Wat doet de voorzitter van de Raad van de Europese Unie (EU)?
Ministeries
Elk half jaar is een andere lidstaat voorzitter van de Raad van de EU. Wat betekent dit voorzitterschap? En wanneer is Nederland weer aan de beurt?
Wat doet de voorzitter van de Raad van de Europese Unie?
De voorzitter leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. In deze Raad komen ministers uit alle EU-landen bij elkaar, om samen wetten en afspraken te maken. Wanneer er in de Raad van de Europese Unie een nieuwe wet wordt gemaakt (in overleg met het Europees Parlement en op basis van voorstellen van de Europese Commissie) moeten alle EU-landen zich daaraan houden.
Het doel van de voorzitter is om te zorgen dat lidstaten samen op één lijn komen. Bijvoorbeeld door goed te bemiddelen in overleggen. Want in de EU staan we samen sterker, maar wel alleen als we samenwerken. Andere taken van de voorzitter zijn om de doelstellingen van de EU op de lange termijn te bepalen, net als de belangrijkste onderwerpen die tijdens overleggen op de agenda moeten komen.
Hoe werkt het roulerende voorzitterschap?
Het voorzitterschap van de Raad rouleert tussen alle EU-landen, en duurt telkens een half jaar. Op dit moment zitten er 27 landen in de EU. Dat betekent dat een land elke 13,5 jaar voorzitter wordt.
Om zeker te zijn van resultaten op de lange termijn, werkt de voorzitter ook nauw samen met twee opeenvolgende voorzittende landen. Er is dus sprake van een triovoorzitterschap in een periode van 1,5 jaar.
Wanneer is Nederland weer voorzitter van de Raad van de Europese Unie?
Nederland was voor het laatst voorzitter in 2016. Het volgende Nederlandse voorzitterschap is in de tweede helft van 2029. Bekijk het overzicht voorzitters van de Raad tot en met 2030.