Situatie Midden-Oosten: liveblog gesloten

Ministeries

Het conflict tussen Hezbollah en Israël is verder geëscaleerd. In verschillende delen van Libanon vinden luchtaanvallen plaats en in de grensregio van Libanon is het Israëlische leger een grondoffensief begonnen. Iran heeft raketten op Israël afgevuurd. De situatie in het Midden-Oosten is onveilig en onvoorspelbaar. Het ministerie van Buitenlandse Zaken staat in contact met Nederlanders in de regio. Op deze pagina verschenen updates over de situatie. Read this page in English.

Bent u in Libanon, Israël, de Palestijnse Gebieden of Iran?

Lees wat u moet weten, en wat u kunt doen op de pagina’s veelgestelde vragen over de situatie in Libanon/Israël en de Palestijnse Gebieden/Iran.

Vergroot afbeelding Verwoestingen in Beiroet, Libanon
Beeld: ©IMAGO/Sylvain Rostaing/Le Pictorium
Verwoestingen in Beiroet, Libanon (30 september 2024).

Liveblog gesloten

Update 11 oktober, 13.05
Dit liveblog is gesloten. Op 4 en 5 oktober voerden de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken twee repatriëringsvluchten uit vanuit Libanon. Op 9 en 10 oktober konden mensen die zich bij Buitenlandse Zaken hadden aangemeld het land verlaten via Australische en Belgische repatriëringsvluchten.

Contact met Buitenlandse Zaken

Meld u aan voor de Informatieservice van Buitenlandse Zaken om op de hoogte te blijven van de situatie in het land waar u bent. Bent u in nood? Bel het contactcenter van Nederland Wereldwijd: +31 247 247 247. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Of stuur een WhatsApp-bericht: +31 6 82 38 77 96.

Blijf op de hoogte

Eventuele updates volgen vanaf nu via de reguliere kanalen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Blijf op de hoogte via Rijksoverheid.nl, Nederlandwereldwijd.nl of sociale media:

Nederlanders op Australische en Belgische repatriëringsvluchten

Update 10 oktober, 21.05

Woensdag en donderdag zijn bijna vijftig mensen die zich daartoe hadden aangemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, gerepatrieerd uit Libanon. Vier Nederlanders zijn met een Australische vlucht naar Cyprus gebracht. Ruim veertig mensen vlogen met een Belgische vlucht naar Brussel. 

Afgelopen weekend werden met twee Nederlandse militaire vluchten ruim 350 mensen gerepatrieerd, waarvan ongeveer 150 op verzoek van België, Ierland, Finland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. In het kader van internationale samenwerking, vlogen Nederlanders mee op vluchten van andere landen. We zijn Australië en België erkentelijk voor de goede samenwerking. 

Het ministerie heeft voortdurend contact met de ruim 100 aangemelde personen die aan de voorwaarden voldoen van repatriëringsvluchten van andere landen en biedt ondersteuning om stoelen te krijgen op commerciële vluchten van bijvoorbeeld Middle East Airlines. De beschikbaarheid van commerciële tickets is toegenomen. Personen worden gewezen op de noodzaak zelfredzaam te zijn bij aankomst in Nederland.  

Enkele tientallen personen zijn zelfstandig vertrokken of hebben aangegeven ondanks hun aanmelding, geheel af te zien van repatriëring. Enkele tientallen personen zijn benaderd dat hun aanmelding nog niet compleet is, bijvoorbeeld vanwege missende documenten. Tenslotte komt een deel van de aangemelde personen niet in aanmerking voor repatriëring, deze personen zijn hierover geïnformeerd.  

De Nederlanders die met de Australische vlucht naar Cyprus zijn gegaan, reizen zelfstandig door naar Nederland. De mensen op de Belgische vlucht worden begeleid door SCOT’ers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vanuit Brussel worden ze op de luchthaven verwelkomd door de Nederlandse ambassadeur in België waarna ze zelfstandig kunnen doorreizen naar Nederland.

Bericht aan Nederlanders in Iran via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 8 oktober, 17.03

Beste Nederlanders in Iran,

Hopelijk gaat alles goed met u en bent u veilig.

U krijgt dit bericht omdat u bij de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken geregistreerd staat voor het ontvangen van veiligheidsupdates over Iran.

De kleurcode van het reisadvies voor Iran is sinds 7 oktober 2022 rood. Dit willen wij nog eens duidelijk maken.
Kleurcode rood betekent: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De veiligheidssituatie in Iran is op dit moment zeer onvoorspelbaar. De kans op escalatie van het conflict tussen Iran en Israël is verder toegenomen. Lees het volledige reisadvies.

Bent u op dit moment in Iran? Vertrek als dat op een veilige manier kan. Houd er rekening mee dat vluchten elk moment kunnen worden geannuleerd. Verschillende luchtvaartmaatschappijen vliegen niet meer van en naar Iran.

Houd er rekening mee dat het niet meer mogelijk is het land te verlaten als de situatie in Iran verder verslechtert. Ga er niet van uit dat de Nederlandse overheid u kan helpen bij het verlaten van het land. Het is uw eigen keuze en verantwoordelijkheid om het land te verlaten of te blijven. Stel uw besluit niet uit tot het laatste moment. Voorkom dat u onnodige risico’s loopt.

Lees hier wat u kunt doen om u voor te bereiden op een crisissituatie.

Kent u Nederlanders die in Iran zijn, maar die hun verblijf in Iran niet hebben geregistreerd via de Informatieservice? Zorg dat zij zich registreren. De ambassade kan hen ook op de hoogte kan brengen van belangrijke informatie. Aanmelden bij de Informatieservice kan via de link: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/registration/extended.

Bent u in Iran? Controleer of uw registratiegegevens in de Informatieservice nog kloppen (contactgegevens, verblijfplaats, reisgezelschap, vertrekdatum). Gebruik hiervoor deze link: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/signin. Bent u niet meer in Iran? Meld u dan af bij de Informatieservice via dezelfde link.

De Nederlandse ambassade in Teheran is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp +31 6 82 38 77 96. Of bel de ambassade via het lokale nummer +98 21 23 66 00 00. Kijk voor andere contactgegevens van de ambassade op https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/ambassades-consulaten-generaal/iran/ambassade-teheran.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse ambassade in Teheran

Spanning, opluchting en verdriet voor Nederlandse reizigers: terugblik op de repatriëringsvluchten uit Libanon

Update 6 oktober 13.30
Op 4 en 5 oktober hebben de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken twee repatriëringsvluchten uit Libanon uitgevoerd. Aan boord van het eerste militaire toestel zaten in totaal 185 mensen, van wie ruim 100 mensen die zich hadden aangemeld via het Crisis Contactformulier van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook nam Nederland andere passagiers mee op verzoek van België, Ierland en Finland. Op de tweede vlucht zaten 170 personen, van wie 100 zich hadden gemeld via het Crisis Contactformulier. De andere passagiers zijn meegenomen op verzoek van België, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje.

Voor zo’n operatie is veel voorbereiding nodig:

  • Vanuit Libanon: de ambassade houdt nauw contact met Nederlanders, de luchthaven en de autoriteiten. En het Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT), dat deze week is  ingezet om de ambassade te versterken.
  • En vanuit Nederland: belteams en crisisteams werken dag en nacht. Bijvoorbeeld om Nederlanders te bereiken, de veiligheidssituatie in de regio in de gaten te houden en contact te houden met andere landen. Teams van Defensie zorgen voor een veilige planning en uitvoering van de operatie.

Iedereen werkt met één doel: zorgen dat Nederlanders Libanon kunnen verlaten.

Een korte terugblik op de twee repatriëringsvluchten:

Op vrijdagochtend 4 oktober vertrekt de Airbus A330 van Defensie richting Libanon. Nederlanders die zijn opgeroepen voor de repatriëring verzamelen zich ondertussen op Beiroet International Airport. Medewerkers van de ambassade en het SCOT vangen hen daar op. ‘We staan met een heel team op de luchthaven,’ vertelt ambassadeur Frank Mollen. ‘We helpen mensen met de registratie, zodat ze het land uit kunnn en Nederland binnenkomen.’ SCOT’er Elma Lucas voegt toe: ‘We zien bij veel mensen opluchting, maar er is ook verdriet. Petje af voor iedereen die vandaag zo hard werkt om deze mensen te helpen.’

De Airbus arriveert rond 14 uur en vertrekt om iets voor 17.00 uit Libanon. Ook onderweg zijn passagiers aan boord gesteund en begeleid door de SCOT’ers. Om 20.50 komen de Nederlanders aan op Vliegbasis Eindhoven. Voor veel reizigers heeft de afgelopen week een hoop emoties losgemaakt. De gevaarlijke situatie in Libanon en het plotse vertrek zijn zeer ingrijpend. Daarom staan er op de vliegbasis geestelijk verzorgers van Defensie klaar voor iedereen die hulp nodig heeft.

Secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken Christiaan Rebergen is op vrijdag ook op de luchthaven om de passagiers een hart onder de riem te steken en alle betrokken teams te bedanken voor hun werk:  ‘Ontzettend fijn dat deze mensen nu weer veilig in Nederland zijn. Mooi dat we dit hebben kunnen doen, samen met het ministerie van Defensie en onze internationale partners.’ Bekijk de video van de ontvangst op Vliegbasis Eindhoven.

Tweede vlucht

Op zaterdag 5 oktober vertrekt voor de tweede keer een Airbus A330 van Defensie naar Beiroet International Airport. Rond 16.45 uur keert het toestel terug naar Nederland, met aan boord Nederlanders en een aantal passagiers uit andere landen.

Het toestel landt op zaterdagavond om 20.45 uur op Eindhoven. Ook tijdens deze vlucht krijgen passagiers begeleiding door SCOT’ers en bij aankomst in Eindhoven van een speciaal team. Teamleider SCOT (Snel Consulair Ondersteuningsteam) Martin Groenstege: ‘De mensen die Libanon verlaten heb ik bij het vliegtuig opgevangen. Samen met mijn collega Paola ben ik hun aanspreekpunt. De een heeft vragen over papieren, een ander over wat er straks gebeurt na de landing in Nederland. Mensen willen hun hart luchten en dan zijn wij een luisterend oor. Er is blijheid, maar ook angst, verdriet en onzekerheid. Door ervaring leer je daar steeds beter mee om te gaan.'

Sergeant-majoor Arnold, zogeheten loadmaster bij de repatriëringsvluchten: ‘Elke repatriëring is weer anders. Dit is geen standaardvlucht, ik voel dus wel een gezonde spanning. Als ik nou vanavond op het late journaal terugzie, dat we de missie volbracht hebben, geeft dat een zeer voldaan gevoel.’

350 mensen gerepatrieerd

In totaal zijn met de twee vluchten ruim 350 mensen naar Nederland overgebracht. Nederland blijft zich inspannen om Nederlanders, die zich hebben gemeld via het Crisis Contactformulier, te helpen bij vertrek, bijvoorbeeld met commerciële luchtvaartmaatschappijen of repatriëringsvluchten van partnerlanden. 

Bent u in Libanon?

Lees wat u dan moet doen.

Minister Veldkamp dankt Defensie, BZ-collega's en ambassade Beiroet

Update 6 oktober 10.48
Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken, meldt op X: 'Gisteren is de tweede repatriëringsvlucht uit Libanon geland in Eindhoven. Veel dank aan al onze collega's bij het ministerie van Defensie, de BZ collega's en onze ambassade in Beiroet voor hun onvermoeibare inzet om onze burgers veilig thuis te brengen.'

Kamerbrief over repatriëring Libanon

Update 6 oktober, 8.41
De ministers Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Brekelmans (Defensie) hebben in een brief de Tweede Kamer geïnformeerd over het verloop van de repatriëring uit Libanon. Lees de kamerbrief 

Ambassadeur Frank Mollen vertelt over de repatriëringsvluchten

Update 5 oktober, 21.35
In een videoboodschap op Instagram vertelt Ambassadeur Frank Mollen hoe de afgelopen twee dagen zijn verlopen en benadrukt dat Nederlanders nog steeds zelfstandig kunnen vertrekken uit Beiroet, bijvoorbeeld met commerciële luchtvaartmaatschappijen.

Nederlanders die hulp nodig hebben, kunnen 24 uur per dag contact opnemen met het contactcentrum van NederlandWereldwijd: +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96. Ook worden zij na registratie via de Informatieservice op de hoogte gehouden van actuele ontwikkelingen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft zich ook na vandaag inspannen voor mensen die een beroep willen doen op reguliere consulaire bijstand.

Tweede repatriëringsvlucht uit Libanon geland op Eindhoven

Update 5 oktober, 20.45
De tweede repatriëringsvlucht, georganiseerd door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, is zojuist geland in Eindhoven met 170 mensen aan boord.

Onder hen waren ruim 100 personen die zich hadden aangemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De andere passagiers zijn gerepatrieerd op verzoek van België, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje. Zij worden opgevangen en geholpen bij doorreis door de ambassades van de betreffende landen.

Aan boord werden de passagiers begeleid door SCOT’ers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de vliegbasis was een team aanwezig om de mensen bij te staan. Dit gaat onder meer om geestelijk verzorgers van het ministerie van Defensie.

In totaal zijn met de twee vluchten ruim 350 mensen naar Nederland overgebracht.   

Nederland blijft zich inspannen om Nederlanders, die zich hebben gemeld via het Crisis Contactformulier, te helpen bij vertrek, bijvoorbeeld met commerciële luchtvaartmaatschappijen of repatriëringsvluchten van partnerlanden.

Militair toestel met Nederlanders op terugweg naar Eindhoven

Update 5 oktober, 16.45
Het militaire toestel van Defensie dat vanochtend naar Beiroet vloog is zojuist begonnen aan de terugweg. Aan boord van de Airbus A330 zijn Nederlanders en andere passagiers. De vlucht zal rond 20.45 uur aankomen in Eindhoven. Lees hier het bericht van Defensie.

Tweede vliegtuig onderweg om Nederlanders op te halen uit Libanon

Update 5 oktober, 09.05
De tweede Airbus A330 is onderweg naar Beiroet International Airport. Het vliegtuig haalt Nederlanders op die zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gemeld voor de repatriëringsvlucht. De vlucht wordt uitgevoerd door Defensie en vertrok vanmorgen om 09.05 uur. Gisteravond kwam de eerste repatriëringsvlucht aan in Eindhoven met 185 personen aan boord.

Video impressie eerste repatriëringsvlucht | Ministerie van Defensie

Update 4 oktober, 22.57
Vanavond is de eerste vlucht vanuit Libanon geland op Eindhoven. Kijk hier de video impressie van de eerste repatriëringsvlucht op X van het Ministerie van Defensie. 

Minister Veldkamp: '185 personen veilig op Nederlandse bodem'

Update 4 oktober, 21.35
Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken meldt op X: 'Zojuist is onze eerste repatriëringsvlucht uit Libanon geland in Eindhoven. Aan boord zaten 185 personen, onder wie ook een aantal mensen uit België, Ierland en Finland. Goed dat zij nu veilig op Nederlandse bodem zijn, mede dankzij de inzet van onze collega's van Defensie.'

Eerste repatriëringsvlucht uit Libanon geland op Eindhoven

Update 4 oktober, 20.54
De eerste repatriëringsvlucht, georganiseerd door de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, is zojuist geland in Eindhoven. Aan boord zaten 185 personen. Secretaris-generaal Christiaan Rebergen van het ministerie van Buitenlandse Zaken is op Vliegbasis Eindhoven om de passagiers welkom te heten.

Aan boord zaten ruim 100 mensen die zich hadden aangemeld bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De andere passagiers zijn gerepatrieerd op verzoek van België, Ierland en Finland. Zij worden opgevangen en geholpen bij doorreis door de ambassades van de betreffende landen.

‘Ontzettend fijn dat deze mensen nu weer veilig in Nederland zijn. Het zijn spannende tijden geweest voor hen. Mooi dat we dit hebben kunnen doen, samen met het ministerie van Defensie en onze internationale partners’, aldus Rebergen.

Aan boord werden de passagiers begeleid door SCOT’ers van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op de vliegbasis zijn geestelijk verzorgers van het ministerie van Defensie aanwezig om de mensen bij te staan.

Op zaterdag wordt een tweede repatriëringsvlucht uitgevoerd. Daarnaast blijft Nederland zich inspannen om Nederlanders die zich hebben gemeld via het Crisis Contactformulier, te helpen bij vertrek, bijvoorbeeld met commerciële luchtvaartmaatschappijen of repatriëringsvluchten van partnerlanden.

Aanmelding voor repatriëring Libanon gesloten

Update 4 oktober, 17.00
Honderden mensen hebben zich via het Crisis Contactformulier aangemeld voor hulp bij vertrek uit Libanon. Nederlanders konden zich tot 17.00 uur vandaag aanmelden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is nog onduidelijk hoeveel van deze mensen daadwerkelijk in aanmerking komen voor repatriëring. Het ministerie van Buitenlandse Zaken controleert onder meer of zij de juiste documenten hebben en aan de voorwaarden voldoen. 

Het ministerie van Defensie zorgt vandaag en morgen voor militair luchttransport. Daarnaast blijft Nederland zich inspannen om Nederlanders die zich via het Crisiscontactformulier hebben aangemeld en voldoen aan de voorwaarden te helpen bij vertrek, bijvoorbeeld met commerciële luchtvaartmaatschappijen of repatriëringsvluchten van partnerlanden.

Nederlanders die zich niet hebben aangemeld, maar alsnog een beroep willen doen op consulaire bijstand, kunnen zoals altijd contact opnemen met het contactcentrum van Nederland Wereldwijd: +31 247 247 247. Ook kunnen zij zich inschrijven voor de Informatieservice zodat ze op de hoogte worden gehouden van actuele ontwikkelingen.

Nederlanders met Airbus A330 op weg naar Eindhoven

Update 4 oktober, 16.49
Het militaire toestel dat vanmorgen vanaf Vliegbasis Eindhoven opsteeg om naar Libanon te vliegen, is op de terugweg. Aan boord van de Airbus A330 zitten onder meer Nederlandse passagiers. De vlucht arriveert rond 20.00 uur. Lees het bericht van Defensie.

Ambassadepersoneel ontvangt Nederlanders op luchthaven Beiroet

Update 4 oktober, 11.00
Mensen die zijn opgeroepen voor de eerste repatriëringsvlucht verzamelen zich momenteel op de luchthaven in Beiroet. Dit zijn personen die zich hebben aangemeld via het Crisis Contactformulier en in aanmerking komen voor hulp bij vertrek uit Libanon. Op de luchthaven worden zij opgevangen door medewerkers van de Nederlandse ambassade en het Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT).

Bericht aan Nederlanders in Libanon via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 4 oktober, 10.17

Beste Nederlanders in Libanon,

Hopelijk gaat alles goed met u en bent u veilig.

Deze week zijn we begonnen Nederlanders te helpen om Libanon te verlaten met de inzet van militaire middelen. Inmiddels hebben enkele honderden mensen zich aangemeld voor deze hulp via het Crisis Contactformulier.

Het ministerie van Defensie zorgt vandaag en morgen voor militair luchttransport.

Wilt u dat de Nederlandse overheid u helpt bij uw vertrek uit Libanon? Vul dan het Crisis Contactformulier in. Dat kan alleen vandaag nog tot uiterlijk 17.00 uur Nederlandse tijd / 18.00 uur Libanese tijd. Daarna sluiten wij de registratie.

Op deze pagina leest u of u in aanmerking komt voor deze hulp en vindt u de link naar het formulier: https://nederlandwereldwijd.nl/crisis/formulier.

Als u zich aanmeldt via het Crisis Contactformulier ontvangt u direct een bevestiging. Er wordt contact met u opgenomen zodra duidelijk is of u in aanmerking komt voor repatriëring. Als het nodig is, vraagt het ministerie om extra documenten. U krijgt meer informatie zodra duidelijk is welke vertrekmogelijkheid u kunt gebruiken.

Heeft u zich al eerder aangemeld? Dan hoeft u dat niet opnieuw te doen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Ook na vandaag zal het ministerie van Buitenlandse Zaken zich blijven inspannen voor alle personen die zich via het Crisis Contactformulier hebben aangemeld en die in aanmerking komen voor hulp. Er zal voor deze groep gekeken worden naar vertrek met commerciële luchtvaartmaatschappijen of met repatriëringsvluchten van andere landen.

Nederlanders die na sluiting van het Crisis Contactformulier hulp nodig hebben, kunnen contact opnemen met het contactcentrum van NederlandWereldwijd: +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Lees meer over wat u kunt doen in een crisissituatie.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse ambassade in Beiroet

Vergroot afbeelding MRTT
Beeld: ©Ministerie van Defensie

Militair toestel onderweg om Nederlanders op te halen in Libanon

Update 4 oktober, 09.50
Een Airbus A330 is onderweg van Vliegbasis Eindhoven naar het Libanese Beiroet International Airport. Het vliegtuig haalt Nederlanders op die zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben gemeld voor de repatriëringsvlucht. Defensie voert de vlucht uit. Het toestel vertrok vanmorgen om 09.20 uur. 

Deadline aanmelden voor hulp bij vertrek uit Libanon: vrijdag 4 oktober om 17.00 uur

Update 3 oktober, 21:29
Tot nu toe hebben ruim 400 personen zich aangemeld voor hulp bij vertrek uit Libanon. Dat heeft minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken zojuist gemeld aan de Tweede Kamer. Deze mensen hebben zich geregistreerd via het Crisis Contactformulier van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De personen die in aanmerking komen, ontvangen daarover bericht.

Mensen die in aanmerking willen komen voor één van de twee geplande repatriëringsvluchten op vrijdag en zaterdag, roepen we nogmaals met klem op om zich direct aan te melden via het Crisis Contactformulier. Dit kan tot uiterlijk morgen 4 oktober om 17.00u Nederlandse tijd. De eerste vlucht zal naar verwachting morgenavond aankomen op Vliegbasis Eindhoven.

Nederland zal zich ook na uitvoering van de twee repatriëringsvluchten blijven inspannen om alle personen, die zich tijdig via het Crisis Contactformulier hebben aangemeld en die in aanmerking komen, te helpen bij vertrek met commerciële luchtvaartmaatschappijen of op repatriëringsvluchten van bondgenoten.

Nederlanders die na morgen 17.00u een beroep willen doen op consulaire bijstand, kunnen zoals altijd contact opnemen met het contactcentrum van Nederland Wereldwijd: +31247247247 en worden na registratie via de Informatieservice op de hoogte gehouden van actuele ontwikkelingen.

Op dit moment vindt de beoordeling plaats van de aangemelde personen. Bij de controle van documenten, blijkt dat een deel niet voldoet aan de criteria. Daarnaast ziet een aantal mensen van de vlucht af, wanneer zij nogmaals worden geïnformeerd over de voorwaarden. Zo is voor een aantal het vertrekmoment niet opportuun. Anderen zien bijvoorbeeld af van vertrek omdat huisdieren niet mee mogen. De ambassade kan Nederlanders die in de komende dagen niet uit Libanon vertrekken, later waarschijnlijk geen hulp bieden om dan alsnog Libanon te verlaten.

Terugkijken: ambassadeur Frank Mollen over de repatriëringsvluchten en situatie in Libanon

Update 3 oktober, 18.25
In de uitzending van Tijd voor MAX vertelde ambassadeur Frank Mollen vandaag over de situatie in Libanon en de inzet om Nederlanders te repatriëren. Bekijk de uitzending terug op NPO Start (vanaf 01:55).

Op de social media kanalen van het ministerie van Buitenlandse Zaken beantwoordde ambassadeur Mollen ook vragen over de situatie in Libanon en het werk van de ambassade. In de video riep de ambassadeur Nederlanders in Libanon nogmaals op om het Crisis Contactformulier in te vullen:

‘We zijn vooral bezig met het registeren van alle Nederlanders die in aanmerking kunnen komen voor zo’n repatriëringsvlucht. Je hebt het zogenaamd Crisis Contactformulier - vul dat in. Daarmee gaan wij dan aan de slag.’

Ambassadeur Mollen adviseert Nederlanders ook om nu niet naar Libanon te reizen:

‘We hebben al heel lang een rood reisadvies. Dat betekent dat het hier niet veilig is en we adviseren heel duidelijk: kom niet. Dat geldt nu nog meer dan daarvoor.’

Bekijk de video op LinkedIn, X of Instagram.

Hulp voor Nederlanders in Libanon: het werk achter de schermen

Update 3 oktober 16.15
Medewerkers van Buitenlandse Zaken en Defensie werken dag en nacht om Nederlanders in Libanon te helpen. En om te zorgen dat Nederlanders veilig het land kunnen verlaten. Dit is wat er – onder andere – achter de schermen gebeurt:

Teams van Defensie maken het militair luchttransport mogelijk waarmee Nederlanders uit Libanon worden gerepatrieerd. Ook is er een Defensieteam in Libanon om de Nederlandse ambassade te ondersteunen. Daarnaast bereiden eenheden zich voor op allerlei scenario’s. Bijvoorbeeld als de situatie in het Midden-Oosten verder escaleert. Lees meer over de inzet van Defensie voor de situatie in het Midden-Oosten.

De ambassade in Beiroet is er voor Nederlanders in Libanon. Steven de Jong (beveiligingscoördinator op de ambassade): “We hebben ons lang op deze situatie voorbereid en diverse scenario’s uitgewerkt. Tegelijkertijd loopt een crisis vaak alsnog anders dan verwacht. Met veel collega’s en in nauwe samenwerking met Defensie treffen we voorbereidingen om in de komende dagen honderden mensen het land uit te krijgen. Dat betekent: veel contact met Nederlanders, de luchthaven, Libanese autoriteiten en met andere landen die mensen helpen vertrekken uit Libanon.”

Het Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) is ingezet in Beiroet om de ambassade te versterken. Op die manier kunnen Nederlanders zo snel mogelijk geholpen worden. Elma Lucas: “Als SCOT’er ben ik er om de ambassade een extra paar handen te bieden en te ondersteunen bij het helpen vertrekken van Nederlanders uit Libanon. Zo zijn we nu bezig met het inrichten van een registratiepunt op de luchthaven in Beiroet, en zorgen we dat alles zo soepel mogelijk verloopt.” Ook in Eindhoven zal een team klaarstaan om Nederlanders op te vangen op de luchthaven.

Het belteam van het 24/7 contactcentrum van Buitenlandse Zaken (bereikbaar via +31 247 247 247) staat dag en nacht in contact met Nederlanders in Libanon. Om hen te helpen met dringende vragen en hulpverzoeken. Coördinator van het belteam: “We proberen mensen die zich hebben aangemeld via het Crisis Contactformulier zo snel mogelijk te bereiken. Daarbij bieden we ook een luisterend oor: wat is hun situatie? Hebben ze hulp nodig? We doen er alles aan om zo veel mogelijk mensen in veiligheid te brengen.”

Het Departementaal Crisiscoördinatie Centrum (DCC) en verschillende directies op het ministerie van Buitenlandse Zaken houden zich voortdurend bezig met de ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Bijvoorbeeld als het gaat om de reisadviezen, samenwerking met andere landen – en de veiligheidssituatie voor Nederlanders. Centrale Crisiscoördinator Jacco Bos: “Op het ministerie hebben we een ‘flexibele schil’ van medewerkers: in een crisis laten zij hun reguliere werk uit handen vallen om bij te springen. En we oefenen veel voor crisissituaties. Zo werken we met collega’s die goed op elkaar zijn ingespeeld.” Lees meer over de inzet van Buitenlandse Zaken in crisissituaties.

Terugkijken: Minister Brekelmans van Defensie bij talkshow Renze

Update 3 oktober, 08.55
Gisteravond vertelde Ruben Brekelmans, minister van Defensie, in de uitzending van de talkshow Renze over de geplande repatriëringvluchten uit Libanon. Kijk het fragment terug.

Ruim driehonderd personen hebben zich aangemeld voor repatriëring

Update 2 oktober, 18.15
Tot nu toe hebben ruim driehonderd personen zich aangemeld voor hulp bij vertrek uit Libanon. Deze mensen hebben zich geregistreerd via het Crisis Contactformulier van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Defensie zorgt in de komende dagen voor militair luchttransport, in nauw contact met andere landen die ook vluchten organiseren. Daarnaast blijft Nederland zich inspannen om te helpen bij vertrek met commerciële luchtvaartmaatschappijen.

Het is nog onduidelijk hoeveel van deze mensen daadwerkelijk in aanmerking komen voor repatriëring. Het ministerie van Buitenlandse Zaken controleert onder meer of zij de juiste documenten hebben. De volgende mensen komen in aanmerking: Nederlanders, partner of kind van een Nederlander, verzorgende ouder van een minderjarig Nederlands kind en personen met een geldige verblijfsvergunning voor Nederland, of voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, St. Eustatius of Saba.

Mensen die zich aanmelden bij het Crisis Contactformulier ontvangen direct een bevestiging van hun aanmelding. Zodra is vastgesteld of zij in aanmerking komen voor repatriëring wordt betrokkene daarover geïnformeerd. Indien nodig zal het ministerie om aanvullende documentatie vragen. Nadere informatie volgt wanneer duidelijk is van welke vertrekoptie betrokkene gebruik kan maken.

Het ministerie weet niet hoeveel Nederlanders zich in een land bevinden, ook niet voor Libanon. Het is niet verplicht voor Nederlanders om hun verblijf in het buitenland te registreren.

Aanpassing reisadvies Jordanië

Update 2 oktober, 18.10
Zojuist is een nieuw reisadvies gepubliceerd voor Jordanië:

  • Op 1 oktober 2024 voerde Iran een raketaanval uit op Israël. Enkele raketten zijn onderschept boven Jordanië. Hierbij ontstond schade en er zijn gewonden gevallen. Lees meer onder Actueel.
  • De kleurcode van het reisadvies is oranje voor het grensgebied van Jordanië met Syrië en Irak. Reis alleen hierheen als het noodzakelijk is. Het is niet veilig er op vakantie te gaan. Lees meer onder Regionale risico’s.
  • Voor de rest van Jordanië geldt kleurcode geel. U kunt hierheen reizen. Maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s.

Lees het reisadvies Jordanië.  

Bericht aan Nederlanders in Iran via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 2 oktober, 14.21

Beste Nederlanders in Iran,

Hopelijk gaat alles goed met u en bent u veilig.

U krijgt dit bericht omdat u bij de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken geregistreerd staat voor het ontvangen van veiligheidsupdates over Iran.

De kleurcode van het reisadvies voor Iran is rood. Daar willen wij u nogmaals met klem op wijzen. Kleurcode rood betekent: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De veiligheidssituatie in Iran is op dit moment zeer onvoorspelbaar. De kans op escalatie van het conflict tussen Iran en Israël is verder toegenomen. Lees het volledige reisadvies voor Iran.

Bent u op dit moment in Iran? Vertrek nu dat nog kan. Houd er rekening mee dat het niet meer mogelijk is het land te verlaten als de situatie in Iran verder verslechtert. Houd er rekening mee dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar en vanuit Iran kunnen annuleren. Ga er niet van uit dat de Nederlandse overheid u dan kan helpen het land te verlaten. Of u uit Iran vertrekt of niet, is uw eigen keuze en verantwoordelijkheid. Stel uw besluit niet uit tot het laatste moment. Voorkom dat u onnodige risico’s loopt. Lees wat u kunt doen om u voor te bereiden op een crisissituatie.

Kent u Nederlanders die in Iran zijn, maar die hun verblijf in Iran niet hebben geregistreerd via de Informatieservice? Zorg dat zij zich registreren, zodat de ambassade hen op de hoogte kan brengen van belangrijke informatie. Aanmelden bij de Informatieservice.

Bent u in Iran? Controleer of uw registratiegegevens in de Informatieservice nog altijd kloppen (contactgegevens, verblijfplaats, reisgezelschap, vertrekdatum). Gebruik hiervoor deze link. Bent u niet meer in Iran? Meld u dan af bij de Informatieservice via dezelfde link.

De Nederlandse ambassade in Teheran is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via Whatsapp +31 6 82 38 77 96. Of bel de ambassade via het lokale nummer +98 21 23 66 00 00. Bekijk alle contactgegevens van de ambassade.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse ambassade in Teheran

Snel Consulair Ondersteuningsteam onderweg naar Beiroet

Update 2 oktober, 13.48
Medewerkers uit het Snel Consulair Ondersteuningsteam (SCOT) van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn vanochtend vertrokken naar Beiroet. Daar zullen ze de Nederlandse ambassade in Libanon ondersteunen bij het repatriëren van Nederlanders.

Defensie ondersteunt repatriëring Nederlanders uit Libanon

Update 2 oktober, 07.59
In verband met de slechter wordende veiligheidssituatie worden Nederlanders geholpen om Libanon te verlaten. Defensie zorgt in de komende dagen voor militair luchttransport, in nauw contact met andere landen die ook vluchten organiseren.

Vergroot afbeelding een Multi Role Tanker Transportvliegtuig (MRTT)
Beeld: ©Ministerie van Defensie

Op vrijdag 4 oktober staat een Multi Role Tanker Transportvliegtuig (MRTT) naar Beiroet INTL airport gepland en zal daar Nederlanders ophalen die zich bij Buitenlandse Zaken hebben gemeld voor repatriëring, en vervolgens terugvliegen op de militaire luchtmachtbasis Eindhoven. Voor zaterdag 5 oktober wordt een tweede repatriëringsvlucht gepland.

Lees het volledige bericht op Defensie.nl.

Kamerbrief over hulp aan Nederlanders in Libanon

Update 2 oktober, 07.53
Minister Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en minister Brekelmans (Defensie) hebben vannacht de Tweede Kamer geïnformeerd over de ontwikkelingen in Libanon en de hulp aan Nederlanders die Libanon willen verlaten. Lees de Kamerbrief over de actieve ondersteuning vertrek Nederlanders in Libanon.

Minister Veldkamp: ‘Nederland veroordeelt de ongekende Iraanse aanval op Israël’

Update 1 oktober 20.41
Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken meldt op X: ‘Nederland veroordeelt de ongekende Iraanse aanval op Israël. Dit heb ik ook telefonisch aan de Iraanse minister van BZ laten weten. In ons gesprek heb ik Iran dringend opgeroepen zich te onthouden van verdere aanvallen. De-escalatie in de regio is nu van het grootste belang.’

Vragen over de situatie en vertrek uit Libanon

Update 1 oktober, 20.30
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nieuwe vragen en antwoorden toegevoegd aan de pagina veelgestelde vragen over de situatie in Libanon:

  • Wat is de situatie in Libanon?
  • Evacueert de Nederlandse overheid Nederlanders uit Libanon?
  • Ik ben in Libanon. Wat moet ik doen?
  • Mijn terugvlucht naar Nederland is geannuleerd. Wat moet ik doen?
  • Nederlandse familieleden of vrienden van mij zijn op bezoek in Libanon. Wat kan ik doen?
  • Hoeveel Nederlanders zijn er op dit moment in Libanon?
  • Is de Nederlandse ambassade in Beiroet open?

Bericht aan Nederlanders in Libanon via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 1 oktober, 18.14

Beste Nederlanders in Libanon,

De veiligheidssituatie in Libanon is nog onzekerder geworden.

We zien dat het voor Nederlanders steeds lastiger wordt om Libanon te verlaten, het scenario waarvoor we al langer waarschuwen in het reisadvies.

We gaan Nederlanders actief helpen om Libanon te verlaten met de inzet van militaire middelen. Nederland zorgt in de komende dagen voor militair luchttransport. Daarnaast blijven we ons inspannen om te helpen bij vertrek met commerciële luchtvaartmaatschappijen. Ook staan we in contact met andere landen die vluchten organiseren.

Wilt u dat de Nederlandse overheid u helpt bij uw vertrek uit Libanon? Vul dan het Crisis Contactformulier in. Op deze pagina leest u of u in aanmerking komt voor deze hulp en vindt u de link naar het formulier: https://www.nederlandwereldwijd.nl/crisis/formulier.

Bent u in nood? De Nederlandse ambassade in Beiroet is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van NederlandWereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

Lees meer over wat u kunt doen in een crisissituatie.

We hopen dat u veilig bent en blijft, en wensen u veel sterkte.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse ambassade in Beiroet

Bericht aan Nederlanders in Israël via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 1 oktober, 16.31

Beste Nederlanders,

U krijgt dit bericht omdat u bij de Informatieservice van het ministerie van Buitenlandse Zaken geregistreerd staat voor updates van het reisadvies voor Israël en andere veiligheidsinformatie.

Graag willen wij u er nogmaals op wijzen dat de kleurcode van het reisadvies voor Israël rood is. Kleurcode rood betekent: wat uw situatie ook is, reis er niet heen. Bent u in Israël? Verlaat het land dan als dat op een veilige manier kan.

De veiligheidssituatie in Israël is zeer onvoorspelbaar en kan ieder moment verslechteren. Zeker met het oog op Israëls aanvallen op Libanon van afgelopen dagen. En de reacties die hierop kunnen volgen van de kant van Libanon en andere landen in de regio. Reizen naar een land waarvoor een reisadvies met kleurcode rood geldt, neemt grote risico’s met zich mee. Houd er rekening mee dat de Nederlandse ambassade in Tel Aviv u niet kan helpen als u in de problemen komt.

Ons advies is: Verlaat Israël als dat op een veilige manier kan. Houd er rekening mee dat in de komende periode vluchten vanuit Tel Aviv beperkt zijn of al veelal zijn volgeboekt. De kans bestaat dat luchtvaartmaatschappijen hun vluchten van en naar Israël verder opschorten, als de situatie verder verslechtert. Ga er niet van uit dat de Nederlandse overheid u dan kan helpen het land te verlaten. De grensovergangen naar Jordanië en Egypte (Taba) zijn vooralsnog geopend.

Bent u op dit moment in Israël? Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op een eventuele noodsituatie. Houd de website van Home Front Command in de gaten en volg de aanwijzingen: https://www.oref.org.il/eng (deze website is alleen beschikbaar vanuit Israël).

Wij adviseren om altijd een noodpakket klaar te hebben staan, en om praktische zaken geregeld te hebben, zoals geldige reisdocumenten voor u en uw gezin. Meer informatie over wat u kunt doen om u voor te bereiden op een mogelijke crisissituatie.

Kent u Nederlanders in Israël die hun verblijf in Israël niet hebben geregistreerd via de Informatieservice? Zorg dat zij zich registreren, zodat de ambassade hen op de hoogte kan houden van belangrijke informatie. Meld u aan voor de Informatieservice.

Bent u niet meer in Israël? Pas dit dan aan in de Informatieservice.

Met vriendelijke groet,
Nederlandse ambassade in Tel Aviv

Hulp voor Nederlanders om Libanon te verlaten

Update 1 oktober, 15.54
We zien dat het voor Nederlanders steeds lastiger wordt om Libanon te verlaten, het scenario waarvoor we al langer waarschuwen in het reisadvies. De veiligheidssituatie is nog onzekerder geworden en in het zuiden van het land wordt door grondtroepen gevochten.

We gaan Nederlanders actief helpen om het land te verlaten door repatriëring met de inzet van militaire middelen. Nederland zorgt in de komende dagen voor militair luchttransport. Daarnaast blijven we ons inspannen om te helpen bij vertrek met commerciële luchtvaartmaatschappijen en staan we in contact met andere landen die vluchten organiseren.

Nederlanders die hulp willen om Libanon te verlaten, roepen we op zich hiervoor aan te melden. De Nederlanders die zich hebben geregistreerd bij de informatieservice krijgen daarover later vandaag meer informatie.

De Nederlandse ambassade in Beiroet is open en blijft klaarstaan om Nederlanders in nood bij te staan. U kunt de ambassade 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereiken via het contactcenter van Nederland Wereldwijd. Dat kan via telefoonnummer +31 247 247 247. U kunt ook een bericht sturen via WhatsApp naar het nummer +31 6 82 38 77 96.

Terugluisteren: interview met Frank Mollen, Nederlandse ambassadeur in Libanon

Update 1 oktober, 09.00
In de uitzending van NOS Met het Oog op Morgen van 30 september vertelde de Nederlandse ambassadeur in Beiroet Frank Mollen over de situatie in Libanon. Luister het interview terug..

Minister Veldkamp over de situatie in Libanon

Update 30 september, 02.34
Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp op X: ‘Zeer bezorgd over de recente ontwikkelingen in Libanon. De dood van terroristisch Hezbollah-leider Nasrallah, als gevolg van een Israëlische luchtaanval, betekent gerechtigheid voor velen.

Mijn medeleven gaat uit naar de burgerslachtoffers die zijn gevallen als gevolg van deze aanval. Een staakt-het-vuren en diplomatieke oplossing zijn nodig voor de veiligheid en stabiliteit van Israël en Libanon.

We houden de situatie nauwlettend in de gaten, waarbij ik in contact sta met zowel mijn counterparts in Israël en Libanon als VN-speciaal coördinator voor Libanon Jeanine Hennes.’

Bericht aan Nederlanders in Libanon via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 28 september, 17.44
De Nederlandse ambassade in Beiroet heeft een nieuw bericht uitgestuurd via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Met onder andere informatie over de situatie in het land en passagiersvluchten. Lees het hele bericht.

Bericht aan Nederlanders in Libanon via de Informatieservice van Buitenlandse Zaken

Update 26 september, 12.31
Beste Nederlanders in Libanon,

De Israëlische bombardementen gaan in alle hevigheid door. Dat heeft grote impact op de Libanese bevolking en ongetwijfeld ook op u. Met dit bericht willen we u voorzien van informatie en adviezen in deze moeilijke tijd.

Sinds 20 oktober 2023 geldt kleurcode rood voor heel Libanon. Dit houdt in: reis niet naar Libanon. Bent u in Libanon? Verlaat dan het land.

Meer informatie over:

Informatieservice

U ontvangt dit bericht omdat u zich heeft aangemeld bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken. Verandert er iets in uw situatie? Heeft u het land kunnen verlaten? Of verandert er iets in uw contact- of verblijfsgegevens? Geef dat dan zo snel mogelijk door via de Informatieservice. Ga naar de website en gebruik de gele knop (‘Eerder aangemeld?’). Kent u Nederlanders in Libanon die zich nog niet hebben geregistreerd? Vraag hen dan dat alsnog te doen via: https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/registration/extended


De ambassade

De Nederlandse ambassade in Beiroet is open. Juist in deze tijd, is het belangrijk voor Nederland om oren en ogen op de grond te hebben en via diplomatieke weg te kunnen pleiten voor de-escalatie. Uiteraard staan wij ook klaar om Nederlanders in nood te helpen, voor zover de veiligheidssituatie dat toelaat.

De ambassade is open voor reguliere consulaire dienstverlening. Lees wat u bij de Nederlandse ambassade in Beiroet kunt regelen en hoe u een afspraak maakt.

Bent u in nood? De Nederlandse ambassade in Beiroet is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar via het contactcenter van Nederland Wereldwijd op telefoonnummer +31 247 247 247 of via WhatsApp: +31 6 82 38 77 96.

We hopen dat u veilig bent en blijft, en wensen u sterkte.

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse ambassade in Libanon

Minister Veldkamp: 'Als je de kans krijgt, vertrek dan direct uit Libanon'

Update 26 september, 00.06
Caspar Veldkamp, minister van Buitenlandse Zaken meldt op X: ‘De situatie in Libanon is gevaarlijk en onzeker. Dat geldt ook voor Nederlanders die daar nog zijn. Er zijn op het moment maar weinig vluchten om het land te verlaten. Toch blijft het advies: als je de kans krijgt, vertrek dan direct.

Zorg ook voor actuele registratie bij onze informatieservice, zodat we je op de hoogte kunnen houden. Nederland is in nauwe samenwerking met onze bondgenoten voorbereid op diverse mogelijke scenario's.’

Buitenlandse Zaken formeert crisisteam

Update 24 september, 15.35
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de crisisstructuur opgeschaald, vanwege het conflict tussen Hezbollah en Israël. De afgelopen maanden is de crisisstructuur heen en weer gegaan tussen aandachtsfase en crisisfase op basis van de ontwikkelingen in de regio. Zo was er op maandag 23 september ook al een overleg van het crisisteam. Lees meer over hoe Buitenlandse Zaken werkt tijdens een crisis.

Aangepast reisadvies voor Libanon

Update 24 september 14.52
Het reisadvies voor Libanon is aangepast:

  • Het conflict tussen Hezbollah en Israël is verder geëscaleerd. In verschillende delen van Libanon vinden luchtaanvallen plaats. De situatie is gevaarlijk en onzeker. Lees meer in het reisadvies onder ‘Actueel’.
  • De kleurcode van het reisadvies voor Libanon is rood. Wat uw situatie ook is: reis er niet heen. Het is er te gevaarlijk. De Nederlandse ambassade kan u waarschijnlijk niet helpen als u in de problemen komt.
  • Bent u in Libanon? Verlaat het land als dat op een veilige manier kan. Er zijn nog altijd mogelijkheden om het land te verlaten. Houd er rekening mee dat vluchten snel volgeboekt kunnen zijn. En dat u 1 of meer overstappen moet maken. Houd rekening met extra kosten.
  • Blijft u in Libanon? De veiligheidssituatie is onzeker en kan verder verslechteren. Verblijf op een veilige plaats. Zorg als dat kan voor een voldoende voorraad eten, drinken, medicijnen en eventueel brandstof.
  • Komt u in een crisissituatie terecht? Lees wat u kunt doen in een crisissituatie.

Eerdere updates van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Gewijzigde reisadviezen, Nederlandse standpunten en diplomatieke gesprekken van de minister van Buitenlandse Zaken – dit waren de belangrijkste updates van de afgelopen maanden over de situatie in het Midden-Oosten:

Eerdere updates over de situatie rondom Gaza en de Nederlanders die daar verbleven, zijn terug te lezen in het blog van 16 november 2023 tot en met 22 maart 2024.