gennip (SZW) sturen een brief over de aanpak van COVID-19 op de lange termijn. In de brief wordt benadrukt dat er vooral in wordt gezet op preventie, om zoveel mogelijk te voorkomen dat we voor lastige keuzes komen te staan tussen het openhouden van de samenleving en het toegankelijk houden van de zorg. Ook bereiden we ons voor in geval we onverhoopt te maken krijgen met een zeer zware opleving, bijvoorbeeld door de komst van een ernstiger ziekmakende variant of een variant die zich aan de huidige mate van immuniteit onttrekt. Het kabinet heeft twee gelijkwaardige doelen geformuleerd: sociaalmaatschappelijke en economische continuïteit/vitaliteit én toegankelijkheid van de gehele zorgketen voor iedereen.
Een bijlage bij de langetermijnstrategie COVID-19 vormt onder andere de rol van de mantelzorg in langetermijnaanpak COVID-19. Dit is een uitwerking door het kabinet van de rol van de mantelzorg(ers) als er veel besmettingen met COVID-19 zijn en afgeschaalde zorg (verminderde beschikbaarheid van professionele zorg) moet worden opgevangen.
Kamerbrief over langetermijnstrategie COVID-19 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Langetermijnstrategie aanpak COVID-19 (samenvatting in beeld) | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
Rol mantelzorg in langetermijnaanpak COVID-19 | Publicatie | Rijksoverheid.nl -
Minister Adriaansens (EZK), minister Van Gennip (SZW), minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen), minister Kaag (Financiën) en staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) bieden de langetermijnvisie op de coronasteun aan. In het verlengde van de nieuwe aanpak rondom de coronacrisis komt het kabinet ook met een langetermijnvisie op coronasteun. Met deze brief wordt er voor ondernemers en werkenden aan de hand van vier scenario’s zo veel mogelijk duidelijkheid geschetst en perspectief voor de toekomst gegeven. Uitgangspunt is dat steun alleen overwogen wordt bij langdurige en volledige sluiting. Steun is dan gerichter en bij voorkeur sectoraal.
Kamerbrief over langetermijnvisie coronasteun | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
-
Ministers Kuipers (VWS), Yeşilgöz-Zegerius (JenV) en Helder (Langdurige Zorg en Sport) bieden de kabinetsreactie aan op het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) ‘Aanpak Coronacrisis, Deel 1’. Het rapport is onderdeel van een serie rapporten van een lopend onderzoek. Ieder deelrapport heeft zijn eigen focus op een tijdsperiode en op onderwerpen. De brief geeft een reactie op de conclusies en aanbevelingen van het onderzoek, de voorbereiding van de crisis in het zorgveld en communicatie.
-
Staatssecretaris Van Huffelen (BZK - Digitalisering en Koninkrijksrelaties) informeert over het besluit van de Rijksministerraad over liquiditeitssteun voor het 2e kwartaal van 2022 en de voortgang van de hervormingen van Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
Sinds april 2020 ontvangen Aruba, Curaçao en Sint Maarten liquiditeitssteun voor het opvangen van de financieel- en sociaaleconomische effecten van de COVID-pandemie.
-
Op 24 februari 2022 heeft het Europees medicijnagentschap EMA het Moderna-vaccin goedgekeurd voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Op verzoek van de minister van VWS adviseert de Gezondheidsraad over de inzet van het Moderna-vaccin bij deze leeftijdsgroep. Er zijn op dit moment nog beperkte gegevens beschikbaar over de werkzaamheid en veiligheid van vaccinatie met het Moderna-vaccin bij kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Daarom, en omdat het BioNTech/Pfizer-vaccin in voldoende mate beschikbaar is, adviseert de raad om het Moderna-vaccin niet in te zetten bij kinderen van 6 tot en met 11 jaar.
Inzet Moderna-vaccin bij kinderen van 6 tot en met 11 jaar | Advies | Gezondheidsraad
-
Het Jongerenpanel Mentale Gezondheid is officieel van start gegaan. Dit gebeurde in een brainstormsessie samen met staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS). In het Jongerenpanel zitten zo’n 20 jongeren die affiniteit hebben met het thema mentale gezondheid. Het doel is om jongeren actief mee te laten denken over preventiebeleid om de mentale gezondheid van de Nederlandse jeugd te verbeteren. Tegelijkertijd worden zij met trainingen begeleid in hun eigen ontwikkeling. Het doel van het panel is dat zoveel mogelijk jongeren mentaal kunnen terugveren na de zware tijd die ze tijdens corona hebben gehad en om samen te bouwen aan een toekomst waar jongeren net zo makkelijk over mentale gezondheid kunnen praten als over fysieke gezondheid.
Jongerenpanel Mentale Gezondheid van start | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl
-
Staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering) biedt de 'Evaluatie Ontwikkelproces CoronaMelder' aan van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) en zij geeft haar reactie op de evaluatie. Het Adviescollege ICT-toetsing heeft het ontwikkelproces van de CoronaMelder-applicatie geëvalueerd, mede om lessen te kunnen trekken voor ICT-projecten van de Rijksoverheid. De evaluatie gaat onder andere in op de aspecten transparantie/openheid in het ontwikkelproces, de verhouding tussen de aanbestedingsprocedure en de nadruk op kwaliteit/deskundigheid en het inzetten van een Appathon.
Kamerbrief bij Evaluatie CoronaMelder Applicatie | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
-
Minister Kuipers (VWS) stuurt zijn besluit naar aanleiding van het advies van de Gezondheidsraad om het Moderna-vaccin niet op te nemen in het COVID-19 vaccinatie-aanbod voor kinderen van 6 tot en met 11 jaar. Omdat op dit moment beperkt gegevens beschikbaar zijn over de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin bij deze leeftijdsgroep, adviseert de Raad het vaccin niet op te nemen in het COVID-19 vaccinatie-aanbod. Minister Kuipers licht in de brief toe dat hij het advies van de Gezondheidsraad overneemt en licht dit besluit verder toe.
Kamerbrief over advies Gezondheidsraad Moderna-vaccin voor kinderen | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
-
Minister Yeşilgöz-Zegerius (JenV), minister Bruins Slot (BZK), minister Dijkgraaf (OCW), minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) en staatssecretaris Uslu (OCW) informeren de Eerste Kamer over maatregelen om intimidaties en bedreigingen in de samenleving naar aanleiding van het COVID-19-beleid tegen te gaan. De brief gaat in op het maatschappelijke probleem, de (beleids)maatregelen die getroffen worden om dat bredere maatschappelijke probleem het hoofd te bieden en de sectorale (beleids)maatregelen die getroffen worden om agressie en geweld tegen personen met een publieke taak en journalisten tegen te gaan.
-
Minister Dijkgraaf (OCW) en minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) informeren over de (middel)lange termijn aanpak COVID-19 voor het onderwijs. De brief benadrukt de enorme waardering voor de wijze waarop scholen en onderwijsinstellingen de afgelopen jaren zijn omgegaan met (de gevolgen van) het coronavirus in de sector, benoemt de enorme impact van de maatregelen en de schoolsluiting op de leerprestaties, het welbevinden en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren. De brief beschrijft als doel om het onderwijs fysiek open te houden.
Kamerbrief plannen OCW COVID-19 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
-
Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) informeert over de voortgang van het Nationaal Programma Onderwijs (NP Onderwijs) voor het inhalen van onderwijsachterstanden door corona. Het gaat om het funderend onderwijs (basisonderwijs en voortgezet onderwijs). Uit de tweede voortgangsrapportage blijkt dat scholen vol energie aan de slag zijn met het wegwerken van vertragingen die leerlingen door corona hebben opgelopen. Meer dan de helft van de schoolleiders zegt dat het goed lukt om hun plannen uit het Nationaal Programma Onderwijs uit te voeren, ondanks uitdagingen zoals de sluiting van scholen in december en januari.
-
Minister Kuipers (VWS) stuurt de Beleidsagenda pandemische paraatheid. Deze agenda schetst de eerste lijnen voor de visie op een versterkte pandemische paraatheid van de zorg en infectieziektebestrijding en is gericht op de voorbereiding op een toekomstige pandemie. Doel van het kabinet is: slagvaardigheid en wendbaarheid, onder andere doordat er in de zorg flexibel en snel opgeschaald kan worden. Voor dit plan is de komende jaren geld beschikbaar, oplopend tot jaarlijks € 300 miljoen.
Kamerbrief over beleidsagenda pandemische paraatheid | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
-
Minister Van Gennip (SZW) informeert over een aantal ontwikkelingen in het kinderopvangstelsel en in het kinderopvangbeleid. Zij beschrijft de doelen van het kinderopvangstelsel en gaat in op de stelselherziening die is aangekondigd in het Coalitieakkoord 2021-2025. Zij is daarbij tevens in gesprek over de langetermijnstrategie rondom corona. Het doel is om tot een sectoraal plan te komen om de kinderopvang veilig en verantwoord open te kunnen houden in tijden van corona en om voorspelbaarheid te creëren voor houders en ouders.
-
Minister Kuipers (VWS) informeert over een drietal zaken rond COVID-19: de versoepelingen, de maatregelen en adviezen die van kracht blijven, de laatste stand van zaken van vraag en beschikbaarheid van COVID-19-vaccins en het stopzetten van de CoronaMelder voor gebruikers.
Conform het RIVM-advies vervalt het dringend advies om in quarantaine te gaan als een huisgenoot of nauw contact van iemand met corona is besmet. Het huidige isolatieadvies blijft van kracht. Uit de sociaalmaatschappelijke en economische reflectie van 14 april 2022 blijkt dat er onduidelijkheid is over het verschil tussen quarantaine en isolatie. Quarantaine is het uit voorzorg thuisblijven na contact met een besmet persoon. Isolatie is het in afzondering blijven na een positieve test (minimaal 5 dagen mits 24 uur klachten vrij en maximaal 10 dagen).
Kamerbrief over drietal zaken rond COVID-19 | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl -
Minister Harbers (IenW) stuurt de kwartaalrapportage 'corona-inhaalslag examens' van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) over het 1e kwartaal van 2022. Ook stuurt hij de aanbiedingsbrief van het CBR. Daarbij gaat hij in op de rapportage en op eventuele tijdelijke noodmaatregelen, gezien de reserveringstermijn voor het praktijkexamen fors is opgelopen. Aangegeven wordt dat het van belang is dat het CBR zich maximaal inspant om het verzuim van examinatoren ten gevolge van COVID-19 terug te dringen.
-
Staatssecretaris Van Huffelen (BZK) stuurt het rapport 'Evaluatie van de liquiditeitsleningen aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten'. In dit rapport evalueert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de effecten van liquiditeitsleningen die in 2020 en 2021 zijn verstrekt aan Aruba, Curaçao en Sint Maarten naar aanleiding van de Covid-19 pandemie. De staatssecretaris geeft een opsomming van de conclusies uit het rapport. Uit de analyse blijkt dat er indicaties zijn dat de verstrekking van de liquiditeitssteun heeft bijgedragen aan mitigatie van de financieel- en sociaaleconomische effecten van de Covid-19 pandemie.
-
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) start de subsidieregeling Coronabanen in de Zorg (COZO) opnieuw op. Naar verwachting worden de nieuwe subsidieregels eind juni gepubliceerd. Vanaf dan kunnen zorgorganisaties weer aanspraak maken op COZO voor 2022. Begin februari werd de verlenging van deze regeling voor 2022 tijdelijk opgeschort na signalen van mogelijk oneigenlijk gebruik van de regeling. Om het risico op oneigenlijk gebruik of misbruik van de verlenging zoveel mogelijk te beperken worden extra maatregelen genomen bij de COZO voor 2022.
Subsidieregeling Coronabanen in de Zorg 2022 opnieuw opgestart | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl -
Het kabinet heeft het grootste deel van de coronamaatregelen losgelaten. Voor de kinderopvang gelden daarmee geen specifieke maatregelen meer. Het protocol Kinderopvang & COVID-19 komt daarom per 25 april 2022 te vervallen. Mocht het virus weer oplaaien, en het kabinet aanleiding hebben om nieuwe maatregelen aan te kondigen, dan kan het protocol weer geactiveerd worden.
Protocol Kinderopvang & COVID-19 per 25 april 2022 vervallen | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl -
De dagelijkse omgevingsanalyse (media en social media) van het NKC-C19 over de periode 12 januari 2021 t/m 30 juni 2021 wordt openbaar gemaakt. Evenals de dagelijkse omgevingsanalyse van de directie communicatie van VWS over de periode 1 juni 2020 t/m 24 december 2021.
Openbaarmaking Omgevingsbeelden opgesteld door het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie Covid-19 (NKC-C19) en de directie Communicatie van het ministerie van VWS | Publicatie | Rijksoverheid.nl -
Minister Van Gennip (SZW) informeert over de aanpassing van het Besluit Tijdelijke tegemoetkomingsregeling KO (TTKO). De regeling wordt aangepast i.v.m. een additionele tegemoetkoming voor de eerste twee sluitingsperiodes van de kinderopvang en de sluiting van de buitenschoolse opvang in december 2021 en januari 2022 in verband met het coronavirus COVID-19. Er wordt ingegaan op de doelgroep die in aanmerking komt voor een tegemoetkoming, de voorwaarden voor een tegemoetkoming, de berekening van de tegemoetkoming en het moment van uitbetaling.
Kamerbrief tijdelijke tegemoetkomingsregelingen KO | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl
-